Bioenergetika, bioenergia: placebo vagy a bioenergetikus a jövő gyógyítója?

Bioenergetika, bioenergia: placebo vagy a bioenergetikus a jövő gyógyítója?

A bioenergiával gyógyítás azaz a bioenergetika beleértve az energiagyógyászat különböző módszereit igen ellentmondásos terület, melyre sok ember csak legyint. Azonban, ha mélyebben megvizsgáljuk a bionergetikus szakterületét, jóval összetettebb magyarázatot kapunk azt illetőn mi a létjogosultsága ennek a területnek és milyen előnyöket és esetleges hátrányokat érdemes mindenképp megemlíteni.

Bioenergetika, bioenergia gyógyítás: mi fán terem ez?

Teljes megnevezéssel biológiai energia, amely bioenergia néven terjedt el az alternatív gyógyászat, a keleti filozófia és ezotéria fogalomtárában. Ez az élő szervezetet körülölelő energiamező, mely áramlik a test különböző energia csatornánin keresztül, mely fizikailag nem vagy csak közvetve mérhető. Azonban keleten különösen hisznek abban, hogy ez az energia mező tartja az embert életben.

A keleti medicina és kultúra hisz abban, hogy mindannyiunk rendelkezik ilyen ilyen bioenergiával, néhány embernél ez különösen erős. Ők azok, akik született spirituális gyógyító képességgel rendelkeznek. A hozott képességek mellett erősen meghatározó tényező az egyén testi-lelki egészség állapota is a biológiai energia erősség szempontjából. (Szerk.: nem véletlen, hogy a reiki nagy hangsúlyt fektet e két terület harmonizálására.)

A jelenlegi tudomány azonban tagadja e jelenség létezését, mivel nem mérhető, beazonosítható megfelelően. Néhányan azt gondolják a mágnesáram kifejezés és tartomány az, amibe a bioenergia besorolható, mint jelenség.

Az alternatív gyógyászat többféle fogalmat kapcsol a bioenergia definiálásra, mely sokféleképpen megközelíthető:

  • Bioelektromosság: egy élőlényen vagy annak egyes részein kimutatható elektromos potenciálkülönbség, illetve áram.
  • Biomágnesesség: egy olyan mágneses energiamező, melynek helyreállítása betegség esetén segítheti a beteg gyógyulását.
  • Aura avagy energiaburok: ez tojásszerűen veszi körül az embert és több rétege van. Az aura alakja, kiterjedés, színe, a színek tisztasága jelentéssel bírnak, hogy ki milyen fizikai, érzelmi állapotban vagy hol tart a spirituális fejlődésben. Az aura állapota részben konstans, azonban a személy érzelmi, fizikai állapotának megfelelően dinamikusan változik.

A bioenergiát használó módszerek a bioenergetika témakörébe tartoznak, az ezt a módszert művelő szakember a bioenergetikus. Magyarországon a 11/1997. (V. 28.) NM rendelet rendelkezik a természetgyógyászati tevékenységekről, melynek egyik ága a bioenergetika.

Azonban erre a területre (önmagában) nem adható ki természetgyógyász engedély, csak vizsgalehetőség van. További megkötés, hogy komplementer medicinaként csak kiegészítheti a hagyományos orvosi kezeléseket, illetve preventív, életminőség javító jelleggel alkalmazható.

A bioenergetika azonban nem csak a kézrátételes bioenergia gyógyítást jelenti, hanem számos kapcsolódó területet felölel, pl.:

  • asztrológiai és asztronómiai élettani hatások
  • energia felvételét, áramlását elősegítő mozgások
  • Mentális technikák, szuggesztív, autoszuggesztív módszerek, imaginatív technikák
  • stressz és energia állapot
  • táplálkozás energetikai vonatkozásai
  • tér és energetika, föld és anyagszerkezet sugárzások
  • bioenergetikai állapotfelmérés
  • természeti és mesterséges tárgyak sugárzása
  • Szimbólumok, térrendezési és rajzolt alakzatok energetikai hatásai
  • kapcsolódó terület a kvantum energia és tudat által végzett gyógyító tevékenység
  • stb.

A bioenergetikai kezelés ára

Alkalmazott módszertől, szakembertől függően széles skálán mozog egy bioenergetikai kezelés ára. A módszer igénybevételét megelőzően az adott szakemberrel érdemes átbeszélni, hogy az adott problémában tud-e segíteni a technika és milyen időtávon belül.

Nagyon sokan gondolják ugyanis azt, hogy az energetikai kezelés azonnal megoldja a problémát, de ez sokszor nincs így. Hasonlóan más alternatív kezelésekhez, itt is szükség lehet a módszer rendszeres ismétlésére a kívánt eredmény eléréséig. Így a bioenergetikai kezelés ára szinte sosem egyetlen alkalom, a legtöbbször több ismétléssel érdemes számolni.

Ezért a kezelőnek felelőssége van abban, hogy megfelelően tájékoztatja a vendéget az elvárható eredményt illetően a várható kiadások függvényében. Ezért én a reiki kezelés ára kapcsán azt szoktam javasolni, hogy érdemes figyelni a kezelés hatását és ennek függvényében dönteni a hosszabb kezelés folyamatáról.

Mi a „baj” a bioenergetikával? Placebo vagy jövő gyógymódja?

Magyarországon a természetgyógyászatot az 1990-es években kezdték el törvényileg szabályozni, azzal a céllal, hogy tudományosan is bizonyítható természetes gyógymódok tartozzanak ide. Majd afele haladtak a törekvések, hogy megpróbáltak minél több tevékenységet a 11/1997. (V.28.) NM rendelet alá bevonni.

A bioenergetika is ilyen kakukktojás: egy ideig benn volt, majd kivették, majd újra visszarakták, viszont engedélyt már nem adnak rá, csak vizsga lehetőség van.

A bioenergetika hatékonyságát csak tapasztalatok támasztják alá és egy igen nehezen megfogható területről van szó, ahol nehezen bizonyítható mi működteti, mi hozza az eredményt a vélt placebo hatáson túl. Hol van a határ a tanulható és hozott képességeket illetően, hogyan lehet elkülöníteni az igazolható eredményességet a vallási, ezoterikus képzetektől, a csodatévő szélhámosoktól.

A tudományos mérhetetlenség problémaköre, hogy azok az eszközök, mely vélhetően mutatnak értékeket pl. biorezonanciás készülék vagy aurafotó, ezek nem elismert eszközök. Kizárólag egyes esetek empírikus tapasztalataira lehet támaszkodni. A végeredmény szempontjából természetesen mindegy, hogy mérhető vagy sem, HA a beteg jobban lesz. (ez azonban nem segíti a bioenergetika ágának elfogadását)

A másik aspektus, hogy a bioenergia gyógyítás nem hagyományos értelemben tanulható képesség, ahogy pl. az akupunktúra, fitoterápia, stb. működik, hogy lexikális ismeretek esszenciálisak, hogy működjön a módszer. Szélsőséges, de igaz állítás: ha írástudatlan lennél, akkor is képes lennél eredményeket produkálni és magas szinten művelni számos bioenergetikai módszert. (így a reikit is)

Ennél a pontnál elérkeztünk a probléma gyökeréhez, az oktatáshoz és annak eredményességének a méréséhez. Hiába vizsgáztál le az egészségügyi és természetgyógyász modulból és tanultad meg kiválóan a bionergetikus tételsor válaszait, az energiagyógyászat képességek működtetése szempontjából ez irreleváns. (noha, ha betegekkel foglalkozol, igen hasznos elméleti hátteret ad)

Az energiáknak mennyiségi és minőségi jellemzői vannak, így a különböző energetikai technikák más-más elgondolások, alkalmazási módok mentén működnek és az azt művelő személyek képességei sem azonosak. Így igen felületes állítás azt mondani, hogy minden energia / módszer / tanfolyam / gyógyító azonos.

Ha például kitekintünk a hazai reiki kínálatra (és ez igaz lehet más módszerekre is!), jól látható a probléma, hogy az alábbi különbségek ellenére ugyanarról kap tanúsítványt a hallgató, ami igen zavarba ejtő:

  • személyes kontra online kurzus
  • képzés időtartama akár 3 óra is lehet szemben egy két napos képzéssel
  • eltérő elmélet és technikák
  • óriási különbség a tanfolyamon rendelkezésre álló gyakorlási lehetőségben
  • a tanátadási vonal különbözősége vagy épp hiánya meghatározó lehet az energetikai képesség szempontjából
  • nincsen egységesen meghatározott követelményrendszer a magasabb fokozatok teljesítését illetően
  • gyakorlatilag akárki, akármit, akárhogyan taníthat „reiki” néven, olvass ennek hátteréről ITT.

Az energiagyógyászat tipikusan olyan módszer, ahol kritikusan fontos a gyakorlat mennyisége és az ehhez kapcsolódó energetikai és spirituális fejlődés a gyógyítás hatékonyság növelése szempontjából. Nem véletlen, hogy a reikiben esszenciálisnak tartják a Hatsurei-ho meditáció, energia érzékelést fejlesztő gyakorlatát, amivel ez fejleszthető.

Tehát a bioenergetikát alkalmazó bioenergetikus szempontjából hangsúlyos tényező, hogy:

  • hol tart a belső egyensúly és energetikai fejlődésben
  • milyen módszereket használ
  • milyen energetikai beavatásokat kapott és kiktől

Az energetikai kezelés sajátossága, hogy az energia szellemi szinttől halad a fizikai sík irányába, fentről lefele. És az is igaz, ahhoz energiával gyógyítani képes legyél, magasabb energetikai szinten kell lennie a gyógyítónak, mint a kezeltnek.

Ebben képeznek áthidalást az energetikai avatások a kezdők számára, akik így magasabb szintű energia csatornázására képesek, mint a rendelkezésre álló fizikai és mentális egyensúlyuk alapvetően lehetővé tenné. (ezért hoz jelentős energetikai fejlődést a gyakorlás, mellyel így még tisztább lesz az energetikai csatorna)

Ami kétségtelen előny a reiki esetében, hogy viszonylag gyorsan könnyen tanulható, eszköz nélküli, mellékhatásoktól mentes és viszonylag hamar lehet sikereket tapasztalni a gyakorlás folyamán. Az viszont igaz, hogy magas szinten művelni sok gyakorlást igényel.

A bioenergetika előnyeit, ha vizsgáljuk kétségtelen, hogy:

  • együtt alkalmazható más módszerekkel, akár hagyományos vagy alternatív orvoslásról van szó
  • a kontraindikációk igen elhanyagolhatóak, így olyan esetekben is használható, amikor más módszerek nem, vagy nem ismert a probléma oka
  • széles területet ölel fel (ld. az első blokkot a cikknek), így számos oldalról megtámogatható az elérni kívánt jó fizikai és lelki közérzet.

Ugyanakkor a bioenergetika, a bioenergiával való gyógyítás jobb elismeréséhez mindenképp nyitottabb gondolkodásra lenne szükség a hagyományos orvoslás részéről, mely egyelőre a nem túl közeli jövő…

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító