A Reiki mint életmód: tapasztalatom 12 év tükrében

A Reiki mint életmód: tapasztalatom 12 év tükrében

Sokan kérdezik, hogy mi pontosan a REIKI? Ez egy módszer, egy gyógyító technika, egyfajta filozófia? Közel tizenkét év távlatából egyfajta életmódként látom, mely rengeteg szempontból átszövi a mindennapokat: több mint módszer, több mint csak egy kézrátételes technika és annál is több, mintha egy elméleti filozófia lenne. Sőt, szerintem nagyon is gyakorlatias a reiki. Természetesen mindenkinek mást jelent a reiki, minden reikisnek van egyfajta személyes kapcsolata az energiával, ezzel a szemléletmóddal. Szeretném megosztani ebben a bejegyzésben, mit jelent számomra a reiki, és hogyan élem azt meg a mindennapokban.

Természetes gyógymód, mely mindig kéznél van

Általában, amikor a reikis bemutatkozásom kezdem, mindig onnan indítom a gondolatom, hogy nagyon hálás vagyok, hogy a reiki kezelés hatására sikerült meggyógyulnom a hosszú évek óta tartó allergiás és asztmás problémámból. Valóban a reiki gyógyítás a legismertebb és legelterjedtebb mindennapos használata a reikinek, melyben óriási potenciál van, hogyan őrizzük meg egészségünk és ha nem vagyunk egészségesek akár testi vagy pszichés szinten, hogyan gyógyuljunk meg a reiki energia támogatásának segítségével. Az e mögött rejlő filozófia az, hogy nekünk embereknek az állatoknál jóval magasabb tudatosság szintünk van, így képesek vagyunk meggyógyítani magunkat és másokat is.

Annak felismerése, hogy a testi-lelki egészségünk elsősorban a saját kezünkben van, egy óriási lehetőség a pozitív irányba történő változásra, mely növeli az önmagunk életéért vállalt felelősséget.

Szerintem nagyon fontos gondolat a Reikiben, hogy nem a terapeuta az, aki meggyógyítja a beteget, hanem a kliens gyógyul meg az energia támogatásával. A reiki kezelés során feloldódnak a toxinok, a különböző energetikai blokkok, melyek addig lelassították vagy akadályozták a szervezet öngyógyító képességét. Ez az, ami elől a reiki energia segítségével elgörgetjük az akadályt, így alakul ki újra a harmonikus állapot. Ebben rejlik a reiki egyedülállósága is: eszköz nélküli, mellékhatásoktól mentes és bármilyen korú, állapotú emberek, bármikor alkalmazható, akár önmagában, akár kiegészítésként más hagyományos vagy alternatív terápia kiegészítőjeként. Bár a reiki nem azonnal ható csodakapszula minden panaszra, számos sikeres kezelési eredményről számolnak be nagyon sokan, melyet személyes tapasztalataim is megerősítenek.

A legnagyobb bizonyosság természetesen saját gyógyulásom az allergiából és asztmából, de ugyanide sorolom azt is, hogy hosszú évek óta nem kellett orvoshoz mennem, családunkban a  gyógyszer felhasználás is minimális.

A reiki kezelés az, amit a legtöbbször használok a legkülönbözőbb esetekben: lázcsillapításra, fájdalomcsillapításra, általános lazításként, közérzet javítására, fáradtság és stressz ellen, a teljesítmény fokozására, stb. A kislányom is gyakran kéri reikit, pl. ha sajog a végtagja mert nő, vagy a pocakja fáj. És a reiki mindig segít, és meg is nyugtatja egyben.

A családi használaton kívül rendszeresen mutatom be a reikit különböző fesztiválokon, egészségnapokon nyitott napokon is, mely szintén egy nagyon közeli módja annak, hogy minél többen sokféle tapasztalatot szerezzenek a reiki terápiás alkalmazásával.

Az élmények sokfélék, ahogyan az is, ki milyen céllal jön el ezekre a bemutató alkalmakra. A reiki alkalmazásában azt szeretem a legjobban, hogy akár egy széken, vagy akár egy polifoamon is lehet kezelést adni, bármilyen helyzetben adható ez a csodálatos kezelés. Legtöbben nagyon kellemesen ellazulnak és megérzik az energia áramlást, sokszor kapok visszajelzést a problémák javulásáról és elmúlásáról is. Terápiás alkalmakkor 1,5-2 órás kezelések keretében foglalkozom a kliensekkel, mely egy jóval ideálisabb alkalom a gyógyulásra és jellegéből adódik, hogy hatékonyabb és egy sokkal személyesebb közös munkát is jelent egyben. *

* A Mo.i törvények a reikit közérzetjavító módszernek tekintik és nem nevezhető gyógyításnak hivatalosan.

Útmutatás a mindennapokra és a Reiki mint szemléletmód

Úgy gondolom, ez a legszubjektívebb és legnehezebben megfogható része a reikinek, és egyben legszemélyesebb része is. Noha a reiki dogmáktól mentes, annak útmutatásait és azok hatását mindenki személyesen éli meg, nincs ez másképp, amikor ezeket a sorokat írom. Amikor reikis lettem 2000-ben, óhatatlanul elindultam a változás útján, mely egyre több tudatossággal járt, és számos változás következett be az életemben.

Bár a reiki nem ad útmutatásokat a táplálkozás módjára, az általános életvitelre, mégis több változást tettem az életem ezen területén. A vegetáriánusság, a környezettudatosság számomra azt jelenti, hogy tudatosan odafigyelek az egészségemre és a környezetemre.

A növényi eredetű táplálékok, az állatokon nem tesztelt semleges kozmetikumok, természetes ruházat, zöld technológiák támogatása segítik a testi-lelki egészségem és egybecseng a nem ártás filozófiájával is. Úgy gondolom a spirituális szemléletmód elképzelhetetlen ezen filozófia nélkül. Modern korunkban fontossá vált az ökológiai gondolkodás, melyet végső soron Föld bolygónk (és saját magunk és környezetünk) érdekében teszünk. Úgy gondolom, ha ma élne Usui mester, a reiki alapítója, bizonyára fontosnak találná ezen szempontokat.

Azonban ugyanilyen fontos a spirituális úton a gondolatok és az érzelmek kiegyensúlyozása, melyre egyértelmű útmutatásokat ad a Gokai, az öt életszabály. Hisz nem elég önmagában egészségesnek lenni, a cél az, hogy boldog és kiegyensúlyozott életet éljünk, megtaláljuk célunk az életben. Modern korunkban hangsúlyos részét képezi az önmegvalósítás is, mely nem más mint önmagunk képességeinek kiteljesítése, az alkotás örömének megélése, a hivatás, mely túlmutat a pénzkeresésen.

Kapcsolódás az Univerzummal / Teremtővel

Noha egyáltalán nem tartom magam vallásosnak, azt hiszem ez volt számomra a legelső felismerés, amit megtapasztaltam a reiki energia kapcsán. Az energia csatornázása, mely működik bármilyen körülmények között, amihez nem szükséges sem akarat, sem vizualizáció, se bármilyen mentális tevékenység. Mint egy eresz csatornán keresztülfolyó esővíz, úgy halad át rajtam a reiki: belép a fejtetőmön, lehalad a tanden pontba, majd kiáramlik a kezeimen keresztül.

Elég csak megérintenem a klienst, azonnal kapcsolódom ehhez a magasabb szférához és máris beindul ez a lágy energiaáramlás, mely a nap 24 órájában rendelkezésemre áll. Bármennyire is hihetetlen, ehhez nem szükséges az energia lehívása, vagy bármilyen szertartás, esetleg ima. Egyszerűen azonnal működik. Ennek magyarázata az, hogy a japán szemléletmód azt tanítja, egyáltalán nem vagyunk elszakadva ettől a magasabb dimenziótól, ahogy sokan gondolják itt a modern nyugaton. Ez a kapcsolat állandóan rendelkezésre áll, noha sokszor nem vagyunk tudatában.

Az Univerzummal való kapcsolódás másik aspektusát a Hatsurei-ho meditáció élménye adta meg, mely segít tudatosítani és megélni az egység élményt. Amikor megismerkedtem a japán reiki technikákkal és elkezdtem gyakorolni ezt a meditációt, óriási lökést adott mind az energia érzékelésében, mind az energiaközpontok – így pl. a tanden pont -megtapasztalásában. Ez hozzásegített, hogy egyre hosszabban megtarthassam az üres elme állapotot, amikor ezt a meditációt végzem.

Úgy gondolom ez az élmény egy nagyon fontos mondanivalót közvetít mindenki számára – anélkül, hogy bármilyen vallásban, vagy istenségben hinnie kellene – , hogy létezik valamilyen magasabb szféra / tudat, mely forrása mindennek és mellyel végső soron mi is kapcsolatban vagyunk, akár tudatában vagyunk, akár nem. Nagyon sok reikis hisz abban, hogy ez az energia gondoskodik rólunk, „megvéd” és az energia segítségével képesek vagyunk túljutni az élet mélypontjain.

Magam is többször megtapasztaltam, hogy egy nehéz élethelyzetben, akár a meditáció, akár az önkezelés hatására sikerül újra visszatalálni a középpontba, helyreállítva a kibillent egyensúlyi állapotot, azáltal, hogy kapcsolódok a reiki magas dimenziójú forrásához. Ez, úgy gondolom, egy hatalmas ajándék, melyet ha tudatosítunk és emlékezünk rá a mindennapokban, jelentősen tudja emelni tudatosságunk, és megtartani a harmonikus állapotunk.

Összefoglalva a reiki tehát egy olyan gyógymód, technika, szemléletmód, önfejlesztő módszer, filozófia, mely az ember teljes egészét veszi célba. Egy olyan eszköz, melynek végső célja a rendszeres gyakorlásával a mindennapos egészségen túl a belső harmónia és kiteljesedés megélése, ez az amit megtámogatnak a módszer különböző gyakorlatai és a mögötte megrejlő elgondolások. Jó szívvel tudom ajánlani minden embernek, aki dogmáktól mentes módszert keres, hajlandó a változtatásra és képes tenni nap mint nap az előrelépésért. Ez a reiki lényege szerintem.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító