Reiki: mi a bizonyíték a működésére?

Reiki: mi a bizonyíték a működésére?

Talán te is olvashattál számos szkeptikus, netán kritikus hangvételű cikket a reikiről vagy épp olyan írásokat, melyeket nehéz elhinni. Így jogos, ha megkérdezed min is alapul ez a módszer és mennyire hihető, tapasztalható, egyáltalán mindenkinél működik? Egyáltalán mi pontosan a reiki, miként definiálható? Ez az írás ezt a témakört igyekszik körül járni.

Mi pontosan a reiki?

Egyfajta természetes érintéses (energia közvetítésen alapuló) gyógymódnak lehet hívni, amit Mikao Usui hozott létre számos mély tapasztalás és ismeret alapján az 1920-as években. Ez az után történt, miután 21 napos böjtje során megvilágosodás tapasztalása volt 1922-ben a Kurama-yama (hegy) helyen és spontán felfedezte ezen kapott képességét.

Ez a rendszer az egyszerűségen alapszik, melyet bárki képes megtanulni és használni a mindennapokban. Noha Usui korában is számos vallásos gyógyító rendszer létezett, ezek egyikével sem azonos, melyet Usui Reiki Gyógymód az Elme és a Test Fejlesztése néven hívott. Hitrendszertől függetlenül működik és kifejezetten nem vallásos jellegű ez a módszer, noha a japán tradicionális ágban hangsúlyos a japán kulturális gyökerek is.

Tudományosan azonban mégis nehezen leírható, bizonyítható jelenleg. Bár pl. aura fotó segítségével láthatóvá tehető a fizikai test energetikai változása, még sincs egzakt magyarázat arra, hogy miként működik a reiki behangolás (az energia átadás aktiválása) vagy miként történik a gyógyulási folyamat a beteg állapotában.

Noha utóbbi működési mechanizmusa ismert, hogy az energia – érintés terápia egy mély ellazult állapotot hoz létre és az energia átadás a test öngyógyító folyamatait támogatja eltávolítva az energetikai blokkokat és feloldva  a toxinokat. Ezen utóbbi mély ellazult állapot, mint agyi tevékenység pl. mérhető jelenség.

A reiki egy hitrendszer?

Ezen a ponton teljesen jogosan feltehető a fenti kérdés. De mégsem hit kérdése.

Hisz a reiki terápia hatása olyan esetekben is eredményes, amikor kizárható a placebo hatás pl. kisgyerekek vagy öntudatnál nem lévők esetén vagy növények, állatok kezelése során.

Sőt, bármennyire is utasítsa el vagy legyen szkeptikus valaki, akkor is működni fog, s a terápia hatása tapasztalati úton visszaigazolható.

Elképzelhető, hogy valaki nem érez semmit a kezelés során, de kétség kívül stresszmentessé és energikussá válik, csökkennek a fájdalmai (ha voltak) és közérzetében, fizikai és pszichés állapotában pozitív változás indul el már 1 kezelést követően is. A reiki terápia hatékony számos fizikai és pszichés eredetű probléma esetén, de javallott megelőzés és a mindennapok teljesítményének megőrzésére is.

Értelemszerűen akut esetekben gyorsabban tapasztalhatóak az eredmények, míg krónikus esetekben lassabban a javulás üteme és őszintén kijelenthető vannak határai is a terápiának. A reiki gyógyítás ugyan nem varázsszer, de eredményesen együtt működik a hagyományos és alternatív terápiákkal illetve önállóan is használható számos tünetegyüttesnél.

Kutatások a reikit illetően

Magyarországon a reiki elfogadottsága elég alacsony és sokkal inkább sorolják egyfajta ezoterikus kategóriába, míg nyugaton néhány kórházban már alkalmazzák a hagyományos orvosi terápiák hatásos kiegészítéseként és számos angol nyelvű tanulmány született mely leírja milyen esetekben fokozta és gyorsította a gyógyulási folyamatokat, miként javította a betegek közérzetét. Az IARP oldalán pl. számos ilyen ilyen cikket olvashatsz valamint az European Reiki Group oldalán több mint 280+ kutatás cikk érhető el.

A reiki szellemi vagy fizikai jellegű módszer?

A reiki szellemi gyógymód, ugyanakkor főként fizikai kezelés.

„Ez hihetetlenül egyszerű – a beteg testrészt nézéssel, ráfújással, dörzsöléssel, kézrátétellel gyógyítjuk és a probléma megszűnik viszonylag rövid idő alatt. (…) Ha a fej fáj, akkor a fejet, ha a has, akkor a hasat kezeljük és ugyanígy járunk el minden probléma esetén. Ezért mondják, hogy ez egy egyedülálló gyógyítási módszer.” (Mikao Usui)

A terápia egyaránt alkalmazza az energia közvetítést és a masszázs alap elemeit, ugyanakkor igen lényeges a belső intuíció, az energia érzékelés is, mely segít megtalálni a gócpontokat. Ez tanulható fejleszthető készség, amit elsajátíthatsz a Jikiden Reiki tanfolyamon.

Noha számos reiki technika létezik, mégsem elméleti technikai ismereten alapul a kezelés hatékonysága, sokkal inkább, hogy a terapeuta mennyire képes üres elme állapotban az energia tiszta csatornázására.

A japán reiki szerves része még emellett a meditáció gyakorlása, melynek célja az elme elcsendesítése és esszenciális összetevő az alapító mester útmutatásai, a Gokai (öt életszabály) követése, mely elvezet egy boldog és kiegyensúlyozott élethez.

Tehát a reiki gyakorlása sokkal több mint fizikai terápia, noha hangsúlyos része, mégis egyfajta spirituális út, életmód a mindennapokra nézve, hogy megteremtsük az elme és a test egyensúly állapotát. Ugyanakkor a reiki gyakorlása, adása nem csak önmagunkról szól, a fejlődés elengedhetetlen része, hogy másokat is kezelj, így az önzetlen segítség útja is.

A behangolás feltétlen szükséges?

Számos gyógyító módszer dolgozik vizualizációval vagy más koncentrációt igénylő elgondolással. A reiki adásának egyik szépsége annak elme nélküliségében van. Csak ráhelyezed a kezed és máris elindul a reiki energia áramlás, mely által te is egy ellazult, meditatív állapotba kerülsz.

Feltehető a kérdés, hogy miért szükséges a reiki behangolás? Az alapító mester, Mikao Usui úgy magyarázta, hogy minden élőlény rendelkezik egyfajta szellemi erővel, de nekünk embereknek van a legmagasabb és ez teszi lehetővé a reiki energia csatornázását. A behangolás ezt a képességet fokozza, erősíti.

Ezen elgondolás visszanyúl a shintó vallás alap tanításához, amely abból a megértésből ered, hogy az eredeti kreatív energia, amely a fizikai univerzumot eredményezte, átjárja a létezés minden aspektusát.

Ezt azt jelenti, hogy nem kell aszkézist, különféle spirituális gyakorlatokat végezned azért, hogy elkezdhesd használni a reikit. Miután megkaptad a behangolást – hiszed vagy nem – azonnal működni fog, ezen a hallgatók is sokszor meglepődnek. Ahogy egyre több behangolást kapsz és egyre többet gyakorlod a reikit úgy leszel képes egyre tisztábban és erősebben csatornázni a reikit, azaz nem a saját energiád adod és ezzel párhuzamosan az energia érzékelésed is finomodik. A behangolás ehhez az erőfeszítés nélküliséghez szükséges.

Mikao Usui megvilágosodásának váratlan mellék körülményeként rájött, hogy érintéssel képes önmagát és másokat meggyógyítani. Ez az után történt, hogy számos évet töltött különböző meditációs és aszkézis gyakorlatok végzésével. Ez az út bárki számára nyitott, de a biztos eredmény kétséges.

A reiki gyógyító rendszer egyszerűsége ez, hogy Mikao Usui mester egy olyan átadási rendszert, szertartást hozott létre, ami kivétel nélkül mindenkinél megnyitja és felerősíti a gyógyító képességet. A japán szóval nevezett reiju – melyet reiki behangolás/avatás néven fordítanak a magyar nyelvben – egy intenzív energia átadás, melyet ülve, gassho meditációs pózban fogadnak a hallgatók és melynek bizonyosságát rögtön ki is próbálhatják a reiki kör gyakorlatban, miként érzékelhető az energia intenzív áramlása, melyet immár csatornáznak.

A csakra rendszer része a reikinek?

Bár a nyugati stílusú rendszer sokat beszél az  aura tisztításáról a csakrák töltéséről, de ezek a koncepciók a new age tanaiból származnak. A csakra rendszer Indiából származik és egyáltalán nincs kapcsolat a japán tradicionális reiki rendszerrel.

Ez nem azt jelenti, hogy nincs kompatibilitás vagy hasonlóság más elgondolásokkal vagy gyógyító rendszerekkel, de az 1930-as évek hagyományához visszanyúló Jikiden Reiki rendszerének nem része.

Ahogy a japán rendszer nem beszél csakra kiegyenlítésről / feltöltésről / vibrációk kiegyenlítéséről sem. Ahogy nincs aura lesimítás / tér energia harmonizáció sem. Ezen fogalmak sokkal inkább a bioenergia témaköréből jönnek.

A Jikiden Reiki fogalom kerete más forrásokból származik. A keleti gyógyító rendszerek sokkal inkább fókuszálnak a tanden pontra, – küldök alatt 2-3 cm alatt lévő terület – a vesére, mint a toxinok felhalmozódásának kiinduló helyére, a japánok úgy gondolják a lélek központja valahol a homlok és a fejtető metszéspontjában van.

Így a kezelés során a Jikiden Reiki rendszerében a felhalmozódott toxinok energetikai érzetét próbáljuk megtalálni (ez a byosen) és feloldani a toxinokat stimulálva a test öngyógyító és méregtelenítő folyamatait.

A reiki titkos módszer?

Kevés olyan technika van a világon, melyről ennyi – bár különböző minőségű – könyv, internetes anyag jelent meg nyilvánosan. A sok informatív anyag mellett konkrét teljes tanfolyami anyagok kerültek kiadásra vagy fel az internetre, ahogy ez történt a Hawayo Takata rendszeréből eredő nyugati irányzatok esetén…

A japán elgondolás tiszteli a spirituális tanítást és a módszer tanítóit, a hagyományokat. Gyakorlati példát hozva a keleti nézet szerint, aki pl. az Ezoterikus Buddhizmus titkos tanításaiba akart beavatást és mély tanítást, hosszú éveken át takarítania kellett a templomokat, akár 10-20 éven át, míg megbíztak benne és olyan hasonló értéket, amivel a tradicionális japán reiki bír, ráruháztak.

Ehhez képest elég minimális elvárás a Jikiden Reikiben az, hogy bár nem készülhet fotó, videó és hanganyag a tanfolyamon és kapott anyagok nem tölthetőek fel az internetre vagy nem oszthatóak meg 3. személlyel, de az alap képzésre bárki jelentkezhet mivel az nyilvánosan meghirdetett.

Érdekes tény: a tokyoi Usui Reiki Ryoho Gakkai szervezet (amit anno Mikao Usui alapított) a mai napig nem tart nyilvános képzéseket. Taggá válni csak meghívással lehet titoktartás kötelezettsége mellett. Nincs klasszikus nyilvános tanfolyami képzés, hanem a rendszeres foglalkozásokon kapják a tanítványok a tanítást, a behangolásokat és itt gyakorolhatják a kezeléseket is. Mivel egy elég zárt formában működik ez a szervezet, így viszonylag kevés információ publikus.

Vajon segít-e, hogy minden felkerül(t) az internetre? Nem feltétlen, mivel ez a folyamat egyszerűen mindent elértéktelenít és megértés nélkülivé tesz, ami egyre több félreértést eredményez. Jó példa erre a reiki szimbólumok, ami esetben számos fals rajz terjedt el az interneten (és könyvekben) és hiába botlik bele valaki az eredeti (nyugati) szimbólum rajzába, a koncepció a megértés hiánya továbbra is hiányzik, hiába van mellé akár odaírva a használat. Így nem véletlen, hogy a reiki szimbólumok titokban tartása egy hagyomány.

Vagy ugyanilyen példa lehet a reiki behangolás szertartás különböző változatainak megosztása, mely külső szemmel csak a levegő fújkodása, szimbólumok rajzolása és mantrák mormogása, ugyanakkor semmi sem tapasztalható meg abból az energetikai belső tapasztalásból, a mögötte rejlő koncepciókból, amit a reiju – beavatás – misztériuma rejt. Ahogy hiába kezdték el nyugati reiki mesterek a japán reiki rendszer szóhasználatát másolni és feltüntetni a nyugati tananyaguk részeként, a megértés és a valódi tudás hiányzik.

Megőrizhető-e a reiki gyakorlatának eredetisége és teljessége?

Van-e garancia, hogy a tanítása közvetlen átadása során (ahogy az eredeti reiki mesterek tették) elkerülünk minden félreértést? 100%-os abszolút garancia nem vállalható, még arra sem, hogy amit ma a Gakkai szervezetben oktatnak reiki az a forma, amit Usui sensei oktatott az 1920-as években (valószínűleg nem). A reiki tradíciója bár egy szilárd elméleti és gyakorlati halmaz, de folyamatosan fejlődött az idők során apróbb változásokkal úgy, hogy az alap dolgok változatlanok maradtak.

Jó példa erre, hogy régen a gyakorlás szerves része volt a Meiji császár waka verseinek szavalása japánul egyfajta szellemi táplálékként és az elme elcsendesítésérre, ezt ma már nem erőltetik.

Ahogy azt sem, hogy a hallgatóknak kötelezően seiza ülő pozícióban kellene fogadni a reijut, Vagy másik példa, hogy a kezeléseket régen széken ülve fogadták, ma már a masszázs ágy az elfogadottabb gyakorlat. Vagy a reiki technikáiban is egészen bizonyosan vannak minimális eltérések még a japán irányzatok közt is.

Mindazonáltal a Jikiden Reiki törekszik, hitelesen és legautentikusabb formában továbbadni a reiki tradicionális gyakorlatát, ahogyan azt Dr. Chujiro Hayashi sensei az 1930-as évek vége fele oktatta. Ezt jóhiszeműen gondolhatjuk, hisz nemcsak Chiyoko Yamaguchi visszaemlékezéseire támaszkodhatunk, hanem számos kutatás, írott jegyzet és forrás állt rendelkezésre a Jikiden Reiki Intézet 1999-es alapításakor. A szervezet alapításával, az egységes tananyag és követelmény rendszer meghatározásával azt mondható világszerte ugyanazt tanítjuk a Jikiden Reiki oktatójaként.

Felteheted a kérdést, hogy ez teljes garanciát ad-e? 100%-os abszolút garancia nem vállalható semmire, az emberi megértésből fakadó hibák miatt. Azonban a korábban említett egységes írott tananyagon és követelmény rendszeren túl van egy másik egyensúlyi tényező is. A Jikiden Reiki gyakorlói egy közösséget is alkotnak, számos olyan japán tanár kolléga van, aki jól ismeri a japán nyelvet és kultúrát és ez segíthet.

Valamint tanárrá csak komoly kezelési tapasztalat megszerzése és elméleti és gyakorlati tudás bemutatása után válhat valaki a nemzetközi szemináriumon, amit megelőzött számos kurzus ismétlés. (és tanárként is ismétlünk és továbbképzésre mehetünk el ) Ez azt gondolom kellő keretet ad, hogy tisztán megőrződjön a tanítás tisztasága.

Jikiden Reiki tanárként fontosnak tartom a fentieket, amik elsősorban az alázatosságból fakadnak, hogy valamit úgy adok át a legjobb tudásom szerint, ahogy magam kaptam. Nem véletlen, a Jikiden szó jelentése: közvetlen átadás ; Erre törekszünk tanárként, egy közösség részeként őrizve a tradíció tisztaságát.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító