A reiki története

A reiki története

A reiki története egészen a 2000-es évekig főként egy szájról-szájra továbbadott misztikus történeten alapult, mely szerint az 1920-as években a kyotoi Doshisha Egyetem dékánja, Mikao Usui, Jézus kézrátételes gyógyítását kutatta és 21 napos böjtölést követően a megvilágosodása során kapta meg a reiki szimbólumokat, melyek segítségével képessé vált a gyógyításra. Bár az interneten és sok reiki könyvben is fellelhető ez a legenda, ma már tudjuk, hogy nem ez a teljes igazság. Az alábbi rövid összefoglaló a reiki történetéről segít áttekinteni a 90 éves ívét e japán módszernek és segít magyarázatot adni olyan felmerülő kérdésekre mint például miért van olyan sok irányzat, Japánban ma hogyan tekintenek a reikire, merre tart a módszer jövője.

A reiki története 1926-ig

kuramahegyMikao Usui életéről viszonylag kevés információ maradt fenn, egyik leghitelesebb forrása életének saját sírjának sírfelirata. Usui sensei 1865. augusztus 15-én született a Yamagata kerületi Taniai faluban, Gifu prefektúrában. Élete során nagyon sokféle hivatást végzett és hosszú ideig arra kereste a választ, hogy mi az élet értelme? Végül arra jutott, hogy belső csend és béke állapotának megtapasztalása (An Jin Ryu Mei).

Miután 1919-ben csődbe ment a vállalkozása, szakítva a világi életével 3 évre elvonult egy zen kolostorba, hogy elérje a megvilágosodást. Ez minden erőfeszítése ellenére nem sikerült, így tanácsot kért az apáttól, aki ezt mondta neki: “Talán meg kellene tapasztalnod a halált”. 1922. márciusában a Kyoto közeli szent helyen, a Kurama-hegyen 21 napos böjtbe és meditációba kezdett.

Úgy tartják a 20-21 nap környékén egy erős lökést érzett a fejében, majd elvesztette az eszméletét. Magához térve frissnek érezte magát, egynek az Univerzummal megtapasztalva a megvilágosodottság (satori) állapotát. Úgy tartják amikor lefele jött a hegyről egy kiálló cédrus fa gyökerébe beleütötte a lábujját, mely vérezni kezdett. (ld. a fenti képet) Odakapva a kezét azt vette észre, hogy a kezéből áradó reiki energia hatására csökken a fájdalma és a seb összehúzódik. A második tapasztalat az volt, amikor a reiki segítségével meggyógyította a fogadós lányának feldagadt arcát. Visszatérve a kolostorba, az apát megerősítette, hogy elérte a megvilágosodottság állapotát, arra biztatva Usui mestert kezdje el széles körben tanítani módszerét.

mikao-usui1 hónapig otthon alkalmazta a módszert a családján, majd 1922 áprilisában megalapítja az Usui Reiki Ryoho Gakkai nevű szervezetet. 1923-tól kezdi el a szimbólumok használatát. Szintén ebben az évben a tokyoi földregést követően dolgozza ki a behangolás rendszerét és kezd el tanárokat avatni.

1925-ben több tengerész tiszt kezd el tanulni nála: Kaiji Tomita, Chujiro Hayashi, Juzaburo Ushida, Kanichi Taketomi. Usui sensei fáradtságot nem kímélve tanít Japán szerte, 1926 március 9-én végzetes agyvérzésben eltávozik. Az elbeszélések szerint egy reiju (behangolás) közben érte a tragédia. Haláláig kb. 2000 embernek adja át a reikit.

A reiki története 1926-1945-ig

Hayashi és TakataA Gakkai vezetését Juzaburo Ushida sensei veszi át, aki 1927 februárjában egy emlékkövet állíttat mesterének, mely ma is látogatható Tokyoban. Szintén ebben az évben Hayashi sensei egyik tanítványa Tatsumi sensei eléri a tanári szintet.

1931-ben Dr. Hayashi sensei elhagyja a Gakkai szervezet és megalapítja a saját szervezetét a Hayashi Reiki Kenkyukai-t. Tokyoi gyógyító klinikája 16 kezelővel 8 kezelőággyal működött. Hayashi sensei integrálja orvosi tudását a reikibe, saját kezelési útmutatót dolgozva ki, bevezeti a kezelőágy használatát és hogy egyszerre több ember is kezel egy embert. A 30-as években Japán szerte számos szemináriumot tart pl. Tokyoban, Osakában, Ishikawában, Hokkaidoban, Hawaiion így a reiki gyakorlók száma az 1940-es évekre eléri az 1 millió főt.

Hawayo TakataA hawaii származású Hawayo Takata (szül. 1900. december 24.) 1935-ben súlyos betegségéből gyógyul fel Dr. Hayashi klinikáján, majd 1936-ban el is sajátítja és 1 évig gyakorol a klinikán. 1937-ben hazautazik Hawaiira, hogy ott népszerűsítse a reikit és számos szemináriumot szervez Hayashi senseinek. 1938-ban szerzi meg a mester fokozatot.

1940. május 10-án Hayashi sensei öngyilkosságot követ el, miután a közelgő háború miatt a hadsereg arra akarja rávenni szolgáltasson információt Hawaiiról. Mivel nem akar részt venni a háborúban, ugyanakkor hűséget is fogadott a császárnak és hogy családja se maradjon szégyenben, így ez marad számára az egyetlen tisztességes út. Halálát követően felesége, Chie Hayashi sensei veszi át a Hayashi Reiki Kenkyukai vezetését, mely az 1950-es évek közepéig működik.

A reiki története 1946-tól napjainkig

A háborút követően az amerikai megszállással Japánban betiltanak minden alternatív gyógymódot. Így ezen csoportok számára két lehetőség állt fenn: vagy átalakulnak vallásos csoporttá vagy zártan a nyilvánosság kizárásával folytatják a működésük. A reiki gyakorlói az utóbbi mellett döntöttek, így pl. a Gakkai szervezet is teljesen zárttá válik. Azonban számos családban folytatják a reiki tradíciójának őrzését. Ennek következtében a reiki teljesen kimegy a köztudatból és elfelejtődik.

Hawayo Takata az USA-ba költözik, ahol először csak kezeléseket végez és majd csak az 1970-es évektől kezd el tanítani. Egy 1975-ös plakátján azt állítja, ő az egyedüli tanára az Usui Reiki Gyógymódnak – ez joggal hihette, hiszen a Gakkai épülete bomba találatot kapott és megszakadt minden japán kapcsolata. Haláláig 22 tanár fokozatú tanítványa lesz, melyek közül elsőként Virginia Samdahl 1976-ban szerzi meg a reiki mester címet kifizetve a 10.000 dolláros tréning díját. Takata asszony 1980. december 11-én szívinfarktus következtében távozik el.

Tanítványai 1982-ben összehasonlítják, amit Takatától tanultak és rájönnek, hogy mindenki egy kicsit másképp tanulta a szimbólumok rajzát, a behangolás eljárást vagy a kezelés pozíciónak sorrendjét. (Ennek oka az, hogy Hawayo Takata szóban tanított és a tanfolyam tananyaga nem volt teljesen kötött) 1983-ban megalapul a Reiki Alliance (Reiki Szövetség) és standardizálják a tananyagot, vezetőjének Phyllis Lei Furumotot (ld. balra alább) választják meg.

Takata-es-Phyllis-Lei-Furumoto1985-ben Mieko Mitsui (dr. Barbara Weber Ray tanítványa) elkezdi a reiki 1. és 2. fokozatának tanítását Japánban. 1991-től Frank Arjava Petter és felesége elkezdik mind a három szintjét oktatni a reikinek Sapporoban.

1995-ben megjelenik Toshitaka Mochizuki könyve Iyashi No Te (Gyógyító Kezek) címmel.

1997-ben meghal Usui sensei egyik közvetlen tanítványa Yuri in tendai apáca. Szintén ebben az évben meghiúsul Phyllis Lei Furumoto és Kimiko Koyama (későbbi Gakkai elnök) történelmi találkozója.

1997-ben Phyllis Lei Furumoto benyújtja az Usui Shiki Ryoho és Usui Rendszer védjegyeket, melyet elutasítanak.

1999-ben megszervezik az első Nemzetközi Usui Reiki Ryoho konferenciát (Usui Reiki Ryoho International) Vancouverben számos reiki mester részvételével a világ minden tájáról.

1999-ben megalapul a Jikiden Reiki Intézet Chiyoko és Tadao Yamaguchi vezetésével, akiket nyugati reiki mesterek felkérnek, hogy kezdjék el tanítani a reiki eredeti formáját, ahogyan az 1930-as években Dr. Chujiro Hayashi sensei tanította.

Hiroshi-Doi-senseiHiroshi Doi (ld. jobbra) 2000-ben kiadja Modern Reiki Gyógymód című könyvét és elkezdi tanítani Gendai Reiki néven saját rendszerét, mely egy hibrid formája a japán és a nyugati reikinek. Szintén ebben az évben Chris Marsh találkozik Suzuki sannal, Usui sensei unokatestvérével. Az Nemzetközi Usui Reiki Ryoho konferenciát még megrendezik 2000-ben Kyotoban, 2001-ben Madridban, 2002-ben Torontoban, 2003-ban Dániában.

Összefoglaló a reiki elmúlt 15 évének történetéhez

1985-től a reiki népszerűsége exponenciálisan növekszik. Mára sok millió ember gyakorolja a reiki a világ minden táján. Ez együtt járt a különböző reiki irányzatok és szervezetek számának növekedésével is. A különböző tanátadási vonalakon létrejött reiki iskolák tanításai így sokszor különböznek, melybe a nyugati vonalakon sok esetben begyűrűzött a new age tanításai, melyet a nem tradicionális reiki jellemzőiként említenek.

A 2000-es évektől megfigyelhető egyfajta összeolvadás a reiki japán és nyugati ága között, így nyugaton is egyre többen tanítják a hagyományos japán kezelési technikákat, ugyanakkor sok helyen hiányzik a reiki japán gyökereinek átadása. (ez jellemző Magyarországon is)

Érdekes módon Japánban a reiki nyugati ága vált népszerűvé, ennek oka, hogy a japánok számára a külföldi dolgok váltak értékessé és régi tradíciók értéke megkopott. Ezzel párhuzamosan Japánban jelen van számos ismert és nem ismert japán reiki iskola is, melyek megőrizték az eredeti tanítást, ilyen pl. a Jikiden Reiki. A korábban említett Usui Reiki Ryoho Gakkai szervezet a mai napig zártan működő pár száz tagú kis közösség, mely továbbra sem tart nyitott képzéseket, jelenlegi elnöke Takahashi sensei.

reiki hungary

A reiki története és jelene Magyarországon

A reiki Magyarországra az 1990-es évek elején érkezett meg és különböző tanátadási vonallal van jelen az Usui Shiki Ryoho irányzat, mely Hawayo Takatától ered és magyar független reiki mesterek (nem tartoznak külföldi szervezetekhez) tanítanak. Szintén népszerűvé válik a 90-es években megjelenő F. E. Eckard Strohm féle RAI reiki is, melyet sokan nem tartanak valódi reikinek az élő tanátadási vonal hiánya és a hozzáadott technikák miatt. Magyarországon elérhető még a Gendai Reiki és Komyo Reiki is. A Jikiden Reiki megjelenése 2009-re datálható, Nishina Masaki jött el átadni a reiki tradicionális tanítását, mára többen is tanítjuk ezt a reiki stílust.

Aki érdeklődik a reiki részletes története iránt annak jó szívvel ajánlom az alábbi könyveket, melyek igen részletesen tárgyalják a reiki történetének és japán gyökereinek bemutatását:

  • Frank Arjava Petter: This is Reiki: Transformation of Body, Mind and Soul from the Origins to the Practice
  • Bronwen and Frans Stiene: Reiki Sourcebook
  • Don Beckett: Reiki, The True Story: An Exploration of Usui Reiki
Bemutatkozás

Szabó Gábor

A Reiki számomra nem csak egy kézrátételes gyógymód, hanem egy szemléletmód és szellemi út is, mely a gondolatok és érzések kiegyensúlyozásán keresztül segít a harmonikusabb és boldogabb élet megteremtésében. Hiszem, hogy mindenki képes saját kezébe venni életét, egészségét, boldogságát és ebben igyekszem támogatni a hozzám forduló embereket.

Telefon: +36 70 414 0508

Email: gabor@jikidenreiki.hu

Rendeld meg a saját példányod a képre kattintva!

Tanfolyam időpontok

Reiki tanfolyam tájékoztató »

Reiki 1. tanfolyam

Bővebben »

2019. november 9-10. (szo-va)
2019. december 7-8. (szo-va)

Budapest, VII. ker.

Reiki 2. tanfolyam

Bővebben »

Budapest, VII. ker.

Reiki kezelés

Kérlek kérj időpontot elérhetőségeimen!
Helyszín: Budapest
Bővebb tájékoztató »
English prospectus: Reiki treatment in Budapest »

Értesülj a legfrissebb reikis hírekről!

Név:
Adatkezelési szabályzatot elfogadom.
Beleegyezem a hírlevelek fogadásába.

Csatlakozz Te is!

Minden nap reiki önkezelést végzek

Ajándék ebook a reikiről

Töltsd le ezt az ingyenes minikönyvet, mely lerántja a titkot a reikit övező legendákról!

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről.

Szerezd be most!

Név:
Adatkezelési szabályzatot elfogadom.
Beleegyezem a hírlevelek fogadásába.

Köszönöm az érdeklődésed! Az ingyenes tájékoztató anyagot hamarosan megtalálod a postafiókodban.

Töltsd le az ingyenes segítő anyagokat és az ajándék meditációt!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

 

Név:
Adatkezelési szabályzatot elfogadom.
Beleegyezem a hírlevelek fogadásába.

Köszönöm az érdeklődésed! Az ingyenes tájékoztató anyagot hamarosan megtalálod a postafiókodban.