Pránanadi és reiki: ugyanaz csak más megfogalmazásban?

Pránanadi és reiki: ugyanaz csak más megfogalmazásban?

Nyílt napon többször kaptam azt a kérdést, hogy a pránanadi és a reiki mennyire ered közös tőről? Esetleg ugyanaz a módszer csak más megfogalmazásban? Mennyire hasonlít e két módszer és miben térnek el egymástól, mennyire átjárható e két technika? Valamint szeretném ebben az írásban tisztázni a reiki tibeti gyökereivel kapcsolatos félreértéseket, melyek összemosódtak a nyugatról elterjedt tibeti reiki kifejezéssel, mely egy ideig a new method / pránanadi módszer neve is volt Magyarországon.

Pránanadi vagy reiki? Hasonlóságok és különbségek

Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy bár mind a kettő energetikai gyógymód, mégsem azonosak. Ahogy nagyon sokféle más energiával történő gyógyító módszer létezik a világ minden táján, melyek különböző elképzelések mentén jöttek létre, így eltérnek nemcsak a technikákban, hanem a megközelítési módokban is. Noha valószínűleg minden energetikai módszer ugyanazt az univerzális/kozmikus energiát csatornázza és használja fel a gyógyításra, de másképpen.

Ugyanakkor Univerzális Energia, melyet a különböző gyógyító technikák alkalmaznak sokféle néven hívják, attól függően, hogy mely ország nyelvét használjuk: prána, chi, ki, mana, munia stb. és azonos fogalmat takar és mi magunk is számos módon vagyunk képesek pozitívan befolyásolni az életenergia azaz a prána szintünk.

A pránanandi (vagy más néven new method) szót magyar követői a következőképpen fordítják: „abszolút energia csatorna, univerzális életerő csatorna.” Ugyanakkor annak eredeti tibeti neve nem ismert. A 6700 éves múltra visszavezethető tibeti gyökerű pránanadi nyugati meghonosítója a német származású Christian Weber, aki 1976-1990 között egy tibeti kolostorban 21 beavatáson esett át, majd 1991-ben engedélyt kért annak nyugati tanítására. 1993-ig harmincnyolc embert avatott a tan mesterévé és melyet new method („új módszer”) néven nevezett. Magyarországon Petrezselyem József terjesztette el és adta neki és védjegyeztette a „pránanadi” nevet.

Magáról a pránanadiról igen kevés információ nyilvános, melyet misztikusság vesz körül. Így például nincsen a módszert bemutató könyv sem. Úgy tartják több mint 10 fokozata van, sok szimbólumot és technikát alkalmaz, melyet ugyanakkor vallásfüggetlennek tartanak a követői. Az is különbség, hogy a pránanadi magasabb fokozatait hosszú hétvégi elvonulásos jelleggel adják át, zárt keretek között.

Ezzel szemben a reiki szó jelentése a következő: „láthatatlan energia, mely misztikus, nagy erőt hordoz„. E japán módszer megnevezése az alapító szerint: Shin Shin Kaizen Usui Reiki Ryoho – Usui Reiki Gyógymód az Elme és a Test Fejlesztésére. A reiki története bár alig több mint 90 évre vezethető vissza, jóval kézzelfoghatóbb annak tanítása, melyről számos könyvet írtak és interneten is sok leírás található. A reiki fokozat rendszere alapvetően 3 szintre tagolható: 1-es, 2-es és tanári szint. Ezen szintek tematikája nyilvános és bárki számára megismerhető akár személyesen is egy nyílt napon. A tanfolyamok is nyilvánosan meghirdetettek, tematikájuk, követelmény rendszerük publikus.

Úgy gondolom a reiki egyik hatékonysága annak egyszerűségében, átláthatóságában és könnyű megérthetőségében rejlik. A Jikiden Reiki tanításának letisztultsága, tiszta energetikai vonala és több mint 65 éves tradíciója hitelesen képviseli ezt és teszi eredményessé.

Tibeti reiki, pránanadi kifejezések és azok kapcsolatai

Mindenekelőtt érdemes tisztázni a „tibeti reiki” kifejezést, melyet G. Nagy László: Reikikalauz c. könyve így magyaráz (183. oldal): „A „tibeti reiki” a nyugati reiki egyik nontradicionális stílusirányzatának elnevezése, azon belül néhány reikistílus neve. A tibeti reiki tehát nem Tibetből vagy tibeti reikimesterek tanításából származik, hanem a Takata reikiből alakult ki, abba különböző tibeti eredetű technikák és szimbólumok beültetésével.

Ennek a legendának az alapját az képezi, hogy állítólag Hawayo Takata elbeszélésében Usui mester tibeti szimbólumok után kutatott… (noha ez később kiderült, hogy nem igaz)

G. Nagy László így ír könyvében (184.oldal): ” A tibeti reiki felfogása szerint a Reiki küldetése az emberiség szellemi szintjének emelése és spirituális fejlődésének elősegítése, eszköze pedig a beavatás. A reikibeavatás ugyanis. a személyes energiaáramlás megnyitását és az egyénnek a kozmikus energiákra való finom ráhangolódását jelenti, ami a spirituális fejlődés alapja. A behangolások egy ősi tibeti jelrendszeren keresztül valósulnak meg.

Az első tibeti reiki-féle reikistílus Iris Ishikuro mesternő 1985-ben megalapított Raku Kei Reiki nevű irányzata, amelynek nyomán több, tibetinek nevezett stílusirányzat alakult ki. Ilyenek pl. Christian Weber Tibetan Reiki (Tibeti Reiki) nevű stílusa, Craig Ellis ugyan-csak Tibetan Reiki nevű stílusa, W.L. Rand Usui/Tibetan Reiki (Usui/Tibeti Reiki) nevű stílusa, a Jinlap Maitrí Reiki, Gary Jirauch stílusirányzata, illetve az azokból kiformálódó további „tibeti” reikistílusok.”

Noha a reiki (eredeti tradicionális) szimbólumai 100%-ig japán gyökerekkel rendelkeznek (melyekről részletes magyarázatot kaphatsz a reiki 2. tanfolyamon), számos korábban említett reiki stílus alkalmazza a tibeti reiki szimbólumokat, így az Usui Shiki Ryoho néhány tanátadási vonalában is jelen van.

Magyarországon a pránanadit 1994-ig „tibeti reiki” néven tanították. Majd az 1994-es szolnoki reiki mesteri találkozón született az a döntés, hogy a félreértés elkerülése érdekében új néven fog működni ez a tibeti gyökerű rendszer, melynek Petrezselyem József a pránanadi nevet adta és levédette. Így honosodott meg ez a név, azonban sok helyen még ma is pontatlanul használják és remélem ezen tájékoztató írással magam is hozzájárulhattak a kifejezések pontos használatához.

Hasonló kifejezés még a „prána gyógyászat” vagy „prána energia gyógyítás„, hivatalos néven Yoga Prana Vidya, mely azonban Choa Kok Sui Mester névéhez köthető módszer, technika és nincs köze a reikihez, sem a pránanadihoz.

láthatatlan energia, mely misztikus, nagy erőt hordoz – See more at: https://jikidenreiki.hu/reiki-energia/#sthash.POGXvu3C.dpuf
láthatatlan energia, mely misztikus, nagy erőt hordoz – See more at: https://jikidenreiki.hu/reiki-energia/#sthash.POGXvu3C.dpuf
láthatatlan energia, mely misztikus, nagy erőt hordoz – See more at: https://jikidenreiki.hu/reiki-energia/#sthash.POGXvu3C.dpuf

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító