Stroke (agyvérzés) kezelése és megelőzése reikivel

Stroke (agyvérzés) kezelése és megelőzése reikivel

A svájci székhelyű Világ Szív Államszövetség szerint: „Évente 15 millió ember kap agyvérzést világszerte. Közel 6 millió ember hal meg emiatt és további 5 millió marad tartósan rokkant. A kialakuló rokkantság második leggyakoribb oka a stroke a demanciát követően. Ez a fajta megváltozott állapot okozhat teljes vagy részleges látásvesztést, a beszéd képtelenséget illetve bénulást a betegnél. Globálisan az agyvérzés a 2. vezető halálok a 60 éve felettieknél és az 5. vezető ok a 15-59 éves korosztályban

Miként segíthet a reiki stroke esetében?

Amikor a stroke nem vezet halálhoz a páciensnél, akkor számos szövődmény alakulhat ki beleértve a paralízist, különböző készségek elvesztését és a hosszú távú munkaképtelenséget. Agyvérzést követően az illetőnek gyakran van szüksége különféle rehabilitációs kezelésekre, úgy mint fizikoterápia, logopédiára, stb. annak érdekében, hogy visszanyerje a képességeit.

Ezen felépülési időszakban igen hasznos lehet a reiki kezelés alkalmazása, mely segítheti a kliens rehabilitációját és számos más előnnyel járhat ezen japán gyökerű kézrátételes terápia. A reiki sokféle képen segíthet, a strokeot elszenvedett betegek esetében az alábbi pozitívumokat érdemes kiemelni:

Lecsökkent stressz és szorongás. Az agyvérzés egy életet megváltoztató esemény. Ezen fájdalmas történést követően a betegek gyakran úgy érzik, hogy túlterheltek és  idegesek. Nem csak az esetleges jövőbeni stroke kockázata miatt, hanem feszültek és türelmetlenek az előttük álló hónapokig vagy akár évekig tartó rehabilitáció miatt. A reiki kezelés le tudja csökkenteni ezeket a negatív érzéseket biztosítva a beteg számára, hogy jobban ellazuljon és több energiát legyen képe fordítani a felépülésére.

Kiegyensúlyozottabb elme és érzelmek. A felépülés folyamatában az agyvérzésen átesettek erős érzelmeket élhetnek át az általuk megtapasztalt trauma és stroke során az agy limbikus rendszerében történt károsodás miatt. A rendszeres reiki kezelés képes segíteni kiegyensúlyozni az érzelmeket és csökkenteni a hangulati ingadozásokat.

Gyorsabb, teljesen felépülés. A reiki energia hatékonyan támogatja a beteg immunrendszerének erősödését és a szervezet öngyógyító folyamatait. Ez felgyorsítja az agyvérzést szenvedett beteg gyógyulását és javítja más kezelések hatékonyságát pl. a fizikai kezeléseket. (A reiki terápia eredményesen alkalmazható különféle konvencionális és természetes gyógymódok kiegészítéseként is.)

Kevesebb fájdalomérzet. A rehabilitációs és fizikai kezelések fájdalmasak lehetnek a strokeon átesett betegek számára. Az izmok fáradttá és fájdalmassá válhatnak, mely a betegeknél kedvetlenséget érzését idéz elő. A reiki segítheti csökkenteni a terápia során tapasztalt fájdalmakat, ami jobbá teszi a komfort érzetét a betegeknek és könnyebben tudják a fizikai terapeuta utasításait követni.

Jobb kilátások a betegek számára. Ahogy a reiki helyreállítja a strokeon átesett betegek érzelmi egyensúlyát, csökkenti a stresszt és támogatja az immunrendszert, ezzel a betegek jövőbeni kilátásai is javulnak jelentős mértékben.

Reiki szerepe az agyvérzés kezelésében és beteg tapasztalatok

A reiki egy nem-invazív kezelés, mely nem jár bőrszöveti beavatkozással, a kezelés során nem alkalmaznak eszközöket vagy erős nyomást a kliens testén. A reiki energia közvetítése könnyed érintéssel történik vagy történhet érintés nélkül is. Teljesen biztonságosnak tekinthető az agyvérzésen átesett betegek számára, akár azonnal a szélütést követően.

Sőt, egyes reiki gyakorlók szerint a kezelés még hatékonyabb, ha a strokeot követően minél hamarabb megkezdődik a kezelés. Mindazonáltal az agyvérzést szenvedett betegeknek a kezelés megkezdése beszélniük kell az orvosukkal, hogy a reiki ha kell-e vagy milyen módon illeszthető be a rehabilitációba. (Szerk.: a magyar jogszabályok nem kötelezik erre a hazai betegeket, de érdemes kikérni az orvos véleményét/tájékoztatni, ha valaki ilyen kezelésen vesz részt.)

Ezen angol forrású cikk megjelenésekor (2016.) nem áll rendelkezésre túl sok kutatás célú vizsgálat a reiki kezelés agyvérzést követő hatására a rehabilitáció során, milyen mértékben javított a betegek állapotán. Ugyanakkor nagyon sok strokeon átesett beteg számolt pozitív tapasztalatokról, akik részt vettek reiki terápián.

Például egy hölgy beteg beszámolója szerint, aki a bal oldalára lebénult az agyvérzést követően, a kórházban történt első kezelést követően képes volt mozgatni a bal keze ujjait, amióta az intenzív osztályon fekszik. Ez a beteg el volt ragadtatva az eredménytől és folytatta a kezeléseket miután hazaengedték. Úgy véli, a reikinek nagy szerepe volt abban, hogy a rehabilitációs kezelésekkel együtt teljesen visszanyerte a fizikai egészségét.

Egy másik arról számolt be, hogy a reiki hasznosnak bizonyult a hagyományos kezelések mellett (az agyvérzés nála évekkel korábban történt a reiki terápia előtt). Részt vett más típusú terápiákon is, de azokkal nem épült fel teljesen. Miután részt vett néhány reiki kezelésen, arról számolt be, hogy sokkal kiegyensúlyozottabb, koordináltabb, energetizáltabb, mint amióta a stroke bekövetkezett.

Reiki szerepe az agyvérzés megelőzésében

Mindamellett, hogy a reiki kezelés támogatja a betegek gyógyulását, szintén hatékony megelőző módszer azon emberek számára, akiknél nagy a kockázat a kialakuló vérrögökre. Az amerikai Centers for Disease Control and Prevention (Szerk.: Központ a betegségek megelőzéséért és ellenőrzéséért) szerint az agyvérzést okozó vérrög nagyobb valószínűséggel fordul elő szívbetegeknél, magas koleszterin szinttel rendelkező, cukorbetegséggel rendelkező betegek esetében. Így kiemelten fontos az étkezésre odafigyelni a stroke megelőzése érdekében.

Mivel a reiki támogatja a szervezet öngyógyító folyamatait, így az segítheti számos tünet kezelését, amik strokehoz vezethetnek. Ezen felül, mivel a magas vérnyomás egy jól ismert tényezője az agyvérzés kialakulásának, a reiki segít megelőzni ezt az állapotot azáltal, hogy csökkenti a beteg stressz szintjét és a vérnyomását.

Akár most jöttél ki a kórházból a stroke után vagy évekkel ezelőtt történt veled, egy jól képzett reiki terapeuta segíthet neked a rehabilitációs gyógyulási folyamatban. Kérlek jelezd, ha ki szeretnéd próbálni a Jikiden Reiki kezelést erre a problémára. Kattints IDE.

Cikk forrása: http://iarp.org/reiki-for-stroke-victims/

Érdekesség: a reiki alapítója, Mikao Usui szintén strokeban hunyt el 1926-ban. Források szerint 2 agyvérzést túlélt és önmagán sikeresen kikezelt, azonban a 3. Fukuyama városban történt eset végzetes volt számára. 62 éves volt ekkor.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító