Chujiro Hayashi mester igaz története és tanítása

Japán haditengerészet császári zászló Chujiro Hayashi

Chujiro Hayashi (1880-1940 ) a reiki alapítójának (Mikao Usui) közvetlen tanítványa és a reiki történetének meghatározó személyisége. Orvosi és a keleti gyógyítás tapasztalatainak beépítése a reikibe jelentősen továbbfejlesztette a kezeléseket. Valamint sokat tett azért, hogy a reiki minél szélesebb körben elterjedjen Japánban és azon kívül. Mindezek ellenére méltatlanul kevés szó esik róla, ezt az űrt törekszik bepótolni ez az írás, kifejezve a hálát és tiszteletet iránta.

Chujiro Hayashi élete

Dr. Chujiro HayashiSajnos igen kevés információ marad fenn a személyes életéről, melynek egyik fő forrása az 1940-es kiadású „Taishu-Jinjiroku” (általános életrajzi kézikönyv). Chujiro Hayashi 1880. szeptember 15-én született Tokyoban. A Japán Tengerészeti Akadémián 1902-ben végez, majd az orosz-japán háború alatt a kikötői járőrségen szolgál.

1918-ban kinevezik az Ominato Kikötő Állomás igazgatójának, ahol Kanichi Taketomi (a későbbi Usui Ryoho Gakkai 3. elnöke) volt a vezérkati főnök. Ominato egy észak-Japánban elhelyezkedő – lásd a térképet – kikötő volt és akkoriban ezek a védelmi pontok másodlagosak voltak és csak a haditengerészet központjai számára voltak fontosak.

Hayashi úr házas volt és két gyermeke született. Feleségét Chie Hayashinak hívták, aki 1887-ben született és a Shizuoka Női Gimnáziumban végezte a tanulmányait. Az első gyermekük, Tadayoshi 1903-ban született és Keio Egyetemen folytatta a tanulmányait gazdasági szakon, Kioye, (szül. 1910.) a második gyermekük szintén gimnáziumi végzettséget szerzett, ahol Chie tanult.

Chujiro Hayashi 1925-ben éri el a shihan (reiki tanár) fokozatot, miután nyugdíjazzák a tengerészetnél. Usui sensei kérésére reiki klinikát nyit, ahol nyilvános kezeléseket végez a tanítványaival, ez később a Gakkai szervezettől való eltávolodáshoz, majd szakításhoz vezet 1929-ben.

Hayashi sensei megalapítja a Hayashi Reiki Kenkyukai-t (Intézet), ezen szervezet bocsátja ki az oklevelet, melyeken továbbra is használja a Shin Shin Kaizen Usui Reiki Ryoho szókapcsolatot, ami kifejezi, hogy lojális maradt Usui mester tanításához.

Egy 1928-ben megjelent cikkben, egy tanítványa, Shou Matsui úr így jellemzi őt: „ő egy szorgalmas, melegszívű kapitány, aki úgy néz ki, mintha eleve reiki gyógyítónak született volna…”

Élete során 13 shihan (reiki tanár) fokozatú tanárt avat, aki közöl Hawayo Takata volt a legutolsó, aki révén a reiki eljutott nyugatra.

Hayashi sensei aktívan népszerűsítette a reikit szerte Japánban, így a reiki tanítása igen sok emberhez jutott el. 1940. május 11-én hal meg Atami városban lévő üdülő villájában. Eltávozását követően felesége, Chie Hayashi veszi át az Intézet vezetését, mely 1955-ben végleg bezár, miután nem akad olyan jelölt, aki folytatná ezt a munkát.

Hayashi sensei tanítása a reikiről

Orvosi tudását felhasználva továbbfejlesztette a kezelési gyakorlatot, azonban a reiki szellemi tanításában, hű maradt a mesteréhez.

Bevezette a kezelőágyak alkalmazását (a szék helyett) és ajánlotta, hogy lehetőség szerint a pácienst 2 (vagy több) ember kezeljen egyszerre a hatékonyság növelése érdekében.

Hayashi mester kezelési útmutatója a szervek kezelésére fókuszált, mely némileg eltért Usui mester kezelési útmutatójától, ahol például a csigolyák és szervek kapcsolatának koncepcióját is alkalmazták. Hayashi kezelés útmutatója számos kezelés kézpozíciót is tartalmaz, mely alapján Hawayo Takata kifejlesztette a kötött kézpozíciós rendszert és ő maga is új kezelési útmutatót hozott létre.

Szintén a tanítás szerves része volt a Meiji császár válogatott waka verseinek a szavalása, melyeket a hallgatók megkaptak, mint szellemi táplálékot az elme elcsendesítése céljából.

Hayashi sensei nyilvános szemináriumi képzéseken adta át a tudását, míg Usui mester idejében a tanítványok összejövetelek során haladtak fokról-fokra. Jelenleg az Usui Reiki Ryoho Gakkai továbbra is ezt a zárt rendszert alkalmazza és nincsenek publikus szemináriumi tanulási, gyakorlási lehetőségek.

A reiki fokozatok a shoden, okuden és shinpiden volt. Utóbbi tovább volt osztva shihan-kaku (asszisztens) és shihan (tanár) szintre. Ezen szinteket csak Hayashi sensei és néhány tanítványa oktathatta, Hayashi mester jóváhagyásával.

A tanítás menete rendszerint úgy történt, hogy először történt a reiki behangolás (reiju), majd az előadás és gyakorlás következett. Szintén feljegyezték, hogy a 1930-as évek végén amikor vidéken oktatott, akkor egy 5 napos szeminárium során egyszerre tanította a shoden és okuden szinteket. Tokyoban, a székhelyén viszont mindig külön oktatta.

Chujiro Hayashitól ered az a szokás is, hogy a Gokai tekercset kifüggesztik a hallgatókkal szembe és így fogadták a behangolást sötét szobában, seiza ülésben, mivel a tekercs erős spirituális kisugárzással bír.

Hayashi sensei használt anatómiai atlaszt az oktatás során demonstrálva, milyen esetekben mit kell kezelni. A kezelés oktatása során nagy hangsúlyt fektetett a byosen koncepció és a masszázs elemek használatára és reiki kezelés működési hátterének ismertetésére.

Chujiro Hayashi mester öröksége és a Jikiden Reiki

Bár a Hayashi Reiki Intézet 1955-ben bezárta a kapuit és az amerikai megszállás ellehetetlenítette a reiki nyilvános tanítását és gyakorlását, számos család és kis közösség őrizte tovább a lángot. A reiki teljesen eltűnt a köztudatból az 1970-es évekre annak ellenére, hogy 1945-ben közel 2 millió reiki gyakorló volt, de a módszer így sem merült teljesen feledésbe.

Usui és Hayashi mester tanítványai és szűkebb környezetük kis közösségekben otthon gyakorolták a reikit. A fordulatot az jelentette, amikor nyugati reiki mesterek az 1980-as évek végétől elkezdték a reiki nyugati stílusát oktatni, ami kedvező fogadtatásra talált Japánban és az elkezdett egyre inkább terjedni.

Ezzel párhuzamosan az is kiderült a nyugati mesterek számára, hogy a reiki nem halt ki Japánban, nagyon is élő tradíció, viszont a nyugaton gyakorolt forma számos dologban eltér, mint ahogy azt korábban gyakorolták. Bár voltak élő tanítói a reiki japán átadási vonalainak, azonban a kulturális különbségek és az idegen nyelvi nehézségek miatt sok nyugati reiki mester azon törekvése, hogy megtanulják a japán reiki stílust, kudarcot vallott.

Számos japán mester a mai napig nem tart nyilvánosan meghirdetett tanfolyamokat, pláne nem Japánon kívül, így a nyugati emberek számára a japán nyelv és japán kulturális szokások ismeretének hiánya miatt igen korlátozottak a lehetőségek.

Ezen kivételek egyike a Jikiden Reiki.

Chiyoko Yamaguchi
Chiyoko Yamaguchi

A „Jikiden” szó jelentése „közvetlenül ráhagyományoz/közvetlen tanítás”. Chiyoko Yamaguchi  és fia Tadao, a Jikiden Reiki megalapítói, Hayashi sensei tanításához nyúlnak vissza abban az eredeti formában, ahogy az 1930-as évek végén tanították, változtatások nélkül.

Mi, a Jikiden Reiki tanárai tisztán követjük ezt a japán rendszert megőrizve a reiki tanításának japán spirituális hátterét és eredeti technikáit, egy nemzetközi reiki rendszer keretében. Ez miként lehetséges?

Chiyoko Yamaguchi rokonságában számos családtag szintén közvetlenül Chujiro Hayashi mestertől tanult reikit, így számos elérhető dokumentum, Chiyoko visszaemlékezési és tapasztalata, valamint Frank Arjava Petter kutatásai tették lehetővé Hayashi rendszérenek hiteles rekonstrukcióját.

A Jikiden Reiki stílus Hayashi mester tanítását követő fő karakterei:

  • A szeminárium anyaga, menete azonos azzal, amit Chikyo Yamaguchi tanult Hayashi senseiől és kibocsátott oklevél formátuma is korhű.
  • A jegyzet írásos forrásokon alapul, amit Chiyoko Yamaguchi rokonságában kaptak a hallgatók
  • A nemzetközi szemináriumokon 5 nap alatt sajátítható el a shoden&okuden fokozat – követve Hayashi sensei vidéki oktatási módszerét
  • Japán stílusú rendszer: reiki tanárokat csak az Intézet vezetője képezhet
  • Egyszerűségre törekvés, gyakorlatias oktatás
  • Nagy hangsúly a kezelés gyakorlásán
  • Szimbólumok, technikák eredeti formában történő tanítása és azok japán spirituális magyarázatai
  • Japán stílusú reiiju – behangolás – melyet nemcsak a tanfolyamon, hanem a gyakorló foglalkozáson ismételnek az energetikai fejlődés céljából
  • Eszenciális az elmével való munka, a gokai, Meiji császár waka versei és a Hatsurei-ho meditáció gyakorlása
  • A gokai tekercs használata
  • A byosen és vérfrissítő massázs fő eleme a reiki kezelésnek
  • Mentes a nyugati hatásoktól, pl.: csakrák kezelése, bioenergetikai koncepciók, kötött kézpozíciók, mester szimbólum használata, szimbólumok nyugati módon alkalmazása, eltérő beavatási ceremónia az egyes fokozatoknál, stb.

Chujiro Hayashinak nem maradt fenn hasonlóan nyilvánosan elérhető – szemináriumokat is tartó – tanátadási vonala, a legtöbb reiki stílus Hawayo Takatán keresztül fejlődött tovább, melyek áttekintéséről ezen cikk (ENG) ad átfogó képet. Így azt gondolom a Jikiden Reikinek nagy szerepe van abban, hogy megőrizzük a Chujiro Hayashi sensei élő tanítását.

Ajánlott források:
Frank Arava Petter: The Hayashi Reiki Manual
Frans&Bronwen Stiene: The reiki sourcebook
Marianne Streich cikke
Nishina Masaki: reiki and japan
Tadao Yamaguchi: Light on the origins of reiki

 

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító