Chiyoko Yamaguchi, a Jikiden Reiki alapítójának élete

Chiyoko Yamaguchi, a Jikiden Reiki alapítójának élete

Chiyoko Yamaguchi mindössze 17 évesen sajátította el a reiki első és második fokozatát Dr. Chujiro Hayashitól, aki közvetlen tanítványa volt Mikao Usui mesternek. A tanári fokozatot Wasaburo Sugano nagybácsikájától tanulta Dr. Hayashi sensei engedélyével. Yamaguchi asszony egész életét mások reiki kezelésének szentelte, ahogyan azt a Dr. Hayashitól tanulta. Fiával, Tadao Yamaguchi-val 1999-ben alapították meg a Jikiden Reiki Intézetet azzal a céllal, hogy széles körben tanítsák a tradicionális reiki Japánban megőrzött autentikus tanítását.

Chiyoko Yamaguchi élete és találkozása a reikivel

Chiyoko YamaguchiChiyoko Yamaguchi 1921. december 18-án született Kyotoban. Lánykori neve Iwamoto volt. A hét testvér közül ő volt a második legidősebb. Az általános iskola 2. osztályáig Kyotoban élt, amikor nagybácsikája családjához ment Osaka külvárosába Tezukayamaba.

Wasaburo Sugano úr volt az, aki elhozta és révén elterjed a reikit az egész rokonságban. Chiyoko a Sugano családban nőtt fel, mert nekik nem volt gyermekük (meghaltak fiatalon TBC-ben), Chiyoko szüleinek viszont hét. Tervezték, hogy adoptálják, mint saját gyermekük, ez viszont soha nem történt meg.

10 éves kora körül Chiyoko és egy fiú testvére Ishikawa-ba költözött, hogy egy másik rokon családdal az Ushios-okkal éljen. Ekkor kezdett el hallani először a reikiről. Amikor valaki nem volt jól, a többiek azt mondták, hogy kellene neki reikit adni. Ez napi gyakorlat volt. Chiyoko boldogan nevelkedett fel ebben a közegben, szerencsére anyagi gondjai sem voltak. Sőt, amikor megházasodott 1942-ben nagybácsikája nagylelkűen megtámogatta új élete elkezdését.

Chiyoko Yamaguchi életébe 1938. március 13-én jött el az a nap, amikor beavatást kapott a reikibe és végezte el a shoden (reiki 1.) és okuden (reiki 2.) szinteket egy öt napos kurzus keretében. Ez egyfajta hozomány volt, amit Shugano úr szánt neki, mint hasznos ajándékot a családalapításhoz. Akkoriban a reiki tanfolyam nem volt olcsó, és nagy jelentősége volt annak, hogy részt vehetett ezen a kurzuson, amire már hosszú évek óta készült, hisz a rokonságban sokan gyakorolták és használták nap mint nap a reikit.

Lelkesedése és tehetsége, a reiki gyógyításban elért eredményeinek hamar híre szállt a rokonságban és számos ismerős, rokon kért kezeléseket. Bár nagyon fiatal volt, óriási kezelési tapasztalata feljogosította a tanári szint elvégzésre, melyet azért akart elvégezni, hogy férjével Manchuriaba költözve úgy gondolta a reiju (behangolás) adása hasznára válhat az embereknek. A shihan fokozatot Hayashi mester engedélyével, egyik közvetlen tanítványától, Wasaburo Sugano nagybácsikájától kapta meg 1940-ben, röviddel Hayashi sensei halála előtt. Chiyoko Yamaguchi később mint shihan rendszeresen látogatta Chie Hayashi asszony szemináriumait és nagyra becsülték a segítségét a reijuk adásában és a szemináriumon a közreműködésben.

A II. világháború és az azt követő időben a reiki nagyon sokat segített a túlélésben. Chiyoko Yamaguchi pl. sikerrel gyógyította meg nagyon súlyos fejsérüléssel szibériai fogságból hazatérő férjét, akiről az orvosok lemondtak. Később is folytatta a betegek kezelését, híre szájról szájra szállt és nem hivatalos tanfolyamokat is tartott személyesen azoknak, akik erre megkérték.

Chiyoko Yamaguchi és a Jikiden Reiki

Yamaguchi asszonynak négy gyermeke volt, közülük Tadao Yamaguchi volt a legfiatalabb. Bár élete során számos fertőzést, betegséget kapott el, számos baleset történt vele, a reiki mindig segített és nem volt szükség hagyományos orvosi kezelésekre. Ez teljesen természetes volt az életében és sokáig nem volt tudatában annak a különleges örökségnek, hogy édesanyja közvetlen Dr. Hayashi senseitől tanulta a reikit.

Ez a pillanat az 1990-es évek végén jött el, amikor egy nyugati reiki mester Frank Arjava Petter kereste fel a családot a reiki eredetét kutatva. Chiyoko és Tadao Yamaguchi ekkor döbbentek rá, hogy mennyire megváltozott a reiki tanítása nyugaton.

Frank Arjava Petter kérésére 1999-ben megalapítják a Jikiden Reiki Intézetet, hogy hivatalos keretek között, nyitott szemináriumokon elkezdjék tanítani a reiki japánban megőrzött formáját. Ez korábban nem volt lehetséges, hisz a háborút követően az amerikai megszállással minden hasonló módszer, így a reiki is illegálissá vált és tanítása nyilvánosan nem volt lehetséges.

Chiyoko Yamaguchi egészen 2003. augusztus 13-án bekövetkezett eltávozásáig gyakorolta és tanította reikit. Halála után fia Tadao Yamaguchi veszi át a Jikiden Intézet vezetését és ezen évtől kezdve tart külföldön is szemináriumokat. Napjainkban 44 országban több mint 10 ezer hallgatója és több mint 200 tanára van ennek a reiki iskolának. Magyarországra 2009-ben Nishina Masaki révén jutott el a Jikiden Reiki.

A Jikiden Reiki meghatározása

A reiki Mikao Usui által az 1920-as években felfedezett energetikai gyógymód, melynek gyökerei Japánban erednek. Az eredeti név japánul “Shin Shin Kaizen Usui Reiki Ryoho” – Usui Reiki Gyógyítás Módszer az elme és a test fejlesztése révén. A Jikiden Reiki ezt az eredeti tanítást mutatja be tisztán és hitelesen.

A Jikiden Reiki eredeti japán reiki, melyet nem befolyásolt a nyugati kultúra

A Jikiden Reiki sokkal több mint egy stressz oldó terápia. E módszert alkalmazva, számos akut és krónikus probléma, legyen az fizikai vagy lelki eredetű, sikerrel gyógyítható.

Usui mester – Dr. Hayashi sensei – Yamaguchi család tanátadási vonalán megőrzött eredeti tanítás számos éve bizonyítja a módszer biztonságosságát és hatékonyságát.

A reiki egy letisztult, nem vallásos terápiás energia kezelés, mely akkor is működik, ha nem hiszel benne.

A Jikiden Reiki tartalmazza a Reiki eredeti szellemiségét és technikáit, melyeket nem tanítottak korábban a nyugati Reiki rendszerben.

A Jikiden szó jelentése „közvetlen átadás/tanítás(Dr. Hayashi senseitől). A Jikiden Reiki mentes a nyugati hatásoktól. Visszatérve a gyökerekhez, a Reiki lényege fedezhető fel. Jellemzője az egyszerűség és a hatékonyság, melyről a végzett Jikiden hallgatók számos pozitív visszajelzést adtak.

A Jikiden Reiki Intézet céljai

  • Könyvek kiadása, melyek leírják és dokumentálják az emberek tapasztalatait a Jikiden Reiki hatékonyságáról.
  • A Jikiden Reikit alkalmazni és engedélyezni a hagyományos gyógyászat hatékony kiegészítéseként.
  • Orvosok, nővérek figyelmét felhívni a Jikiden Reiki hatékonyságára és integrálni a hagyományos gyógyászatba ezt a módszert.
  • Bemutatni a Jikiden Reikit, mint a családokban is hatékony módszert. Ezzel a cél nem más, mint hogy az emberek egészségesebbé váljanak és minél kevesebb gyógyszer beszedése legyen szükséges. Másrészt ezzel csökkenthetőek az orvosi kiadások, mely pozitív hatással van a környezetre és globálisan is.

A Jikiden Intézet nagyon szerencsés, hogy számos eredeti dokumentummal, fényképpel rendelkezik a reiki történetéről és arról, hogy Mikao Usui és Dr. Hayashi hogyan gyakorolta az eredeti Reikit.

Ezek közül nagyon sok nem volt nyilvános egészen Tadao Yamaguchi meg nem jelent könyvéig, melynek a címe „Rátalálás a Reiki eredetére” (megjegyzés: egyelőre angolul szerezhető be „Light on the Origins of Reiki” címmel). Ez a könyv nagy segítség a Jikiden Reiki tanárai számára is.

További képek Chiyoko Yamaguchiról az alábbi linken:

http://www.jikiden-reiki.com/en/info/chiyoko.html

A cikk Tadao Yamaguchi: Light in the origins of Reiki, Lotus Press, 2007. c. könyve alapján készült.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító