Chiyoko Yamaguchi, a Jikiden Reiki alapítójának élete

Chiyoko Yamaguchi, a Jikiden Reiki alapítójának élete

Chiyoko Yamaguchi mindössze 17 évesen sajátította el a reiki első és második fokozatát Dr. Chujiro Hayashitól, aki közvetlen tanítványa volt Mikao Usui mesternek. A tanári fokozatot Wasaburo Sugano nagybácsikájától tanulta Dr. Hayashi sensei engedélyével. Yamaguchi asszony egész életét mások reiki kezelésének szentelte, ahogyan azt a Dr. Hayashitól tanulta. Fiával, Tadao Yamaguchi-val 1999-ben alapították meg a Jikiden Reiki Intézetet azzal a céllal, hogy széles körben tanítsák a tradicionális reiki Japánban megőrzött autentikus tanítását.

Chiyoko Yamaguchi élete és találkozása a reikivel

Chiyoko YamaguchiChiyoko Yamaguchi 1921. december 18-án született Kyotoban. Lánykori neve Iwamoto volt. A hét testvér közül ő volt a második legidősebb. Az általános iskola 2. osztályáig Kyotoban élt, amikor nagybácsikája családjához ment Osaka külvárosába Tezukayamaba.

Wasaburo Sugano úr volt az, aki elhozta és révén elterjed a reikit az egész rokonságban. Chiyoko a Sugano családban nőtt fel, mert nekik nem volt gyermekük (meghaltak fiatalon TBC-ben), Chiyoko szüleinek viszont hét. Tervezték, hogy adoptálják, mint saját gyermekük, ez viszont soha nem történt meg.

10 éves kora körül Chiyoko és egy fiú testvére Ishikawa-ba költözött, hogy egy másik rokon családdal az Ushios-okkal éljen. Ekkor kezdett el hallani először a reikiről. Amikor valaki nem volt jól, a többiek azt mondták, hogy kellene neki reikit adni. Ez napi gyakorlat volt. Chiyoko boldogan nevelkedett fel ebben a közegben, szerencsére anyagi gondjai sem voltak. Sőt, amikor megházasodott 1942-ben nagybácsikája nagylelkűen megtámogatta új élete elkezdését.

Chiyoko Yamaguchi életébe 1938. március 13-én jött el az a nap, amikor beavatást kapott a reikibe és végezte el a shoden (reiki 1.) és okuden (reiki 2.) szinteket egy öt napos kurzus keretében. Ez egyfajta hozomány volt, amit Shugano úr szánt neki, mint hasznos ajándékot a családalapításhoz. Akkoriban a reiki tanfolyam nem volt olcsó, és nagy jelentősége volt annak, hogy részt vehetett ezen a kurzuson, amire már hosszú évek óta készült, hisz a rokonságban sokan gyakorolták és használták nap mint nap a reikit.

Lelkesedése és tehetsége, a reiki gyógyításban elért eredményeinek hamar híre szállt a rokonságban és számos ismerős, rokon kért kezeléseket. Bár nagyon fiatal volt, óriási kezelési tapasztalata feljogosította a tanári szint elvégzésre, melyet azért akart elvégezni, hogy férjével Manchuriaba költözve úgy gondolta a reiju (behangolás) adása hasznára válhat az embereknek. A shihan fokozatot Hayashi mester engedélyével, egyik közvetlen tanítványától, Wasaburo Sugano nagybácsikájától kapta meg 1940-ben, röviddel Hayashi sensei halála előtt. Chiyoko Yamaguchi később mint shihan rendszeresen látogatta Chie Hayashi asszony szemináriumait és nagyra becsülték a segítségét a reijuk adásában és a szemináriumon a közreműködésben.

A II. világháború és az azt követő időben a reiki nagyon sokat segített a túlélésben. Chiyoko Yamaguchi pl. sikerrel gyógyította meg nagyon súlyos fejsérüléssel szibériai fogságból hazatérő férjét, akiről az orvosok lemondtak.

Chiyoko Yamaguchi és a Jikiden Reiki

Yamaguchi asszonynak négy gyermeke volt, közülük Tadao Yamaguchi volt a legfiatalabb. Bár élete során számos fertőzést, betegséget kapott el, számos baleset történt vele, a reiki mindig segített és nem volt szükség hagyományos orvosi kezelésekre. Ez teljesen természetes volt az életében és sokáig nem volt tudatában annak a különleges örökségnek, hogy édesanyja közvetlen Dr. Hayashi senseitől tanulta a reikit.

Ez a pillanat az 1990-es évek végén jött el, amikor egy nyugati reiki mester Frank Arjava Petter kereste fel a családot a reiki eredetét kutatva. Chiyoko és Tadao Yamaguchi ekkor döbbentek rá, hogy mennyire megváltozott a reiki tanítása nyugaton.

Frank Arjava Petter kérésére 1999-ben megalapítják a Jikiden Reiki Intézetet, hogy hivatalos keretek között, nyitott szemináriumokon elkezdjék tanítani a reiki japánban megőrzött formáját. Ez korábban nem volt lehetséges, hisz a háborút követően az amerikai megszállással minden hasonló módszer, így a reiki is illegálissá vált és tanítása nyilvánosan nem volt lehetséges.

Chiyoko Yamaguchi egészen 2003. augusztus 13-án bekövetkezett eltávozásáig gyakorolta és tanította reikit. Halála után fia Tadao Yamaguchi veszi át a Jikiden Intézet vezetését és ezen évtől kezdve tart külföldön is szemináriumokat. Napjainkban 44 országban több mint 10 ezer hallgatója és több mint 200 tanára van ennek a reiki iskolának. Magyarországra 2009-ben Nishina Masaki révén jutott el a Jikiden Reiki.

A Jikiden Reiki meghatározása

A reiki Mikao Usui által az 1920-as években felfedezett energetikai gyógymód, melynek gyökerei Japánban erednek. Az eredeti név japánul “Shin Shin Kaizen Usui Reiki Ryoho” – Usui Reiki Gyógyítás Módszer az elme és a test fejlesztése révén. A Jikiden Reiki ezt az eredeti tanítást mutatja be tisztán és hitelesen.

A Jikiden Reiki eredeti japán reiki, melyet nem befolyásolt a nyugati kultúra

A Jikiden Reiki sokkal több mint egy stressz oldó terápia. E módszert alkalmazva, számos akut és krónikus probléma, legyen az fizikai vagy lelki eredetű, sikerrel gyógyítható.

Usui mester – Dr. Hayashi sensei – Yamaguchi család tanátadási vonalán megőrzött eredeti tanítás számos éve bizonyítja a módszer biztonságosságát és hatékonyságát.

A reiki egy letisztult, nem vallásos terápiás energia kezelés, mely akkor is működik, ha nem hiszel benne.

A Jikiden Reiki tartalmazza a Reiki eredeti szellemiségét és technikáit, melyeket nem tanítottak korábban a nyugati Reiki rendszerben.

A Jikiden szó jelentése “közvetlen átadás/tanítás(Dr. Hayashi senseitől). A Jikiden Reiki mentes a nyugati hatásoktól. Visszatérve a gyökerekhez, a Reiki lényege fedezhető fel. Jellemzője az egyszerűség és a hatékonyság, melyről a végzett Jikiden hallgatók számos pozitív visszajelzést adtak.

A Jikiden Reiki Intézet céljai

  • Könyvek kiadása, melyek leírják és dokumentálják az emberek tapasztalatait a Jikiden Reiki hatékonyságáról.
  • A Jikiden Reikit alkalmazni és engedélyezni a hagyományos gyógyászat hatékony kiegészítéseként.
  • Orvosok, nővérek figyelmét felhívni a Jikiden Reiki hatékonyságára és integrálni a hagyományos gyógyászatba ezt a módszert.
  • Bemutatni a Jikiden Reikit, mint a családokban is hatékony módszert. Ezzel a cél nem más, mint hogy az emberek egészségesebbé váljanak és minél kevesebb gyógyszer beszedése legyen szükséges. Másrészt ezzel csökkenthetőek az orvosi kiadások, mely pozitív hatással van a környezetre és globálisan is.

A Jikiden Intézet nagyon szerencsés, hogy számos eredeti dokumentummal, fényképpel rendelkezik a reiki történetéről és arról, hogy Mikao Usui és Dr. Hayashi hogyan gyakorolta az eredeti Reikit.

Ezek közül nagyon sok nem volt nyilvános egészen Tadao Yamaguchi meg nem jelent könyvéig, melynek a címe “Rátalálás a Reiki eredetére” (megjegyzés: egyelőre angolul szerezhető be “Light on the Origins of Reiki” címmel). Ez a könyv nagy segítség a Jikiden Reiki tanárai számára is.

További képek Chiyoko Yamaguchiról az alábbi linken:

http://www.jikiden-reiki.com/en/info/chiyoko.html

A cikk Tadao Yamaguchi: Light in the origins of Reiki, Lotus Press, 2007. c. könyve alapján készült.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Szerző:

Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36 70 414 0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

  • 2020. április 18-19. (Szo-V)
  • 2020. május 2-3. (Szo-V)
  • Helyszín: AUM Jógaközpont PEST – Budapest, VII. ker.

KÖVESS ENGEM

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest
Scroll Up
Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító

Töltsd le ezt az ingyenes minikönyvet, mely lerántja a titkot a reikit övező legendákról!

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!