Szempontok reikimester választásához

Szempontok reiki mester választásához

A legelterjedtebb szó a reikit oktató tanárra a reikimester kifejezés, mely olyan személyt jelöl, aki megfelelő elméleti tudás, technikai ismeretek, készségek és tapasztalatok birtokában képes a reikit tanítani. Japánban a tanári szint jelölésére a shihan reiki tanár – kifejezés használatos.

Egy spirituális útkereső számára nem mindig könnyű megtalálni azt a megfelelő személyt, akitől a legjobban tanulhat, és leginkább segíti az útján.

A kellemetlen helyzetek elkerülése érdekében hagyatkozz józan eszedre és belső intuíciódra. Érdemes időt és energiát fektetni abba, hogy kiválaszd kitől szeretnél tanulni, és hogy számodra melyik a legmegfelelőbb reiki irányzat. Ne engedd, hogy a kényelmesség tényezője vagy csak az anyagiak befolyásoljanak. Ha nem vagy pontosan tisztában azzal, mit keresel, könnyen lehet, hogy csalódni fogsz.

Az interneten számos reikimester kínál kurzusokat, igen eltérő tanulmányi, gyakorlati háttérrel. Nagyon nem mindegy, hogy a leendő reiki mesterednek pl. van-e a reiki kezeléssel tapasztalata, milyen reiki tanulmányokat végzett, ki / mely szervezet igazolja a tanári oklevelét és milyen követelményrendszer, vizsga után érte el ezt a legmagasabb szintet.

Nem minden reiki tanárt az önzetlen szándék vezérel, előfordulnak egoista, csak az anyagi nyereségért tanítók is, ahogy olyanok is, akik kihasználva a bizonytalan útkeresőt, igyekeznek őt maximálisan befolyásolni és önmagukat spirituális guruként beállítani. Ez így ijesztőnek hangozhat, de mindezeket könnyen elkerülheted, ha hallgatsz a józan ítélőképességedre és a belső hangodra.

Reiki mesterek névsora, reiki mesterek Magyarországon

Jogosan teheted fel a kérdést, hogy létezik-e valamilyen „hivatalos szaknévsor”, ahol listázva vannak az elismert magyar kezelők, oktatók. Nos, sajnos nincs ilyen hivatalos reiki mesterek névsora. Ennek elsődleges oka az, hogy a reiki mesterek Magyarországon 99%-ban függetlenként tevékenykednek, azaz nem tagjai egyetlen nemzetközi reiki szervezetnek sem.

A „független” kifejezés azt jelenti, hogy tevékenységében kötelezően nem követi semmilyen szervezet szabályzatát, pl. hogyan végzi a tevékenységét, mit és hogyan oktat. Ezzel szemben valamilyen szervezet mestere kötelezően követi az adott intézmény keretrendszerét, szabályait mely megjelenhet hivatalos jegyzet, oklevél, egységes követelmény szint és képzési rendszer formában.

Ilyen például a Jikiden Reiki Kenyukai, melynek Kiotóban van a székhelye és jómagam ennek vagyok a levizsgázott tanára és ez a szervet is felsorolja a képzett tanárait az összes képzési országban…

Így tehát nem fogod megtalálni a független reiki mesterek névsorát, aminek oka, hogy nincs igény Magyarországon egy olyan ernyő szervezetre, ami ezt összefogná, ehelyett, minden magyar reikimester önmaga népszerűsíti a kezeléseit vagy a tanfolyamait. Azonban van pár szempont, amit ha megfogadsz a hirdetések, ajánlások böngészése közben, mégsem fogsz eltévedeni.

Javaslatok a megfelelő reikimester kiválasztásához:

Kérdezd meg a reiki-tanátadás vonalát! Képesnek kell lennie megnevezni, hogy ő kitől sajátította el, annak reiki mestere kitől tanult és így tovább egészen visszamenőleg az alapítóig (Mikao Usui). Gyanús, ha valaki médiumi átadást említ, vagy ha álmában avatták be.

Járj utána, hogy ki, melyik szervezet állította ki a reikimester / tanár oklevelét? Milyen bejárt út, tapasztalat, elvárás, vizsga után lett belőle mester / tanár?

Érdeklődd meg mióta tanítja és mennyi ideje gyakorolja a reikit, milyen tapasztalatai vannak a módszerrel, milyen gyakran használja önmagán és másokon? Kétségekre ad okot, ha valaki néhány hónap alatt lett reiki tanár, vagy csak a tanításra helyezi a hangsúlyt, anélkül, hogy széles tapasztalata lenne arról, amit oktat. Ideális esetben részletes ismerete és gazdag tapasztalata van mind az elmélet és a gyakorlat területén. A jó reiki mester nem csak olvasott, hanem jártassággal is rendelkezik a tanultakról.

Kérdezősködj a tanfolyam hosszáról és tematikájáról! Az első szint elsajátításához kb. 16 óra, a második fokozathoz kb. 8 óra szükséges legalább. Az is fontos, hány óra jut a gyakorlásra. Érdemes utánajárni, hogy a reiki mester pontosan milyen készségeket, technikákat tanít meg, mire leszel képes a kurzus elvégzése után? Ideálisan a képzés részletes elméleti hátteret és sok gyakorlási lehetőséget biztosít, ahol a hallgatók egymáson is gyakorolnak és jelen van az oktató támogatása, minden kérdésre és mindenkire elegendő idő jut a reiki tanfolyam során.

Hány fős a tanfolyam? Hány napig tart? A helyszín jól megközelíthető, számodra megfelelő?

Tájékozódj, hogy a reiki tanár biztosít-e támogatást a szeminárium után? (személyesen, telefonon, e-mailen) Tart-e rendszeres időközönként gyakorlásokat, ahol felteheted a kérdéseid / elmélyítheted a tapasztalataid? Ideálisan a kurzust követően nem maradsz magadra a tanultakkal, számíthatsz a reiki mester mester támogatására, válaszokat ad a kérdéseire, lehetőség van személyes konzultációkra, közös gyakorlásokra is.

Informálódj a kiadott oklevél elfogadottságát illetően! Mivel iskolánként eltérő lehet a tananyag és a technikák, nagy valószínőséggel elölről kell kezdened a reiki tanulmányaid, ha máshol tanulnál. Azonos irányzaton belül jellemzően elfogadják egymás okleveleit a reiki mesterek.

Faggasd ki a reiki mestert afelől, hogy milyen részletességű jegyzetet biztosít számodra a kurzus során? Az nyomtatott vagy elektronikus? A megfelelő jegyzet bár nem litánia, de elég részletes ahhoz, hogy felidézd a tanultakat, melyet megkaphatsz nyomtatottan vagy magad jegyzed le a tanfolyam során.

Gyanús, ha a reikimester kapacitál a magasabb fokozatokra vagy arra biztat összevonva végezd el a szinteket. Bár technikailag lehetséges az első két fokozatot elvégezni egyszerre, de sokkal alaposabban el tudod mélyíteni az alapokat, ha adsz magadnak elég időt, hogy kellő gyakorlatot és tapasztalatot szerezzél, ehhez minimum néhány hónap rendszeres gyakorlás szükséges.

Ezek az alap kérdések, melyek segíthetnek a tájékozódásban. Néha akár igen meglepő válaszokat is kaphatsz. Ha továbbra sem vagy teljesen biztos, kérjél személyes találkozót pl. egy nyitott napon vagy klubbon, ahol felteheted a további kérdéseid és gyakorlati tapasztalatokat szerezhetsz leendő reiki tanárodtól.

Fontos, hogy tisztává váljon számodra, mi fog rád várni, mi az amibe belevágsz. Használd a belső megérzésed és vizsgáld meg a személyes elvárásaid, amikor egy reiki mester képzésére jelentkezel, hogy az számodra valóban megfelelő vagy sem.

Ismerj meg több oktatót, iskolát, és támaszkodj a benyomásaidra a begyűjtött információn túl. A jó reikimester nincs spirituális magasságokba elszállva, két lábbal áll a földön, normális életet él. Legyél óvatos a lehengerlő személyiségekkel, vagy aki nagy ígéretekkel próbál elkápráztatni például 1 hónap alatt reiki mesterré avat.

Talán időbe telik míg rátalálsz a megfelelő oktató személyére, de a reiki megtanulása nem olyasmi, amit siettetni kellene. Hozzál megalapozott döntést a józan ész alapján. Amikor pozitívak a benyomásaid és úgy érzel elégséges információval rendelkezel, ezek jó jelek, hogy megfelelő úton jársz és megtaláltad a számodra ideális reiki mestert/tanárt.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító