A reiki gyógyítás legérdekesebb kérdései és válaszai

A reiki gyógyítás legérdekesebb kérdései és válaszai

A reiki kezelés – avagy a reiki gyógyítás, ahogy a közszáj fogalmaz – és az ezzel kapcsolatos tapasztalatok egy kiapadhatatlan forrása annak, hogy megosszam ezeket az élményeket a reiki mindennapos alkalmazásával kapcsolatban. Gyakran a nyílt napon / a reiki tanfolyam során találkozom a legérdekesebb kérdésekkel, melyek újra és újra rádöbbentenek a reiki egyszerűségére és szépségére, mely csodálatos eszköz lehet bárki kezében, ha egyszer azt elsajátította. A reiki kezelés rendszeres gyakorlása (önmagunkon) másokon nemcsak a jó közérzet fenntartása és helyreállítása miatt fontos, hanem azért is, mert ez az egyetlen módja annak, hogy különböző emberekkel, különböző problémákkal találkozzunk, gyakorlatban is megismerjük a reiki különféle alkalmazásait és ezek felől személyes tapasztalatokat szerezzünk. A reiki kezelésről korábban már írtam egy összefoglaló írást, mely a legfontosabb kérdéseket vette górcső alá. Az alábbi kérdések és az arra írt válaszok a reiki kezelés érdekesebb aspektusait igyekeznek bemutatni, mely remélem felkelti a kíváncsiságot a reikit még nem gyakorló olvasóim körében is.

Minden betegség gyógyítható* reikivel?

Azt hiszem ez a leggyakoribb kérdés, melyet megkérdeznek tőlem, akár a kliensek, akár a nyílt napon az érdeklődök. És erre a kérdésre egyszerre az a válasz, hogy igen és nem, mely elsőre ellentmondásosnak tűnhet.

Igen, mert a reiki kezelés alkalmazási lehetősége korlátlan. Gyakorlatilag nem létezik olyan fizikai vagy pszichés eredetű panasz, amit ne lehetne kezelni reikivel és támogatva a szervezet öngyógyítás képességét, felgyorsítva a gyógyulás folyamatát.

A világszerte a legkülönbözőbb problémákat kezeltek már reikivel, és sok esetben olyan helyzetekben is hatékony volt a reiki, amikor a hagyományos orvoslás már nem tudott segíteni.

Ilyen katartikus élményben volt része pl. Hawayo Takatának is, akiről szintén lemondott a korabeli orvostudomány, azonban sikeresen meggyógyult Dr. Hayashi reiki klinikáján és 1936-ban maga is elsajátította a reikit. Majd neki köszönhetjük, hogy ez a japán módszer világszerte elterjedjen az 1980-as években tanítványai révén.

Azonban bármennyi „csodálatos gyógyulásról” hallani a reiki kezelés kapcsán, mégis vannak esetek, amikor stagnál az állapot vagy nem következik be a kívánt gyógyulás. Ennek egyszerű oka az, hogy nem a kezelő gyógyít, ő csak csatorna az egész folyamatban. A reiki terapeuta nem isten, hogy mindenkit és minden betegséget képes 100% visszafordítani. (itt a valóban krónikus betegségeket, hosszú ideje tartó stagnáló, vagy épp nagyon legyengült állapotokat értem ez alatt!)

Kezdő reikisek könnyen beleeshetnek ebbe a hibába, hogy új képességeik birtokában azt gondolják, hogy mindenkit képesek meggyógyítani és mindenkin segíteni, míg szembesülnek azzal a fájdalmas tapasztalattal, hogy beint az élet. Magam is keresztülmentem ezen a tapasztalaton, noha a reiki gyógyítással kapcsolatos pozitív élményeim száma jelentősen több, mint ahol nem tudtam segíteni a reikivel (ahogy azt elvártam).

Mitől függ a reiki gyógyítás hatékonysága?

Én azt gondolom az Isteni / kozmikus tudatosság az, ami működteti a gyógyítás folyamatát. Mennél tisztább csatorna valaki, annál hatékonyabb a folyamat. Igaz ennek a fordítottja is: mennél több az akarás/ego, mennél labilisabb az elme, annál jobban csökken a hatékonyság. Ehhez elengedhetetlen, hogy átadd magad a folyamatnak és teljesen kiüresítsd az elméd.

Minél jobban felismered, hogy eszköz vagy és minél kevesebb benned az elvárás a gyógyítás eredményét illetően, annál tisztább csatornává válsz. Ez emberként nem mindig egyszerű, különösen, ha közeli hozzátartozód van nagy bajban / vagy ha túlságosan átérzed érzelmileg a páciensed problémáját elvesztve a kívülálló szerepét. (Amikor „annyira” akarsz segíteni, mert megesett rajta a szíved)

El kell fogadni azt is, hogy nem mindenkit lehet meggyógyítani. Ha a páciens csak alibiből jár kezelésre (hogy, lám lám ő próbálkozik), nincs szándéka a régi minták megváltoztatására, rendszeresen kihagy kezeléseket, ezekben az esetben kidobott idő minden kezelés. Még akkor is, ha vannak pozitív (rész)eredmények.

Keveset beszélnek erről, de tapasztalatom szerint tényező a kezelés hatékonyságában, hogy a kliens és a gyógyító mennyire tud egymásra hangolódni, megvan-e a bizalom és az őszinteség? A kezelő részéről megvan az aktív figyelem?

Miként történik a gyógyulás folyamata?

A korábban említettek szerint a reiki energia feloldja a toxinokat, energetikai blokkokat, melyek addig gátolták a szervezet öngyógyító képességét, így támogatva a szervezet öngyógyító folyamatait. Ezt sokan egy lineáris folyamatnak képzelik el: ahogy pl. betöltöm a vizet a vödörbe. Ez nem feltétlen van mindig így. A kezelés hatására lehet látványos javulás, vagy épp stagnálás, de az is lehet, hogy romlik az állapot. Miként magyarázható ez a jelenség?

A szervezet fizikai reakcióba lép a reiki energiával, mely elkezd dolgozni. A byosenek (felhalmozott toxinok) mennyisége meghatározhatja az elindult folyamat milyenségét. Pl. normális lehet, ha egy lokális fájdalom felerősödik (az energia intenzív tisztító hatása az érintett területen). De megtörténhet gyors és látványos javulás is pl. fájdalom csillapodása, fizikai sérülésnél seb gyógyulása, lázcsillapítás, influenza gyorsabb lefolyása, levert állapot kiegyensúlyozódása, azonnali feltöltődés kimerültségből, stb.

A stagnálásnak / időszakos romlásnak  gyakran oka az, hogy túl sok a blokk, túl masszív a felhalmozódott toxin. Ez esetben a korábban említettel szemben a reiki energia is lassabban hat. Míg a toxinok ki nem oldódnak, a látványos változás nem tud elindulni. Ilyen esetben rendszeres kezelésre és türelemre (időre) van szükség, hogy a beteg túljusson a holtponton. Ezt az állapotot gyógyulási krízisnek hívják, amikor úgy látszik a gyógyulási folyamat megakad.

Sokan azonnali vagy igen gyors eredményeket várnak a reiki kezeléstől, de vajon megkérdezik-e magukat, mennyi ideje vannak a rossz állapotban, mennyi idő alatt jutottak el abba a betegségbe? Tehát súlyos esetekben az állapot hullámzása teljesen normálisnak számít, míg végül stabilizálódik az állapot és szervezet elkezdni felépíteni magát és elindul a látványos javulás. Természetesen akut / kis problémáknál nem jellemző ez a hullámzás.

A reiki öngyógyítás kérdésköre: saját magamon is tudok segíteni?

A Nyilvános Tanításban Mikao Usui így válaszol erre a kérdésre:

K: Ha másokat meg tudok gyógyítani, akkor saját magamat is.
V: Kétségtelenül. Ha nem tudod önmagad meggyógyítani, hogyan gyógyítanál másokat?

Bármennyire hihetetlennek tűnik az öngyógyító képesség akkor sem veszik el, ha megbetegedsz vagy belázasodsz. Természetesen előfordulhat, hogy ilyenkor csökken az energia érzékelés képessége, ez normális.

A reiki öngyógyítás, ha krónikus beteg vagy abszolút esszenciális. Mindenképp érdemes akár 2×1 órát is kezelned önmagad a kívánt eredmény elérése érdekében.

Természetesen, ha komoly problémával küzdesz ez esetben érdemes reiki kezelő segítségét is igénybe venni, de az önkezelésekkel jelentős mértékeben rásegíthetsz a gyógyító folyamatokra és jelentősen tehetsz önmagadért.

Van-e szerepe a kezelés során az érintett területek sorrendjének?

A japán gyökerű tradicionális Jikiden Reiki rendszerében nincsenek kötött kézpozíciók, mégis a fejtől szoktuk a kezelést kezdeni (meghatározott sorrend és pozíciók nélkül). Ennek oka, hogy a fej és az elme szoros kapcsolatban van. Az alapító, Mikao Usui szerint “Amikor az ember mentálisan meggyógyul és spirituálisan egészséges, a fizikai egészség természetesen következik be.” Ez az alapfilozófia áll e mögött.

A „reiki sűrítés” előnyei a reiki gyógyítás során

Bár általánosan 1 klienst 1 kezelő szokott kezelni, több terapeuta is részt vehet a kezelésben, ez „reiki sűrítés„-nek hívják. Sokan gondolják, hogy ha 1 helyett 2 kezelő kezel, akkor felére lecsökken a kezelés ideje.

Ez az idő csökkenés nem lineáris, sőt ha komoly problémája van a páciensnek, akkor ugyanolyan hosszan tart a kezelés, mintha 1 fő kezelte volna.

Vannak, akik szkeptikusak a több kezelős rendszer hatékonyságát illetően, illetve néhány embert visszatart az is, hogy egyszerre több kezelő ember van jelen a gyógyítás során. Nos ezek a félelmek alaptalanok.

A sűrített kezelés kétségtelen előnye, hogy növekszik a kezelés hatékonysága tapasztalatom szerint, azonban szükséges az összhang a kezelők között. Ezért általában 2 kezelő szokott együtt kezelni. Ez a hagyomány Dr. Chujiro Hayashitól származik, aki elsőként alkalmazta a több kezelő 1 kliens felállást a reiki klinikáján és igen elterjedtté vált.

Hatékonyabb-e a hosszabb kezelés?

Egy átlagos reiki kezelés hossza 1-1,5 óra. Súlyos probléma esetén maximum 2 óra. A kezelés során ugyanis van egy energia limit, amit a kliens fel tud venni, ez határozza meg a kezelés hosszát. Ez vonatkozik a többkezelős felállásra is. Ha a kliens állapota súlyos és képes felvenni sok energiát, akár több kezelővel is 1-1,5 óráig tart a kezelés. Idősek vagy gyerekek esetén a kezelés rövidebb ideig tart, egyszerűen azért, mert kevesebb energiát tudnak felvenni.

* Törvényesen ma Magyarországon csak orvos gyógyíthat és diagnosztizálhat, így a reiki kezelés jogi szempontból közérzetjavító tevékenységnek minősül.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító