Miért fontos a meditáció a reikiben?

Miért fontos a meditáció a reikiben?

Meditálni mindenki tud. Amikor önkéntelenül elrévedsz például egy szép tájban vagy belefeledkezel egy történésbe akaratlanul lépsz az elme üres állapotába. Ennek aktív, tudatos formája a meditáció. Akár hatékonyabban szeretnél kezelni, akár spirituálisan szeretnél fejlődni, egyaránt részesülsz a reiki meditáció áldásos hatásából. Ebben a cikkben a japán megközelítési módot szeretném bemutatni, és saját tapasztalataimat megosztani, mely remélem segíteni fog téged, hogy még mélyebb tapasztalatokat szerezz a reikivel.A meditációra sokan gondolnak úgy, mint egy “agykikapcsoló”, feltöltő tevékenységre, noha ennél sokkal többről van szó. A meditáció nem csupán az elme lecsendesített állapotáról szól, hanem szorosan kapcsolódik a testtartáshoz, a légzéshez és az energetikai rendszerhez is. Ezek mind kölcsönhatásban vannak, amikor meditálsz. Ha például megtörik az egyenes testtartásod, az hatással lesz a légzésritmusodra, mely kihat az energiaáramlásra. Ugyanígy egy zavaró gondolat vagy érzelem nemcsak kibillent az egyensúlyi állapotból, hanem hatással lesz a légzésedre és a testedre.

Alappillérek a meditációban

A reiki meditáció során az egyik legfontosabb alap a kényelmes, de egyenes testtartás. Bár lehetséges akár széken ülve is meditálni, személyes tapasztalatom az, hogy minőségi javulást hoz, ha a seiza ülést választod. Ez elsőre kényelmetlennek tűnhet, de valójában nagyon kényelmes, melyet kis gyakorlással tökéletesíthetsz.

A seiza ugyanis automatikusan egyenesen tartja a hátat, nem engedve, hogy begörnyedj, így segíti a természetes és könnyed légzést. Ha érzékeny vagy a saját finomenergiádra, azt is megfigyelheted, hogy pusztán a seiza üléssel segítheted a finomenergia áramlást a testedben. Nem véletlen, hogy Hayashi sensei korában a kezelőágyak igen alacsonyak voltak és a gyakorlók seiza ülésben adták a reikit a kliensnek. A seiza ma is igen gyakori Japánban, ahol az emberek többet ülnek így a földön, mint a széken.

A másik esszenciális része a reiki meditációnak a légzés és a fókusz. A légzés szabályozásával képes vagy a fókuszod irányítására. Ezt legegyszerűbben a lélegzet aktív figyelésével / követésével érhető el.

Amikor a légzésed egyenletessé és méllyé válik, spontán megérezheted nemcsak az életenergia áramlást, hanem a különböző energiaközpontok elhelyezkedését is a testedben, melyet a mindennapos tevékenység során nehezebb tudatosítani.

A reikiben meditációban kiemelt fontossága van a tanden pontnak, mely az energia gyűjtőpontja. A japán eredetű tanden szó megegyezik a kínai Tan Tien (vagy: dan tian) szóval, melyet az “elixír területének” is hívnak.  Ezt a területet úgy találjuk meg, ha a köldöktől képzeletben 3 ujjnyit lefele haladunk.

A reiki meditáció során minél jobban ellazulunk és minél természetesebb a légzés, annál könnyebb “rátalálni” erre a területre. Figyelve a légzésünket megfigyelhetjük, hogy a meditáció során egyre több és több energia halmozódik fel ezen a területen, mely szétterjed a testben.

A reikiben gyakorolt meditáció másik fókusz pontja a gassho, melynek jelentése “a tenyerek egymás felé néznek”. Ez a tartás egy rituális “imádság” vagy “imádkozó kéz” gesztus, mely a legalapvetőbb és leggyakrabban használt mudra (kéztartás) a buddhista gyakorlatban. Különösen ha kaptál már kaptál már reiki beavatást, igen könnyen megfigyelheted az energia jelenlétét bizsergés vagy az egyre erősödő melegedés formájában.

Mennél több időt töltesz e tartásban, különösen ha azt seiza pózban teszed annál erősebbé válik az energia áramlás a kezedben, és egyre jobb lesz a kezed energiaérzékelő képessége is. Ennek magyarázata az, hogy az egymás felé néző tenyerekből jövő energia tisztítja a tenyér csakrát, melynek eredménye az erősebb energia érzet.

Mit nyersz a reiki meditáció rendszeres gyakorlásával?

 • rávezet az egyenes, ám ellazult testtartásra, mely természetessé válik
 • a légzéssel és a fókusz megtartásával képes leszel megtisztítani az elméd a zavaró gondolatoktól és érzelmektől
 • ezen állapotot egyre hosszabban képes leszel fenntartani a mindennapokban is
 • feltölt energiával, lelki békét és nyugodtságot ad
 • erősíti és tisztítja az aurád
 • aktívan támogatja a spirituális fejlődést, a képességek felébredését
 • erősebben jön a kezedből a reiki energia
 • a tenyered érzékenyebbé válik a különböző érzetekre a reiki kezelés során

A felsoroltak rávilágítanak a meditáció fontosságára és elválaszthatatlanságára a mindennapos gyakorlástól, melyre érdemes legalább napi min. 15-30 percet rászánni. A meditáció napi rutinná válva belső igényeddé fog válni az elvonulás lelki szentélyedbePozitív hatása elkísér a nap 24 órájában. A végső cél nem más, mint a tökéles belső béke és üresség állapotának megtapasztalása és fenntartása, melyből semmi sem tud kibillenteni. Ezt a buddhizmusban Anjin Ryu Mei-nek hívják.

A technika helyes végzéséről a reiki tanfolyamon kapsz felvilágosítást illetve Frank Arjava Petter: This is reiki c. könyvében találhatsz bőséges útmutatót és magyarázatot az önálló gyakorláshoz.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Szerző:

Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36 70 414 0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

 • 2020. április 18-19. (Szo-V)
 • 2020. május 2-3. (Szo-V)
 • Helyszín: AUM Jógaközpont PEST – Budapest, VII. ker.

KÖVESS ENGEM

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest
Scroll Up
Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító

Töltsd le ezt az ingyenes minikönyvet, mely lerántja a titkot a reikit övező legendákról!

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!