Interjú Tadao Yamaguchi senseijel a Jikiden Reiki Intézet vezetőjével

Interjú Tadao Yamaguchi senseijel a Jikiden Reiki Intézet vezetőjével

Ritka interjú: Tadao Yamaguchi sensei egyedülálló betekintést ad a tradicionális japán reiki gyakorlatába

Tadao YamaguchiEbben a ritka interjúban Tadao Yamaguchi, a kyotoi (Japán) székhelyű Jikiden Reiki intézet vezetője arról beszél:
•    mint gyermek hogyan nőtt fel a reikivel
•    a családja részvételről a reiki gyakorlatában
•    azokról a széles körű kezelési tapasztalatokról, melyeket a reiki mindennapos valamint súlyos betegségeken történő alkalmazásával kapcsolatosan szereztek
•    jövőképéről a Jikiden Reikit illetően

Ennek az interjúnak a kivonata a Kindred Spirit magazin novemberi/decemberi kiadásában jelent meg. (Szerk.: a teljes interjú forrása: Gisela Stewart Jikiden Reiki tanár weboldala)

A teljes interjú Tadao Yamaguchi úrral

Gisela Stewart:

Yamaguchi úr ön a Reiki energia gyógyítás eredeti formáját tanítja és tart szemináriumokat szerte a világban. A londoni szemináriumán a hallgatók éppúgy jönnek Kanadából, mint Portugáliából is. Mit gondol, az emberek miért jönnek a világ minden tájáról, hogy részt vegyenek az ön szemináriumán?

Tadao Yamaguchi:

Őszintén szólva, nem tudom! (Nagy nevetés) Azt hiszem, ez azért van, mert a reiki annyira népszerű lett az egész világon. Az emberek most már értik mennyire hatékony a reiki. (Jó)néhány évvel ezelőtt az emberek új kivitelezési módokat és több információt kerestek a reikiről. Azt gondolták, hogy bár a reiki Japánból ered, azt már nem gyakorolják többé Japánban. Amikor az emberek eljöttek Japánba meglátogatni Mikao Usui sensei sírját vagy a Kurama-hegyet – ahol Mikao Usui sensei végezte az aszketikus gyakorlatait – , soha nem találkoztam olyan emberrel, aki a mindennapi gyakorlatban alkalmazta volna a reikit.

Majd egy japán személy, aki nyugati típusú reikit tanult és reiki mester lett, felfedezett valakit, aki több mint 60 éve gyakorolja az eredeti formáját a reikinek. A reiki mester szétkürtölte a felfedezését a világban. Így történt, ahogy édesanyámat felfedezték. Ezt követő az emberek elkezdtek látogatni minket, hogy további információt tudjanak meg a reikiről.

Abban az időben, bár nem voltunk tudatában, az információ, hogy édesanyámnak a reiki eredeti formáját kellett nyújtania (tanítani), nagyon értékesnek tartották.

Azt hiszem, valaki, mint az édesanyám nagy ritka számba ment összehasonlítva a nyugati típusú reiki gyakorlókkal. Mert nem gondolták, hogy akad valaki, aki még eredeti formában gyakorolja a reikit.

Reiki tanulás az egyik eredeti tanártól, Dr. Chujiro Hayashitól

Gisela Stewart:

Csodálkoztam, hogy ön és a családja először hogyan „keveredett bele” a reikibe.

Tadao Yamaguchi:

Ó, hol is kezdjem …? Édesanyám a férjhez menete előtt tanulta meg a reikit. Azt mondták nekem, hogy én már akkor kaptam reiki energiát, amikor még meg sem születtem. A gyerekkoromban a reiki gyógyítás egy átlagos, hétköznapi dolog volt, ahogy édesanyám reiki gyógyítást adna nekem mindenre. Így ez volt a kezdet számomra.

Reiki energiát kaptam, mielőtt annak tudatában lettem volna. Nem volt olyan, hogy „akkor” elkezdetem, mert a reiki mindig ott volt, mint a mindennapi élet része. Habár… azt kell mondanom, hogy édesanyám volt az, aki az egészet elindította a családomban. Ő akkor tanulta meg a reikit, amikor fiatal lány volt. (Szerk.: 17 éves)

Az édesanyám azért tanulta meg a reikit mert azt mondták neki, hogy az nagyon hasznos lenne, amikor megházasodik és gyerekei lesznek.

Gisela Stewart:

Kitől sajátította el a reikit édesanyád?

Tadao Yamaguchi:

Édesanyám közvetlenül Dr. Chujiro Hayashitól tanulta meg a reikit. A személy, aki ajánlotta neki a reiki megtanulását, az ő nagybátyja, Wasaburo Sugano úr volt. Olyan volt, mint egy apa édesanyám számára, aki elveszítette a szüleit, amikor fiatal volt.

Tadao Yamaguchi gyermekkora a reikivel

Gisela Stewart:

Milyen volt mint gyermek felnőni a reikivel? Azt hallottam, hogy az édesanyja nem hívott orvost akkor sem, amikor súlyosan beteg volt. Sőt, még elsősegély készlete sem volt.

Tadao Yamaguchi:

Ez így van. Úgy volt, ahogy említette. Amíg nem jártam általános iskolába, azt gondoltam, hogy más családoknál is ez így van és nem járnak orvoshoz egyáltalán. De az általános iskolában rájöttem, hogy a családom más volt. Ennek ellenére ez nem volt számomra probléma. Csak azt gondoltam,  a mi családunk más, mint a többi család.
Nem éreztem semmi különöset ezzel kapcsolatban. Egyáltalán nem voltam súlyosan beteg az iskolás éveim alatt. Szóval nem volt okom erre gondolni. Csak azt gondoltam, a dolgok kicsit különbözőek az otthonomban.

A Yamaguchik: a reiki gyógyítók családja

Gisela Stewart:

Voltak más reiki gyakorlók is édesanyja generációjában? Az édesanyja volt az egyedüli, aki a csoportjában gyakorolta a reikit?

Tadao Yamaguchi:

Nem. Voltak mások is. Egyik idősebb testvére, aki a legközelebb volt a korához és a nővére, aki 7 évvel volt idősebb édesanyámnál. Mindannyian lelkes reiki gyakorlók voltak. Wasaburo Sugano úr és felesége, akik édesanyámnak ajánlották a reikit, mindenkinél többet gyakorolták a reikit. Édesapám szintén reiki gyakorló volt. Apám anyjának a nővére volt Wasaburo Sugano felesége. A Sugano-k az apai ágam családjának tanították a reikit. Hogy pontos legyek, Wasaburo Sugano úr felesége, aki a Yamaguchi családból származik, ő tanította a Yamaguchi-kat. Nem Chujiro Hayashi volt az, aki az apai ágon tanította a reikit. Így nagyon sokan gyakorolták a reiki azokban az időkben. Végül abbahagyták, ahogy megöregedtek.

Az emberek tévednek abban, hogy édesanyám az egyedüli gyakorlója az eredeti reikinek, de nem ez a helyzet. Az igaz, hogy édesanyám több mint 60 éven gyakorolta a reikit anélkül, hogy ismerték volna, de voltak testvérei – nagyon sok testvére volt – és rokonai. Mindannyian gyakorolták a reikit.

Nekem körülbelül 40 unokatestvérem van és 80%-uk tanulta a reikit a szüleiktől. Mindannyian gyakorolták a reikit, amíg meg nem öregedtek. Ezekre a reiki gyakorlókra nem emlékeztek, mert csak otthon alkalmazták a reiki, mint otthoni gyógyír, nem hivatásszerűen üzleti szempontból. Ez az oka, hogy az eredeti reiki gyakorlók nem voltak ismerek a világ többi részén.

Miért vált a reiki „titkos” gyógyító művészetté?

Gisela Stewart:

Miét volt az, hogy csak az ön családja gyakorolta a reikit?

Tadao Yamaguchi:

Feltételezem a második világháború után nehézzé vált a hagyományos gyógyítás gyakorlása. Így tehát kevesebb ember gyakorolta azt.

Gisela Stewart:

Miért vált nehézzé?

Tadao Yamaguchi:

A törvény átjárhatatlanabbá vált a hagyományos gyógyszerek alkalmazását illetően. A hagyományos gyógyászatot a törvény korlátozta elsődlegesen, majd az még szigorúbbá vált. A felülvizsgált orvosi jog a modern nyugati orvosláson kívül mindent megtiltott. Másrészről a háborút követően rengeteg dolgot fejlesztettek ki, új dolgok váltak elérhetővé, beleértve az újonnan kifejlesztett gyógyszereket. A hagyományos gyógyító módszereket, amiket például mi csinálunk, az emberek fejében élő kép szerint nem tekintették tudományosan megalapozott módszernek. A régi és hagyományos módszereket úgy kezelték, mint valami nem tudományos dolog. Ez volt a gondolkodásmód azokban az időkben.
Reiki mint otthoni orvoslás

Gisela Stewart:

Milyen állapotokat lehet reikivel kezelni?

Tadao Yamaguchi:

Alapvetően bármilyen állapotot lehet kezelni reikivel. Hogy konkrétabb legyek, ha otthon használja a reikit kezelhet például különféle vágásokat, zúzódásokat. Amikor gyermek voltam gyakran megfáztam és túl sokat ettem. Az ilyen dolgok, melyek előfordulnak a gyerekeknél szintén lehet kezelni reikivel. Az édesanyám kezelte ezeket reikivel ezzel hozzájárulva, hogy jobban legyünk. A reiki a legjobb dolog amid lehet, mint otthoni orvoslás.

Amikor kicsit idősebb voltam, talán mintegy 15 éves, az emberek elkezdtek szállingózni, hogy kezeltessék édesanyámmal a különböző tüneteiket reikivel. Láttam az ő javulásukat.

A sárgaság kezelése reikivel

Gisela Stewart:

Az édesanyja több mint 60 éven át mindennap használta a reikit többet-kevesebbet. Tudna kérem mondani példákat, milyen állapotokat kezelt sikerrel reikivel?

Tadao Yamaguchi:

Nagyon sok van. Nehéz kiragadni egyet. Azon tűnődök, melyik lenne egy jó példa. Nos, az egyik legemlékezetesebb eset az volt, amikor valakinek máj problémája volt. Ennek a személynek sárgasága volt. Ismeri a sárgaságot? A szemek sárgává válnak. A máj rendszerint kiszűri az epét, ami felesleges folyadék. Amikor a máj jól működik az epe eltávozik a szervezetből, de néha a máj nem működik megfelelően és ilyenkor az epe nem távozik. Amikor az epe a testben marad, a test, az arc, akár még a szemek is besárgulnak.

Abba az időben ez egy nagy probléma volt. Az orvos azt mondta, hogy a javulás érdekében nem tudnak semmit tenni, csak azt, hogy páciens pihenjen. Ez a személy édesanyám egyik távoli rokona volt. Így az édesanyám azt mondta az úrnak, hogy a házunkban maradhat egy ideig és ő kezelné reikivel minden nap. Ahelyett, hogy pénzt kért volna tőle, azt mondta, csak vigyázzon a gyerekekre és talán segítsen a takarításban. Valószínűleg kb. egy hónapig maradt. A végére teljesen felgyógyult.

Most ez a személy több mint 70 éves és egészséges. Ez egy emlékezetes eset volt.

Egy eset a hasnyálmirigyrákból való felépülésről

Tadao Yamaguchi:

Volt egy rákos eset is. Körülbelül 10 éve történt. Valakinél hasnyálmirigy rákot diagnosztizáltak. Három hónapos reiki kezlést követően ez a páciens meggyógyult. Ez az úr a húszas évei végén járt akkor és teljesen felépült. Több mint tíz év telt el az eset óta és még mindig egészséges. A rák nem jött vissza a mai napig.

Gisela Stewart:

Az úr részt vett egy időben bármilyen más terápián, hogy segítse a rák gyógyulását úgy mint kemoterápia?

Tadao Yamaguchi:

Ő mindig is a természetes kezeléseket preferálta. A kívánsága azt volt, hogy természetgyógyászati módszerekkel kezeljék a rákját. Kezdetben azt érezte, hogy fáj a hátának az alsó szakasza. Nem akart orvoshoz menni, de a fájdalma egyre súlyosbodott és romlott a közérzete. Így végül mégis orvoshoz kellett mennie. Nem tudta mi okozza a problémát.

Miután megvizsgálták, azt mondták, hogy hasnyálmirigy rákja van. Az orvos daganat elleni gyógyszer szedését javasolta. Abban az időben, szerencsére a rák nem terjed át máshova, csak a hasnyálmirigyre. Így az orvos azt mondta, hogy a daganat elleni gyógyszer elég lenne az eset kezelésére. De ő nem akart daganat elleni gyógyszert szedni.

Valaki bemutatta az édesanyámnak és megbízott benne. Mindennap jött reiki kezelésre a házunkba. Három hónap elteltével a rák teljesen eltűnt. Abban az időben az édesanyámnak volt egy asszisztense. Néha mind az édesanyám, mind az asszisztens egyszerre kezelték együtt. Néha akár három ember kezelt egy embert. Segítettem nekik is.

A csoportos kezelés előnye

Gisela Stewart:

Jobb-e, ha több mint egy ember ad reiki kezelést?

Tadao Yamaguchi:

Természetesen. Egy kezelő kellően hatékony, ugyanakkor, ha több kezelő ad reiki kezelést egyszerre, úgy az még hatékonyabbá válik.

Emlőrák, endometriózis és a méhmióma

Emellett számos emlőrákos páciens jött édesanyámhoz és mindannyian jobban lettek. Mivel én férfi vagyok és a nőknek volt emlőrákjuk, így általában a fejüket kezeltem, míg édesanyám a mell területén. Az édesanyám vonzotta a női pácienseket, mivel maga is nő volt. Így például olyan nőket, akiknek méhmiómájuk vagy endometriózisuk volt (Szerk.: Az endometriózis egy nőgyógyászati kórkép, melyben a normálisan csak a méh belső felszínén jelen lévő nyálkahártya a méh üregén kívül is megtalálható.) Az endometriózis egy nagyon fájdalmas állapot. Ezek az állapotok is sokkal jobban lettek édesanyám kezelései hatására.

Gisela Stewart:

Miért volt édesanyád annyira biztos, hogy a reiki kezelés segít az embereknek? Honnan tudta, hogy a reiki képes lenne segíteni az embereknek?

Tadao Yamaguchi:

Édesanyám 17 évesen sajátította el a reikit. Abban az időben a nővére, a nagynénje és a nagymamája mind alkalmazták reikit. 10 év körüli kislányként látta, hogy az emberek jobban lettek a reiki kezelés hatására. Ez számára teljesen normális volt.

Az emberek azt mondják, hogy nagyon fiatal volt amikor a reikit elsajátította. De ő azt mondta, hogy alig tudta kivárni, hogy azt megtanulhassa.

Az emberek megkérdik, hogy „miért éppen 17 év”? Ez valójában a nagybátyja Wasaburo Sugano ötlete volt. Azt gondolta, hogy elsajátíthatná a reikit miután befejezte az iskolát. Édesanyám ahogy megtanulta a reikit, azonnal elkezdett asszisztálni a nővérénél és a nagynénjénél.

Bárki gyakorolhatja a reikit!

Gisela Stewart:

Kell speciális képességekkel rendelkeznie annak, aki meg akarja tanulni a reikit vagy bárki elsajátíthatja?

Tadao Yamaguchi:

Bárki megtanulhatja a reikit, ha részt vesz a szemináriumon és megkapja a reiju-t. A reiki tanfolyamon a hallgatók elsajátítják a reiki alapjait.

Gisela Stewart:

Mit jelent a reiju szó?

Tadao Yamaguchi:

A reiju az egyik legfontosabb része a reiki megtanulásának. Bizonyos értelemben ez olyan, mint egy szertartás. Hogy pontosan megértsd a reiju-t, szükséges részt venned a szemináriumon. De röviden azt mondanám a reiju felébreszti a természetes gyógyítás képességet, amellyel mindenki rendelkezik.

Gisela Stewart:

Honnan származik a reiju?

Tadao Yamaguchi:

Természetesen Mikao Usui (Szerk.: a reiki megalapítója), aki eredetileg elkezdte alkalmazni a reiju-t.

A Jikiden Reiki 2000-es indulása

Gisela Stewart:

Miért kezdett el nyilvános szemináriumokat tartani? Mikor kezdett ebbe bele?

Tadao Yamaguchi:

2000-ben kezdtünk el szemináriumokat tartani. Ugyanakkor már 1999-ben elkezdtünk felkészülni rá. Egészen addig csak otthon alkalmaztuk a reikit. Soha nem hirdettünk, nem tettünk ki cégért vagy ilyesmi. Az emberek rátaláltak édesanyámra és jöttek, hogy találkozhassanak vele. Ez szájról szájra szállt. Akiket édesanyám kezelt, azok elmondták másoknak. Ez volt a módja, ahogy az emberek tudtak rólunk. Ezután a nyugati stílusú reiki elérte Japánt az 1990 körül. A nyugati reiki gyakorlók nem tudták, hogy Japánban maradt még néhány ember, aki az eredeti reikit gyakorolja. Így bárki, aki reikit akart tanulni, el kellett mennie egy nyugati reiki tanárhoz.

Ezután egy nyugati reikit gyakorló reiki mester hallott édesanyámról és eljött meglátogatni minket. Azt mondta, hogy szeretne reikit tanulni édesanyámtól. Az édesanyám főként embereket gyógyított reikivel, de esetenként tanított is természetesen. Így megtanította a nyugati reiki mestert, majd fokozatosan egyre többen akarták, hogy édesanyám tanítsa őket.

Hogy megfeleljen az igényeknek, az édesanyám elkezdett szemináriumokat tartani pontosan abban a formában, ahogy Chujiro Hayashi (Szerk.: Chiyoko Yamaguchi reiki tanára)  tanított, amikor ő tanulta a reikit.

Gisela Stewart:

Mit jelent a „Jikiden Reiki” kifejezés? Miért nem hívja a szemináriumokat csak „reiki szemináriumoknak”?

Tadao Yamaguchi:

Akár csak hívhatnánk a tanfolyamunkat „reiki szemináriumnak”, ugyanakkor nagyon sok reiki kurzus van már szerte a világon. Aztán kérdés volt a cégbejegyzés is. Így valaki azt javasolta, hogy tegyünk elé egy saját nevet, ami mi csinálunk. Amikor gondolkodtunk a néven, kigondoltuk a „Jikiden” szót, ami azt jelenti, hogy Chiyoko Yamaguchi, az édesanyám, közvetlenül Dr. Chujiro Hayashi senseitől tanulta a reikit. A Jikiden szót szintén könnyű kiejteni. A „Jikiden” szó jelentése, hogy édesanyám közvetlenül Dr. Hayashi senseitől tanult. Így azt gondoltuk ez nagyon megfelelő. Amikor a japán emberek meghallják a „Jikiden” szót, rögön megértik, hogy a mi reikink közvetlenül hagyományozódott tovább. A „Jikiden” szó a külföldiek számára is könnyen megjegyezhető.

Hogyan gyógyít a reiki?

Gisela Stewart:

A reiki hogyan gyógyítja meg az embereket?

Tadao Yamaguchi:

Ez egy nehéz kérdés! De ugyanakkor a reiki egyszerű. A kezeinket használjuk és megérintjük a személyt. Az érintés művelete gyógyítja meg a személyt. Ha azt kérdezed, hogy a reiki energia hogyan gyógyítja meg a problémát, a válasz „nem tudom”. Nem gondolom, hogy tudományosan megérthetnénk, hogy a reiki hogyan működik. Ha a reiki energia tudományosan bizonyítva lenne, akkor a reiki sokkal gyorsabban terjedne.

Mindannyiunknak van természetes képessége, hogy meggyógyítsa önmagát. De ez a képesség nem működik megfelelően nagyon sok embernél különböző okok miatt. Sokunkban ez a gyógyító képesség szunnyadt állapotban van. Úgy gondolom a reiki aktiválja ezt a képességet és visszaállítja azt az eredeti állapotba. A személy gyógyító képessége ezután elkezd működni, ahogy azt feltételezzük. A modern időkben azt mondjuk, hogy az immunrendszerünk erősebbé válik. Azt gondolom a reiki gyógyítás valami olyasmi, ami erősíti az immunrendszerünk.

A reiki képes kiegészíteni a hagyományos orvoslást?

Gisela Stewart:

Tehát segíti a természetes gyógyulási folyamatot. Mit gondol a hagyományos orvoslás és a reiki kapcsolatáról?

Tadao Yamaguchi:

A hagyományos orvoslás doktorai magasan képzett emberek, akik az emberi testet alaposan tanulmányozták. Nagyon szeretném, hogy gyakorolják a reikit. Azt óhajtom, hogy az orvosok tanulják meg a reikit és tanítsák meg a nővéreknek használni a reikit. Végül az lenne az ideális, ha az orvosok azt mondhatnák a betegeknek, hogy ők maguk képesek meggyógyítani önmagukat. Azt gondolom, ez lenne a végső célom. Ily módon csökkenteni tudjuk az orvosi költségeket és kevesebb ember lenne, aki a gyógyszerek mellékhatásaitól szenved.

Gisela Stewart:

Képes látni egy olyan forgatókönyvet, ahol a reiki gyakorlók és a hagyományos orvosok egymás mellett dolgoznak?

Tadao Yamaguchi:

Nem lenne nehéz használni mindkét módszert egyidejűleg (szimultán). De először a betegek elmehetnének egy reiki gyakorlóhoz és kaphatnának reiki kezeléseket mialatt nyugati orvoslással kezelik őket egy kórházban. Soha nem mondtam senkinek, hogy ne vegyen be gyógyszert vagy ne menjen többet nyugati orvoshoz. Kritizálom, hogy túlságosan bízunk a nyugati orvoslásban, de soha nem tagadtam annak hatékonyságát.

Gisela Stewart:

Mi a véleménye a műtétekről? Mit gondol róluk?

Tadao Yamaguchi:

Számos állapot van, amikor az operáció szükséges. Ha a beteg reiki  kezelést kap előtte, alatta vagy az operációt követően a reiki hatása az operáció eredményességét óriásian megnöveli. Ez az, amit ajánlok.

Gisela Stewart:

Tudunk különbséget tenni azokkal, akik kaptak reiki kezelést a műtétet követően?

Tadao Yamaguchi:

Nagy tapasztalattal azt mondhatom, hogy óriási a különbséget eredményez a reiki kezelés a műtétet követően.

Az egyszerűség a kulcs

Gisela Stewart:

Napjainkban nagyon sok reiki irányzat van. A Jikiden Reiki miben más?

Tadao Yamaguchi:

Nem akarom kritizálni a más reiki irányzatokat és nagyon nehéz megmondani, miben más a Jikiden Reiki. Egy dolgot tudok mondani, amit más irányzatot gyakorlók által írt könyvekből következtetek az, hogy úgy tűnik, amit tanítanak reiki az nagyon bonyolult. Nagyon sok szabályt és korlátozást alkalmaznak úgy mint „ezt nem lehet csinálni” vagy „ez nem jó”. Számunkra a reiki egyszerű. Ez a reiki jellemzője. Lehet, hogy ez az, ami meghatározza a Jikiden Reikit a többi reiki irányzattól. Nem akarom kritizálni a más reiki irányzatokat, így ezt kérem értse meg. Személy szerint nem szeretem összehasonlítani a Jikiden Reiki más reiki irányzatokkal.

Gisela Stewart:

Milyen gondol a Jikiden Reiki jövőjéről?

Tadao Yamaguchi:

Ez elképzelés az, hogy legyen egy Jikiden Reiki gyakorló háztartásonként.

Gisela Stewart:

Nagyon köszönöm Yamaguchi úr!

Tadao Yamaguchi:

Nagyon szívesen!

A Jikiden Reiki Intézet engedélyével fordította: Szabó Gábor

Ha te is szeretnél Jikiden Reikit tanulni Magyarországon vagy részt venni Tadao Yamaguchi úr nemzetközi szemináriumán, kérlek kattints a linkekre a bővebb tájékoztatásért. Köszönöm.

További minden felmerülő kérdésre is szívesen válaszolok.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító