Egy reiki gyógyító valóban mindig kicsattanóan egészséges? Ha nem, akkor nem is hiteles?

Egy reiki gyógyító valóban mindig kicsattanóan egészséges

A fenti kérdés valószínű sokakkal szembe jön. Miután valaki megtanulta a reikit, mindig és minden helyzetben képes kontroll alatt és jó állapotban tartani a testi-lelki egészségét? Ez egy igen magas elvárásnak tűnik. És mi történik, ha ez mégsem így alakul? Milyen ítéletekkel lehet találkozni és hogyan kell viszonyulni az ilyen elváráshoz, mit lehet tenni a szorongással, netán szégyen érzettel, ha mégsem megy minden tökéletesen? E fenti kérdésekre igyekszik válaszokat keresni ez a cikk.

Elvárások és elképzelések a reiki gyakorlóit, mestereit illetően

Az idealizált képek néha torzítják a valóságot, nincs ez másként a reiki esetén sem. Amikor a reiki egy gyakorlójáról esik szó – különösen minél magasabb vagy akár mester szintet ért el az illető –  mindenki fejében egy testi-lelki egészségtől kicsattanó, boldog, harmonikus személy ideájának képe ugrik be.

Hisz hogy is lehetne ez másképp? A reiki megalapítója, Mikao Usui így ír: a reiki “A boldogság meghívásának titkos módszere, szellemi gyógyír minden betegségre”Amikor azonban ideákat fogalmazunk meg, gyakran elszakadunk a hétköznapi valóság tényeitől, melybe ugyanúgy beletartozhatnak a hullámvölgyek is.

Mennél több évtizednyi élettapasztalatod van az életben, annál inkább meglátod, hogy az élet nem csak habostorta, még ha erőfeszítéseket is teszel a testi-lelki egészségedet illetően. Mind az érzelmi, mint a fizikai állapotot illetően lehetnek olyan hullámvölgyek, ami bizony padlóra visz.

A spirituális gyakorlók egy része viszont azt gondolja, hogy a reiki szellemi gyógymód gyakorlása egyfajta golyóálló védelmet ad, valami olyasmi, ami mindig a vízfelszín felett tart. Általában olyanok gondolják ezt, akik kevés élettapasztalattal rendelkeznek.  Akár hajlamosak a dogmatikus gondolkodásra vagy még nem néztek szembe komoly kihívásokkal, az életük rendben van és ezt annak tulajdonítják, hogy minden kézben tartanak.

Ebből a szemszögből könnyű más felett pálcát törni és nagyon nyomasztó tud lenni azok számára, akik épp nem a felhő feletti szakaszt élik meg és akinek valamilyen komolyabb testi, lelki szinten jelentkező problémával, bonyolult élethelyzettel kell megküzdeniük. Könnyű kiragadni egy részletet anélkül, hogy ismernénk az élettörténet vagy a helyzet tágabb részleteit.

A más felől jövő ítélkezés megélése nagyon romboló hatású tud lenni annak, aki épp benne van a gödörben: megkérdőjelezi a kompetenciáját, a hitelességét, azt, hogy amit tesz, tett eddig az jó, helyes. Ez további kételyeket, gondolat lavinákat indíthat el a fejben, ami óriási belső káoszhoz és belső csalódottsághoz, kiábrándultsághoz vezethet.

Olyan irreális elvárás is közszájon forog, hogy aki reiki gyógyító, annak biztos nem kell semmilyen gyógyszert szednie vagy nem szorul semmilyen hagyományos orvosi ellátásra. Végső soron az, hogy elkapsz egy fertőzést, vagy mozgásszervei problémád akad, vagy épp kilyukad a fogad és lüktet és a fájdalomtól teljesen elképzelhetetlen, nemde? Vagy ha meg is történik, varázsütésre meggyógyítod önmagad, ugye?

A reiki mégsem ad szupererőt és nem segít a hétköznapi nehézségeken?

Talán úgy lehet ezt legjobban megfogalmazni, hogy a reiki gyakorlása, még ha mesteri szintet is értél el, nem mentesít az életben megszerezhető élettapasztalatoktól és a felmerülő testi-lelki szinten megjelenő nehézségektől vagy épp érzelmi veszteségektől. Ezek ugyanúgy az élet részei. Az öröm, a boldogság, a kicsattanó vitalitás épp úgy a mérleg nyelvének részei, mint a betegség, a kibillent egyensúlyi állapot,  az érzelmi hullámok az életben.

A reiki, bár szerves része a reiki kezelés, a különböző tünetek meggyógyítása, mégis inkább egyfajta spirituális gyakorlatként lehet definiálni, ami a testi-lelki egyensúlyt segít megtartani és helyreállítani, a tudatosságunkat fejleszteni.

Természetesen ebbe beleértődik, hogy magunkon is képesek vagyunk segíteni az energia önkezeléssel a legtöbb esetben, de nem jelenti azt, hogy nem kérhetünk segítséget vagy nem vehetünk igénybe a hagyományos orvosi kezeléseket, ha az indokolt.

Az energiagyógyászat, bár lehetőségeit tekintve bizonyos értelemben véve végtelen, ugyanúgy megvannak a határai az alkalmazását illetően. Így lehetőségeinknek is vannak korlátai, életünknek vannak elkerülhetetlen kimenetei.

Erre a legjobb példa maga Mikao Usui sensei, a reiki megalapítója, aki nagyon sok embernek adta vissza az egészségét a reiki kezelések által, maga mégis agyvérzésben halt meg tragikus hirtelenséggel és csak 61 éves volt halálakor. Ítélhetnénk meg-e az ő tevékenységét, gyógyító módszerének hatékonyságát ennek tükrében? Nem hiszem.

Mit várhatunk a reikitől és milyen modellé kellene válnunk, hogy hitelesek maradjunk?

Feltehető a kérdés, hogy kezelhet-e valaki, ha nincs minden szempontból kirobbanó formában és épp valamilyen testi / lelki kihívással néz szembe. Mi a teendő ilyenkor?

Egyrészt ilyenkor reiki gyakorlóként, akár mesterként is feladatunk, hogy önmagunkkal foglalkozzunk, megpróbáljuk a problémát megoldani önkezeléssel vagy akár más reikis segítségét is kérve, vagy épp más módszert vagy épp a hagyományos orvoslás eszközeit igénybe véve. Soha nem ciki beismerni önmagunknak, hogy most épp nem vagyunk jól és segítségre van szükségünk és ezért lépéseket is kell tennünk.

Az egyik legjobban félremagyarázott szemelvényrészlet az alábbi:

K: Ha másokat meg tudok gyógyítani, akkor saját magamat is?
V: Ha nem tudod önmagad meggyógyítani, hogyan gyógyítanál másokat?

Melyből sokan azt a következtetést vonják le, hogy aki reiki gyakorló, pláne mester, annak a betegségeit képesnek kell önmaga egyedül megoldani. Noha a szöveg valósan azt jelenti, hogy az öngyógyítás képessége magától értetődő, ha mások gyógyításáról beszélünk. Azonban ez nem azt jelenti azt, hogy mindig, mindent egymagunk kell, hogy megoldjunk. Ha a testi-lelki egészségről van szó, a személyes felelősség kérdése, a tünet enyhítésének, meggyógyításának feladata megkerülhetetlen.

Más részről, ha fertőző betegséggel küzdesz vagy fizikai, lelki állapotod nem teszi lehetővé, akkor NE kezelj másokat. Ezt felelősséggel kell mérlegelni. Ugyanakkor annak a ténye, hogy pl. fáj a térded, kissé megfájdult a fejed, vagy egy stresszesebb nap után vagy, nem zárja ki azt, hogy reiki kezelést adj másoknak, ha késznek érzed magad.

Biztos te is tapasztaltad, hogy miután felállítod a masszázságyat, esetleg végzel tértisztítást, szusszansz, rákészülsz fejben, lecsendesedsz belül 10-15 percet, akár iszol egy teát, teljesen más szemszögbe helyezi a testi-lelki közérzeted. Amikor elkezded a reiki kezelés lépéseit, valószínű érzed, hogy a reiki energia néhány perc alatt téged is átmos, feltölt és a kezelés során képes vagy a maximumot adni.

Szintén tévhit, hogy a krónikus betegség kizárja azt, hogy valaki reikit adjon. A reiki energia átadásának a képessége nem blokkolódik semmilyen esetben. Természetesen fontos lenne, ha van krónikus betegséged, annak megoldásán dolgozzál reikivel és kérj orvosi segítséget szükség szerint.

Előfordulhat, hogy pl. fáj a fejed, megsérültél, felszökött a lázad, valamilyen sérülésed van, vagy valamilyen betegséged van, stb., ilyenkor nagyon is fontos lenne, hogy kezeld minél többet önmagad. Sokan aggódnak, hogy a reiki működik-e akkor is, ha valamilyen gyógyszert kell szedni. A válasz határozott IGEN.

Előfordulhat ugyanakkor, hogy a megváltozott testi-lelki állapot befolyásolja az energia érzékelést, de ez normális, a reiki kezelés ugyanúgy működik. Erre jó példa a lázas állapot.

Ugyanígy, ha pl. hajlamos vagy arra, hogy a kezeid hidegek, ez nem jelenti azt, hogy a reiki nem működik benned. Ellenben lehetséges, hogy több idő míg a kezelés hatására a partner számára is jól érzékelhető lesz a reiki energia jól ismert melegség érzete.

Hogy lehetünk hitelesek reiki gyógyítóként?

Reiki mesterként, kezelőként szerintem úgy lehetünk hitelesek, ha felelősséget vállalunk a testi-lelki állapotunkat illetően, nem söpörjük szőnyeg alá a gyengeségeinket, dolgozunk a testi-lelki egészségünk fenntartásán és helyreállításán, és kérünk segítséget másoktól szükség szerint és nem ciki a hagyományos orvosi kezelés elfogadása sem.

A másik fontos szempont a pozitív példa: ha valóban éljük és gyakoroljuk a reikit a mindennapokban, ez tükröződni fog az energetikai kisugárzásunkban, a mindennapi vitalitásunkban, szavaink-tetteink minőségében, ahogy a belső nyugalom árad belőlünk. És persze törekednünk kell arra is, hogy fizikálisan is egészségesek legyünk. Ennek legjobb eszköze a rendszeres ön és mások kezelése és a meditáció gyakorlása.

Te mit teszel azért, hogy hiteles legyél, mint reiki gyógyító?

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító