Frank Arjava Petter: Ez a REIKI – A test, elme és lélek átalakítása a gyökerektől a gyakorlatig

Ha még csak ismerkedsz a reikivel, netán már végeztél reiki tanfolyamot, nagy hasznodra válhat az alábbi (egyelőre csak angol és német nyelven elérhető) reiki könyv, mely a szemináriumi tananyagon túl segíti a további elmélyedést a reiki japán gyökereiben, a különböző technikák alkalmazásában, ezért reiki mesterek számára is ideális a következő kiadvány olvasása.

EZ A REIKI: A TEST, ELME ÉS LÉLEK ÁTALAKÍTÁSA A GYÖKEREKTŐL A GYAKORLATIG

(THIS IS REIKI: TRANSFORMATION OF BODY, MIND AND SOUL FROM THE ORIGINS TO THE PRACTICE)

Frank Arjava Petter ez reiki könyv borító

Minden elfogultság nélkül elmondható, hogy ez az egyik legteljesebb, legrészletesebb könyv, melyet a reiki történelméről, spirituális hátteréről és annak gyakorlatairól olvashattál. Nem túlzás a cím, sőt… ha találkoztál már Frank Arjava Petterrel, olyan, mintha ő maga olvasná a könyvet. A szavakból árad a reiki iránti szenvedély, mely megérinti az olvasó szívét, olvasás közben könnyen elvesztheted az időérzéked. Ez nem csak egy részletes útikalauz a reikihez, hanem Arjava számos személyes története, tapasztalata, humora egészíti ki. Számos fotó, ábra színesíti a könyvet, így igen élvezetes olvasni. A könyv elsősorban reiki tanároknak, gyakorlóknakíródott, értékes forrásként segít tovább mélyíteni, pontosítani a tanultakat, könnyen felhasználható a tanítás során is.

A bevezető részben részletes áttekintést kaphatsz a reiki kanji írásjel jelentéséről, megtudhatod mit jelent a Shin Shin Kaizen Usui Reiki Ryoho kifejezés és honnan ered. Majd a Gokai, az öt alapelv magyarázata következik. A reiki japán gyökereit bemutató könyv nem lenne teljes a reikiben használt japán kifejezések értelmezése nélkül. Így megismerheted a Ki, az Anjin RyumeiReiju, Ryoho, Reiho, Shoden, Okuden, Shinpiden, Sensei, Kanji, Shirushi, Kotodama, Jumon, Tanden, Gassho, Kokoro kifejezéseket is, melyeket a könyv többször használ a különböző fejezetekben.

A reiki történetét taglaló fejezetben alapos részletességgel feltárul Usui sensei és őseinek története, a reiki felfedezése, az Usui Reiki Ryoho Gakkai megalakulásának körülményei, jelentős személyiségei. Usui senseitől származó írást is megtalálunk itt, melyben arról faggatták korabeli újságírók, miért tanítja nyilvánosan a reikit. (Kokai-denju) Hayashi sensei és a Hayashi Reiki Kenyukai bemutatását követően Arjava személyes kutatómunkájáról számol be, hogyan próbált rátalálni a reiki japán gyökereire, hogyan sikerült kapcsolatba lépnie Koyama sensei-jel, hogyan találkozott Fumio Ogawa-val és végül hogyan bukkant rá a Yamaguchi családra és hogyan kezdett el japán reikit tanulni Chiyoko Yamaguchi kezei alatt, milyen élményei voltak ezen a szemináriumon és hogyan vált a Jikiden Reiki tanárává, majd Tadao Yamaguchi jobbkezeként alelnökké a Jikiden Reiki Intézetben.

A következő nagy részben Arjava sensei a Kurama-hegyre kalauzol el, bemutatva számos szent helyét ennek a misztikus hegynek, számos gyakorlati tudnivalót, útmutatást kaphatsz, ha egyszer turistaként felkeresnéd. Szintén bemutatásra kerül Usui mester síremlékműve, és hogy hogyan viselkedjünk a temetőben. Arjava fordításban megtaláljuk a szív-szutra fordítását, melyet a mai napig recitálnak a Gakkai szervezetben. Végül Usui sensei szülőfalujáról, Tanai faluról olvashatsz egy kis leírást sok képpel bemutatva.

A harmadik nagy fejezet a reiki történeti, kulturális és vallási hátterével foglalkozik. Így megismerheted a mentális gyógyítás, a sei heki technika eredetét a buddhizmus történetén keresztül. Arjava bemutat számos Usui idejében működött reikihez hasonló csoportot és azok hasonlóságát a reikivel.

A negyedik fejezet a reiki gyakorlatainak leírásával foglalkozik, melyek nem csupán a technikák leírása, hanem azok ezoterikus elméleti háttere is elolvasható. Részletesen olvashatsz a reiki kezelés holisztikus szemszögéből, működési mechanizmusáról, miért esszenciális a “byosen“, a toxinok érzékelése a kezelések során, hogyan fejlesszük az érzékelésünk. A könyv ezen fejezete a következő japán technikákat ismerteti:

 • Hatsurei-ho (Gassho meditáció),
 • Joshin Kokyu-ho (A szellem megtisztítása a légzés segítségével),
 • Reiji-ho (A reiki meghívása),
 • Kenyoku (Száraz fürdés),
 • Nentatsu-ho (Méregtelenítés technika),
 • Reiki mawashi (Reiki áramlás csoport gyakorlat),
 • Shu Chu reiki (Koncentrált reiki csoport gyakorlat),
 • Enkaku chiryo (Táv gyógyítás kezelés),
 • Seiheki chiryo (Rossz szokás gyógyítás kezelés),
 • Gyoshi-ho (Gyógyítás a szemekkel),
 • Koki-ho (Gyógyítás a lélegzettel),
 • Reiki undo (Reiki gyakorlat),
 • Hesso chiryo (Köldök gyógyítás kezelés),
 • Jacki-kiri Joka-ho (A negatív energia átalakítása),
 • Genetsu-ho (Technika a láz csillapítására),
 • Byogen chiryo (A betegség gyökerének kezelése),
 • Hanshin chiryo (Fél-test kezelés),
 • Hanshin Koketsu-ho (Fél test vérkicserélődés gyakorlat),
 • Tanden chiryo (Tanden kezelés),
 • Gedoku-ho (Méregtelenítés technika),
 • Ketsuei Kokan-ho (Vérkicserélődés technika).

A függelék számos érdekes dokumentumot tartalmaz úgy mint:

 • Koyama sensei kézikönyvéből származó írás
 • Gizo Tomabechi: Az én módszertanom és a Reiki Ryoho
 • Interjú Fumio Ogawa-val
 • Interjú Chiyoko Yamaguchi-val

Személyesen is nagy szeretettel ajánlom ezt a könyvet, mely hozzám a legközelebb áll.

Könyvajánló

FRANK ARJAVA PETTER:

A HAYASHI REIKI KÉZIKÖNYV

FRANK ARJAVA PETTER:

DR. MIKAO USUI EREDETI REIKI KÉZIKÖNYVE

MASAKI NISHINA:

REIKI ÉS JAPÁN

KAIJI TOMITA:

REIKI TO JINJUTSU

ROBERT N. FUESTON:

AZ USUI SHIKI REIKI RYOHO RENDSZERE ÉS TÖRTÉNETE

TADADO YAMAGUCHI:

RÁTALÁLÁS A REIKI GYÖKEREIRE

WILLIAM LEE RAND:

A REIKI BIZONYÍTÉKOKON ALAPULÓ TÖRTÉNETE

Szabó Gábor: Reiki A-tól Z-ig c. könyv

REIKI

A-TÓL Z-IG

Ha szeretnél egy magyar nyelven olvasható, átfogó kézikönyvet, had ajánljam figyelmedbe Reiki A-tól Z-ig címmel megjelent munkám, mely tartalmazza a legfrissebb idegen nyelven megjelent kutatások összefoglalóját, a reiki érthető, letisztult magyarázatát és közel 10 év Jikiden Reiki gyakorlati tapasztalat tükrében számos olyan gyakorlati tippet, tanácsot, ami hasznodra válik, hogy igazán hatékonyan tudd alkalmazni ezt a japán módszert, mit tegyél ha elakadsz, hogyan fejleszd magad professzionális szintre.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító