Reiki könyvek

Jikiden Reiki tanfolyam Budapesten

MIRE JÓK ÉS MIRE NEM A REIKIS KÖNYVEK?

Kevés témáról írtak már annyi könyvet, mint a reiki. Ennek ellenére mégse olyan egyszerű igazán jó könyvet ajánlani a témában, különösen magyar nyelven. Reikis könyvek sokféle indíttatásból születhetnek: ismeretterjesztés, kézikönyv már gyakorlók számára vagy egyéni ambíció kibontakoztatásából íródhatnak, vagy ezek keverékei. Feltehető a kérdés, van-e értelme a reiki szakirodalom nyálazásának, előrébb visz-e a könyvek olvasása a mindennapos gyakorlásban? Erre a kérdésre keresi a válasz ez az írás.

REIKI KÖNYV KEZDŐKNEK

A reiki megismerésére sokféle lehetőség kínálkozik: megkérdezheted tapasztalatairól ismerősöd, információt kereshetsz az interneten, de talán abban mindenki egyet érthogy egy könyv képes kínálni a legátfogóbb képet, noha itt is kikerülhetetlen az író szubjektivitásának tényezője.

Amiért mégis értékesek az ilyen céllal írt darabok, mert egy reiki könyv elolvasása után az olvasó tisztában lesz azzal, hogy mi is az a reiki, honnan ered, rövid történetével, alapvető gyakorlataival, mit várhat a módszer gyakorlásával, mit érhet el.

Azonban könnyen csalódhat az, aki önképzésben reménykedve azt reméli megtanulja a reikit pusztán a könyv elolvasásával. Ez sok módszernél működik, azonban ennél a japán gyökerű módszernél nem. reiki energia csatornázása bár veleszületett képességünk, mégis jelentős szerepe van az úgynevezett reiki beavatás szertartásnak, mely jelentősen megnöveli ezen képességünk. Mindamellett a könyv nem képes pótolni az oktató jelenlétét, a gyakorlati tanulás és tapasztalás lépéseit, noha pofon egyszerűnek tűnik. Ez az oka annak, hogy bár az interneten olykor találni online tanfolyamokat, azok hatékonysága és eredményessége vitatható.

Az ismeretterjesztő jellegű könyvek feladata tehát egy átlag ember nyelvén, érdekesen bemutatni ezt a japán módszert. A teljesség igénye nélkül az alábbi könyveket ajánlom azoknak, akik még csak most ismerkednek a témával:

  • Paula Horan: Reiki – Gyógyító kezek
  • Anne Charlish, Angela Robertshaw: Reiki – Titkok nélkül
  • Tanmaya Honervogt: Reiki – A belső harmóniához vezető út
  • Walter Lübeck: A reiki ösvényén (ezek a könyvek átfogó képet adnak a reiki nyugati ágáról, annak szemléletmódjáról és technikáiról)

IDEGEN NYELVEN:

Kívánom, hogy a kíváncsiság felkeltését tett kövesse és nagy örömmel használd a reiki tanfolyamon tanultakat!

REIKI KÖNYV HALADÓKNAK

Aki már volt kurzuson, elsőre meglepőnek találhatja, hogy mi szükség ilyen jellegű könyvekre? Hisz elvileg minden szükséges információ elhangzik a tanfolyamon! Sokak véleménye szerint a reiki technikák és szimbólumok leírása nem a könyvekbe valók. Valóban van ebben egy ellentmondás:

itt van egy japán gyökerű titkos tanításokon alapuló módszer, mely annyira titokzatos, hogy szinte minden apró részlet leírásával tele van az internet és a különböző reiki könyvek. Fura, nemde? Annál is inkább, mert széles az a sáv, amiről egyesek azt gondolják, hogy ezt még igen, és mire mondják azt mások, hogy azt már ne!

Ugyanakkor igen tanulságos, hogy az interneten és a reiki könyvekben elérhető technikai leírások nagy része pontatlan, néha köze sincs az eredeti technikához. Elég abszurd, nemde? Ezért nagyon nehéz a gabonát a pelyvától elválasztani, és nem lehet eleget hangsúlyozni, egy könyv sose képes 100%-ig helyettesíteni egy jó reiki mestert. Egyszerűen vannak dolgok, melyekre a leírt szó kevés. Pl. hogyan sajátítaná el valaki a különböző érzeteket, ha maga se tudja pontosan mit kell éreznie?

Mire jók mégis a már reiki gyakorlóknak íródott, akár technikákat is ismertető könyvek? Nem gondolom, hogy reikizni egyetlen módon lehet helyesen. Ellenben több féle reiki irányzat létezik, sokféle megközelítéssel. Ha eldobod a dogmatikus szemüveged, akár még sokat is tanulhatsz, viszont kizárólag ilyen forrásokra alapozva reikit tanulni (még ha korábban voltál is alaptanfolyamon) igencsak ingatag talajon állsz, elveszve az információ tengerben. Amiért mégis hasznos ilyen könyvet forgatni:

  • bővítheted történeti / elméleti háttérrel kapcsolatos ismereteidet
  • olyan technikákat is megismerhetsz, melyekről esetleg nem hallottál a reiki tanfolyam során

Mennél inkább tapasztaltabb és olvasottabb vagy, annál jobban képes leszel összerakni a mozaikot és eldönteni számodra mi hasznos, és mi nem. A teljesség igénye nélkül néhány magyar nyelvű már haladó gyakorlónak ajánlott olvasmány:

NÉHÁNY KEVÉSBÉ ISMERT IDEGEN NYELVŰ KÖNYV:

Aki szeret böngészni, ennél jóval nagyobb kínálatot találhat a lotuspress.com és az amazon.com oldalakon. Végül pár személyes tapasztalat, ami miatt hasznosnak találom a reikis könyveket: mindenképpen segítettek kitágítani a reikiről alkotott képemet.

Ha látsz sokféle megközelítést, hiszem, hogy kevésé leszel dogmatikus, ellenben könnyebben fogadod el mások álláspontját nem ítélkezve azok felett. Tanulságos volt látni számomra, hogy akár ugyanazon technikát hányféle képen végzik világszerte.

Ugyanakkor felhívnám a figyelmet John Dewey mondására, mely különösen igaz a reiki gyakorlásában: „Egyetlen gramm tapasztalat többet ér több tonna elméletnél” Mennél többet gyakorlunk, annál gazdagabbak leszünk tapasztalatokban. Sikeres elmélyedést kívánok!

TARTALOMJEGYZÉK

Könyvajánló

Az alábbi könyvekről bővebben:

FRANK ARJAVA PETTER:

A HAYASHI REIKI KÉZIKÖNYV

FRANK ARJAVA PETTER:

DR. MIKAO USUI EREDETI REIKI KÉZIKÖNYVE

MASAKI NISHINA:

REIKI ÉS JAPÁN

KAIJI TOMITA:

REIKI TO JINJUTSU

ROBERT N. FUESTON:

AZ USUI SHIKI REIKI RYOHO RENDSZERE ÉS TÖRTÉNETE

TADADO YAMAGUCHI:

RÁTALÁLÁS A REIKI GYÖKEREIRE

WILLIAM LEE RAND:

A REIKI BIZONYÍTÉKOKON ALAPULÓ TÖRTÉNETE

Szabó Gábor: Reiki A-tól Z-ig c. könyv

REIKI

A-TÓL Z-IG

Ha szeretnél egy magyar nyelven olvasható, átfogó kézikönyvet, had ajánljam figyelmedbe Reiki A-tól Z-ig címmel megjelent munkám, mely tartalmazza a legfrissebb idegen nyelven megjelent kutatások összefoglalóját, a reiki érthető, letisztult magyarázatát és közel 10 év Jikiden Reiki gyakorlati tapasztalat tükrében számos olyan gyakorlati tippet, tanácsot, ami hasznodra válik, hogy igazán hatékonyan tudd alkalmazni ezt a japán módszert, mit tegyél ha elakadsz, hogyan fejleszd magad professzionális szintre.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító