Usui reiki kézikönyve

Usui reiki kézikönyve
Usui mestertől eredő shoden gyakorlóknak szánt kézikönyve az egyik olyan korai dokumentuma a reiki történelmének, mely igen értékes forrása az eredeti tanításnak. Az Usui Reiki Hikkei az 1990-es évek végén vált ismertté, miután azt sikerült angol majd később más nyelvekre is lefordítani. Bár Frank Arjava Petter könyvei révén az eredeti kézikönyv több része nyomtatásban is megjelent a széles publikum számára, ennek ellenére mégis kevés szó esik erről a dokumentumról, ezért ennek az írásnak az a célja, hogy megismertesse az olvasót evvel a hiánypótló kordokumentummal, melyhez felhasználtam Rick Rivard kanadai reiki mester írását*, aki elsőként tette nyilvánossá honlapján annak teljes angol fordítását.

Az Usui Reiki Hikkei eredete

Gakkai_Reiki_Ryoho_HikkeiSokáig azt feltételezték, hogy a Hikkei az valami olyasmi volt, amit Usui mester utolsó éveiben osztott meg a tanítása részeként a hallgatóival, de később kiderült ez integrál részévé vált annak a közösségnek, amit Usui Reiki Ryoho Gakkai néven ismerünk és mely ma is működik Japánban (zárt keretek között).
A borítóján ugyanis ez áll: Reiki Ryoho Hikkei. Shin Shin Kaizen Usui Reiki Ryoho Gakkai. Arra is rájöttek a fordítók, hogy a Gyógyítási Útmutató (Ryoho Shishin) nagyon hasonló ahhoz, amit Hayashi sensei évekkel később megosztott Hawayo Takata tanítványával és amit néhányan lefordítottak nyugaton.

Hiroshi Doi japán reiki mester magyarázata szerint Usui senseinek a korai években nem volt ilyen útmutatója, de rájött arra, hogy egyes emberek nem képesek a megfelelő helyre helyezni a kezüket, ahol a betegségek energia érzetei találhatóak. Ezért egyfajta mankót dolgozott ki ezen tanítványai számára, míg el nem sajátították a készségeket.
Az Usui Reiki Gakkai-ban a Hikkei avagy “könyvecske” alapvetően a kezdők számára írt útmutató / jegyzet, akik még nem sajátították el a haladó technikákat, (Byosen Reikan-ho és Reiji-ho) melyek belépő követelmény szintjei voltak az okuden fokozatnak.
Az Usui Reiki Hikkei fordítását a Gakkai szervezet egykori elnöke, Kimiko Koyama asszony bocsátotta tanítványai számára. (És e fordítás révén így terjedt el szerte a világon) Az is kiderült Koyama asszony által kiadott fordításból, hogy a címsor Reiki Ryoho Hikkei és nem Usui Reiki Hikkei, ahogy azt sokáig vélték.
Rick Rivard megemlít még egy érdekességet, mely Dave King-től származik, aki az 1920-as évek elejétől közvetlenül Usui mesterrel haláláig együtt dolgozó közvetlen tanítványától, a 105 éves Tendai vallást követő nővértől is tanult reikit. Ez az apáca szerint a Hikkei nem volt része az Usui reiki dojo tananyagának és jegyzeteket sem adtak a hallgatóknak. Sőt, az sem valószínű, hogy a Gyosei, Meiji császár waka stílusú versei részei lettek volna ennek az anyagnak, mivel szerinte Usui sensei nem volt támogatója a Meiji császárnak.
Sokkal valószínűbb, hogy az Usui Reiki Hikkeit, Usui mester halála után állították össze az újjá formálódó Usui Reiki Gakkai-ban. Ugyanis néhány tanítvány sokkal inkább a császár követője volt, így pl. a tengerész admirálisok vagy pl. Toshihiro Eguchi, aki később saját iskolát alapított Teno Hira Ryoji néven és mely tanításának fontos alapja volt a Meiji császár waka stílusú versei.

Az Usui Reiki kézikönyv négy fő szekcióból áll, melyet szeretnék röviden bemutatni:

1. Gokai – Usui mester öt életszabálya

gokai
Úgy is lehet mondani a Gokai a reiki szellemi esszenciája, Usui mester tanításának lényege, mely magyar fordítása így hangzik:

A boldogság meghívásnak titkos módszere, minden betegség szellemi gyógyszere. Csak ma; Ne légy dühös! Ne aggodalmaskodj!, Légy hálás! Teljesítsd a kötelességed! Légy kedves az emberekhez! Minden reggel és este kezeidet imádságra összetéve imádkozd e szavakat a szívedben, és zengesd e szavakat az ajkaiddal! Usui Reiki Gyógymód az elme és a test fejlesztésére. Az alapító, Mikao Usui.

A Gokai jelentőségéről és mélyebb jelentéséről a linkre kattintva olvashatsz.

2. Kokai Denju – Nyilvános tanítás Usui senseitől

Usui sensei egy újságíró kérdéseire válaszolva adott válaszokat tanítása lényegi részeiről, mely mély betekintést ad arra vonatkozólag, hogy alapítóként miként látta a reikit.

3. Usui reiki kezelési útmutatója

Ez a rész részletesen foglalkozik a különböző betegségek kezelésével, hogy egyes problémák esetén milyen területeket javasolt kezelni. Ahogy korábban említettem, Usui reiki kezelési útmutatója  kis mértékben különbözik attól, ahogy Hayashi sensei formába öntötte saját kezelési útmutatóját, melyben felhasználta orvosi ismereteit is. Az Usui Reiki Hikkei magyar nyelven is elérhető Frank Arjava Petter: Dr. Mikao Usui eredeti kézikönyve c. könyvében.

4. Gyosei – Meiji császár waka sítlusú versei

meiji
Úgy tartják eredetileg 100 ilyen verset gyűjtött össze Usui sensei, majd a Usui Reiki Ryoho Gakkai tagjai még 25 db-al egészítették ki a gyűjteményt a második világháborút követően. Ezek a spirituális tartalmú versek igen elgondolkodtatóak, noha már nem szokás őket szavalni/kántálni (nyugaton) ennek ellenére a reiki hagyományának szerves részét képezik és számos reiki gyakorlóhoz igen közel állnak ezek a versek, melyeken szívesen meditálnak.
Mint tradicionális japán gyökerű iskola a Jikiden Reiki is természetesen felhasználja Usui Reiki ezen tanítását és része a tanfolyami tananyagnak, melyet feldolgozunk a képzés során és biztosítunk a hallgatók számára jegyzet formájában (magyar nyelven)
* http://www.threshold.ca/reiki/Usui_Reiki_Hikkei.html

Bemutatkozás

Szabó Gábor

A Reiki számomra nem csak egy kézrátételes gyógymód, hanem egy szemléletmód és szellemi út is, mely a gondolatok és érzések kiegyensúlyozásán keresztül segít a harmonikusabb és boldogabb élet megteremtésében. Hiszem, hogy mindenki képes saját kezébe venni életét, egészségét, boldogságát és ebben igyekszem támogatni a hozzám forduló embereket.

Telefon: +36 70 414 0508

Email: gabor@jikidenreiki.hu

Rendeld meg a saját példányod a képre kattintva!

Tanfolyam időpontok

Reiki tanfolyam tájékoztató »

Reiki 1. tanfolyam

Bővebben »

2019. november 9-10. (szo-va)
2019. december 7-8. (szo-va)

Budapest, VII. ker.

Reiki 2. tanfolyam

Bővebben »

Budapest, VII. ker.

Reiki kezelés

Kérlek kérj időpontot elérhetőségeimen!
Helyszín: Budapest
Bővebb tájékoztató »
English prospectus: Reiki treatment in Budapest »

Értesülj a legfrissebb reikis hírekről!

Név:
Adatkezelési szabályzatot elfogadom.
Beleegyezem a hírlevelek fogadásába.

Csatlakozz Te is!

Minden nap reiki önkezelést végzek

Ajándék ebook a reikiről

Töltsd le ezt az ingyenes minikönyvet, mely lerántja a titkot a reikit övező legendákról!

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről.

Szerezd be most!

Név:
Adatkezelési szabályzatot elfogadom.
Beleegyezem a hírlevelek fogadásába.

Köszönöm az érdeklődésed! Az ingyenes tájékoztató anyagot hamarosan megtalálod a postafiókodban.

Töltsd le az ingyenes segítő anyagokat és az ajándék meditációt!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

 

Név:
Adatkezelési szabályzatot elfogadom.
Beleegyezem a hírlevelek fogadásába.

Köszönöm az érdeklődésed! Az ingyenes tájékoztató anyagot hamarosan megtalálod a postafiókodban.