Túlgondolás és agyalás megoldása: kapcsold ki az elméd!

Túlgondolás és agyalás megoldása: kapcsold ki az elméd!

A túlgondolás vagy hétköznapi nyelven agyalás korunk egyik legfertőzőbb járványa, mely számos pszichoszomatikus fizikai tünet forrása. Sajnos a legtöbb esetben maga az érintett sincs tisztában az okokkal, csak a már jelentkező fizikai tünetekkel szembesül, amit igyekszik valamilyen módon csillapítani. Így rohanó, bejövő impulzusokban igen túltengő korunkban érdemes foglalkozni ezzel a tünetegyüttessel és megtanulni, hogyan tudunk ezen úrrá lenni, ha minőségi és nyugodt életet szeretnénk élni.

Mi fán terem a túlgondolás?

A hétköznapi nyelven szóba kerülő agyalás lényegében azt jelenti, amikor valakinek túl sok szerteágazó gondolata van, melyet képtelen elengedni, melyet átszőnek szorongások, emberi kapcsolatokkal, események múltbeli vagy jövőbeli vetületével kapcsolatos negatív érzések, melyek teljesen kitöltik az egész napot. Sőt a személy gyakran éjszaka sem tud pihenni a cikázó gondolatoktól.

Az agyalás egy folyamatos stresszállapot, mely arra ösztönzi a testet és az elmét, hogy készen álljon, maximálisan teljesítsen, mely végül felőrli és kimeríti az illetőt. Így nem túlzás azt állítani, hogy a túlagyalás megöli a boldogságot a nyugodt élet lehetőségét.

És bár azt gondolhatnánk az elemzés a sok gondolkodás komplexebb megoldásokra ösztönöz, ennek épp ellenkezője igaz: a hiperaktív elme zavarja a problémamegoldást, gátolja a jó döntések meghozatalát. Az agyalás ezen kívül alvási problémákhoz vezet, ami tovább ront a fizikai állapoton.

Sőt, sok túlgondolkodó ember függőségekbe menekül: alkohol, dohányzás, evési zavarok, ami további problémákat teremt.

Maga a túlgondolkodás számos tünetként jelentkezhet, mely személyenként igen eltérő lehet és sokféle módon fordulhat elő, de mindegyikben közös vonás az, hogy ez egy kontrollálatlan folyamat, melyet az illető nem tud tud irányítani, ellenben negatívan hat a közérzetre és hosszú távon fizikai pszichoszomatikus tünetekben, betegségekben csúcsosodik ki.

Honnan tudod, hogy túl sokat agyalsz feleslegesen?

Íme a jelentkező tünetek, melyekből egyet vagy akár többet is megfigyelhetsz önmagadon.

1. Véget nem érő aggodalmaskodás a jövőbeni események lehetséges változatai miatt, felkészülve akár a legrosszabbra, de fejben minimum 10 féle módon elképzelted már a lehetséges folytatást. Sokszor a legnegatívabb történés miatt szorongsz anélkül, hogy erre utaló ok lenne, napokig-hetekig rágva magad, míg végül kiderül az élet nem is ennyire baljós. Talán azt is érzed nem vagy semmiben sem biztos, képtelen vagy uralni az életed, folyamatosan a múlt és jövő dimenziója közt billegsz, ellenben elfeledkezel a jelenről.

2. Bolhából elefántot csinálsz, szinte bármiről legyen szó. Jelentősen felnagyítod a veled történő események hatásait, jelentőségét, gyakran azt veszed észre magadon, hogy nagyfelvonású, komplex drámát írsz fejben egy átlagos ember számára jelentéktelen történés köré. Szinte minden alkalommal.

3. Mi lesz ha, mi lesz akkor…. kérdésekben éled az életed. Talán nem is szeretnél tudatosan negatívan állni a dolgokhoz, mégis elfog a rettegés a legrosszabb végkifejlet lehetőségétől (amire a legtöbb esetben minimális vagy semmi az esély). Éppenséggel túl nagy a fókuszod a problémán annak lehetséges számodra kellemetlen kimenetein, ahelyett, hogy a megoldásokra és a pozitív lehetőségre figyelnél. A folyamatos kétségek véget nem érő ciklussá válnak az életedben, melyben nem látod a fényt az alagút végén.

4. Folyton az emlékeidbe, a veled történt negatív eseményekbe temetkezel újra és újra átélve a fájdalmas pillanatot. Attól rettegsz, hogy ez újra megtörténik veled és látszólag mindent megteszel, hogy elkerüld a keserves élményt azzal, hogy fejben megpróbálod elkerülni a legrosszabbat. Talán azt is megfigyelheted, hogy rágódsz azon, hogy mit kellett volna másképp tenni, mi történt volna, ha mást mondasz, ha másképp döntesz az adott helyzetben. A rossz hír azonban az, hogy a múltad már nem tudod megváltoztatni, így gyakran ostorozod önmagad.

5. Minden eshetőségre választ akarsz kitalálni, mert perfekcionizmusod nem engedi, hogy hibázz. Talán rajta kaptad már magad, hogy egy SMS-re, egy egyszerű e-mailre hosszan fogalmazod a válaszod: számtalanszor visszatörölsz, átfogalmazod, miután megírtad min. 10x újra elolvasod, nehogy előforduljon benne akár egy elütés vagy stílushiba. De a valós életben is szorongsz, hogy tökéletesen szólalj meg, emiatt nem mersz spontán lenni és aktív lenni egy társas kommunikációban. Valószínűleg számodra az idegen nyelven való megszólalás is egy rémálom, melyet megkötnek a belső fékeid, feszélyezettséged.

6. Különböző pszichoszomatikus tüneteteket produkálsz, mely jelenséget úgy is neveznek, hogy nem vagy leföldelve. A túlzott gondolatok fizikai panaszokban jelentkeznek, ami jól mutatja, hogy nagyon foglalkoznod kéne a belső világoddal.

Hogyan ne gondold túl a dolgokat? Mit tehetsz azért, hogy felülkerekedj a szorongáson? Az agy kikapcsolása.

Az agyalás látszólag egy véget nem érő ördögi kör azonban szerencsére van kiút az elme túlpörgetett állapotából. Lehet úgy érzed képtelen vagy kikapcsolni a gondolataid és az ezzel járó érzelmi hullámokat. A jó hír az, hogy az agy kikapcsolása számos módon kivitelezhető. Ezek némelyikét önmagad is alkalmazhatod, illetve ajánlok olyat segítséget is, ami segít a pszichoszomatikus fizikai tünetek gyors megoldásában is azaz hogy ne agyalj.

Jikiden Reiki kezelés

Ha hatékony és gyors változást szeretnél és alábbi tüneteket tapasztalod, mindenképpen javaslom a reiki terápiát:

  • álmatlanság
  • begörcsölt, merev izmok
  • emésztő rendszerrel kapcsolatos problémák, melyek stressz hatására jelentkeznek
  • érzelmi nyugtalanság, cikázó-gondolatok, amiket képtelen vagy kontrollálni és leállítani
  • fokozott stresszes állapot, melyből nem tudsz kikapcsolni semmilyen módon
  • pánikbetegség és szorongás
  • függőség

A kezelés egy mély ellazult állapotot hoz létre, lecsendesítve a gondolatokat, érzéseket, oldja a stresszt, ellazítja az izmokat. Megkönnyebült, „üres fej” állapotot szoktak tapasztalni a kliensek a terápiát követően. A kezelt állapotától, élethelyzettől függően a terápia ismétlése szükséges lehet egyéni megbeszélés szerint, illetve kiegészíthető számos gyakorlattal, amit a kliens otthon is végezhet önállóan a tartós eredmény érdekében.

Ha szeretnéd önmagad kezedbe venni a sorsod, akkor a reiki tanfolyam során Te magad is megtanulhatod a reiki kezelés módját és több olyan technikát, ami segíthet a stressz és a túl sok gondolat kezelésében.

Tudatos kontroll a gondolatok és az érzelmek felett

Ha felül szeretnél kerekedni az agyaláson, akkor mindenképpen szükséges, hogy légy tudatában és ismerd fel a helyzetet és tégy ellene, ha ilyen túlgondolás állapotba kerülsz. Ez lehet eleinte nehéz lesz, hisz azon kapod magad már több órája valamin rágódsz, aggodalmaskodsz. Ahogy azonban növekszik a tudatosságod, képes leszel egyre rövidebb időn belül elcsípni az agyalást. Ilyenkor végy egy mély levegőt és tudatosan helyezd a fókuszod máshova.

Nagyon fontos, hogy elengedd a negatív gondolatokat, mert nemcsak rossz közérzetet és stresszes állapotot tartasz ezzel fenn, hanem be is vonzod, meg is teremted az általad fejben kreált negatív élethelyzeteket. A vonzás törvénye alapján ne is csodálkozz azon, ha azt kapod amitől folyamatosan rettegsz, amire fókuszálsz. Ennek igaz természetesen az ellenkezője is: pozitív gondolatok, pozitív érzelmek, megengedő, ellazult tudatállapot pozitív történéseket vonz be.

Idővel észreveheted a gondolataid megfigyelésével, hogy azok mennyire vágnak egybe a valósággal, mennyire túlzóak, irreálisak? Ha azon kapod magad, hogy elkap a gondolatcunami, egy pillanatra vedd elő a racionális éned és korrigáld azokat! Így a negatív érzelmek kikapcsolása is lehetővé válik.

Másrészt vedd észre a pozitív lehetőségeket, lásd meg a pozitív dolgokat az életedben, amiért már most hálás lehetsz. Napról-napra formáld a gondolkodásmódod, így végül teljesen más szemüvegen leszel képes látni a világot. Ez nem a rózsaszín-mézes-mázas szemüveg, hanem a realitásé.

Ha mindezek ellenére nem látod pozitívan a helyzeted, törekedj meglátni, milyen megoldások lehetségesek, mit tudsz ezzel most kezdeni. Ha valami megtörtént, mi az amit megtanultál belőle és mit fogsz másképp csinálni?

Ha hajlamos vagy az elmélkedésre, analizálásra próbált ezt fókuszálni, leírni és szűk időkeretet adni ennek. A gondolkodás helyett vidd a figyelmed az aktív cselekvésre, tégy a megoldásért a gyakorlatban nap mint nap. Ha valami túl nehéznek tűnik, oszd fel apróbb lépésekre, amivel képes vagy megbirkózni. Ez sikereket hoz az életedbe és annak tudatát, hogy képes vagy valamit megcsinálni egyre nagyobb rutinnal anélkül, hogy előtte hosszas elemzést, elmélkedést végeznél.

Fókuszálj a jelenre és éld is meg. Gyakorold a mindfullnesst, gyakorold a spontaneitást, tégy erőfeszítéseket, hogy kilépj a megszokott rutinokból, azaz ugorj ki a komfortzónádból. Amikor nincs időd hosszasan gondolkodni, ellenben azonnal kell cselekedni ez fokozza az önbizalmad és abban való hited, hogy bonyolult gondolkodás nélkül is tudsz jó döntéseket hozni és felesleges túlagyalni a dolgokat.

Ezen kívül számos gyakorlat segíthet még a stressz és az ezzel járó felkavaró gondolatokkal való megküzdésben:

  1. >> intenzív sport tevékenység
  2. >> természetben töltött aktív szabadidő
  3. >> jóga gyakorlatok
  4. >> légzőgyakorlatok rendszeres gyakorlása
  5. >> tudatos lazítás zene segítségével a youtube oldalon ”deep relaxation/ deep meditation” kifejezésekre rákeresve. Akár 15 perces időtartammal is nagy eredményeket érhetsz el.
  6. >> meditáció gyakorlása

Ahogy haladsz a megoldás útján, úgy fogod tapasztalni életminőséged javulását. Ha azt érzed nem boldogulsz, kérj segítséget, mert nincs szégyellni való a tünetegyüttesben és hozzád hasonlóan nagyon sok ember küzd ezzel. Légy te az, aki sikeresen kilép ebből a béklyóból!

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító