Miért titkosak a reiki szimbólumok?

Miért titkosak a reiki szimbólumok?

A reiki szimbólumok a tradicionális reiki misztikus, titkos tanítását képezik, melyek különleges jelentéssel és meghatározott használattal bírnak. Egyaránt fontosak mind a beavatás, mind a terápia során. Utóbbi esetben különféle speciális alkalmazási területek céljából használják pl. a toxinok feloldására, mentális problémák kezelésére, az energia téren túli átadására. Itt nyugaton elég ellentmondásos a reiki szimbólumok megítélése: egyszerre övezi túlzott titkolózás, ugyanakkor számos könyvben, interneten elérhetőek a különböző rajzok, mantrák és használatuk. (számtalan esetben nem helyes változatban)

Talán felmerülhet a kérdés benned, hogy mi szükség van a titkolózásra, ha számos nyomtatott és elektronikus formában bárki számára elérhetőek a reiki szimbólumok rajza, mantrái. Sőt számos nem nyilvános anyagot, így pl. a reiki beavatás különféle formáit is megtalálni a különböző videó megosztó oldalakon. Ennek több oka is van:

A reiki szimbólumok tisztelete

A spirituális tanításokban a szakrális dolgokat megbecsülés övezi, azoknak erőt tulajdonítanak. Éppolyan ez, mint pl. az ünnepi asztal terítéket is csak különleges alkalmakkor vesszük elő. A reiki szimbólum nem gyerek játék, nem komolytalan játszadozásra való.

Másrészt a szimbólumok a reiki misztikus tanítását képezik, mely nem hozzáférhető mindenki számára, csak a haladó gyakorlók ismerhetik meg őket, akik elég tapasztalatot szereztek az alapokkal és pl. képesek jól érzékelni a különböző energia érzeteket. Ezt különösen komolyan vették a II. világháborút megelőző időszakban Japánban a reikit tanító senseiek.

Nem véletlen, hogy a 2. fokozat – okuden – elnevezése: „belső mélység”. Tradicionális felfogás szerint addig kell gyakorolni a szimbólumok rajzát és alkalmazását, amíg teljesen bele nem ivódik az elmébe és szinte látja a jelképet a reiki gyakorló az alkalmazás közben. Magam is úgy találkoztam legelőször a reiki szimbólumaival, hogy nem vihettem haza a másolatot, hanem addig kellett gyakorolni, rajzolni, amíg kristály tisztán nem emlékeztem.

A reiki szimbólumok rajza, mantrája önmagában nem elég a használathoz

Ha nem részesültél megfelelő reiki behangolásokban és nem ismered a pontos használatot, nem leszel képes működtetni ezeket a jeleket. A különböző spirituális módszerek szimbólumait valamilyen technika ruházza fel erővel, hogy azt az aspiráns képes legyen hatékonyan használni, ehhez kell ismeret vagy valamilyen energia átadás.

További félreértésre ad okot az is, hogy az interneten és néhány reikis könyvben számos formában és eltérő magyarázattal találhatók meg a reiki szimbólumok. Ha nem vagy biztos hogyan kell működtetni ezeket az eszközöket, csak össze fogsz zavarodni a túltengő és eltérő információ áradatban. Ahogy nem érdemes keverni a különböző irányzatok tanításait sem. Tarts ki egy mellett és használd, ahogy azt a reiki tanfolyamon tanultad. Persze az lenne az ideális, ha a helyes rajzot és használatot sajátítanád el. Sajnos könyvekben és az interneten rengeteg hibás rajz, név kering, számos verzió igen megmosolyogtató fatális baki, ami több mint kínos egy hozzáértő szemével.

Ahhoz, hogy képes legyél működtetni a reiki szimbólumokat, feltétlen szükséges, hogy reiki gyakorló legyél, azaz korábban részesülnöd kellett behangolásokban. Bár sokan azt gondolják, hogy be kell avatva lenni a szimbólumokba, ez nem teljesen igaz. Nem attól működik a reiki szimbólum, hogy rád rajzolják a beavatáskor, sokkal inkább múlik azon a szimbólum hatékonysága, hogy Te mennyire van tiszta csatornája a reikinek, milyen a Te hozzáállásod ezekhez a szakrális eszközökhöz.

Itt nyugaton az igen gyakori jelenség, hogy sok reikis szinte szimbólum függővé válik: kontrollálatlanul és valós indok nélkül rajzolja mindenhova és minden helyzetben. Ez körülbelül olyan, mint vaktában lövöldözni a céltáblára. A reiki szimbólumoknak meghatározott használata van, célzott és speciális helyzetekre. Ez segít tudatosítani a szakrális voltuk és értékük.

Az új, „elfeledett szimbólumok” kapcsán mai napig közszájon forog az a tévhit, hogy valaha sokkal több reiki szimbólum volt és ezek Tibetből vagy épp Atlantiszról származnak. Ez meglátásom szerint sokkal inkább arról szól, hogy ezeket el lehessen plusz érdekességként adni és szorosan kapcsolódik a szimbólum függőséghez és a reiki gyakorlatának és működésének nem értéséhez. Attól mert több tucat „új lecsatornázott reiki szimbólumot” használsz, nem válsz hatékonyabb reiki gyógyítóvá. A spirituális gyógyítás az emberi elme manipulációjától mentes tiszta forrásból fakad: ahogy a lélek gyógyul, úgy követi a fizikai test gyógyulása is.

Sajnos olyannal is találkozni, hogy egyes reikisek pólóra, medálokra rajzolják, önmagukra tetoválják a reiki szimbólumok jeleit, vagy azok mantráit különleges erőt látva bennük, de mondani se kell, hogy csupán azért mert rá van rajzolva egy jel, nem lesz hatása. Ahogy hasonlóan különböző spirituális szimbólumok viselése is inkább külsőség.

Mondani sem kell, hogy a reiki szimbólumok kiteregetése az internetre vagy könyvek oldalaira nem sok mindent szolgál. Lehet, hogy kielégíti néhány ember kíváncsiságát, de önmagában nem tud velük mit kezdeni. Manapság, amikor a reiki tanfolyamok a világ minden táján igen könnyen elérhetőek teljesen feleslegesnek tűnik egy belső tananyag nyilvánosságra hozatala.

Néhányan azzal érvelnek, hogy szeretnék megismerni az „eredeti” formáját a szimbólumnak vagy kíváncsiak mások, hogyan rajzolják. Nos, érdekes módon az összes rajzolási mód működik valamilyen módon, noha természetesen jelentős különbségek fedezhetőek fel az egyes alternatívák között. A valóban eredeti változatok pedig szerencsére nem kerültek fel az internetre, megmaradtak a reiki tananyagának titkos tanításaként. Így a Jikiden Reikiben is követve a hagyományt, a hallgatóknak tilos minden oktatási anyag, beleértve a szimbólumok továbbadása.

Így, ha szeretnéd megtudni, mi a a reiki szimbólumok eredeti rajza, használata, honnan erednek a gyökereik, milyen elgondolás áll a használatuk mögött, a legjobb, ha eljössz egy Jikiden 2-es szemináriumra, ahol autentikus forrásból, mélységében megismerheted őket és minden kérdésedre egészen biztosan választ fogsz kapni.

További érdekességeket olvasnál a reiki szimbólumokról? Kérlek tekintsd meg ezt az írásom is:

Reiki szimbólumok: tények és fikciók azok eredetéről és használatáról

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító