Mik az energia blokkok, hogyan érzékelhetők és oldhatók fel reikivel?

Mik az energia blokkok, hogyan érzékelhetők és oldhatók fel reikivel?

Az energiagyógyászat témakörében az energia blokkok szó egy gyakran előforduló kifejezés, mely alatt általában egy negatív egészségi vagy lelki, élethelyzeti állapot megrekedését, vagy egy fizikailag nem tapasztalható, de finomenergia-érzékelés szinten megjelenő energetikai elakadást jelent. Általában azért nehéz erről a témáról beszélni mert nem kézzelfogható, materiális szinten szinte lehetetlen megmagyarázni az energetikai blokkok által generált rossz közérzeti jelenségeket. Azonban, ha foglalkozol energia gyógyítással és nyitott vagy arra, hogy egy nem látható jelenséget megtapasztalj, megtanulhatod érzékelni és feloldani, akkor ezen energia blokkok immár nem lesznek vakfoltok számodra. Ugyanakkor fontos megjegyezni az érzékelés szubjektivitása függhet a hozott képességektől, de bizonyos szinten mindenki képes ezt megtanulni és alkalmazni a reiki kezelés során.

Mik azok az energia blokkok és miként tapasztalhatók?

Közérthető megfogalmazásban az energia vagy más néven az energetikai blokkok olyan bizonyos pontok, melyek akadályozzák az energia áramlását egy adott területen. Az energia blokkok fogalmát gyakran összekapcsolják elfojtott vagy negatív érzésekkel, gondolatmintázatokkal vagy valamilyen trauma hatására keletkező emócióval.  Az energetikai blokkok egy idő után tapasztalható tünetekben manifesztálódnak, amik hatással vannak az egészségre, közérzetre, akár, hogy mások hogyan érzékelik az adott személyt. Utóbbi kapcsán biztos Te is tapasztaltad, hogy negatív érzelmi állapotban lévő ember mellett nem kellemes tartózkodni… sőt ez az érzet akár lehet igen lehúzó is.

A csakratisztítás kapcsán is gyakran valamilyen energia blokk feloldása a fő cél, mely általában valamilyen érzelmi, közérzettel kapcsolatos elakadást jelent az adott csakrában. A mindvalley angol nyelvű cikke részletesen magyarázza a blokkolt csakrák tüneteit, ebből megemlítek pár szemléletes példát:

  1. Gyökér csakra: energia hiány, nehézség az önálló boldogulásban, a pénzügyekben, saját testtel kapcsolatos düh érzése, a „nem vagy elég jó”, elakadás, elhagyatottság érzése
  2. Szakrális csakra: az intimitás és szexualitás megélésben való elakadás, bizalmatlanság, nem egészséges önkép, mérgező kapcsolatokból nem tud kilépni az illető, zavarodottság érzése
  3. Napfonat csakra: tehetetlenség, áldozatnak érzés, alacsony önértékelés, másokat önmaga fölé helyezése, önérvényesítésről való lemondás a béke érdekében, szorongás
  4. Szív csakra: félelem az elköteleződéstől, mindig mások kedvében kell járnom érzése, megnyílás képességének hiánya, haragtartás, probléma a szeretet adásával, elfogadásával
  5. Torok csakra: félelem mások felé kifejezni a saját érzelmet, véleményt, csalódottság, hogy mások nem hallgatnak meg
  6. Harmadik szem csakra: nehézség a döntésben, elveszettség a saját célokban, összhang érzésének hiánya, intuíció elnyomottsága
  7. Korona csakra: magány jelentéktelenség, céltalanság érzése, elszakadás az élet szellemi részétől

A fentebb sorolt példák elsősorban pszichológiai aspektusúak, de az energetikai blokkoldás szükségességére felsorolható több fizikai aspektus is:

  • Nem múló izom merevség, vagy fájdalom, ami a hagyományos kezelés hatására se javul nagyon
  • Olyan fizikai tünet, aminek oka orvosilag nehezen magyarázható
  • Szokatlanul lassú, stagnáló gyógyulás

Az energetikai blokkok japán aspektusból

Természetesen tudományosan nehéz bizonyítani a fentebb említett jelenségeket, hasonlóan ahhoz, ahogy az életenergia sem egy megmérhető jelenség, mégis a keleti medicina az életerő központjának a vesét tartja. De ugyanígy a meridiánok, azaz a testben futó energia vezetékek sem foghatóak meg anatómiai, fizikai szemmel, mégis a HKO arról beszél, hogy ezeken keresztül áramlik az életenergia a testben és az ezekben kialakuló blokkok hatással vannak a testi – lelki állapotra.

Ugyanígy a japán stílusú reiki beszél az un. byosen fogalmáról, ami a toxinok energetikai érzékelését jelenti.  Ez nem  feltétlen a fizikailag kimutatható toxin felhalmozódását jelenti, sokkal inkább energetikai aspektust, a testnek egy olyan kisugárzását, ami a tenyéren keresztül érzékelhető és így megállapítható melyek azok a területek, amik nincsenek egyensúlyban és milyen mértékben, mely egyfajta japán megközelítésű fogalmi átfedése az energia blokkok fentebb ismertetett fogalmának. Amikor a testünk és az elménk egyensúlyban van, a szervezetünk automatikusan képes újra és újra megújítani, meggyógyítani önmagát, ez a természetes gyógyulási folyamat. Amikor azonban a belső harmónia megbomlik a felszínre emelkednek a különböző tünetek, melyet ha még egészséges a testünk megpróbál a tisztulási folyamatokkal korrigálni.

Erről a szellemi aspektusról ír Mikao Usui is a Kokai Denju Setsumei (Nyilvános Tanítás Magyarázata) írásban:

„Amikor egy ember mentálisan meggyógyul és spirituálisan egészséges, a fizikai egészség természetesen következik be.”

Tehát a fizikai és a mentális egészség állapotát nem tudjuk elvonatkoztatni a szellem egészségnek állapotától, ami a japán megközelítésben a „kokoro” , ha ez egyensúlyban van, akkor a gyógyulási folyamatok természetesen beindulnak. Erről egy korábbi írásomban olvashatsz részletesen ITT.

Az energia blokkok lehetséges okai

A toxinok felhalmozódása, az energia blokkok nem önmagukban léteznek és nem spontán keletkeznek, hanem oka van annak, amiért kibillen az egyensúlyi állapot. Általában mindig van valamilyen kiváltó ok, ami okozza a tüneteket, sokszor nem is kell rendkívüli dolgokra gondolni:

  1. Gondolati, érzelmi állapot stressz jelenléte.  Mennél több negatív érzés jár át, pl. harag, neheztelés, aggodalmaskodás, non-stop agyalsz valamin, annál több stressz keletkezik a szervezetedben, mely belső feszültséget generál és ez nem csak energetikailag meríti ki a szervezetet, hanem méreganyagok is keletkeznek a szervezetben, melyek hosszú távon fizikai tünetekkel rendelkező betegségekben törhetnek fel. Többek közt ezért esszenciális a belső egyensúlyon való napi munkálkodás.
  2. Rendkívüli fizikai vagy mentális terhelés. Nem kell hosszan magyarázni, nem lehet vég nélkül padlóig nyomni a gázpedált… mely a motor és más alkatrészek károsodásához vezet, így van ez az emberben is.
  3. Az egyensúlyt gátló mindennapos szokások. Itt lehet említeni az egészségtelen / össze-vissza étkezést, a mozgás, a higiénia hiányát, túl kevés / rendszertelen alvást, drogok használatát, alkoholizmust. Bármilyen rossz szokás, ha nagyobb mértékben van jelen, mint amit a szervezet korrigálni képes… hamar letér az egyensúlyi állapotról. Nem véletlen a reiki 2. fokozatában átadott mentális kezelés a rossz szokások megváltoztatását célozza, hogy újra önmagunk jobb változataivá válhassunk és megszabaduljunk a testünket, elménket béklyóként fogva tartó rossz habitusoktól.
  4. Traumák. Ezek lehetnek balesetek, olyan negatív életesemények, történések, melyek kihatnak gondolati, érzelmi világunkra, nézőpontjainkra, ahogy viselkedünk, megnyilvánulunk a mindennapokban. Mennél inkább túljutunk a múlt traumáinak eseményein, azok egyre kevésbé képesek hatni a jelenben. Amikor pl. egy múltból származó érzelmi trauma feloldódik az energetikai oldás által a lelki blokkok oldódása is megtörténik.

Energetikai érzékelés és az energia blokkok feloldása

Az energia blokkok vagy a csakrák diszharmonikus állapota többféle módon is érzékelhető. Vannak, akik az auralátás révén képesek az aura mélyebb rétegeit is látni, érzékelni, ehhez egy magasabb szintű spirituális képesség szükséges. Illetve a lengyelpálca és az inga egy eszközhasználati példa lehet erre.  Míg a legyelpálca igen / nem / százalékos energetikai mérésekre ad lehetőséget az inga használatára komplexebb, erre példa a Spirituális Választerápia és a Lélekhang technika, melyek az inga mellett táblázatokat használ méréshez, illetve energetikai tisztítás kérhető az ingával az adott témára. Külföldi reiki oldalakon találkozni az inga használatának technikájával is, mely célja hasonlóan az energetikai felmérés, ez egy nyugati, újonnan beépült gyakorlat.

A reiki szempontjából sokkal relevánsabb és kézzel foghatók a módszerek, melyekhez elég csupán a kezed:

  • jobban ismert technika az úgy nevezett „szkennélés” ,
  • A japán gyakorlat része a „byosen reikan-ho„, amit kb. úgy lehet lefordítani, hogy a betegség/méreg intuitív érzékelésének módszere.
  • szintén japán gyökerű a „byogen chiryo„, ami a betegség okának intuitív érzékelése és a „reiji-ho„, amit kb. a szellem útmutatásának, vezetésének módszereként lehet fordítani.

A fentebb említett technikákat nehézség alapján soroltam fel, nézzük miről is van szó az energia blokkok oldása kapcsán:

A szkennelés a tenyér a test felülete felett 3-10 cm vagy még felette lévő rétegeben történő finom simító mozdulatot jelenti, ami révén a tenyéren keresztül érzékelhető az aura rétegeiben különböző energia érzetek, melyből lehet következtetni energetikai blokk meglétére. Vannak, akik ugyanilyen megfontolásból az energia kezelés során is nem érintéssel, hanem a finomabb rétegekben az energiatest tisztításával dolgoznak. Ezt a technikát főként a nyugati stílusú reiki iskoláiban tanítják. A szkennelést általában a kezelés előtt egyfajta energetikai feltérképezésként szokás használni.

A byosen reikan-ho egy jóval komplexebb technika, ami kifejezetten a terület lágy érintésével operál, nincs test feletti szkennelés és a kezelő a teljes kezelés alatt folyamatosan kap energetikai visszajelzést a kezelt terület energetikai állapotáról, annak változásáról, akár nagyon finom energetikai szinten. Ennél a technikánál is különböző energia érzeteket lehet tapasztalni a tenyérben, ennek megállapítható egy különböző érzeteken jelentkező skálája is, mely utal a toxinok, az energia blokk felhalmozódásának mértékére, de figyelni kell az intenzitás változását, a byosen viselkedését is.  Ez elég komplex folyamat és igen sok gyakorlást, sok-sok kezelés gyakorlatot igényel, hogy magas szinten űzd ezt a technikát; mindenképpen szükséges gyakorlott reiki mester  személyes útmutatása a technika elsajátításához.

A byogen chiryo és a reiji-ho esetében az intuitív érzékelés történhet belső kép, belső hallás, testi érzet formájában, vagy hogy a szellemi erő a kezet a megfelelő helyre viszi azzal a céllal, hogy megtaláljuk a betegség okát vagy a kezelés szempontjából hol szükséges a kezelés vagy egy adott probléma, gyökér oka hol van. Ezen említett kettő eljárás a két legnehezebb technika a reikiben.

Energetikai blokkoldás, lelki blokkok oldása, csakra blokk oldás, stb. miről is van szó?

Ha a konkrét „kezelés” szempontjából nézzük, az alkalmazott módszerek, technikák lehetnek különbözőek.  Ezek egy része törtéhet önmagunkon alkalmazhatva, pl.:

  • meghatározott meditáció
  • mantrák recitálása
  • légzőgyakorlatok
  • ima, vallásos gyakorlat
  • stb.

Vagy történhet egy külső személytől fogadva egy módszer kezelését, amit általában ülve vagy fekve fogad kliens. Az energiagyógyászat meghatározásáról, annak különböző korábban tárgyalt módszereiről a linkelt cikkemben olvashatsz részletesen. További lehetőségek a korábban említett inga használatával dolgozó SVT és Lélekhang technika, valamint vannak olyan fizikai vagy csak az energia szintjén dolgozó masszázsok, amik szintén segítenek ebben a témakörben:

  • Metamorf-masszázs
  • Bowen-technika érintéssel vagy anélkül
  • Shiatsu-masszázs

Blokkoldás otthon vagy kezelő segítségével reikivel

A reiki esetében az energia blokkok oldása több módon történik. Ha valaki még nem tanítvány, akkor ennek legkézenfekvőbb módja egy reiki kezelő felkeresése. Azonban, ha már tanultál reikit több eszköz is a rendelkezésedre áll:

  • Az elme megtisztítása Usui mester öt életszabály elveinek követésével és annak japán recitálásával
  • A Hatsurei-ho meditáció gyakorlásával, mely erőteljes energetikai gyakorlat is az elme elcsendesítésének gyakorlása mellett
  • Ha ismételt reiki beavatásban, reijuban részesülsz a reiki mesteredtől
  • A reiki önkezelés napi gyakorlása szintén segít fenntartani és helyreállítani az egyensúlyi állapotot

Kezelés aspektusából a reiki energia egyszerre dolgozik fizikai, mentális és szellemi szinten. Az érintéssel a megfelelő területre irányul a csatornázott energia, de a testhez kapcsolódó energetikai rendszer révén a reiki átjárja a test egészét és átmossa a teljes energetikai rendszert. A reiki működése összefoglalóan úgy summázható, hogy feloldja a toxinokat, kioldja az energetikai blokkokat és így lényegében a test állítja helyre önmagát.

Ebből a szempontból nincs jelentősége annak, hogy fizikai problémán dolgozol, netán valamilyen lelki blokk oldása a cél. Ha ismered a korábban említett reiki intuitív érzékelés módszereket, akkor pontos képet kaphatsz arról, hogy milyen területeken és milyen hosszan kell dolgoznod, meddig kell ismételni a kezelést, erre különösen alkalmas a byosen reikan-ho technika. Ez fajta energetikai munka kiegészíthető a csakra blokkok oldásával, melyet a csakrák energetikai kitisztításával lehet elérni. A nyugati ágú reiki tanításában is létezik erre több gyakorlat, a csakratisztítás, amiről a linken olvashatsz.

Ugyanakkor a személyes véleményem az, hogy a kezelés a maga egyszerűségében is pont ugyanolyan hatásos és a reiki mindig a megfelelő területre áramlik, különösen, ha figyelsz az intuícióra.  Az energia blokkok oldása hangsúlyos része az elmével való munkálkodás, azaz a kokoro egyensúlyának helyreállítása, hisz lényegében a legtöbb esetben az elme generálja a legtöbb problémát, melyet szelídebb mederbe terelhetsz, ha célzott mentális kezelést végzel az adott témára.

Neked milyen tapasztalataid vannak az energia blokkok feloldásával?

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító