A reiki jelentése és fogalma

a reiki jelentese fuji

A japán eredetű reiki szó jelentése: láthatatlan, misztikus, nagy erejű energia. Azonban, ha mélyebben vizsgáljuk, mint módszert, akkor egy jóval komplexebb meghatározással találkozunk. Ugyanis nagyon sokféle oldalról lehet megközelíteni, mint módszert. Ez valakinek egy kézrátételes energetikai gyógymód, másnak egy spirituális út, egy harmadik személynek az önismeretének és személyiségének fejlesztési eszköze. Ahogy mindenkinek picit mást jelent, más a kapcsolata ezzel a japán technikával, így más szavakkal, más érzésekkel is beszél róla. Fontos azonban megjegyezni, nincs kizárólagos igazság. A korábban említettekben mind benne van a reiki jelentése. És még több is.

A reiki jelentése a japán kanji írásjel szerint

reiki kanjiA japán nyelv eltérően az Európában használt írásrendszertől, jóval bonyolultabb és összetettebb. Különösen igaz ez a Kínából átvett kanji írásjelekre, melyek egyszerre többféle jelentéstartalmat jelenthetnek (szöveg környezettől függően). Például, ha egy olyan japánt kérdezünk meg, aki nem ismeri a reiki spirituális (mint módszer) jelentését, akkor úgy is fordíthatja, hogy „szellem, démon„, mely egy homályos jelentés felé vihet.

Ezért érdemes mindenképpen spirituális összefüggésben tekinteni erre szóra. Ha megnézzük a REI szavának kanji írásjelét az három részre tagolható: eső, kehely és női médium, mely együttesen azt jelenti: láthatatlan, isteni, misztikus, szent, mennyei. Ezt úgy is lehet értelmezni, mint egy magasabb intelligenciát, ami működtetni az univerzumot, egy olyan bölcsességet, ami áthat mindent és minden élőlény birtokol.

Mikao Usui mester úgy fogalmaz, hogy minden élőlény rendelkezik ezzel a képességgel, azonban az embernek van a legnagyobb szellemi ereje és így képes ezt használni az elme és a test gyógyítására.

Ezt mi magunk is könnyen megtapasztalhatjuk, amikor pl. Reiki-undo gyakorlatot végzünk a reiki energia emberi irányítás nélkül mozgatja az ellazult testet, vagy ahogy az energia a megfelelő terület felé viszi a kezez a kezelés során, vagy a Reiji-ho során belső intuíciót kapunk a problémás terület elhelyezkedését illetően. Ekkor is pont ez a felsőbb intelligencia az, ami vezet és amivel össze vagyunk kapcsolva.

Akik gyakorolják a reikit, számukra ez a kapcsolat tudatosult, míg egy átlag ember számára ez nem annyira egyértelmű, noha éppúgy jelen van. Mint ahogy körbevesz a levegő és mindannyian légzünk. Azonban hány ember képes irányítani, tudatosan használni a légzés energiáját? Nem sokan. Ilyen a reiki is.

A KI szó két részre tagolható: áramlás és rizskalász/minden irányba. Így a reiki utolsó szótagjának jelentése: minden irányba történő szétáramlás. Ha reikisként magunkra nézünk könnyen felfedezhetjük ezt a „minden irányba” áramlást. Hiszen fény és energia is kisugárzik, a tenyerünkből, az ujjainkból, de még a kézhátból is. Sőt nagyon sok ember azon is meglepődik, hogy a talpakból is sugárzik a reiki energia. Ezen kívül képesek vagyunk az energiát közvetíteni a szemünkkel, ráfúvással is.

Tedd az egyik ujjad egy arasznyira a szemedtől és fókuszálj rá a szemeiddel! Hamarosan finom bizsergést fogsz érezni azon a területen ahova nézel. Ugyanígy működik a ráfúvás is, mely során vékony és hosszan levegőt fújva az érintett testrészre, hasonló bizsergés érzés / finom felhő körülölelő érzést tapasztalható.

Ez a KI egy nem megfogható valami, ami szabadon áramlik a testben és a test biológiai funkciót támogatja. Amikor toxin halmozódik fel a testben, elakad az áramlás és szép lassan tovaterjed ez a rossz belső környezet. Úgy tartják ez a vesétől indul és a lapockákon keresztül terjed tovább. Ezért lenne fontos, hogy rendszeresen reiki önkezelést végezzünk, mert így könnyen megelőzhető ez az állapot.

Mindenki ismeri azt az állapotot, amikor erősnek, magabiztosnak és magas energiaszintűnek érzi magát és késznek, hogy az élet kihívásaival szembenézzen. Ezzel szemben, ha megbomlik az egyensúlyi állapot vagy energiahiányosak vagyunk, akkor gyengének, fáradtnak, kedvetlennek és passzívnak érezzük magunkat.

Ez a belső ki szintén fejleszthető meditációval és légzőgyakorlatok segítségével. Azonban, aki ismeri a reikit, elég csak magára/másra helyezni a kezét és máris megindul az univerzális/kozmikus energia csatornázása, mely feltölti a szervezetet, feloldja a blokkokat. Ugyanis ilyenkor ebből a magas dimenzióból hívjuk le az energiát egy tiszta csatornán, anélkül, hogy ehhez bármilyen mentális erőfeszítésre lenne szükség. Csak spontán megtörténik, ahogy fény lesz, amikor feloltjuk a lámpát. Pont ilyen egyszerű.

A reiki fogalma és jelentéseinek megközelítései

Amikor mint módszerről beszélünk a szókapcsolat kiegészül a ryoho = gyógymód szóval. Még pontosabban: Shin Shin Kaizen Usui Reiki Ryoho = Usui reiki kezelés módszer az elme és a test fejlesztésére, ahogy az alapító elnevezte módszerét. Ahogy a bevezetőben is említettem nagyon sokféle aspektusa lehet a reiki megélésének. Ezt tükrözi az a sokszínű felsorolás, mi mindenre gyakorol hatást:

  • a blokkok feloldásával támogatja a szervezet öngyógyító rendszerét, helyreállítja a megbomlott egyensúlyi állapotot fizikai, mentális és spirituális szinten
  • mély ellazult állapotba visz a kezelés, mely során a kliens nyugalmat, biztonságot és jól eső meleg érzetet érzékel
  • egyaránt hatékony a különböző lelki problémák esetén is, fizikai betegségeknél azok pszichés gyökér okát is kezeli
  • stresszoldó hatású, de ugyanilyen hatékony a fájdalom csillapításában is
  • regenerálja, erősíti a szervezetet, támogatja az immunrendszer működését, így kiváló megelőző hatású
  • támogatja a belső harmónia megteremtését
  • a tudatosság növekedésére, a spirituális fejlődésre pozitívan hat
  • a blokkok feloldásával, azok megismerésével önmagunkról alkotott önismereti kép fejlődik
  • a reiki tanítása pozitív gondolkodásra, önmagunkon való munkálkodásra sarkal
  • a beavatás megemeli a rezgésszintet
  • végső soron „a boldogság meghívásának titkos módszere, minden betegség szellemi gyógyszere” (Mikao Usui)

Mi még a reiki és mire jó? Hallgasd meg a velem készült Sportrádió interjút!

A reiki gyakorlásának alap pillérei

  1. Az öt életszabály követése (Gokai)
  2. A meditáció gyakorlása (Hatsurei-ho)
  3. Reiki kezelés adása önmagunknak és másoknak (Chiryo)

Az, hogy a reiki valakinek mit jelent pontosan, az függhet, hogy mennyire materiális vagy spirituális gondolkodású, hogy éppen milyen élethelyzetben talál a reikire, milyen területét szeretné fejleszteni az életének. Erre egy nagyon jó példa Hawayo Takata reiki mestertől származó pár idézet, ahogy ő beszélt a reikiről:

  • „A nagy isteni szellemtől származó univerzális erő”
  • „A kozmikus energia, ami meggyógyítja a betegséget”
  • „Isteni erő”
  • „Ez egy láthatatlan szellemi erő, ami sugárzik és harmóniába hozza a személyt”

Így teljesen mindegy melyik aspektusát keressük a reikinek vagy melyikkel kerülünk mélyebb kapcsolatba, a lényegi rész ugyanaz. A gyógyítás, a spirituális út/szellemi fejlődés, az önismeretben való haladás, mind végül ugyanoda vezet. Épp olyanok, hogy a fizikai gyógyulás sem választható el az elme gyógyulásától. Sőt, utóbbira nagyobb hangsúlyt érdemes fordítani, hiszen akkor a fizikai javulás is hamarabb következik be. Ellenkező esetben a fizikai gyógyulás csak időszakos lesz és ugyanaz vagy más problémaként visszatér. Épp úgy, ahogy az élet iskolájában is napról-napra leckéket kapunk. Ha jól teljesítünk továbbmegyünk, akkor addig kapjuk a feladatokat, amíg végül megugorjuk a lécet.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító