Van-e eredeti Usui Reiki Ryoho?

eredeti Usui Reiki Ryoho

E japán módszer gyakorlói között gyakran felmerülő kérdés, hogy mi a legeredetibb formája a reikinek, mi a legtisztább forrás? Hatékonyabb lesz-e a reikim, ha a legautentikusabb formát választom? Melyik stílust érdemes tanulni? Azt gondolom érdemes erről a témáról beszélni és tisztázni a félreértéseket, melyek a hazai és nemzetközi interneten terjednek.

Usui Reiki tanátadási vonalak és stílusok

Ma körülbelül több száz féle reiki stílus létezik, melyeket az alábbi módon lehet csoportosítani:

  • Japán stílusú reiki, mely őrzi a japán kulturális elemeket és technikákat
  • Nyugati stílusú reiki, mely főként Hawayo Takata tanításán alapul, azonban rengeteg leágazással:
    – „tradicionális reiki”, mely igyekszik Hawayo Takata örökségét és tanítását megőrizni és továbbadni
    – „tibeti reiki”, mely tibeti elemekkel lett bővítve és Arthur Robertson Raku Kei Reiki elágazással indult, de több stílus fejlődött ki. (Szerk.: a 2000-es években kiderült, hogy a reikinek nincsenek tibeti gyökerei)
    – „Seichim reiki”, mely a 4 elem tanítását hordozza
    – „new age/nem tradicionális reiki”, mely a legkülönbözőbb koncepciókat tartalmazhat, kristályok, angyalok, legkülönfélébb szimbólumok, sokszor csak néhány külsőségben hasonlít a valódi reikire
  • Keleti stílusú reiki, mely főként Indiában jellemző és a reiki a nyugati stílushoz hasonlóan kulturális változásokon ment keresztül, kiegészülve hindu eredetű vallásos, jóga és tibeti elemekkel

Ha a reiki eredeti formáját szeretnéd megismerni, akkor talán sejted a japán stílusnál kell kutatni, azonban ez sem egyértelműen fekete vagy fehér.

Usui Reiki Ryoho Gakkai

Kézenfekvőnek tűnhet az Usui Reiki Ryoho Gakkai szervezet, melyet Mikao Usui sensei alapított 1922-ben és a mai napig működik. A bökkenő azonban, hogy ez a szervezet zárt, elengedhetetlen, hogy jól beszélj japánul és legyenek kapcsolataid a Gakkai szervezeten belül, mert csak így kaphatsz meghívást, hogy részt vehess a rendszeres találkozókon és ehhez Tokyoban kell élned Justin Stein írása alapján.

Bár a szervezet őrzi a hagyományt, arról nincsen nyilvános információ mit és hogyan tanítanak, esetleg mennyiben változott a reiki Usui mester korai tanításához képest. A Gakkai épülete ugyanis bomba találatot kapott a háború során, így a legtöbb dokumentum megsemmisült. A Gakkai-t Kimiko Koyama (6. elnök) asszony élesztette újjá az 1970-es években és kezdte meg a szervezet újraépítését.

További érdekesség, hogy akik kapcsolatban vannak ezzel a szervezettel vagy itt is kaptak tanítást, anonimizált a tanátadási vonal és titoktartási szerződést is aláiratnak a tagokkal, így nem sok információ nyilvános. (erre találtam több példát) Így, ha valaki azzal kérkedik, hogy a legeredetibb / az 1922-23-as években tanított Gakkai féle reikit tanítja, az az illető erősen csúsztat a kommunikációban.

Ez a fajta nyilvánosság kerülés jellemző más hagyományos tanátadási vonalakra is, nem fogsz találni nyilvános weboldalakat, így különösen nehéz ezeket felkutatni. (pláne japán nyelv ismerete nélkül)

A japán kultúra különösen zárt, nehéz egy (különösen az idősebb generációhoz tartozó) japán ember  bizalmát elnyerni és minden a lojális kapcsolatokon múlik, ami nyugati szemmel furának tűnhet. A japán társadalom ugyan változik, de elég lassan, annak sziget jellege és kulturális beágyazottsága miatt. A japánok a tradicionális reikit Dento Reiki-nek hívják, mely egy összefoglaló kifejezés a tradicionális tanításokra.

Hiroshi Doi és a Gendai Reiki és ezek leágazásai

Ha a különböző reiki irányzatok tanátadási vonalait vizsgáltad már feltűnhet Hiroshi Doi személye, aki Kimiko Koyama asszony és Masayoshi Kondo úr idejében tiszteletbeli tag volt a Gakkai szervezetben és itt elsajátította a shoden és okuden fokozatokat és sok információhoz hozzájutott. (ld. 2003-as és 2014-es interjút) Ez vezetett 1999-2002-ig tartó URRI workshopokhoz, mely egyfajta nemzetközi reiki találkozó volt a nyugati és japán mesterek közt.

A Gendai Reiki karakterisztikájának értelmezéséhez azonban mindenképpen érdemes elolvasni Hiroshi Doi korábbi nyilatkozatait, ahol világosan leírja, hogy mi az amit pontosan tanít: ITT és ITT.

Ugyanakkor Hiroshi Doi tanátadási  vonalai közt találhatók további érdekességek úgy mint URR Gakkai egyszerűsített rendszere, Radiance Technique, Neo reiki, Jikiden Reiki. (Rick Rivard szerint 2010-ben elhagyja a Gakkait, mivel nem akart ott tanár lenni / Szerk.: ebben az évben új elnöke is lett a szervezetnek, mely szintén tényező lehet.)

Ugyanakkor érdekes módon a Gendai Reiki (mely modern reikit jelent) a japán technikák ismertetése mellett főként reiki a nyugati egyszerűsített használatát tanítja: pl. kötött kézpozíciók, szimbólumok nyugati módon használata, csakrák és aura bevonása a rendszerbe.

Így bár valószínű Hiroshi Doi több ágon valóban autentikus tanításban részesült, ennek ellenére mégis a Japánban is népszerű nyugati rendszert képviseli.

Érdekes módon a Gendai Reiki stílusból kifejlődtek új irányzatok azzal a céllal, hogy a nyugatias elemeit elhagyva ezzel visszatérjenek a gyökerekhez.

Egyik ilyen az International House of Reiki (Frans és Bronwen Steine), akik Japánban végeztek kutatásokat a reikiről, a japán vallásokról, spirituális gyakorlatokról, viszont érdekes módon más tanátadási vonal nincs jelölve, így kérdéses, hogy valóban mennyire az eredeti tanításokhoz nyúlnak vissza.

Egy másik hasonló irányzat a Dento Usui Reiki Ryoho, melyet Mary Jackobson hozott létre szintén azzal a céllal, hogy a reiki nyugati vonásait lenyesse és visszatérjen a gyökerekhez. Ez a stílus szintén a Gendai, valamint továbbá a Komyo stílusokból táplálkozik, így szintén kérdéses melyik rendszerhez nyúl vissza pontosan.

Valamint létezik szintén Dento Reiki néven Hiroshi Doi / F-YASUE Tomomi tanátadási vonal, ami szintén a tradicionális megközelítést igyekszik képviselni és elképzelhető, hogy a széles publikumnak szánt Gendai Reiki legelkötelezettebb tagjai számára egy kevésbé nyilvános, autentikusabb tanítást jelentheti.

Egy harmadik példa a korábban említett Rick Rivard személye, aki a nyugati ágak mellett részesült Hiroshi Doi Gendai és az egyszerűsített URR képzésében és Dave King révén egy másik Usui átadási vonal képzésén. Ez mindenképpen egy szélesebb spektrumot ad, ha valaki olyan szerencsés, hogy tud nála tanulni Kanadában, ugyanakkor kérdés hogy a Treshold rendszere milyen mértékben különíti el tisztán a nyugati és japán elemeket.

Negyedik példa a Shingon Reiki (Mark Hosak), mely a Gendai Reiki mellett szintén az Usui Shiki Ryoho rendszerét is felhasználja a tanításban és tartalmazza a Reido reikit is (mely szintén egy nyugati-japán rendszer), lásd a tanátadási vonalakat. Számomra kérdés, hogy aki ennyire mélyen elmélyedt a japán kultúrában, miért nem egy tiszta rendszert tanít és mixeli egymásra építve az egyes irányzatok tanításait.

Egy szintén kevert iskola a Reiki Evolution (Tagart King), mely a nyugati (Takata) tanítás mellett energetikai vonalt is tartalmaz. A fentiekhez hasonlón itt is kérdéses lehet pontosan mennyire nyugatias a japán reiki tanítás.

Érdekes módon sem Chris Marsh, sem Dave King nem tanít aktívan/publikusan internetes forrás hiányában és a korábban említettek szerint a japán mentalitás az, hogy a régi generációs reiki mesterek nem motiváltak a reiki széles publikálása fele. Így nem véletlen, hogy a legtöbb reiki Japánban is nyugati vagy a japán elemekkel kevert különböző változat.

További, az IHR-Gendai-Komyo tanátadási vonalat egyszerre használó leágazás az Enso Reiki Academy,  melyet Magyarországon is tanítanak.

Chujiro Hayashi tanátadási vonalai

Tekintve, hogy Usui mesternek más tanátadási vonalai nem publikusak, nem ismertek, így a vizsgálatot Chujiro Hayashi sensei tanításával lehet folytatni. Számos weboldal méltatlanul negatívan ír a személyéről (igazságtalanul) és annak tényéről, hogy változtatásokat eszközölt a reiki tanításában.

Azonban tény, hogy a Gakkai féle rendszer soha nem terjedt volna el a világon és egy szűk csoport spirituális gyakorlata lenne a reiki Japánban, ha ki nem halt volna időközben esetleg. Chujiro Hayashi jól látta, hogyan lehet széles tömegek számára elérhetővé tenni a reikit, szemináriumi keretek közt oktatni, mindamellett annyira hű maradni az alapító mester tanításához, amennyire lehetséges.

Érdekes módon bár Chujiro Hayashi jóval nyilvánosabb módon oktatott (13 tanár (shihan) tanítványa volt), azonban szintén a japán társadalmi kultúrális magyarázatok miatt itt is kevés az elérhető nyilvános információ, valamint szintén nehezíti a dolgot, hogy Hayashi mester 1940-ben eltávozott és az általa alapított Intézet 1955-ben bezárt örökös nélkül.

Így bár ismert, hogy felesége, Chie Hayashi szintén tanár volt, de igen valószínű ő maga már nem avatott tanárokat vagy azok is meghaltak / és vagy nem kívánnak a nyilvánosság elé lépni.

Dave King hivatkozik egy másik tanítványra, aki Tatsumi (1966-ban halt meg 90 évesen) néven ismert és 1927-ben lett shihan fokozatú tanár tanítványa Chujiro Hayashinak. Azonban valamilyen oknál fogva Dave King visszavonta azon állításait, hogy elsajátította ezt a rendszert, noha elvileg ezt átadta Rick Rivardnak, aki erről beszámolt az 1999-es URRI konferencián.

Ld. a referenciákat ITT és ITT, valamint találtam hivatkozást Don Beckett könyvében, valamint Tagart King tanár manuáljában ismerteti a Tatsumi féle beavatás leírását. Számomra azonban kérdőjeles ezen információk pontossága azt tekintve, több nyugati reiki koncepció jelenik meg.

Egy jobban nyomon követhető személy, Chiyoko Yamaguchi, aki szintén Hayashi mestertől tanult és elérte a tanári szintet és Wasaburo Sugano nagybácsikájánál nőtt fel, aki szintén tanár fokozatú tanára volt Hayashi mesternek. (ebből lett 1999-ben a Jikiden Reiki)

Különös módon Chiyoko Yamaguchi rokonságában számos ember tanult közvetkenül Chujiro Hayashitól, így vált hitelesen rekonstruálhatóvá az 1930-as évek végén átadott tanítás, miután Chiyko nyitott volt arra, hogy ezt nyugati emberekkel is megossza. Erről sok érdekes információt megtudhatsz ebben a Youtube videóban.

(Személyes véleményem az, hogy a reiki 1930-as évek végén tanított japán tanítását tisztán hordozza a Jikiden Reiki, mely mentes a nyugati hatásoktól. Én ezért választottam és váltam tanárrá ebben a rendszerben.)

Chiyoko Yamaguchi egyik tanítványa, Hyakuten Inamoto szintén alapított egy új stílust Komyo Reiki Do néven, mely követi Chiyoko tanítását azonban vesz koncepciókat a Gendai és a Takata féle reikiből és tartalmaz buddhista elemeket, ha áttekinted a szemináriumi leírásokat. Ez a Jikidenhez hasonlóan egy nemzetközi sztenderdeket előíró reiki iskolává vált, amit sok országban oktatnak.

Hawayo Takata és tanítási rendszere

Hawayo Takata mesternek köszönhetjük azt, hogy a nyugati emberek számára is elérhetővé tette a reikit. Azonban tény, hogy a nyugati kultúrális és társadalmi beágyazottság miatt, hozzáidomult a nyugati emberhez koncepcióiban, így több minden egyszerűbb formában került átadásra. Valamint Takata 1980-as halálát követően további új stílusok nőttek ki ebből.

Ha valaki szeretné megismerni Hawayo Takata hiteles tanítását, azt gondolom két szervezet képviseli ezt hitelesen:

The Reiki Preservation Society – Robert Fueston számos közvetlen tanítványától tanult Hawayo Takatának és kutatóként, könyvtárosként alapos ismerője a témának. Mindenképpen érdemes a könyvét is elolvasni.

The Reiki Alliance – Phyllis Furumoto, Hawayo Takata unokája által alapított szervezet mely a Reiki Usui Shiki Ryoho tanítását törekszik ápolni és szervezetileg összefogni. Sajnos Magyarországon nincsen tagja ennek a szervezetnek és független formában oktatják ezt a stílust.

Létezik még a Barbara Weber Ray által létrehozott The Radiance Technique International Association, mely azonban nem aktív a honlapja alapján és nem sokat tudni ennek a szervezetnek a tevékenységéről, noha azt állítják képviselik Takata eredeti tanítását.

Más részről a reiki mesterek többsége nem tanít egy szervezet tagjaként, így a tanításaik különböző stílusok elemeiből építkezhetnek, így érdemes mindig rákérdezni, hogy valaki mit és milyen forrásokból tanít. Ennek mi a hitelessége, eredete.

Létezik-e eredeti Usui Reiki Ryoho, ez hatékonyság kulcsa?

Természetesen ideális, ha hiteles forráson, tanátadási vonalon keresztül jut el hozzád a reiki és releváns és pontos információid vannak annak elméletéről és gyakorlatáról. Sajnos tény, hogy reiki néven bármit lehet tanítani a tanfolyamon, így a Te felelősséged az, hogy kiválaszd a számodra megfelelő tanárt.

Azonban az eredetiség nem ad automatikusan hatékonyságot a kezedbe, ez csak gyakorlással érheted el. Persze jó, ha a tanárod tud javaslataival segíteni a tanfolyamon és a személyes gyakorló foglalkozásokon, aki már megjárta ezt az utat.

Ugyanakkor azt is fogod tapasztalni, ahogy egyre inkább mélyedsz el a reiki tanításában akár az elmélet és gyakorlatot nézed és hajlandó vagy energiát és időt beletenni a gyakorlatokba, hogy utánanézz dolgoknak, akkor össze fog állni a kép. A Te mozaik képed, tapasztalataid a reikiről.

Ez az út azt is jelentheti, hogy több könyvet (főként idegen nyelven!!!) elolvasol és akár elvégzel több irányzat szerinti Usui reiki tanfolyam rendszert, hogy megtaláld számodra melyik a legszimpatikusabb mód. De ez csak akkor fog pluszt adni, ha gyakorolsz, igen sokat gyakorolsz és kezelsz. Nem kell a torta minden szeletét végigenned, enélkül is lehet reális rálátásod a témára.

Óva intelek az olyan mesterektől, akik magukat a legeredetibb, legautentikusabb reiki tanítás mesterének kiáltják ki vagy korlátoznak abban, hogy több szempontot, forrást, irányzatot ismerj meg, más reiki iskolákról hamis csúsztatásokat terjesztenek, hogy magukhoz csalogassanak új tanítványokat.

Ha megnézted a fenti stílus áttekintést, láthatod, hogy az időbeli és kulturális különbségek miatt nincs kizárólagosan legeredetibb reiki (Magyarországon / nyugaton) abban az értelemben, ahogy néhány ember szeretné ezt látni. Sokkal inkább vannak hiteles forrásokra támaszkodó, tiszta energetikát közvetítő stílusok amiből érdemes választani a saját szempontjaid szerint.

A Gakkai féle reiki ugyanis csak Japánban érhető el, amihez nagyon jó kapcsolatok, japán nyelv tudás szükséges és ez a rendszer abszolút hiearchikus, sok türelmet, sok bizalmat igénylő folyamat, ahol korántsem evidens, hogy eléred az okuden szintet, pláne minimális esélyed van eljutni a tanári szintig.

A jó hír azonban, hogy a reiki közel sem „titkos” módszer, nagyon sok elérhető hiteles forrásanyag, fordítás, könyv elérhető, amiből tudsz építkezni. Az Usui Reiki tanításának aspektusai, az azokról elérhető információk ugyanis ma már nem titkosak. Így nemcsak átfogóbb képed lesz, hanem tisztábban is tudsz csatlakozni a tanításhoz, mely elmélyíti a gyakorlásod.

Ha további személyes kérdéseid lennének a témában vagy hibát fedeznél fel ebben az írásban, írj bizalommal a  gabor@jikidenreiki.hu  email címre.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító