Csakratisztítás és harmonizálás reikivel

Csakratisztítás és harmonizálás reikivel

A csakratisztítás és harmonizálás egy modern, és manapság igen népszerű gyakorlata a reikinek, melynek a hátterét és technikájának bemutatását megtalálod ebben a cikkben. Kevesen tudják azonban, hogy ez egy újszerű gyakorlat, mely eredetileg nem volt része a reikinek. Még kevésbé ismert az a fogalom rendszer, melyet három gyémántnak hívnak Japánban és megfeleltethető a három legfontosabb energetikai központnak, mely a reiki rendszerének spirituális alapját képezi. Ezen felvezető után jogos lehet a kérdésed, hogy került egy indiai eredetű fogalomrendszer a reikibe és mik voltak az eredeti elgondolások, illetve milyen kapcsolat van a régi és new age eredetű gondolatok mögött?

A csakrák és a reiki összefüggései

A csakra szó szanszkrit eredetű, és jelentése kb. „életkerék”.  A csakrák az ember energia rendszerének központjai.

Az egyes fő csakrák helyzete megfelel egy-egy hormonháztartást szabályozó belső elválasztású mirigynek. Ezek a csakrák a gerinc tövében (gyökércsakra), a nemi szervek és a köldök között (szakrális csakra), néhány centivel a köldök felett (napfonatcsakra), a mellkas közepén (szívcsakra), a nyak közepén (torokcsakra), közvetlenül a szemöldök területe felett (harmadik szem csakra) és a fej tetején (koronacsakra) helyezkednek el.

A csakrák fogalmát a tradicionális ázsiai gyógymódokban igen régóta ismerik és alkalmazzák a testi, lelki, spirituális területeken fellépő problémák felderítésére és kezelésére. Az elgondolás azon alapszik, hogy az egyes csakrák, mint energia központok, kapcsolatban vannak a hozzájuk rendelt durva anyagi fizikai szervekkel vagy azok finomenergetikai megfelelőjét képviselik. Továbbá hatással vannak a létünk kibontakozására a különböző létsíkokon ugyanis kapcsolatot képeznek a magasabb finomanyagi síkok és az alacsonyabb anyagi területek között. Szintén ismert összefüggés, hogy energetikai összeköttetésben vannak a fő és mellékcsakrák az akupunktúrából ismert meridiánokkal és reflexzónákkal.

Walter Lübeck: a Reiki ösvényén c. könyvében az alábbiakat javasolja, hogyan tudjuk a reikit használni a különböző létsíkokon:

  1. terület: a reikierőt helyileg alkalmazod, közvetlenül az érintett szervekbe és a hozzájuk rendelt reflexzónába kell áramoltatni
  2. terület: a reikierőt a meridiánok mentén és a fő szervekben kell alkalmazni
  3. terület: csakra-kiegyenlítés, célzott csakra- és reikimunka a mellék- és főcsatornákon
  4. terület: teljes kezelés, mentális kezelés a második fokozat eszközeivel, kiegészítő munka a megfelelő főcsakrákkal

Arra is felhívja a figyelmet, hogy a csakrákkal való munka, nem minden esetben szükséges: pl. ha beütöd a lábad, mint egy baleset nincs szükség csakra kiegyenlítésre.

Csakrák és mellékcsakrák fizikai, lelki aspektusai

Amikor az egyes csakrák kezeljük reikivel, akkor az adott csakrához tartozó fizikai és lelki aspketust érjük el energetikailag, egy más megközelítési szinten. A csakra kezelés nem helyettesíti a helyi vagy az egyes szervek kezelést vagy épp mentális probléma célzott kezelését, azt azonban kiegészítheti.

Gyökércsakra

  • Fizikai szervek: mellékvese, vesék, gerincoszlop, lábszárcsontok
  • Funkció: fizikailag leföldel
  • Egyensúlyhiány: félelem az élettől, áldozat szerep, önzőség, erőszakra hajlamosság; derék-, láb- és lábfájdalom

Szakrális csakra

  • Fizikai szervek: Nemi mirigyek, prosztata, reproduktív rendszer, lép, hólyag
  • Funkció:  a kreativitás és szexualitás területe
  • Egyensúlyhiány: túlzásba vitt étel-, szex- vagy alkoholfogyasztás; szexuális vagy reproduktív zavarok; zavarodottság, féltékenység és önértékelési problémák

Napfonatcsakra

  • Fizikai szervek: hasnyálmirigy, máj, emésztőrendszer, gyomor, lép, epehólyag, vegetatív idegrendszer
  • Funkció: A csontok és a testrészek: az intellektuális erő és a személyes képességek székhelye
  • Egyensúlyhiány: pénzügyi bizonytalanság, mások irányításának igénye, emésztési zavarok

Szívcsakra

  • Testrészek: csecsemőmirigy, szív, alsó tüdő, keringési rendszer, bőr, kezek
  • Funkció: az érzelmi jólét és a szeretet központja
  • Egyensúlyhiány: szomorúság érzése, félelem, harag, szívbetegségekhez vezethet

Torok csakra

  • Testrészek: Pajzsmirigy, torok és állkapocs, tüdő, hangszalagok, emésztőrendszer
  • Funkciója: kommunikáció és mentális kreativitás
  • Egyensúlyhiány: kommunikációs zavarok, túlzásba vitt evés és ivás, hogy ne kelljen az igazsággal szembenézni, konfrontálódni, légzőszervi betegségek, fogászati problémák, alacsony önbecsülés, harag, neheztelés

Harmadik szem csakra

  • Testrészek: agyalapi mirigy, kisagy, bal szem, fül, orr, központi idegrendszer
  • Funkciója: intuíció és tisztánlátás, vizualizációs és manifesztációs képesség
  • Egyensúlyhiány: félelem az álmoktól, fejfájás, álmatlanság, szorongás, depresszió

Korona csakra

  • Testrészek: tobozmirigy, nagyagy, jobb szem.
  • Funkciója: közvetlen kapcsolat a szellemmel
  • Egyensúlyhiány: magány, másokhoz való hasonlítgatás igénye, halálfélelem

A főbb csakrák mellett 10 mellékcsakra is található:

  • Két tenyér: külvilággal való kapcsolat, életenergia átvitelért felelős, a vesékkel áll energetikai kapcsolatban és a 2., 3. és 4. csakrával áll összeköttetésben
  • Két lábfej: energia felvétele, földelés, májjal, epével áll energetikai kapcsolatban és 1. és 3. csakrával összeköttetésben
  • Váll alatti mellékcsakrák: felelősségteljesség egyensúlya, a 3. és 5. csakrával van összeköttetésben
  • Térdízület: tanítási és tanulási képesség és rugalmasság, túl nagy büszkeség és kisebbségrendűség egyensúlytalanság esetén, valamint az 5. és 6. csakrával van összeköttetésben
  • Könyökízület: felvevő és leadó képesség, önérvényesítés, energetikai kapcsolat a tüdővel, hasnyálmiriggyel és a 2., 3. csakrával áll összeköttetésben

Reiki csakratisztítás, csakraharmonizálás, kiegyenlítés és energiamunka

Ahogy a bevezetőben is említettem a csakrákkal való munka egy újabb szemléletű technikája a reiki rendszerének, mely a new age szellemi áramlatával az 1980-as években, Hawayo Takata halálát követően került be a reiki rendszérébe elsősorban független és új irányzatokat megalkotó reiki tanárok által. Azonban ma már széles körben elterjedtek csakrával végzett gyakorlatok olyan tradicionálisnak tekintett iskolában is, mint pl. a Gendai Reiki, ugyanakkor a japán tradícióhoz hű vonalak ezt ma is mellőzik. Ez igazából szemléletmód kérdése.

A csakrák ismerete a jóga tanítása által vált népszerűvé és valószínű ez adhatta annak az ötletét, hogy ezek a koncepciók az energia munkában is alkalmazható. A csakratan beszivárgása annak is lehetett hozadéka, hogy a ‘byosen‘ (byo = betegség ; sen = mirigy, rög) >> a toxinok energetikai érzékelésének technikája kikopott a gyakorlatból a ’80-as években és valamivel be kellett tölteni ezt az űrt, hasonlóan ahhoz az igényhez, hogy a reiki nyugati gyakorlati jelentősen kibővültek.

Walter Lübeck szerint a csakráknak három lehetséges működési zavara lehet:

  • sérülések – hasadás vagy deformációk
  • hiányzó kapcsolódás a belső energiarendszerhez a gyökérnél – a gerincoszlopon
  • hibás beállítottság – fonákhelyzet

Reikivel ki lehet egyenlíteni ezeket a zavarokat, a csakraharmonizálás azonban ez nem néhány perces kézrátét, hanem hosszabb folyamat, több kezelés is szükséges lehet. Azt is javasolja, hogy az egyik kezünket helyezzük a csakra magasságába a másikat pedig hátulról a gerincen. Szintén szükséges lehet második fokozató mentális gyógyító technika alkalmazása, mely felgyorsíthatja a folyamatokat. Ezen gyakorlatot követően pedig érdemes csakra kiegyenlítést végezni (míg a két kéz alatt azonos erősségű lesz az energia áramlás, ez kb. 3-4 perc / pár), ezek a csakra párok a következőek: 1. és 6. csakra, 2. és 5. csakra,  3. és 4. csakra. Ezt követően aura simítást érdemes végezni, hogy a felszabadított energia könnyebben elinduljon, szétterjedjen.

Hasonlóan lehet kezelni az említett mellékcsakra párokat és velük kapcsolatban lévő fő csakra párokat, ha azokhoz kapcsolódó zavarokat érzékeled. Itt is fontos javaslat a kezelés gyakoriságának hangsúlyozása, alkalmi  reiki kezelés valószínű kevés lesz.

Browen and Frans Stiene: The Reiki sourcebook c. könyve további  technikákat is említ, p. 278 és p. 293, p. 301:

  1. Csakra légzés (Chakra Kassei Kokyo Ho) : helyezkedj el kényelmesen törökülésben, gassho-ban fókuszáld az elméd és a szándékod. Kapcsolódj a reiki energiához felemelve a kezed, és érezve a reiki energiát, majd helyezd a kezeket a térdre, tenyerekkel felfele. Minden egyes belégzéssel érezd az energia áramlását a korona csakrán keresztül, lefelé halad a testben és feltölti a testet energiával. A kilégzéskor a test ellazul.
    Lélegezz be a gyökércsakrán keresztül, vidd az energiát a szívbe, tarts szünetet, és lélegezz ki a szívcsakrán keresztül.
    Lélegezz be a szívcsakrán keresztül, vidd az energiát a koronába, tarts szünetet, és lélegezz ki a koronacsakrán keresztül.
    Lélegezz be a koronán keresztül, vidd vissza az energiát a szívhez, tarts szünetet, és lélegezz ki a szívcsakrán keresztül.
    Lélegezz be a szívcsakrán keresztül, vidd az energiát a gyökércsakrához, tarts szünetet, és lélegezz ki a gyökércsakrán keresztül.
    Ismételd a fenti lépéseket többször, majd gassho tartással fejezd be.
    (a többi csakra hasonló módon bevonható a gyakorlatba, ha a 4. csakra helyett a 2. csakrába való kilégzéssel folytatod, majd így tovább)
  2. Reiki aura tisztítás: helyezkedj el kényelmesen törökülésben, gasshoban fókuszáld az elméd és a szándékod. Kapcsolódj a reiki energiához felemelve a kezed, és érezve a reiki energiát, majd helyezd a kezeket a térdre, tenyerekkel felfele. Vizualizáld a mester szimbólumot, majd ahogy az energia áramlik a koronán keresztül lefele szétterjedve a testben belül és kívül fehér fényként. Majd vizualizáld az erő szimbólumot úgy hogy a teteje épp a fejed felett legyen, függőleges szára  végighalad a gerinc vonalán, majd mondd 3x a nevét.  Ismételd ezt a lépést még 9x. Majd ismét vizualizáld a mester szimbólumot  úgy hogy a teteje a fej fölött legyen, míg az alja a lábak vonalában, ismételd a nevét 3x. Lásd hogy a reikit fehér ködként belélegzed, majd lélegezz ki és terjeszd ki az energiád az Univerzum irányába. Nyisd ki a szemed, amikor készen vagy.
  3. Az átjáró csakra aktiválása: tartsd az egyik kezed az átjáró csakrán (alsó tarkó)  a másikat a korona csakrán 5 percig. Majd a korona csakrán lévő kezet helyezd a harmadik szem csakrára (míg a másik kéz a tarkón marad), szintén 5 percig. Ezt követően a korona csakra és harmadik szem csakra pároson vannak a kezek újabb 5 percig.

A nem-tradicionális reiki technikáknak nagyon széles tárháza van, az említett The reiki sourcebook könyv 46 ilyen technikát ismertet, melyek valamilyen vizualizációval, légzéstechnikával, reiki szimbóumokkal, csakrák fogalmával dolgozik vagy ezek kombinációjával dolgozik, természetesen ennél is több technika lehetséges világszerte. Azonban a reikiben különösen igaz az a mondás, hogy „a kevesebb (néha) több”. Nem tudsz ugyanis több lovat megülni egyszerre, azaz párhuzamosan számos gyakorlatot rendszeresen gyakorolni, holott minden technika nyitja az a tapasztalat, amit annak rendszeres elvégzésével szereztél. Ezért talán érdemes kiválasztani azokat a számodra fontos és működő technikákat, amiben te hiszel, melyek a te javadat szolgálják.

A japán energia rendszer, a három gyémánt

Japánban a jó egészségi állapotot úgy fordítják le, mint jó, erőteljes szellemi állapot (genki), míg a legyengült egészséget a szellemi erő gyengülésével vagy elvesztésével azonosítják. Usui mester tanításában is megtalálható ez a gondolat: „Ha a kokoro követi az igazság útját és egészséges, a test természetesen egészséges lesz.” Kokai Denju Setsumei (Nyilvános Tanítás Magyarázata)

A ‘Ki’, mint fogalom, „energia” jól ismert és a reiki fogalmát úgy fordítjuk mint univerzális – kozmikus / láthatatlan, misztikus, szellemi energia.

A Tendai hit szerint létezik egy nagy Ki-tó, amelyből az energia kinyerhető, hogy új életet és létezést teremtsünk. Ez a koncepció utal az Egység vagy a mindenség teljességének eredendő hitére. Mindannyian ugyanabból az Egyből származunk, és mindannyian visszatérünk ahhoz az Egyhez. Ez azt is jelenti, hogy nem kell kapcsolódni, mert ez a kapcsolat eleve megvan. Minden élettelen és élőlény az Univerzum ritmusával pulzál.

Az Univerzum két nagy összetevője a mennyei Ki és a földi Ki; ez a két fő dimenzió megvan a Shintóban is, mely mennyről és földről beszél (tento / chito). Egy kozmológiai elmélet szerint az Ég és a Föld egyesülésével született meg minden, ebből következik, hogy az ember ennek két energiának a keverékéből áll. Ezért ahhoz, hogy az ember elérje az életben a kiegyensúlyozottság állapotát, ezeknek az elemeknek egyensúlyban kell lenniük egymással. A mennyei Ki az elmét jelenti, míg a föld ki a fizikai testet hasonlóan a Shin-Shin (心身) elme-test fogalompárhoz.

Az elme és a test összekapcsolódásával nemcsak az összhang érzése jön létre, hanem a Ki harmadik elsődleges összetevője, a szív Ki is létrejön. Ez a hármasságot nevezik három gyémántnak. A japán kultúra, vallás és filozófia számos aspektusának középpontjában is ezek állnak.

  • Menny Ki: az égből, a mennyből sugárzik és az intutivitás, fókuszáltsággal áll kapcsolatban.  Az emberben a fej, a homlok közepe területe tartozik ide. A japánok úgy gondolják, hogy a szellem (tamashi vagy kokoro) a homlok és fejtető metszés pontjában van, nem véletlen, hogy a mentális kezeléseknek ez a két leggyakoribb területe.
  • Szív Ki: ennek székhelye a mellkas közepe. A szív energiájának megnyitásával a gyakorló elkezd ragyogni, fényt sugározva minden irányba és képes a negatív érzelmeket átalakítani és több békét, szeretetet, együttérzést teremtve a mindennapokban.
  • Föld Ki: a Földből sugárzik ki és nehéz, erőteljes, földelő hatású. Az emberben az energetikai központja a küldök alatt kb 5-8 cm-re van, ez a tanden pont, ami egy fontos energetikai központ a reikiben és több technika kezelési területének fókusza. A földi Ki egyensúlyával megszüntethető a félelem, a bizonytalanság és az alacsony önbecsülés. Kimerültség esetén is igen hatékony e terület kezelése.  * Frans Stiene: Japanese Art of Reiki c. könyve alapján

E fenti koncepció több reiki technika aspektusában megtalálható:

  • A gedoku-ho, a fizikai méregtelenítés fókusza a tanden, mely során a tanden és a szemben lévő deréki részt szendvicsben kezelik hosszabb időn át
  • A sei heki chiryo, mentális kezelés során szimbólummal, mantrával dolgoznak egy nem akart szokáson, mentális mintázaton
  • Néhányan Nentatsu-ho technikának hívják, amikor homlok-tarkó tartással szintén mentális kezelés végeznek pozitív szuggessziót alkalmazva
  • Tanden chiryo vagy Nentatsu-ho technikának hívják, amikor az egyik kéz a homlokon, a másik a tanden ponton nyugszik e két terület egyensúlyának megteremtése céljából, ami a tanden pont további kezelése követ úgy, hogy a homlokon lévő kezet a tanden ponton lévő kézfejhátra helyeznek
  • Ismert meditációs technika a Hatsurei-ho, melynek légzés fókusza a tanden pont

Látható tehát, hogy a japán vonalú reiki is dolgozik az energetikai központokkal, csak egy másik aspektusban, ezen ismeretek technikák nagyrészt elvesztek a ’80-as években, de szerencsére a japán és a hibrid reiki ágak révén újra visszakerült a reiki köztudatba és egyre többen ismerik ezeket az elveket és gyakorolják az eredeti technikákat is. Természetesen mind a modern, mind a régi technikák jól megférnek egymással vagy akár egymást kiegészítve és a cikk elvolvasásával kaptál egy képet e két rendszerről és azok elgondolásairól, hasonlóságairól, különbségeiről és hogy mit jelent a csakra rendszer alkalmazása a reikiben.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító