A Jikiden Reiki és más irányzatok összefüggései

A Jikiden Reiki és más irányzatok összefüggései

Rengeteg fogalommal, irányzattal találkozik az, aki a neten böngészik a reiki témakörben kutatva a különböző weboldalakon. Könnyen lehet belefutni akár egymásnak ellentmondó állításokba, és aki reiki tanfolyam vagy mester után kutat az interneten, laikusként nehezen tudja elhelyezni a mozaikban a különböző rendszereket. Magam is sokszor kapok olyan kérdést, hogy a Jikiden Reiki ( ejtsd: Dzsikiden ) miben más mint más irányzatok, vagy hogy amit tanítok tradicionális reiki-e, vagy hogy hogyan viszonyul az Usui Reikihez, mit jelent a nyugati / japán reiki kifejezések használata? Az egyes irányzatok közötti különbségek felnagyítása helyett szeretném, ha ez az írás segítené a tájékozódást és iránytűként szolgálhatna minden reikis útkeresőnek.

Reiki irányzatok fogalmi alapjai

Mindazonáltal érdemes alap meghatározásokkal kezdeni, hogy megérthesd az összefüggéseket.

Alapvetően reiki minden ága Usui Mestertől kell hogy eredjen. Ha ez nem így van, akkor az nem reiki, hanem valamilyen más technika, ami külsőségekben hasonlít a reikire. Fontos kitétel, hogy a reiki irányzat  mesteri tanátadási vonala vissza vezethető kell legye az alapítóig. Ez egy olyan energetikai és átadási láncolat, mely személyes tanításon és beavatáson alapul, melybe nem számít bele a médiumi avatás.

Azonban, ha szorosabban megvizsgálod az egyes iskolák tanításait, technikáit, fogalom rendszerét, megközelítési módjait, különbségeket fedezhetsz fel. Ennek oka, hogy a reiki tanítása folyamatosan változott az idők során és a különböző reiki mesterek egyfajta szűrőként kisebb-nagyobb változtatásokat eszközöltek, noha a tanítás esszenciája megmaradt.

Maga Mikao Usui sensei is módosította a rendszerét tapasztalatai tükrében így pl. tanítása különbözött a megvilágosodást követő évben és halálát megelőző időszakban. Feltehető a kérdés, vajon hány évre fejthető vissza a reiki tanítása? Usui sensei több mint 2000 hallgatót és 20 tanárt képzett ki élete során, akik sajnos eltávoztak már. Azon tanárok közül, akiket tanított, ezen a 3 féle úton haladhattak tovább.

A reiki ágai Usui sensei 1926-os halát követően:

 • Az Usui Reiki Ryoho Gakkai tagjaként gyakorolta a reikit. Ez a szervezet bár a mai napig létezik Japánban, zárt keretek között működik, nyilvánosan nem tartanak tanfolyamot, tagjává válni csak ajánlással lehet. Elnöke 2010 január 31. óta Takahashi sensei.
 • Kiléptek a Gakkai szervezetből önálló iskolát létrehozva, azonban nem váltak ismertté vagy napjainkban széles körben már nem elérhetőek ezek a tanátadási vonalak.
 • Dr. Chujiro Hayashi sensei volt az egyetlen, aki igen ismertté vált és egész Japánban és Hawaii-on is terjesztette a reikit. Nevéhez köthető a Hayashi Reiki Kenyukai megalapítása, mely az 1950-es évek közepéig működött. Hayashi sensei sikeresen integrálta bele orvosi ismeretét rendszerébe, kidolgozva így saját kezelési útmutatóját, olyan újításokat vezetett be mint pl. a kezelőágyon kezelés (szék helyett), vagy hogy 2 kezelő kezelt egyszerre egy személyt. Összesen 13 tanár tanítványa volt, akik közül Hawayo Takata senseinek köszönhetjük azt, hogy elterjedt világszerte a reiki. A másik széles körben ismertté vált tanítványa Chiyoko Yamaguchi sensei volt, aki 1999-ben fiával megalapította a Jikiden Reiki Intézetet.

Ezen ponton szeretném elmagyarázni az alábbi néhány fogalom jelentését:

Tradicionális Reiki

fogalmának meghatározása jóval komplexebb, ennek a témának egy teljes cikket szenteltem. Nem csak attól lesz „tradicionális” egy tanfolyam/mester, hogy odabiggyesztik ezt a szót, vagy tradicionális reiki néven ad ki oklevelet valaki (pontatlanul, hisz a tradicionális reiki fogalom nem irányzatot jelöl).

A lényegi hangsúly a hagyomány követésén és a tanítás változatlanságához való viszonyuláson van, hogy megpróbálja a legkevesebb egóval a legtisztábban továbbadni azt, ahogyan ő maga is tanulta a reikit. (Függetlenül attól, hogy a reiki nyugati vagy japán ágát tanítja valaki.)

Nyugati Reiki

alatt Hawayo Takata sensei és 22 mester tanítványa révén elterjedt reikit értem. Ez főként az Usui Shiki Ryoho [Usui Stílusú (természetes) Gyógymód] ágat fedi le. Szervezetileg a Phyllis Lei Furumoto és Paul David Mitchell által vezetett Reiki Alliance (Reiki Szövetség), illetve a Barbara Weber Ray által vezetett Radience Technique (Sugárzó Technika) tartozik ide, valamint az Usui Shiki Ryoho ág szervezetektől független mesterei (Magyarországon ez a jellemző).

Ide tartozik még Takata asszony tanításán alapuló, de azoktól eltérő és más néven futó reiki iskolák is. Tehát nem kezelhető egységes tanításként és elég jelentős lehet a különbség a technikákban attól függően, mennyire tértek el Hawayo Takata koncepciójához képest.

Japán Reiki

alatt olyan iskolákat értek, amik mentesek a nyugati hatásoktól, fogalomhasználatban, kezelési technikákban, a szimbólumok használatában, a behangolás szertartásában, a szellemiségében a Japánban megőrzött hagyományokat követik. Élő tanátadási vonalon közvetlenül kapcsolódik Usui sensei vagy Hayashi sensei valamelyik tanítványához. Magyarországon a Jikiden Reiki képviseli ezt a vonalat.

Japánban a mai napig működik az Usui Reiki Ryoho Gakkai szervezet, melyet 1922-ben Mikao Usui alapított. Manapság mindössze pár száz tagja van ennek a zárt szervezetnek, tagjává válni csak ajánlással lehet, nyilvános szemináriumokat nem tartanak. Japánban valószínűleg fennmaradtak még Usui sensei illetve Hayashi sensei egyes tanítványainak tanátadási vonalai, azonban legtöbbjük nem terjedt el széles körben, így nyugaton sem ismertek.

Léteznek még a reiki nyugati és japán ágának tanítását alapul vevő iskolák, melyek egyaránt merítenek elemeket mindkét oldalról. Ilyen pl. a Hiroshi Doi által alapított Gendai Reiki Ho (Modern Reiki Módszer), vagy a Magyarországon nem jelen lévő Toshitaka Mochizuki nevéhez köthető Vortex Reiki.

Jikiden Reiki jellemzői

 •  Japán reiki iskola, melynek élő tanítása Mikao Usui – Dr. Chujiro Hayashi – Chiyoko Yamaguchi – Tadao Yamaguchi tanátadási vonalon adódik tovább. A Jikiden Reiki Intézet vezetője Tadao Yamaguchi úr.
 • A „Jikiden” ( kiejtve: Dzsikiden ) szó jelentése „közvetlen átadás” (Hayashi senseitől)
 • Az iskola abban a változatlan formában tanítja a reikit, ahogy azt az 1930-as években Hayashi sensei tanította, így mentes a nyugati hatásoktól. A tradicionális reiki szisztematikus tanításaként ismert világszerte, melyet több mint 40 országban oktatnak kimagasló színvonalon.
 • Bárki számára nyitottak a szemináriumok ; a tanfolyamot követően klub foglalkozások, gyakorlások biztosítottak a hallgatók számára.
 • Egységes tananyag és követelményrendszer jellemzi.
 • Az oklevelek formátuma is megegyezik azzal, ahogyan azt Hayashi sensei használta.
 • Nincs tagdíj
 • Nincsenek helyi képviselői
 • Csak az általános szabályok elfogadását kérik, ezen felül nem kényszerít rá semmit a tagokra
 • Az összes tag /tanár egyenlő
 • Számos nemzetközi szeminárium és továbbképzés lehetősége adott minden évben, valamint Japán Reiki utazás Kyotoba és Tokyoba Tadao Yamaguchi úrral
 • Jó hangulatú, spirituális közösség világszerte, melynek te is részese lehetsz

Ha mindezen információ ellenére mindig bizonytalannak érzed magad, bárhova is mész, ne félj kérdezni! Bátran faggasd ki leendő mestered/tanárod, hogy pontosan mit tanít, annak mi a forrása, azt ő kitől tanulta és mutassa be számodra a tanári oklevelét, melyet minden esetben a képviselt irányzat vezetőjének aláírása hagy jóvá. Ez alól csak a független reiki mesterek kivételek.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító