Hawayo Takata reiki mester

Hawayo Takata reiki mester

„Csak csináld! Adj több és több reikit és meg fogod ismerni!” – Így hangzott egy törékeny alkatú, ám különös szorgalommal és tehetséggel megáldott hawaii-i származású hölgy intelme, aki révén fennmaradt e csodálatos japán módszer. Hawayo Takata reiki mester egyike a legismertebb személyeknek a reiki történetében. Bár már 41 éve nincs köztünk, még élő tanítványai visszaemlékezései, emlékiratai révén mégis az egyik legjobban megfogható személyisége e keleti gyógymódnak. Ez az írás munkássága előtt tiszteleg, bemutatva néhány kevéssé ismert tényt is életéről, tanításáról.

Hawayo Takata reiki mester élete

A magyar olvasók életrajzát egy tanítványa által írt könyvből ismerhetik. Fran Brown: Élő reiki c. könyve egy igen részletgazdag, személyes történetekkel átszőtt írás, melyből sokat megtudhatunk Takata asszony életéről. Érdemes megismerni Browen & Frans Stiene: The reiki sourcebook c. könyvét, Marianne Streich: How Hawayo Takata Practice and Taught Reiki c. írását valamint Robert Fueston (reikisystem.com) weboldalát, melyek szintén sok izgalmas információt tartogatnak és e cikk ezen forrásokra támaszkodik .

Hawayo Takata 1900 karácsony estéjén látta meg a világot Hanamaulo faluban, Kauai szigetén, Hawaii-on. Szülei, Mr. és Mrs. Otogoro Kawamura, Japánból emigráltak Hawaii-ra. A kis Hawayo második gyermekként látta meg a világot és a szülők új szülőföldjéről (Hawaii) kapta a nevét. Egy kis egyszerű faluban nőtt fel, ahol az apja cukornád aratóként dolgozott. 12 éves korától tanár asszisztens volt az első osztályban valamint bolti kisegítőként dolgozott. Tovább végezve a munkáját tanulmányait egy japán iskolában folytatta.

Majd egy gazdag hölgy cukornádültetvényen való munkát ajánlott neki, és a háztartásában folytatta az életét. Elhagyva az iskolát, itt dolgozott 24 éven át. Végül házvezetőnőnek léptették elő és 21 ember irányítását bízták rá. Itt ismerte meg a férjét Saichi Takata-t, aki az ültetvények könyvelését intézte. Két gyermekük született, mielőtt a férje 34 évesen elhalálozott. 1935-ben, 5 évvel férje halála után Hawayo Takata egészségügyi állapota mélypontra került. Asztmától, hasi eredetű problémákkal küszködött és nehezére esett még a járás is. Végül úgy döntött, hogy visszatér Tokyoba megműttetni a tumorját, epekövét és kezelni más fizikai problémáját.

A műtőasztalon feküdve egy belső hangot hallott, hogy a műtét nem szükséges. Megkérdezve orvosát, Dr. Maeda-t, hogy lenne e más alternatív lehetőség, annak asszisztense Mrs. Shimura-n keresztül jutott el Dr. Chujiro Hayashi reiki mester kezelő klinikájára. Hayashi doktor felesége, Chie Hayashi fogadta, aki elirányított a klinikára, mely 8 kezelőággyal és 16 kezelővel működött. A két kezelő közöl az egyik a fejen kezdete Hawayo Takata kezelését, míg a másik a hasi területen. Ő melegséget és vibrálást érzett. A következő alkalommal visszatérve ellenőrizte nincs e valamilyen elektromos berendezés e jelenség mögött. Kíváncsi kérdéseire végül Chujiro Hayashi reiki mester adta meg a válaszokat elmagyarázva a reiki működési koncepcióját és bemutatva a rendszerét neki.

Három hónappal később sokkal jobban lett és Hawayo Takata elkezdett érdeklődni, hogyan lehetne ő is tanítvány. Azt mondták neki, hogy ezt idegeneknek nem tanulhatják. Habár Takata japánnak nézett ki, de az Egyesült Államokban született és ott végezte a tanulmányait is. Szerencsére végül Chujiro Hayashi megenyhülve megengedte neki, hogy tiszteletbeli tagként elsajátíthassa a reikit 1936-ban (shoden – 1. szint -).

A tanfolyamot követően 1 évig a Hayashi családnál lakik, ahol délelöttönként reiki kezelőként dolgozott a klinikán, délutánonként pedig recepciósként fogadta a telefonhívásokat. Az egy év lejárta után sikeresen teljesítette az okuden – reiki 2. – szintet, majd visszatér Hawaii-ra. Néhány héttel később Dr. Chujiro Hayashi reiki mester lányával követik őt és segítenek a kezelőhelyet beindítani és a reikit népszerűsíteni Honolulu-ban. E folyamat végén 1938-ban, Takata megkapja a shinpiden – reiki 3. – fokozatot és hivatalosan a Usui rendszer természetes gyógymód meserévé válik. Ő volt a 13. és egyben utolsó reiki mester (tanár), akit Dr. Chujiro Hayashi képzett ki. Későbbi tanítványai elmondása szerint a tanári fokozatért akkora anyagi áldozatot kellett hoznia, hogy el kellett adnia a házát.

1938-ban Chicago-ban anatómia kurzust és más terápiás tanfolyamokat végez el mielőtt visszatérne Honolulu-ba, hogy folytassa a prakszisát. Hawaii egyik nagy szigetén Hilo-ban lel új otthonra és indítja újra a kezeléseket 1939-ben, mely azonnali sikereket hoz számára.

1940-ben egy figyelmeztető álmot lát mesterével és elhatározza, hogy áprilisban visszatér Japánba. Május 10-én Dr. Chujiro Hayashi öngyilkosságot követ el nem akarván részt venni a közelgő háborúban, ugyanakkor a császárnak tett esküjét sem akarva ellentmondani. Halála után felesége Chie Hayashi folytatja férje munkáját. Az elkövetkező 30 évben Hawayo Takata reiki mester Honolulu körzetében tevékenykedik, elsősorban mint reiki kezelő. Sikerre, népszerűségre és gazdagságra tesz szert gyógyítói munkájának köszönhetően. 1973-ban kezd el tanítani a kontinensen az Egyesült Államokban és Kanadában. Hetvenes éveinek közepe felé járva úgy dönt itt az ideje az utódjait kiképezni. Egészen 1976-ig csak az első két szintet oktatja. Ebben az időszakban avatja az első nem hivatalos reiki mestert, lánytestvére (Kay Yamashita) személyében, akinek megtanítja, hogyan adható tovább a reiki. A képzés díjait az alábbi összegekben állapította meg: 1-es szint: 100 dollár (1975-től 125 dollár), 2-es szint: 400 dollár, 3-as szint: 10.000 dollár (1976-1980), melyet azzal indokolt, hogy a hallgatók tiszteljék és vegyék komolyan a reikit.

1975-ben szenvedi el az első szívrohamot, melyet 1977-ben egy közepes erősségű követ. Ezen év decemberére a teljes visszavonulását tervezi miután 3 reiki mestert avatott (John Harvey Gray, Virginia Samdahl és Ethel Lombardi), akik továbbvihetik munkásságát. Egyikük se vált örökössé. Hawayo Takata reiki mester 1980-as halálát követően ketten jelezték igényüket erre a pozícióra: Barbara Weber Ray és Phyllis Lei Furumoto. (Takata végül összesen 22 reiki mestert avatott)

Hawayo Takata reiki mester tanítása

Szemben Usui és Hayashi sensei-jel, Takata nem adott jegyzetet a hallgatóinak, így a szóbeli tradíció miatt vitatott, hogy pontosan mit tanított. Ráadásul a különböző csoportoknak kicsit másként tanította ugyanazt a tananyagot, így a mai napig igen nehéz rekonstruálni a tematikát. Néhány tanítványa magnó felvételére és a tanfolyamot követően emlékezetből leírt saját jegyzetére lehet támaszkodni. Takata használta Chujiro Hayashi Ryoho Shishin kézikönyvét, ami Hayashi reiki mester eredetijének másolata volt (japánul). Tanítása az alábbi lehetett:

Öt életszabály

Egyszerű formában tanította Gokai-t minden tanítványa számára. Ez az egyik olyan aspektusa a reikinek, amit minden alkalommal hangsúlyosan tanította a tanítványainak.

Kéz pozíciók

Nincs egyetértés abban, hogyan tanította a kezelési kézpozíciókat. Míg egyes tanítványok úgy emlékeztek, hogy a hastól kell kezdeni a kezelést, addig mások a fejtől indítva. Mindazonáltal mindkét megközelítés helyénvaló. A hara kezelését nagyon fontosnak tartotta: „A kezelés idejének a felét fordítsd erre (hara) a területre, mert ez a „test gyár” központja. Feldolgozza az üzemanyagot és a szükséges területekre szállítja.” (a másik kiemelt terület a fej kezelése volt.)

reiki kézpozíciókTakata gyakran kiemelte a tanításában az alap kezelést, mely a következő 12 pozíciót jelentette: 4 pozíció a fejen, 4 pozíció a mellső részen, 4 pozíció a törzsi háti részén. A kezelést gyakran befejező lehúzással vagy más néven ideglesimítással fejezett be. Krónikus esetekben a napi kezelést javasolta. Úgy tartják Usui mester a kezdetekben nem használt kéz pozíciókat, később alakult ki a fej 5 pozícióval történő kezelése, melyet Dr. Hayashi is átvett és a fejet 5-7 pozícióval kezelte. Érdekes módon míg Hayshi a páros kezelést preferálta, addig Takata egyedül végezte a kezeléseket.

Takata a következő dolgot is gyakran kiemelte tanítása során: „Ha csak az érintett területeit kezeled a testnek, akkor enyhítheted a tüneteket, de a teljes gyógyulást nem fog megtörténni, hacsak nem az okot kezeled„. Ez valószínűleg a byosen koncepciójára utal, noha nincs így megnevezve. Viszont gyakran alkalmazta az intuícióját alkalmazva a Reiji-ho technikát. Gyakran mondta: „A reiki vezetni fog. Engedd, hogy a reiki vezesse a kezed. Fogjátok tudni, mit kell tenni.

Hawayo Takata reiki mester hangsúlyozta, hogy a hallgatók először magukat kezeljék és csak azután a családtagokat és barátokat. Ily módon a hallgató egész lesz és harmónia fogja körülvenni.

Mantrák és szimbólumok

A szóbeli tradíció miatt igen sokféle változat terjedt el. Ami közös, hogy a 2-es szinten három, a 3-as szinten egy szimbólumot tanított Takata. A hallgatóknak nem engedték meg, hogy másolatot készítsenek a szimbólumokról és mantrákról. Emiatt Takata 1980-as halálát követően, amikor tanítványai összehasonlították a tanult szimbólumokat, elég jelentős különbségek mutatkoztak. A 4 szimbólumból ugyanis 2 japán kanji, ami egy nem japán számára nehezen memorizálható, ha nem ismeri a kanjik írásának szabályait. Mindazonáltal a mai napig nem standardizálták a szimbólumokat, így senki sem lehet biztos abban, hogy helyesen használja-e. (a nyugati reikiben)

Behangolások

Hawayo Takata 4 reiki beavatást végzett az első szinten, 1-et a másodikon, és 1-et a harmadikon. Ugyanakkor Robert Fueston reiki mester 2012-es new york-i konferencián elhangzott előadása szerint Takata 1975 és 1977 áprilisa között nem alkalmazott reiki mesteri behangolást, ezt csak utána történt 1979 január és 1980 október 12. között (haláláig). Ezen két időszak alatt különböző kifejezést is használt a mesterképzésre. Míg az előbbieket képezte, addig az utóbbiakat avatta. Ezt jelenti, hogy eredetileg nem létezett mester beavatás. Így Kay Yamashita, Virginia Samdahl, Ethel Lombardy, John Harvey Gray, Barbara McCullough, Dorothy Baba, Iris Ishikuro and Harry Kuboi nem részesült ilyen átadásban. Takata ugyanis ezt monda: „A reiki két fokozatában minden benne van, amire egy professzionális reiki gyakorlónak szüksége lehet.” A kettes és hármas fokozat között ugyanis az az egyetlen különbség, hogy utóbbi azok számára van, aki szeretnék átadni és tanítani a reikit. (ezzel később kialakult a 3. szint „A” – reiki mester – és „B” – reiki mester/tanár – fokozatra bontása Barbara Weber Ray kezdeményezésére)

Technikák

Takata rendszerében felfedezhető számos tradicionális technika, melyből néhány leegyszerűsödött vagy más néven tanított (nem egyformán és nem minden tanítványának):

  • ketsueki kokan ho >>> gerinc lehúzás vagy idegek lesimítása
  • nentatsu ho >>> átprogramozás technika
  • byosen  >>> szkennelés
  • shuchu reiki >>> csoport reiki
  • koki-ho >>> ráfúvás
  • leiji ho (reiji ho) >>> kezelés intuícióval
  • gassho >>> Takata: „rakd össze a kezedet” (a kezelés előtt)
  • hara fogalma  >>> Takata: „A harára koncentrálva segít fókuszálttá válni, megtisztítani a gondolatokat és meditálva engedni, hogy az igaz energia kijöjjön onnan”  >>> ezen a koncepció alapja a Hatsurei ho technikának.

Nincs bizonyíték arra nézve, hogy tanította volna a csakra rendszert. Ehelyett „igaz energiáról”  írt, mely a köldök alatt 2 inchre található (hara) A csakrák alkalmazása a reikiben a New Age hullámmal integrálódott. Valószínűleg sokkal egyszerűbb/kényelmesebb volt ezen koncepciók alkalmazása, mint Takata szavai, „A reiki vezetni fog. Engedd, hogy a reiki vezesse a kezed. Fogjátok tudni, mit kell tenni.” A csakra rendszer mára beintegrálódott (a nyugati) reikibe, így a behangolásoknál a modern felfogás szerint a különböző csakrákra fókuszálnak. (pl. az első fokozat a felső négy, a második fokozat az alsó 3 csakrára van erőteljes hatással)

Tanítás módszere

Hawayo Takata reiki mester az 1-es szintet négy estén át tanította 2-4 óra hosszan a hallgatók számától függően. Nem dolgozott előre megírt vázlatból, ehelyett spontán a csoport igényeinek megfelelően tanított. Így mind a tananyag és a tanfolyam hossza nem volt egységes. Általában az Univerzális Energia magyarázatával kezdte: „Itt van az nagy tér, amely körülvesz bennünket, az Univerzum. Végtelen és hatalmas energia. Ez univerzális … a Teremtő/Isten végső forrása… ez eredhet a napból, vagy a holdból vagy a csillagokból …. Ez egy határtalan erő. Ez az energia forrása annak, hogy a növények nőnek … a madarak repülnek. Ha egy embernek fájdalma, problémája van, ő csatornázhat belőle. Ez egy végtelen forrás, a nagy erő hullámhossza, amely képes újjáéleszteni, visszaállítani a harmóniát.

Majd Usui mester történetével folytatta, melyből minden tanfolyami részegységben elmondott egy oda vágó történetet. Nagyon precíz volt a kézpozíciók tanításában, ezt több tanítványa visszaemlékezéséből ismerjük. Tanfolyamát 40 éves prakszisának gyógyítás történeteivel, tapasztalatainak megosztásával színesítette.

Tanítványai szerették humorát, történetei egyszerre voltak szórakoztatóak és tanulságosak. Az egyes információkat megismételte tanfolyama során, révén nem engedett jegyzetelni, sem magnófelvételt készíteni (ez alól csak 1-2 kivétel volt). Tanítványai úgy emlékeznek a tanfolyamára, ami nagyon fókuszált és hatékony volt. Hangsúlyozta az önkezelés fontosságát: „Te vagy az első számú!„,  majd így folytatta: „Majd, ha van időd, kezeld a családod és a barátaid; de a reiki gyógyításban először légy te az első és csak utána mások.

Jóval kevesebb információ áll rendelkezésre arról, hogyan tanította a 2. szintet (melyet „távkezelés tanfolyamnak” is nevezett). A három szimbólumot tanította a távreiki küldéséhez. Kezdetben csak a domináns kézbe adott behangolást. Ez később megváltozott (nála vagy a tanítványainál). Ma már gyakori, hogy mindkét kézbe adnak behangolást a reiki mesterek. Néhány esetben két behangolást adott a 2-es szinten, az intuitív képesség megnyílása érdekében, hogy könnyebb legyen kommunikálni a felsőbb énnel és könnyebben megtalálja a tanítvány a betegség okát. Ehhez az információhoz a mentális szimbólumon keresztül lehet hozzájutni, melyet Takata „a beszélő szimbólum”-nak nevezett. Hogy a 2. (ismételt) behangolás valóban megnövelte-e az intuíciót, erről különbözőek a vélemények. Néha a visszanyúlt az első tanfolyam anyagához, noha ennek az időtartama nem ismert. Ugyanakkor elég következetes volt a szimbólumok tanítását illetően és figyelmeztette a tanítványait, hogy a szimbólumokat nem mutathatják meg, aki nem végzett reikit. A kurzus után az összes papírt elégette, így a tanítványoknak meg kellett azokat jegyezniük.

A különböző szintek közötti kivárási idő sem volt egységes. Míg néhány tanítványnál hosszú évek elteltek míg mesterré váltak, addig néhány esetben egészen rövid idő telt el a reiki első és mesteri szintje között.

Hawayo Takata munkássága megalapozta a reiki széles körben való ismertségét és népszerűségét. Így mindannyian hálásak lehetünk, hogy a vonalán vagy közvetve eljutott hozzánk ez a csodálatos természetes japán gyógymód és spirituális módszer, a reiki.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító