Pránanadi és reiki: ugyanaz csak más megfogalmazásban?

Pránanadi és reiki: ugyanaz csak más megfogalmazásban?

Nyílt napon többször kaptam azt a kérdést, hogy a pránanadi és a reiki mennyire ered közös tőről? Esetleg ugyanaz a módszer csak más megfogalmazásban? Mennyire hasonlít e két módszer és miben térnek el egymástól, mennyire átjárható e két technika? Valamint szeretném ebben az írásban tisztázni a reiki tibeti gyökereivel kapcsolatos félreértéseket, melyek összemosódtak a nyugatról elterjedt tibeti reiki kifejezéssel, mely egy ideig a new method / pránanadi módszer neve is volt Magyarországon.

Pránanadi és reiki: hasonlóságok és különbségek

Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy bár mind a kettő energetikai gyógymód, mégsem azonosak. Ahogy nagyon sokféle más energiával történő gyógyító módszer létezik a világ minden táján, melyek különböző elképzelések mentén jöttek létre, így eltérnek nemcsak a technikákban, hanem a megközelítési módokban is. Noha valószínűleg minden energetikai módszer ugyanazt az univerzális/kozmikus energiát csatornázza és használja fel a gyógyításra, de másképpen.

A pránanandi (vagy más néven new method) szót magyar követői a következőképpen fordítják: “abszolút energia csatorna, univerzális életerő csatorna.” Ugyanakkor annak eredeti tibeti neve nem ismert. A 6700 éves múltra visszavezethető tibeti gyökerű pránanadi nyugati meghonosítója a német származású Christian Weber, aki 1976-1990 között egy tibeti kolostorban 21 beavatáson esett át, majd 1991-ben engedélyt kért annak nyugati tanítására. 1993-ig harmincnyolc embert avatott a tan mesterévé és melyet new method (“új módszer”) néven nevezett. Magyarországon Petrezselyem József terjesztette el és adta neki és védjegyeztette a “pránanadi” nevet.

Magáról a pránanadiról igen kevés információ nyilvános, melyet misztikusság vesz körül. Így például nincsen a módszert bemutató könyv sem. Úgy tartják több mint 10 fokozata van, sokféle szimbólumot és technikát alkalmaz, melyet ugyanakkor vallásfüggetlennek tartanak a követői.

Ezzel szemben a reiki szó jelentése a következő: “láthatatlan energia, mely misztikus, nagy erőt hordoz“. E japán módszer megnevezése az alapító szerint: Shin Shin Kaizen Usui Reiki Ryoho – Usui Reiki Gyógymód az Elme és a Test Fejlesztésére. A reiki története bár alig több mint 90 évre vezethető vissza, jóval kézzelfoghatóbb annak tanítása, melyről számos könyvet írtak és interneten is sok leírás található. A reiki fokozat rendszere alapvetően 3 szintre tagolható: 1-es, 2-es és tanári szint. Ezen szintek tematikája nyilvános és bárki számára megismerhető akár személyesen is egy nyílt napon.

Úgy gondolom a reiki egyik szépsége annak egyszerűségében, átláthatóságában és könnyű megérthetőségében rejlik. A Jikiden Reiki tanításának letisztultsága, tiszta energetikai vonala és több mint 65 éves tradíciója hitelesen képviseli ezt és teszi hatékonnyá.

Tibeti reiki, pránanadi kifejezések és azok kapcsolatai

Mindenekelőtt érdemes tisztázni a “tibeti reiki” kifejezést, melyet G. Nagy László: Reikikalauz c. könyve így magyaráz (183. oldal): “A „tibeti reiki” a nyugati reiki egyik nontradicionális stílusirányzatának elnevezése, azon belül néhány reikistílus neve. A tibeti reiki tehát nem Tibetből vagy tibeti reikimesterek tanításából származik, hanem a Takata reikiből alakult ki, abba különböző tibeti eredetű technikák és szimbólumok beültetésével.

Ennek a legendának az alapját az képezi, hogy állítólag Hawayo Takata elbeszélésében Usui mester tibeti szimbólumok után kutatott… (noha ez később kiderült, hogy nem igaz)

G. Nagy László így ír könyvében (184.oldal): ” A tibeti reiki felfogása szerint a Reiki küldetése az emberiség szellemi szintjének emelése és spirituális fejlődésének elősegítése, eszköze pedig a beavatás. A reikibeavatás ugyanis. a személyes energiaáramlás megnyitását és az egyénnek a kozmikus energiákra való finom ráhangolódását jelenti, ami a spirituális fejlődés alapja. A behangolások egy ősi tibeti jelrendszeren keresztül valósulnak meg.

Az első tibeti reiki-féle reikistílus Iris Ishikuro mesternő 1985-ben megalapított Raku Kei Reiki nevű irányzata, amelynek nyomán több, tibetinek nevezett stílusirányzat alakult ki. Ilyenek pl. Christian Weber Tibetan Reiki (Tibeti Reiki) nevű stílusa, Craig Ellis ugyan-csak Tibetan Reiki nevű stílusa, W.L. Rand Usui/Tibetan Reiki (Usui/Tibeti Reiki) nevű stílusa, a Jinlap Maitrí Reiki, Gary Jirauch stílusirányzata, illetve az azokból kiformálódó további „tibeti” reikistílusok.”

Noha a reiki (eredeti tardicionális) szimbólumai 100%-ig japán gyökerekkel rendelkeznek (melyekről részletes magyarázatot kaphatsz a reiki 2. tanfolyamon), számos korábban említett reiki stílus alkalmazza a tibeti reiki szimbólumokat, így az Usui Shiki Ryoho néhány tanátadási vonalában is jelen van.

Magyarországon a pránanadit 1994-ig “tibeti reiki” néven tanították. Majd az 1994-es szolnoki reiki mesteri találkozón született az a döntés, hogy a félreértés elkerülése érdekében új néven fog működni ez a tibeti gyökerű rendszer, melynek Petrezselyem József a pránanadi nevet adta és levédette. Így honosodott meg ez a név, azonban sok helyen még ma is pontatlanul használják és remélem ezen tájékoztató írással magam is hozzájárulhattak a kifejezések pontos használatához.

Hasonló kifejezés még a “prána gyógyászat” vagy “prána energia gyógyítás“, hivatalos néven Yoga Prana Vidya, mely azonban Choa Kok Sui Mester névéhez köthető módszer, technika és nincs köze a reikihez, sem a pránanadihoz.

láthatatlan energia, mely misztikus, nagy erőt hordoz – See more at: https://jikidenreiki.hu/reiki-energia/#sthash.POGXvu3C.dpuf
láthatatlan energia, mely misztikus, nagy erőt hordoz – See more at: https://jikidenreiki.hu/reiki-energia/#sthash.POGXvu3C.dpuf
láthatatlan energia, mely misztikus, nagy erőt hordoz – See more at: https://jikidenreiki.hu/reiki-energia/#sthash.POGXvu3C.dpuf

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Szerző:

Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36 70 414 0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

  • 2020. április 18-19. (Szo-V)
  • 2020. május 2-3. (Szo-V)
  • Helyszín: AUM Jógaközpont PEST – Budapest, VII. ker.

KÖVESS ENGEM

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest
Scroll Up
Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító

Töltsd le ezt az ingyenes minikönyvet, mely lerántja a titkot a reikit övező legendákról!

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!