10 kulcs a reiki sikeres alkalmazásához

10 kulcs a reiki sikeres alkalmazásához

Amikor laikusok, érdeklődők a reikiről kérdeznek, a kérdések közt az elsők között az szokott lenni, hogy milyen eredmények érhetőek el ennek a japán módszernek a gyakorlásával alkalmazásával? Azonban, ahány embert kérdezel, ez a fajta tapasztalat igen sokféle lesz: ezekben lesznek akár saját vagy mások állapotával kapcsolatos pozitív változások vagy épp a személyes életben történt pozitív fordulatok. Feltehető a kérdés, hogy mi ennek a fő kulcsa?  Mit csinálnak jól azok a reiki gyakorlók, akik ilyen eredményeket tapasztalnak? És mi hiányozhat azok számára, akik még úgy érzik a reiki nem működik elég jól? Tény, hogy a reiki egy olyan spirituális szellemi gyógymód, amit nem elég elsajátítani a képzés során, ahhoz , hogy eredményeket legyen képes eléreni a tanítvány, ehhez elsősorban gyakorlás és megfelelő szemléletmód szükséges. Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy tanítványként mikre érdemes fókuszálnod.

0. pont: a felkészülés

Ugyan ennek pontnak sokan nem tulajdonítanak jelentőséget, de tanárként az a tapasztalatom, hogy a tanfolyam előtti időszakban a megfelelő motiváció letisztázása és megérése esszenciális. E nélkül nem leszel képes elkötelezett lenni a későbbi gyakorlásban. Bármibe is kezdesz – ez így van a reikivel is – a felületes motiváció egyenes út a kudarchoz. Ahhoz, hogy valami újat beépíts az életedbe szükség van egy „indokra” a fejedben, hogy miért akarsz nyitott lenni egy teljesen új témára és miért szeretnél abban kitartó lenni, mit vársz el magadtól ebben?

Természetesen megkerülhetetlen a megfelelő oktató kérdése is:  tanulj olyan embertől, akit magad is modellként látsz a szemed előtt, akinek a nézeteivel is képes vagy azonosulni. A tanár személyisége, bejárt tapasztalata pozitív dopping lehet abban, hogy fenn tartsd a belső indíttatást.

1. Tartsd meg a lelkesedést a tanfolyam után is!

Remélhetőleg a kurzus számos tapasztalattal, élménnyel gazdagított, kíváncsivá tett az újabb tapasztalásokra, ezek elmélyítése azonban csak a folyamatos gyakorlással tartható fenn, aminek elsődleges feltétele a motiváció. Emlékezz és tartsd életben azokat a gondolatokat, vágyakat, amiért belevágtál a reiki elsajátításába és légy magaddal türelmes. A türelmetlenség, az elvárt eredményekkel kapcsolatos irreális elvárások okozzák a legnagyobb problémát. Emlékezz arra a mondásra, hogy „Róma sem egy nap alatt épült fel”. Bár a reiki elsajátítása viszonylag egyszerű dolog, de az abban való elmélyedés, az energetikai érzékelés vagy egy haladó technika kigyakorlása több időbe telhet. Ez személyenként eltérő lehet: valakinek könnyebben, valakinek nehezebben megy bizonyos dolog. Ez utóbbi azonban nem jelenti, hogy „nincs tehetséged hozzá”, sokkal inkább azt, hogy légy türelmes önmagaddal, gyakorolj, és kérj segítséget a tanárodtól, aki valószínű már találkozott ezzel a témával és tud neked segíteni. A rendszeres gyakorlás apró sikereket is ad, ami segít fenntartani a lelkesedés belső érzetét.

2. Maradj alázatos és tanítható

Ha az egó elkezd túlságosan meghízni, hogy „én már tudom”, azzal elveszíted annak motivációját, hogy folytasd tanulást és a további mélyebb tapasztalatok megszerzését. A túl korai sikerek néhány embert megrészegítenek. Természetesen nagyon jó és motiváló a siker élmény, de jusson mindig eszedbe, hogy a reiki alkalmazásakor te egy csatorna vagy, rajtad keresztül működik az Univerzum pulzáló Reiki Energiája, ehhez szerintem szükséges az alázat a reiki felé. Természetesen, ahogy az idő telik és gyűlnek a tapasztalatok, ez elmélyíti a gyakorlatot, azonban a tanulás és a gyakorlás egy élethosszig tartó spirituális gyakorlat. Emlékezz arra, hogy mindig van kitől tanulni, akinek több, másféle ismerete, tapasztalata van. A tanulási folyamat fontos része, hogy megbízol a tanárodban, aki már bejárta az utat és képes további tapasztalatokat átadni. Fontos gondolat, hogy „csak üres csészébe lehet teát önteni!” Ahol egó van, ott  fejlődés is elakad.

3. Gyakorold a reikit önmagadon mindennap!

Az öt életszabály 4. ajánlása: „Gyo o Hagame – Teljesítsd a kötelességed!”  Ez a hétköznapi kötelességeken túl jelenti az önmagadon végzett munkát is. A reiki gyakorlása nem technikák öncélú használata, hanem egy spirituális technika önmagad fejlesztésére. Ennek része, hogy a napi gyakorlatod legyen a reiki alkalmazása: a Hatsurei-ho meditáció, ön és mások kezelése, a Gokai tudatosítása és követése, zengetése, lehetőséged szerint. Ehhez fegyelmezettnek kell lenned és ha most kezded a reikit, kell találnod olyan plusz időd, ahova ezt belehelyezed. Azonban meg fogod látni, hogy ez nem nyűg, hanem egy értékes önidő, ami a saját egyensúlyodat, testi-lelki egészségedet, belső képességeid kibontakozását szolgálja.

4. Alakíts ki struktúráját a gyakorlásodnak!

Ez a javaslat tulajdonképpen az előző folytatása és lényege. Mennél inkább ad-hoc, amit végzel, annak kimenetele annál inkább bizonytalanabb lesz. Ennek az ellenkezője is igaz, mennél fegyelmezettebb és strukturáltabb amit végzel, annál többet fogsz elérni. Ez nem csak a reikire igaz, hanem bármire. A rendszer, szokást alakít ki, mely az életed része lesz. Pl. ha elhatározod, hogy mindennap lefekvés előtt reiki önkezelést adsz magadnak, ez egy szokássá válhat. Ugyanúgy lehet az is egy szokás, hogy reggel vagy este beiktatsz 10-15 perc meditációt. Természetesen ez nem egy dogma, hogy ha kimarad a gyakorlat, akkor összedől a ház, de mennél inkább képes vagy fegyelmezett lenni a szokásod struktúrájában, annál nagyobb eséllyel tudod a vágyott célt elérni. A reikiben ezt azt fogja jelenteni, hogy jelentősen megnő az energia áramoltatás kapacitásod, érzékenyebbé válsz az energetikai érzetekre és az elméd fókuszált lesz.

5. Az időbeosztás és a prioritások fontossága

Szintén az előző téma egy másik aspektusa, amin sok gyakorló elvérzik, hogy nincs megfelelő időbeosztás és prioritás. Sajnos tény, hogy nem tudsz egyszerre sok lovat megülni, bármennyire is szeretnél sok fele szakadni. El kell fogadni, hogy bármennyire is fontossá válik a reiki, az életben ott vannak más feladatok, a család, más aspektusok, amit managelned kell. Ezt elfogadni, önmagaddal türelmesnek lenni, megtalálni a megfelelő időbeosztást, mindenképpen teret kell adni, hogy a szándék és a lehetőségek találkozzanak és kialakuljon az a rendszer, amit hosszan fenn tudsz tartani. Talán ez az egyik kulcspont, a folyamatosság. Nem tudod jobban megfeszíteni magad, mint, amire képes vagy.

6. Engedj teret a tapasztalásnak!

A további tapasztalatok szerzésének szintén lehet akadálya, ha egyelve berögzött elvárásaid vannak. A reiki gyakorlásában a nyitottság sokat segít, hogy olyan dolgokat is képessé válj érzékelni, amire esetleg korábban nem voltál képes. Ez azt is jelenti, hogy a reikiben való fejlődés nem lineáris vagy egy végpontban végződő folyamat. Bármi hozzáadhat azokhoz a tapasztalatokhoz, amit eddig a reikiről tudtál vagy tapasztaltál. Ez nem feltétlen egy új tanfolyam, hanem  a gyakorlás, alkalmazás, valakivel való tapasztalatcsere során előjövő spontán tapasztalás eredménye.

7. Egészítsd ki a reiki kezelést, HA szükséges!

Ez az egyik legmegosztóbb téma. Vannak, akik esküsznek a reiki mindenhatóságára, míg mások mindenképpen kombinálják a reikit más módszerekkel. Szerintem az igazság valahol középúton van és fontos figyelembe venni a kompetenciát, a páciens állapotát és tüneteinek okait. A reiki kezelés egy nem invazív terápia, mely tetszés szerint használható más hagyományos vagy alternatív kezelések mellett. De mint, minden módszer, akkor hoz a legjobb eredményt, ha azt tisztán alkalmazod és nem mixeled. Ez nem zárja ki, más kiegészítő kezeléseket egy tünet esetén, de azokat érdemes a reikitől függetlenül párhuzamosan alkalmazni. Ez alól egyetlen kivétel a masszázs, ahol a reiki használata egybefonódik energetikai vonatkozásban a manuális elemekkel. Fontos azonban felmérni, mi az energia kezelés, a kezelő kompetenciája és e szerint eljárni. A krónikus betegségek tipikusan ilyen tünetek, ahol jóval komplexebb kezelés szükséges és nem hagyható figyelmen kívül a hagyományos orvosi kezelések és javaslatok sem.

A reiki kezelés adásának lábjegyzete, hogy csak azon lehet segíteni, aki valóban akarja az állapotának javulását, ennek felelőssége nem helyezhető át sem a terapeutára, sem az orvosra. Nem véletlen, hogy utóbbi esetben sok esetben a tünetek kezelése történik a gyökér-ok megváltoztatása nélkül, ugyanis a legtöbb ember bár beteg és különböző tünetekkel szenved, de képtelen a szokásain változtatni. Reiki kezelőként csak egy kísérő vagy az ő gyógyulási folyamatában. A reiki tényleg óriási változásokat képes elindítani a testben és az elmében, de a változtatásra való hajlandóság a kliens részéről az erőfeszítés szintén szükséges, különösen, ha a tünet életmódbeli okokból fakad.

8. Folytasd a reiki tanulmányaid

A reiki elsajátítása egyrészt egy moduláris rendszer, mely fokozatokon keresztül történik, ez azonban nem csak újabb szintek elsajátítását jelenti, hanem a meglévők ismétlését, mélyítését is. Ennek a folyamatnak fontos eleme a reiki klub-gyakorlás, mely közösségi kereteken keresztül a tapasztalatok rendszeres bővítését is magába foglalja. Akkor is bővíted az ismereteid, amikor olvasol a reikiről, reiki szemelvényeket tanulmányozol és próbálsz megérteni. Bár sokan mondják a reiki 90% gyakorlat, 10% elmélet, ez nincs így a valóságban szerintem. Ugyanis az alkalmazáshoz érteni kell a hátterét annak, ami csinálsz. Pusztán a technikákra szorítkozni technikai barbárság.

9. Legyen egészséges önbizalmad a reiki alkalmazásában!

Különös módon a reikiben való sikeresség erős gátja, ha nem hiszel eléggé önmagadban és a reiki alkalmazásának potenciáljában. Nem csoda, ha ez megkérdőjelez és bizonytalanná tesz. Ezért tartom fontosnak a gyakorlást, mert kézzelfoghatóvá teszi az elért eredményeket és bizonyosságot ad, hogy a „reiki működik” és segít egészséges önbizalmat építeni. Felismerni azt, hogy kompetens vagy, jó érzéssel tölt el és segít a magabiztosság kialakításban, mely elengedhetetlen feltétele a sikernek. Az is fontos, hogy képes legyél észrevenni a pozitív változásokat, melyet már elértél és ezekért hálás lenni. Minden mérföldkő nagy lépés a maga mértékében, amit érdemes megbecsülni. A hála táplálása az elégedettség és ezzel a boldog élet egyik fontos kulcsa.

Ha végiggondolod a fenti pontokat, javaslatokat, remélem megtalálod mi segíthet, támogathat a reiki eredményes alkalmazásában.

Szerinted mi a siker kulcsa?

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító