A pozitív gondolat ereje avagy a tudatosság szerepe

A gondolat ereje avagy a tudatosság szerepe

Ha elkezdesz önismerettel vagy bármilyen ezoterikus dologgal foglalkozni, viszonylag hamar találkozni fogsz azzal az állítással, hogy a gondolatnak teremtő ereje van vagy más szóval hatalma. Ha  picit is belegondolsz, a gondolat, elme működése az, ami mozgásban tartja a világot, ami egyszerre képes teremteni és rombolni. Ezért nem mindegy hogyan gondolkodsz, milyen érzelmi állapotban töltöd a napjaid, mert végső soron ez az, ami meghatározza életed minőségét és az elért eredményeket. Ez az írás ennek a kifejtésével foglalkozik és hogy mit tudsz tenni a reiki segítségével, hogy legyenek rendezettek a gondolataid és miként élj sikeres és boldog életet.

A legtöbb ember tudatosság nélkül éli a mindennapjait, így gyakran nem is látja az összefüggéseket gondolatai, érzései és a külvilágtól jövő visszajelzések között. Ha odafigyelünk a külső és belső kommunikációnkra (amit gyakorlatilag kisugárzunk a környezetünk számára), könnyen megláthatjuk azt az összefüggést, hogy jelentős hatással vagyunk életünk eseményeire, így a gondolat hatalma nem elhanyagolható jelentőségű.

A világon minden rezgésből áll, így amikor gondolsz valamire, különösen, ha az erős érzelmi töltettel teszed vagy fizikailag kimondasz egy szót (különösen, ha azt sokszor teszed), teremtesz. Ugyan nem azonnal, de elvetsz egy magot, mely előbb-utóbb megvalósul, függetlenül, hogy az pozitív vagy negatív. A gondolat és az érzelem egy finom rezgés, míg az fizikai anyag ennek egyfajta sűrített, durva formája. Egy szó mint száz: minden rezgésből áll és gondolataiddal, szavaiddal, tetteiddel egyaránt hatsz önmagadra és környezetedre egyformán.

Azt is biztosan észrevetted, hogy vannak emberek, akik pozitívan befolyásolják a közérzeted: élvezed a társaságukat, inspirálnak a gondolataik, szinte feltöltődsz a velük töltött idő során. Az ilyen emberekkel együtt végzett munka is kreatív, termékeny és pozitív. Sajnos igaz ennek ellenkezője is.

Bizonyos emberekkel nem szívesen találkozol mert úgy érzed, hogy leszívnak negatív megnyilvánulásaikkal. Ilyen emberek társaságában a munka nehézkes, kimerítő. De azt is megtapasztalhatod, hogy bizonyos helyeknek is van különféle rezgése: míg valahol jó a közérzeted, addig máshol nem szívesen tartózkodsz, noha racionális magyarázat nem mindig van. Ezt csak egyféleképpen lehet megindokolni, ha elfogadod, hogy minden rezgésből áll.

A pozitív gondolatok teremtő ereje és a tudatosságod szerepe a mindennapokban

Gondolataid magjainak valósággá válása annál gyorsabb minél magasabb a tudatosságod. Ezért elengedhetetlen, ha spirituális úton jársz, vagy energiával dolgozol vagy voltál valamilyen tanfolyamon, akkor még jobban odafigyelj erre. Az Univerzum ugyanis nem válogat: épp ugyanúgy eléd hozza a pozitív és a negatív gondolataid, kívánságaid eredményét egyformán.

Ez egyre nagyobb önismeretet kíván, hogy valóban felismerd milyen gondolatok, érzelmek lapulnak benned. Minél jobban képes vagy a múlt sérüléseiből meggyógyulni, minél inkább képes vagy meggyógyítani kapcsolataid, annál jobban összhangba kerülsz önmagaddal és az Univerzummal. Ez azt jelenti, hogy boldogabb és sikeresebb élet felé kormányozod a sorsod, melyet egyre jobban képes vagy irányítani.

Ezért nem véletlen, hogy a reiki megalapítója, Mikao Usui is kiemelten foglalkozott a gondolatok hatásával. Ezt tanította: “Amikor az ember mentálisan meggyógyul és spirituálisan egészséges, a fizikai egészség természetesen következik be.

Ez a fajta szemléletmód ma is visszaköszön a holisztikus gyógyászatban, ahol minden fizikai betegség lelki okát is megvizsgálják és kezelik. Ebben a témában érdemes elolvasni Kurt Tepperwein: Mit árul el a betegséged? illetve Ruediger Dahlke: A betegség, mint szimbólum c. könyveket.

Ne várd meg tehát, hogy kontrollálatlan gondolataid, érzelmeid rossz irányba vigyenek, légy jelen és a tudatosságod segítségével fordítsd pozitív irányba, ha elő is jönne egy negatív érzés vagy gondolat. Ez a fajta útmutatás jelen van a reikiben is, amikor Usui mester öt életszabályáról írtam, nincs tehát új a nap alatt. A pozitív gondolatok ereje, ha kicseréled a negatívakat, lassan teljesen átmossa a valóságod.

A pozitív gondolkodás ereje sok mindenben segít, azonban létezik egy olyan jelenség is, amikor valaki a valóságot tagadja meg, hogy „pozitív” maradjon. Ez azonban kontraproduktív. A pozitív gondolatok bár fontosak, de az élet kisebb-nagyobb kilengései hozhatnak negatív érzéseket, melyek megélése teljesen normális. A pozitív gondolkodás gyakorlása sokkal inkább egy olyan attitűd, amikor reálisan látod a valóságot és képes vagy azon szép dolgok meglátására is, ami mellett elmegy az emberek többsége.

Mit tehetsz reikivel, hogy a gondolat erejét pozitív dologra irányítsd?

A reikiben számomra az egyik legcsodálatosabb dolog a belső csönd spontán megtapasztalása. Amikor elkezdesz önmagadnak vagy másnak reikit adni önkéntelenül belecsúszol ebbe a nagyon kellemes üres, harmonikus állapotba. Úgy képzeld ezt el, hogy nincs belső fecsegés, csak a belső béke. Ha megtapasztalod, vágyakozni fogsz arra, hogy minél többet ebben az állapotban maradj. Erre kiváló eszköz éppúgy a kezelés, mint a meditáció, ahogy a Gokai – öt életszabály – követése is ugyanahhoz a célhoz vezet el.

Az elméd mennél inkább felszabadul az érzelmi feszültségek, a folyamatos belső fecsegés, annál jobban képes leszel a belső harmóniát megtapasztalni. Egyszer azt veszed észre, hogy hétköznap is ebben a nyugodt tudatállapotban vagy.

Ezt a felszabadult mentális energiát és a tudatosságod felhasználhatod arra is, hogy teremtsél. A reiki tehát egyaránt képes segíteni az elméd lecsendesítésében és pihentetésében. Nem véletlen, hogy egy kiadós reikizést követőn kreatív gondolataid támadnak ebben az ellazult állapotban. A reiki energia tehát képes táplálni az elmét, melyet megtehetsz ugyanúgy aktív pihenéssel, új élmények gyűjtésével…

Amikor elképzelsz egy számodra pozitív, vágyott célt és ebbe minél részletesebben bele is helyezed magad, mintha épp most történne veled, annál közelebb kerülsz a célodhoz.

Energetikailag megteremted azokat a „véletlen helyzeteket”, melyek a sorsod pozitív fordulatához szükségesek. Természetesen nem elég álmodozni, tenni is kell, hogy a kívánt cél megvalósuljon. Így például, ha egy tervezőnek remek tervei vannak, amiket szinte lát és beleéli magát a megvalósulásba, csak abban az esetben valósul meg, ha a elméletet gyakorlat is követi.

Meg kell említeni a „pozitív gondolkodás” jelenségét, amiről sokszor hallani a gondolat ereje kapcsán. Vannak, akik esküsznek a pozitív mondatok mantrázására, de ha ezek csak a tudatos elméből jönnek, olyan, mintha csak a felszínt kapargatnák. Nem lesz mélysége.

Véleményem szerint pozitívan gondolkodni elsősorban nem egy cselekvés, hanem egyfajta utólagos hatása az elme harmonikus állapotának. Egy ideig tudatos kontroll szükséges, hogy mit sugárzol ki a szavaidon, gondolataidon keresztül, majd ez természetessé válik a belső átalakulásod révén.

Mérhető a tudatosság és a spiritualitás?

Elsőre hihetetlennek tűnhet, de aki látja az aurát / vagy lefényképezik azt, láthatóvá válnak ezek a lenyomatok: milyen az érzelmi állapotod, gondolkodásod, hol tartasz a spiritualitásban, milyen a világnézeted. Mindazonáltal a legjobb mérőeszköz az, ahogyan reagálsz a mindennapokban a váratlan helyzetekre. Képes vagy-e kezelni az érzelmi konfliktusokat, vagy elkap a különféle érzelmek és gondolatok mókuskereke…

Tudod-e látni önmagad kívülről, vagy csak a saját elképzelésed tudod elfogadni. Mindezek együttesen jelzik számodra hol tartasz a spiritualitásban, mely nem egy álarc a külvilág felé, hanem az, ahogyan éled a saját életed. Mit látsz a világból, azt hogyan szemléled, hogyan tapasztalod a mindennapokban, mennyire vagy azt képes irányítani az életed, milyenek a kapcsolataid a többi emberrel, mennyire vagy boldog és elégedett. Ezek az igazi spiritualitás lépcsőfokai.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító