Mikao Usui sensei sírfelirata

Mikao Usui sírfelirata

Széles körben ismert tény, hogy a reiki megalapítójának, Mikao Usui senseinek a sírja nyilvánosan látogatható a Saihoji templomban. Rick Rivard szerint bár ez a templom a Jyodo Shu (Tiszta Föld) buddhizmus ágát követi, Usui sensei a Tendai buddhizmus követője volt egész életében. E magyarázat szerint az 1960-61-ben a földalatti hálózatot bővítették, mely érintette az eredeti temetőt és ezért kellett egy másik templomba szállítani a hamvakat és a sírt. Frans Stiene 2017-es írása a Tiszta Föld Buddhizmus követését erősíti meg. Frank Arjava Petter ezen utóbbi forrás mellett foglal állást a This is Reiki c. könyvében.

Egyes források szerint létezik egy kicsiny magán sírszentély Tokyoban, melyet legközelebb tanítványai emeltek egy magánterületen (és nyilvánosan nem látogatható).

Usui sensei sírfeliratát tanítványa és a Gakkai szervezet 2. elnöke Ushida főadmirális fogalmazta meg. A sírfelirat szerkesztője Dr. Masayuki Okada professzor volt, aki szintén közreműködött Usui sensei emlékének fennmaradásában. A sírfelirat érdekessége, hogy régi (1946-os írásreform előtti)  kanji írásjelekkel íródott, melyet nem egyszerű lefordítani régi nyelvezete miatt. Ugyanakkor szeretném ajánlani ezt a fordítást, mely törekszik visszaadni annak eredeti formáját és számos magyarázatot fűz hozzá, hogy az még jobban érthetővé váljon. (Dőlt betűkkel a magyarázatok)

Emlékmű Usui senseinek, a reiki megalapítójának és az ő jámbor cselekedeteinek

Reihou Chouso Usui Sensei Kudoko No Hi

A sírfelirat címe jobbról balra: „Reihou” – spirituális módszer, Reiki módszer; „Chouso” – alapító; „Usui”; „Sensei” – tanár; „Kudoku” – jóindulat, különféle (jámbor) cselekedet; „no Hi” – emlékmű, sírkő

„Toku” -nak hívják azt, amit az ember a kultúra és képzés által tapasztal meg.  És a „Koh” az az ember, aki a tanítási gyakorlat által ment meg embereket.  („Koh” + „toku ‘=’ kudoku; Kou = kiváló szolgálat, becsület, bizalom, teljesítmény; Toku = erény, erkölcs)

Csak az a személyt hívhatjuk nagy alapítónak, vezetőnek, aki rendelkezik nagy erénnyel és jó cselekedetekkel. Ősidők óta köztük a bölcsek, a filozófusok, a zsenik (ezek a kifejezések azt jelentik, hogy (a személy) – nagyon egyenes és rendelkezik a megfelelő fajta integritással), az új módszerek, vallások megalapítói ilyen emberek voltak. Azt mondhatjuk, hogy Usui Sensei is egy volt közülük.

Usui „Sensei” (szó szerint: „ő, aki előttem jár”, így tanár, vagy köztiszteletben álló személy) újonnan alapított egy módszert, amely fejleszti az elmét és a testet az univerzális erő felhasználásával. Az emberek hallva az ő hírnevét minden tájról köré gyűltek, hogy elsajátítsák a módszert vagy terápiában részesüljenek. Ez igazán sikeres volt.  (a „terápia” – az Usui Reiki Ryohot jelentette – Usui Reiki Gyógymód – beleértve az ő Usui-Do tanításait és az 5 életszabályt is.)

Mikao Usui

A Sensei keresztneve Mikao, és volt egy másik neve is: Gyoho (talán az ő spirituális neve)Taniaimura (falu)-ban született, Yamagata kerület Gifu prefektúrában (Taniai ma már Miyama falu része). Az őseinek a neve Tsunetane Chiba. (egy nagyon híres szamuráj, aki aktív szerepet játszott, mint katonai parancsnok a Heian-kor vége és az Kamakura-kor (1180-1230) eleje között.

Azonban Hiroshi Doi japán reiki mester kiderítette a 2000-es Nemzetközi Usui Reiki Ryoho konferencián, hogy Tsunetane, Tsuneshige fia volt, aki az első fia Tsunekane-nek és Usui Sensei Tsuneyasu leszármazottja, aki Tsunekanea 3. fia volt.) Apja neve Uzaemon volt. (ez volt az ő népszerű neve; az ő keresztneve Taneuji volt). Az édesanyja leánykori neve Kawai volt.

A Sensei a Keio korszak első évében született, amit Keio Gunnen-nek hívtak (1865.) augusztus 15-én. Abból, ami ismert, a Sensei egy tehetséges és szorgalmas diák volt. A képességei meghaladta az átlagot. Miután felnőtt, ellátogatott a nyugati világba és Kínába tanulmányi céllal. (igen, ez tulajdonképpen azt mondja, hogy NEM Amerika és Európa!). Azt akarta, hogy sikeres legyen az életben, de nem tudta azt elérni; Gyakran nem volt szerencséje és szűkölködött. De ő nem adta fel, önfegyelmet gyakorolt és egyre többet és többet tanult. 

Egy nap elment a Kuramayama (Szerk. yama=hegy) elkezdeni egy aszkézist. (úgy mondják: „Shyu gyo egy nagyon szigorú folyamata a spirituális képzésnek, mely a meditációt és a böjtöt alkalmaz.) A 21. nap kezdetén hirtelen úgy érezte, hogy egy nagy Reiki van a feje fölött és megértette az igazságot. (Szerk.: megtapasztalta a megvilágosodást) Abban a pillanatban megkapta Reiki Ryoho„-t. (Ez a kifejezés eredetileg azt jelentette, hogy ősi orvosság vagy gyógymód)

Amikor először kipróbálta ezt önmagán, majd a családján, azonnal jó eredmények jelentkeztek. A Sensei azt mondta, hogy sokkal jobb megosztani ezt az örömet a nagy közönséggel, mint megtartani ezt a tudást a családban. (az volt a korbeli szokás, hogy az ilyen ismereteket a családban tartották, hogy növelje a család bevételi lehetőségét) Áprilisban, a Taiso korszak (1922) 11. évében elköltözött és lakóhelyét Harajuku, Aoyama, Tokyoba helyezte át. (ez közvetlenül a Meiji Külső Kert és a hatalmas Aoyama Temető mellett van.) Ott megalapította Gakkai.”-t (egy tanuló társaság) A Reiki Ryohot tanította. (Tanítványa, Tenon-in szerint, aki 2003-ban 106 éves volt, Sensei a spirituális módszerét, melyet tanított csak úgy nevezte „az ő módszere”, melyre a tanítványai UsuiDo”-ként hivatkoztak. Ez  azokon az általa leírt koncepciókon alapult, melyet Usui Reiki Ryohonak hívott.) Az emberek közelről és távolról is jöttek hozzá és kérték útmutatását és folyamodtak a terápiáét. Nagyon sok cipő sorakozott az épületen kívül. (Japánban az ajtó előtt szokás a cipők levétele.)

A Taiso időszak tizenkettedik évben (1923.), szeptemberben nagyon sokan megsérültek és megbetegedtek a Kanto földrengés és a tűz áldozataként egész Tokyoban. A Sensei mély aggodalmat érzett. Mindennap körbejárt a városban, hogy kezelje őket. Nem tudtuk megszámolni hány embert kezelt és megmentett meg. Ezen vészhelyzet alatt a segítő tevékenysége az volt, hogy kinyújtsa a szeretet kezét a szenvedő embereknek. Az ő enyhítő tevékenysége valami ilyesmi volt általánosan. (Hiroshi Doi úrnak azt mondták, hogy Sensei valójában a földön feküdt, és a kezén és lábain keresztül legalább 4 embert kezelt egy időben.)

Ezt követően, a tanulás helye túl kicsi lett. A Taiso időszak 14. évében (1925), februárban elköltözött és épített egy újat (dojo vagy képzési központ) Tokyon-n kívül Nakanoban. (Nakano ma már része Tokyo-nak.) Mivel a hírneve egyre csak nőtt, gyakran sok helyre hívták Japánban. Válaszolva a felkérésekre elment Kureba, majd Hiroshimaba, Sagaba és elérte Fukuyamat. (Fukuyama a Sensei hitelezőinek is a székhelye volt az utolsó útjának célja elsősorban az volt, hogy találkozzon velük)Fukuyamai ezen tartózkodása alatt váratlanul megbetegedett és meghalt62 éves volt. (A nyugati értelemben, a Sensei 60 éves volt 1865. augusztus 15-én született; meghalt 1926. március 9-én – saját sírfelirata szerint; azonban a régi Japánban 1 éves vagy amikor megszületsz, és egy újabb évvel leszel idősebb az új év kezdetén.)

Felesége Suzuki családból származott; keresztneve Sadako volt. Volt egy fiuk és egy lányuk. A fiú neve Fuji volt, aki továbbvitte az Usui család örökségét. (jelentve ez a vagyont, ingatlant, üzletet, családi nevet. 1908 vagy 1909-ben született, apja halálkor Fuji 19 éves volt a japán évek (Szerk.: számítás) szerint. Megtudtuk, hogy a Fuji is tanult reikit Taniai faluban. Az Usui család síköve szerint a leánygyermek neve Toshiko volt és 1935. szeptember 23-án halt meg 22 évesen a japán évek (Szerk.: számítás) szerint. A Sensei szintén megtanította a reikit a feleségének és az unokahúgának, aki egy tendai buddhista apáca volt. A fordítás évében (2003.) még életben van körülbelül 108 éves).

A Sensei nagyon kedves, szelíd volt és alázatos természet. Fizikailag nagy és erős volt, mégis mosolygott egész idő alatt. Azonban, ha valami történt, határozottan és a türelemmel dolgozott a megoldáson. Sok mindenben tehetséges volt. Szeretett olvasni és tudása mély volt a történelem, az életrajzok, az orvostudomány, a teológiai könyvek, úgy mint a buddhizmus Kyoten (buddhista biblia) és Bibliák (szentírások), pszichológia, jinsen no jitsu (istenség amulett technika), a vezetés tudománya, ju jitsu (Tenon-in szerint Sensei szintén tanult Judo harcművészetet Jigoro Kano-tól ), ráolvasás („a betegségek szellemi úton történő eltávolítása és a gonosz elűzése a testből”), a jóslás tudománya, physiognomia (arcolvasás) és az I Ching (Szerk.: Ji Csing: A változások könyve – kínai jóslás) témakörökben.

Úgy gondolom, hogy Sensei képzése azokon fentebb említett ismereteken és tapasztalatokon, kultúrán nyugszik, mely elvezette annak kulcsához, hogy érzékelje Reihot (röviden a „Reiki Ryoho”). Mindenki egyetértene velem. (Az  Usui-Do rendszer gyökereiről ma már ismert, hogy Taoizmusból és a Shintoból ered és Kínából Japánba körülbelül az 5. században jutott el.)

Visszatekintve, a Reiho fő célja nemcsak betegségek gyógyítása, hanem a kiegyensúlyozott elme és egészséges test megteremtése, hogy az emberek élvezhessék és megtapasztalhassák a boldogságot az életben. Ezért, amikor valaki tanításra jön, az első dolog, hogy a tanuló jól megértse a Meiji császár intelmeit, majd reggel és este kántálja és gondoljon az öt életszabályra, amely így hangzik:

Először azt mondjuk, ma ne légy mérges.
Másodszor azt mondjuk, ne aggodalmaskodj.
Harmadszor azt mondjuk, hogy légy hálás.
Negyedszer azt mondjuk, törekedj a feladatod teljesítésére.
Ötödször azt mondjuk, légy kedves az emberekhez.
(Doi sensei barátja Emiko Arai nagyon határozott a fenti szöveg fordítását illetően.)

Ez valóban egy nagyon fontos intelem. Ez ugyanaz a mód, ahogy a bölcs emberek és szentek fegyelmezték önmagukat ősidők óta. A Sensei elnevezte így: „a boldogság meghívásának titkos módszere, lelki gyógyír minden betegségre”, hogy tisztázza a célját a tanításnak. Sőt, a szándéka az volt, hogy egy oktatási módszer legyen a lehető legegyszerűbb és ne legyen bonyolult megérteni.

Minden reggel és minden este, ülj csendben a kezeidet imára kulcsolva (gassho) és kántáld a megerősítéseket, majd tápláld a tiszta és egészséges elmédet. Ez volt a valódi lényege ennek a gyakorlatnak, hogy gyakorold ezt a mindennapi életben, használd. (azaz tedd be a mindennapok gyakorlatába) Ez az oka annak, Reiho oly népszerűvé vált. (egyéb fordításai és magyarázatai a Gokai-nak)

Mostanában a világ állapota átalakulóban van. Nem kevéssé változik az emberek gondolkodása. (vagyis sok ez a változó) Szerencsére, ha Reiho el tud  terjedni az egész világon, az nem lehet kis segítség (vagyis ez egy nagy segítség) azon emberek számára, akiknek zavarodott elméje, vagy akiknek nincs erkölcse. Egészen biztosan a Reiho nem csak a krónikus betegségek gyógyításra és a rossz szokások kezelésére jó.

A Sensei tanulóinak a létszáma már eléri a több mint 2000 embert. (Ez a szám magában foglalja a tanítványok tanítványait is). Köztük a vezető tanítványok, akik Tokyoban maradtak fenntartják a Sensei oktató központját míg a többiek a különböző tartományokban próbálják a reikit terjeszteni amennyire csak lehetséges. (1926. novemberében Dr. Hayashi sensei Taketomi és Ushida sensei admirálissal áthelyezik a klinikát Shinano Machiba és úgy működtetik, mint egy hospice.) Habár a Sensei eltávozott, a Reihot terjeszteni és ismertté kell tenni sok ember számára a távoli jövőben.  Aha! Micsoda nagyszerű dolog, amit a Sensei tett, hogy bőkezűen megosztotta ezt a Reihot az emberekkel, amit önmaga fedezett fel.

Sok tanítvány gyűlt most össze és döntött úgy, hogy emlékművet emel a családja templomában a Toyotama kerületben, (Az emlékmű eredetileg egy tendai temetőben volt, a mai Nakano állomás közelében. Az összes sírkövet 1960-ban mind elköltöztették a Saihoji templomba azért, hogy helyet csináljanak a metróvonal kibővítésének), hogy egyértelművé váljon az ő jóindulata és a Reiho elterjedjen az emberek között a jövőben. Arra kértek, hogy írjam le ezeket a szavakat. Mivel nagyra értékelem az ő munkáját, elfogadtam ezt a megtiszteltetést a Sensei tanítványaként érzett megbecsülésként, ahelyett, hogy azt elutasítottam volna.

Őszintén remélem, hogy az emberek nem felejtenek el tisztelettel felnézni Usui Senseire. (A sírhely és az emlékmű helyszíne az Admirálisok és az Usui Reiki Ryohi Gakkai munkája lehetett. A Senseiről még élő tanítványai – Tenon-in és Suzuki-sensei – megerősítették, hogy haláláig Tendai buddhizmus hívő volt. Mégis a Saihoi templom a Tiszta Föld szekta más néven Jodo Shu buddhista templom.)

Szerkesztette Masayuki Okada, ju-sani” (tiszteletbeli  rang), az irodalom Doktora

Írta (ecsetvonásokkal) Juzaburo Ushida (másképp kiejtve Gyuda), a haditengerészet altengernagya, jusani kunsantou ko-Yonkyu” (tiszteletbeli rang)
(Szerk.: Ushida sensei volt a Gakkai 2. elnöke és ezzel Usui sensei szervezetének örököse is)

Showa második éve (1927.), február

A sírfelirat fordításának forrása:
http://www.threshold.ca/reiki/usui_memorial_translation.html

——————————————-

Természetesen nem ez az egyetlen helyes fordítása Usui sensei sírfeliratának. Mivel a sírfelirat klasszikus japán nyelven íródott az 1946-os írásreform előtt, így sokkal nehezebb azt a nyugati nyelvre átültetni és emiatt többféle fordítás terjedt el. Amiért mégis ezt az angol fordítást használtam fel az, mert a nyers fordításon kívül rengeteg hasznos kommenttel segíti Usui sensei életének, a japán nyelv és kultúra megértését.

Kívánom, hogy ez a fordítás váljon minden reiki gyakorló hasznára.

* A sírfelirat fordítása a forrás megjelölésével másolható. Köszönöm.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító