A reiki öt alapelve: a Gokai

A reiki öt alapelve, melyet Mikao Usui mester Go-Kai -nak (öt, életszabály / útmutatás) hívott japánul, ugyanolyan hangsúlyos részét képezik a reiki tanításának, mint a különböző kezelés-technikák. Felfedezte, hogy „Először mentálisan kell meggyógyítani önmagunkat és csak azután fizikailag. Amikor egy ember mentálisan meggyógyul és spirituálisan egészséges, a fizikai egészség természetesen következik be.” Ehhez elengedhetetlen, hogy harmonizáljuk az elménk működését, ehhez három eszközt is ad a Reiki: az önkezelést, a Hatsurei-ho meditáció gyakorlását és a Gokai rendszeres kántálását és megvalósítását a mindennapokban. Ezen utóbbi képezi Usui mester tanításának esszenciáját, melyet érdemes bővebben is kifejteni.

Gokai: az öt életszabály
Gokai: az öt életszabály

A múlt század eleji Japánban reggel és este kántálták a Gokai-t a tanítványok és életük alapfilozófiájává is tették. Gyakran Meiji császár verseit (gyosei) is szavalták ezen alkalmakkor. Bár azóta sokat változott az idő, a Gokai jelentése és szerepe ma is ugyanaz.

Ha csak önmagában elolvassuk az Öt életszabály hat sorát, feltárul annak egyszerűsége és egyben nehézsége is, hogyan éljünk 100%-osan eszerint a mindennapokban. Megismerve az egyes sorok mélyebb jelentését, segít hogyan éljünk a Gokai útmutatásai szerint. Ez a reiki öt alapelve.

A gokai szövegének a teljes fordítása így hangzik:

„A boldogság meghívásának titkos módszere, szellemi gyógyír minden betegségre. Csak ma: ne légy dühös, ne aggodalmaskodjál, légy hálás, teljesítsd a kötelességeid, légy kedves az emberekhez! Minden reggel és este, kezeidet imádságra összetéve imádkozd e szavakat a szívedben és szóljanak e szavak az ajkaidról! Usui Reiki Gyógymód az elme és a test fejlesztésére. Az alapító, Mikao Usui”

Érdemes elmélyedni a életszabályok által közvetített bölcsességben:

Kyo Dake Wa – Csak Ma

A jelen pillanat tudatosítása különösen fontos, hisz a most egyszerre hordozza mind a múltat és a jövőt is. A múlt történésein rágódva könnyen beleragadhatunk azokba az érzésekbe, melyek fájdalmasan érintettek. Nem segít rajtunk, ha újra és újra felidézzük a történéseket azon túl, hogy elhatározzuk a jövőben másképp cselekszünk. A jövő miatti aggodalmaskodás szintén értelem nélküli, hisz szintén megfoszt a jelen pillanat élvezetétől.

A „Csak ma” tudatosítása hozzásegít minket a jelen pillanat teljesebb megtapasztalásához, megéléséhez. Vizsgáljuk meg egy pillanatra pillanatnyi érzésünket, gondolatainkat, azt amit épp teszünk. És mindez már megtörtént, és múlttá is vált. Új érzések, gondolatok és cselekvések jönnek, újra és újra. Bármikor újra kezdhetünk mindent, ha képesek vagyunk a jelen pillanatban élni, ez a shintó japán vallás egyik alapgondolata.

Ikaruna – Ne légy dühös!

A düh egy természetes emberi érzés, kifejeződő megnyilvánulás azzal a történéssel szemben, ami azt a reakciót kiváltotta bennünk. Azonban, ha a düh az érzést sokáig tartogatjuk, forr bennünk, bűntudatunk támad, fojtogató érzés van miatta, ez jelentősen leamortizálhatja mind a fizikai, mind a lelki egészségünket. Elég, ha csak belegondolunk egy ilyen helyzetbe, átérezve annak lehúzó érzését, mely megmérgezi jó kedélyünk, hogy boldogak legyünk a mindennapokban.

Az első lépcső az lehet, hogy próbáljunk minél hamarabb tudatosítani a düh érzését. Próbáljuk elengedni a mögötte felgyülemlő feszültséget. Ha úgy érezzük, ez nem megy, vizsgáljuk meg mi a háttér ok, mi miatt nem tudjuk elengedni (gondolat, érzés, bűntudat), ami elfedi a valós problémát. Ha oldódik a nyomás, a világot is másképp látjuk, újra az egyensúly állapotba kerülhetünk. Adjunk magunknak sok reikit, üljünk le meditálni és lecsendesednek a fortyogó érzések. Így az a szemüveg, ahogy látjuk a világot megváltozik, megteremtve körülöttünk a harmóniát.

Shin Pai Suna – Ne aggodalmaskodj!

Az aggódás egyfajta önszabotázsa azoknak a dolgoknak, amit szeretnénk elérni az életben. Tegyük fel a kérdést, mi az, amire igazán fókuszálni szeretnénk: arra amit igazán akarunk, vagy amit el akarunk kerülni? Melyiket támogatjuk a gondolat-energiánkkal?

Ha túl sokat aggodalmaskodunk egy jövőben várható történésen, elvonjuk a figyelmünk a jelen pillanattól. Ráadásul a folyamatos aggódás szintén fizikai és pszichés problémákhoz vezethet, amelynek negatív hatását megtapasztalhatjuk a mindennapi életünkben is.

Mit tehetünk, ha úgy érezzük eluralkodott rajtunk a félelem? Vegyük észre magunkban ezt az érzést és tudatosan mondjuk nemet az újra és újra előjövő aggodalmakra. Tegyünk aktívan a jelenben, hogy a legpozitívabb kimenetele legyen annak, amitől tartunk. Ha tiszta lelkiismerettel megtettünk mindent, nincs mitől tartanunk, így könnyebb bízni a jövőben is.

Ha úgy érezzük, képtelenek vagyunk az elménk hullámzását kontrollálni, nagy segítséget nyújthat a SeiHeKi mentális kezelés-technika, mely nagyon hatékony mind a harag, mind az aggódás kezelésében, de ugyanilyen hasznos lehet különféle rossz szokások, viselkedésminták és traumák feloldására is.

Kan Sha Shite – Légy hálás!

A különféle negatív érzéseket viszonylag egyszerűen tudjuk észlelni magunkban, jóval nehezebb ez a hála esetén. A mindennapi rohanás következtében gyakran elsiklunk azok a pozitív dolgok felett, amelyek egyébként jobbá tették a napunk, de valahogy mégse tudatosítottuk őket, így teljesen átlagos hangulatban, vagy csalódottság érzésével zárjuk a napot. A hála azt jelenti, észrevesszük a pozitív történéseket az életünkben, legyenek azok kicsik vagy nagyok, és megéljük az öröm pillanatát, amit ezek okoznak. Ez elvezet minket egy magasabb tudatosság felé, hogy képesek legyünk a mindennapok történéseit pozitívan szemlélni, és arra fókuszálni, ami már jelen van életünkben és ez örömet okoz nekünk.

Ez nem jelenti azt, ne lehetne bennünk hiányérzet, vagy hogy ne legyenek céljaink, amelynek megvalósulásáért küzdünk. Ha az életünk folyamatosan az igényeink hajszolásából áll nem találva meg a kielégülést, ez egy idő után átcsap fásultságba. Nézzünk megelégedéssel azokra a dolgokra, amelyeket már elértünk, birtoklunk az életben. Ez segít a boldogság megélésében és hogy igazán jól érezzük magunkat a bőrünkben.

Gyo o Hagame – Teljesítsd a kötelességed!

Többféle jelentéssel is bír ez a sor, mely egyszerre jelenti világi és spirituális kötelességünk.

A kötelesség egyrészt jelenti, hogy elvégezzük minden kifogás és panaszkodás nélkül a ránk bízott munkát, legyen az bármi is. A munka lehet egy statisztika legyártása, a konyha feltakarítása, elmenni a gyerekünkért az óvodába vagy akármi más.

Ha a jelen pillanatban vagyunk és a munkánkra összpontosítunk, akkor az egyfajta spirituális gyakorlat is, melyből erőt meríthetünk, ahelyett hogy „muszáj tennivalóként” tekintenénk rá.

Másrészt ez a sor azt is jelenti: dolgozunk önmagunkon. Ez elengedhetetlen a fejlődéshez, hibáink kijavításához, ahhoz, hogy jobb emberekké váljunk. Az élet ideális esetben egy folyamatos tanulás és tapasztalatszerzés, mely élethosszig tart.

Hito ni Shinsetsu ni  – Légy kedves az emberekhez!

Kedvesnek lenni másokhoz egy nagyon pozitív töltés, mely sokféle módon megnyilvánulhat. Ez lehet egy kedves szó, tett, egy jó időben nyújtott segítség, bármi amivel pozitív energiát sugárzunk mások felé. A kedves szándék mindennapos gyakorlása nemcsak másoknak jó, minket is feltölt pozitív energiával, mely ránk is jó hatással van. Nem véletlen mondja a magyar mondás: jó tett helyébe jót várj! Sokszor nem is kell nagy dolgokra gondolni. Amikor reikit adunk másoknak, az is a kedvesség egy formája, mellyel aktívan hozzá tudunk járulni mások fizikai vagy lelki szenvedésének a csökkenéséhez és ezzel közvetve harmóniát teremtünk önmagunkban és környezetünkben.

A reiki öt alapelve, avagy hogyan gyakoroljuk a Gokai-t?

A reiki öt alapelve egyrészt egy életfilozófia, mely szerint megpróbálunk élni, másrészt egy rendszeres gyakorlat, melyet mi is végezhetünk otthonunkban. Elcsendesítve az elménket, kényelmes meditációs pózban, majd recitálva az egyes sorokat megérezhetjük annak erőteljes hatását. Ezért a reiki tanfolyam során a beavatás előtt japánul szokás recitálni a gokai sorait több irányzatban.

A sorok recitálása japán nyelven ugyanis képes lecsendesíteni az elmét, segít fókuszálttá válni, hosszú távon ezen útmutatások pozitív hatása átvihetőek a hétköznapokba is. Gyakran felmerülő kérdések:

  • Lehet-e a gokai-t magyarul gyakorolni?
    Hasznos, ha ismered a pontos jelentését az öt életszabálynak, de ingával kimérhető, hogy a japán kiejtésben sokkal több erő van. Gondolj csak bele hogy a Gayatri mantrát sem szokták magyarul kántálni. Próbáld ki és figyeld meg mi történik az elmédben, ha néhányszor magyarul / japánul ejted ki a reiki öt alapelvének a sorait.
  • Kell-e aggódnom a „nem” szó miatt? „Azt hallottam, a „nem” szót nem tudja értelmezni az elme és a tagadó mód miatt és így sokkal kívánatosabb pozitív állításokként megfogalmazni az öt alapelv sorait.” Elég sokféle magyar fordítása létezik a gokainak, ezek nagy része pontatlan, jó néhány jó szándékú átköltés, ami elvesztette a kapcsolatot az eredeti jelentés tartalommal. Amikor a nem szó miatt aggodalmaskodsz jusson eszedbe a 2. tanítás: „Csak ma, ne aggodalmaskodj!”  A „nem” szóból fakadó zavar könnyen kiküszöbölhető, ha japánul ejted ki a sorokat.

Japánban használatos egy kifejezés a szavakban rejlő erő, energia kifejezésére, ez a Kototama. Mivel a Gokai-t nagyon sok reiki gyakorló recitálja világszerte nap mint nap, ezért óriási erő rejlik használatában, a japán szavak vibrációjában – akárcsak a szankszrit mantrákban. A gokai képes fókuszálttá tenni a meditáció, a kezelés megkezdése előtt: csak néhányszor mond el félhangosan magadnak japánul a gokai sorait, fogod érezni ahogy az elméd elcsendesedik és megszűnik minden gondolat körülötted és megérkezel a gondolatnélküliség állapotába.

Az alábbi videó segít a japán kiejtés megtanulásában, mely erőteljesen visszaadja a pozitív vibrációt.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító