Usui Reiki Hikkei kézikönyv

Usui mestertől eredő shoden gyakorlóknak szánt kézikönyve az egyik olyan korai dokumentuma a reiki történelmének, mely igen értékes forrása az eredeti tanításnak. Az Usui Reiki Hikkei az 1990-es évek végén vált ismertté, miután azt sikerült angol majd később más nyelvekre is lefordítani. Bár Frank Arjava Petter könyvei révén az eredeti kézikönyv több része nyomtatásban is megjelent a széles publikum számára, ennek ellenére mégis kevés szó esik erről a dokumentumról, ezért ennek az írásnak az a célja, hogy megismertesse az olvasót evvel a hiánypótló írással, melyhez felhasználtam Rick Rivard kanadai reiki mester írását*, aki elsőként tette nyilvánossá honlapján annak teljes angol fordítását és mely anyag a reiki tanfolyamok jegyzeteinek részévé vált az oktatásban és így egyre ismertebbé váltak ezek a forrásanyagok.

AZ USUI REIKI HIKKEI EREDETE

Usui Reiki Hikkei kézikönyv

Sokáig azt feltételezték, hogy a Hikkei az valami olyasmi volt, amit Usui mester utolsó éveiben osztott meg a tanítása részeként a hallgatóival, de később kiderült ez integrált részévé vált annak a közösségnek, amit Usui Reiki Ryoho Gakkai néven ismerünk és mely ma is működik Japánban (zárt keretek között).
A borítóján ugyanis ez áll: Reiki Ryoho Hikkei. Shin Shin Kaizen Usui Reiki Ryoho Gakkai. Arra is rájöttek a fordítók, hogy a Gyógyítási Útmutató (Ryoho Shishin) nagyon hasonló ahhoz, amit Hayashi sensei évekkel később megosztott Hawayo Takata tanítványával és amit néhányan lefordítottak nyugaton.

Hiroshi Doi japán reiki mester magyarázata szerint Usui senseinek a korai években nem volt ilyen útmutatója, de rájött arra, hogy egyes emberek nem képesek a megfelelő helyre helyezni a kezüket, ahol a betegségek energia érzetei találhatóak. Ezért egyfajta mankót dolgozott ki ezen tanítványai számára, míg el nem sajátították a készségeket.
Az Usui Reiki Gakkai-ban a Hikkei avagy “könyvecske” alapvetően a kezdők számára írt útmutató / jegyzet, akik még nem sajátították el a haladó technikákat, (Byosen Reikan-ho és Reiji-ho) melyek belépő követelmény szintjei voltak az okuden fokozatnak.
Az Usui Reiki Hikkei fordítását a Gakkai szervezet egykori elnöke, Kimiko Koyama asszony bocsátotta tanítványai számára. (És e fordítás révén így terjedt el szerte a világon) Az is kiderült Koyama asszony által kiadott fordításból, hogy a címsor Reiki Ryoho Hikkei és nem Usui Reiki Hikkei, ahogy azt sokáig vélték.
Rick Rivard megemlít még egy érdekességet, mely Dave King-től származik, aki az 1920-as évek elejétől közvetlenül Usui mesterrel haláláig együtt dolgozó közvetlen tanítványától, a 105 éves Tendai vallást követő nővértől is tanult reikit. Ez az apáca szerint a Hikkei nem volt része az Usui reiki dojo tananyagának és jegyzeteket sem adtak a hallgatóknak. Sőt, az sem valószínű, hogy a Gyosei, Meiji császár waka stílusú versei részei lettek volna ennek az anyagnak, mivel szerinte Usui sensei nem volt támogatója a Meiji császárnak.
Sokkal valószínűbb, hogy az Usui Reiki Hikkeit, Usui mester halála után állították össze az újjá formálódó Usui Reiki Gakkai-ban. Ugyanis néhány tanítvány sokkal inkább a császár követője volt, így pl. a tengerész admirálisok vagy pl. Toshihiro Eguchi, aki később saját iskolát alapított Teno Hira Ryoji néven és mely tanításának fontos alapja volt a Meiji császár waka stílusú versei.

Erről bővebben olvashatsz az Usui reiki tanfolyam rendszerét bemutató írásomban, ahol összegyűjtöttem több érdekességet, ami felkeltheti a figyelmed.

Az Usui Reiki kézikönyv négy fő szekcióból áll, melyet szeretnék röviden bemutatni:

1. GOKAI – USUI MESTER ÖT ÉLETSZABÁLYA

Úgy is lehet mondani a Gokai a reiki szellemi esszenciája, Usui mester tanításának lényege, mely magyar fordítása így hangzik:

A boldogság meghívásnak titkos módszere, minden betegség szellemi gyógyszere. Csak ma; Ne légy dühös! Ne aggodalmaskodj!, Légy hálás! Teljesítsd a kötelességed! Légy kedves az emberekhez! Minden reggel és este kezeidet imádságra összetéve imádkozd e szavakat a szívedben, és zengesd e szavakat az ajkaiddal! Usui Reiki Gyógymód az elme és a test fejlesztésére. Az alapító, Mikao Usui.

Gokai jelentőségéről és mélyebb jelentéséről a linkre kattintva olvashatsz.

2. KOKAI DENJU SETSUMEI – NYILVÁNOS TANÍTÁS MAGYARÁZATA

Usui sensei egy újságíró kérdéseire válaszolva adott válaszokat tanítása lényegi részeiről, mely mély betekintést ad arra vonatkozólag, hogy alapítóként miként látta a reikit.

3. USUI REIKI KEZELÉSI ÚTMUTATÓJA

Ez a rész részletesen foglalkozik a különböző betegségek kezelésével, hogy egyes problémák esetén milyen területeket javasolt kezelni. Ahogy korábban említettem, Usui reiki kezelési útmutatója  kis mértékben különbözik attól, ahogy Hayashi sensei formába öntötte saját kezelési útmutatóját, melyben felhasználta orvosi ismereteit is. Az Usui Reiki Hikkei magyar nyelven is elérhető Frank Arjava Petter: Dr. Mikao Usui eredeti kézikönyve c. könyvében.

4. GYOSEI – MEIJI CSÁSZÁR WAKA SÍTLUSÚ VERSEI

Úgy tartják eredetileg 100 ilyen verset gyűjtött össze Usui sensei, majd a Usui Reiki Ryoho Gakkai tagjai még 25 db-al egészítették ki a gyűjteményt a második világháborút követően. Ezek a spirituális tartalmú versek igen elgondolkodtatóak, noha már nem szokás őket szavalni/kántálni (nyugaton) ennek ellenére a reiki hagyományának szerves részét képezik és számos reiki gyakorlóhoz igen közel állnak ezek a versek, melyeken szívesen meditálnak.
Mint tradicionális japán gyökerű iskola a Jikiden Reiki is természetesen felhasználja Usui Reiki ezen tanítását és része a reiki tanfolyam tananyagának, melyet feldolgozunk a képzés során és biztosítunk a hallgatók számára jegyzet formájában (magyar nyelven)
http://www.threshold.ca/reiki/Usui_Reiki_Hikkei.html

Könyvajánló

FRANK ARJAVA PETTER:

A HAYASHI REIKI KÉZIKÖNYV

FRANK ARJAVA PETTER:

DR. MIKAO USUI EREDETI REIKI KÉZIKÖNYVE

MASAKI NISHINA:

REIKI ÉS JAPÁN

KAIJI TOMITA:

REIKI TO JINJUTSU

ROBERT N. FUESTON:

AZ USUI SHIKI REIKI RYOHO RENDSZERE ÉS TÖRTÉNETE

TADADO YAMAGUCHI:

RÁTALÁLÁS A REIKI GYÖKEREIRE

WILLIAM LEE RAND:

A REIKI BIZONYÍTÉKOKON ALAPULÓ TÖRTÉNETE

Szabó Gábor: Reiki A-tól Z-ig c. könyv

REIKI

A-TÓL Z-IG

Ha szeretnél egy magyar nyelven olvasható, átfogó kézikönyvet, had ajánljam figyelmedbe Reiki A-tól Z-ig címmel megjelent munkám, mely tartalmazza a legfrissebb idegen nyelven megjelent kutatások összefoglalóját, a reiki érthető, letisztult magyarázatát és közel 10 év Jikiden Reiki gyakorlati tapasztalat tükrében számos olyan gyakorlati tippet, tanácsot, ami hasznodra válik, hogy igazán hatékonyan tudd alkalmazni ezt a japán módszert, mit tegyél ha elakadsz, hogyan fejleszd magad professzionális szintre.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító