William Lee Rand: A reiki bizonyítékokon alapuló története

Ha már tanultál korábban reikit, esetleg tanítod is, akkor a Reiki Képzés Nemzetközi Központ kiadásában megjelent A reiki bizonyítékokon alapuló története c. könyv igazán neked való. William Lee Rand és Marianne Streich összefoglaló írásai részletes hátteret adnak a reiki történeti aspektusához, bemutatva jeles személyiségeit, számos eredeti forrás bizonyítékot és igazi gyöngyszem Hiroshi Doi sensei-jel készült 2003-as és 2014-es interjú, valamint Hawayo Takata jegyzete. A könyv viszont nem tartalmaz technikákat és a gyakorlással kapcsolatos tudnivalókat. És szintén nem javaslom olyanok számára, akik még nem hallottak a reikiről, sokkal inkább már reiki gyakorlók számára íródott mintegy 110 oldalnyi terjedelemben, melyet 2014-ben adtak ki.

WILLIAM LEE RAND: A REIKI BIZONYÍTÉKOKON ALAPULÓ TÖRTÉNETE (AN EVIDENCE BASED HISTORY OF REIKI)

William Lee Rand: a reiki bizonyitékokon alapuló története

Az első fejezet a reiki történetének forrásainak megjelölésével foglalkozik.

A második fejezet témája a reiki átfogó története, mely végigveszi a főbb történelmi eseményeket, a reiki rendszerének változásait a kezdetektől Mikao Usui, Chujiro Hayashi, Hawayo Takata életén át egészen a napjainkig számos forrás, más hiteles, de kevésbé ismert szerző írásait is megjelölve mintegy 16 oldal terjedelemben.

A harmadik fejezet a Reiki Ryoho Hikkei szemelvényinek válogatása, így:

  • Gokai, az öt életszabály
  • Kokai Denju Setsumei (Nyilvános Tanítás Magyarázata) – teljes szöveg

A negyedik fejezet a Reiki korai, Usui előtti szakaszával foglalkozik. Hiroshi Doi és Toshitaka Mochizuki szerzőkre hivatkozva ugyanis kiderül több gyógyító rendszer is használta a reiki és ryoho kifejezéseket (különböző szókapcsolatokban) és ebben a fejezetben a reiki szó magyarázatát is megismerheti az olvasó. Valamint, hogy ténylegesen miként nevezte Usui mester a rendszerét.

Az ötödik fejezet Dr. Chujiro Hayashi sensei életével és rendszerével foglalkozik. Ezen rész áttekinti Hayashi mester életét, rendszerét, miként tartotta a tanfolyamokat, szó esik a kezelési könyvéről, fokozatokról, szimbólumokról és kezelési rendszeréről. Ez azért is lényeges, mert a legtöbb tanfolyamon minimális információ hangzik Hayashi senseiről, noha fontos kiindulópontja a reiki további fejlődésének.

hatodik és hetedik fejezet, Hiroshi Doi mesterrel készült 2014-es és 2003-as interjúkat közli, mely igazi csemege minden reiki gyakorló számára, aki kíváncsi a reiki mélyebb aspektusainak megismerésére és többek között sok információ elhangzik a Gakkai és Usui eredeti rendszerével kapcsolatban is és sok félreértést tisztáz, mely nyugaton szárnyra kapott a reikivel kapcsolatban. (Szerk.: Hirsohi Doi a Gakkai szervezet tagja, de maga az általa kifejlesztett saját rendszerét oktatja, ez a Gendai Reiki Ho)

A nyolcadik fejezet a DKM mester reiki szimbólum eredetével foglalkozik, mellyel kapcsolatban én is írtam.

A kilencedik fejezet Hawayo Takata életét és rendszerét mutatja be. Ez egy szintén olyan fejezet, melyről nem jelent meg magyar nyelvű könyv. Az írás bemutatja a Takata koncepcióit a reikiről, kezelésének felépítését és hogy miként oktatta a reikit az 1970-es években. Ha még többet szeretnél megtudni erről a témáról, akkor olvasd el Robert Fueston: The History and System of Usui Shiki Reiki Ryoho (Reiki: Transmissions of Light) c. 2016. februárban megjelent könyvét, mely még ennél bővebb tájékoztatást nyújt.

A tizedik fejezet Hawayo Takata kezelési útmutatója, melyről én is írtam már egy összefoglalót.

Összefoglalva: ha nem akarsz több száz oldalt átrágni, hogy megismerd a reikivel kapcsolatos legfrissebb és legfontosabb információkat, akkor ez a jól felépített és átfogó reiki könyv neked íródott és mindenképpen érdemes áttanulmányoznod.

Könyvajánló

FRANK ARJAVA PETTER:

A HAYASHI REIKI KÉZIKÖNYV

FRANK ARJAVA PETTER:

DR. MIKAO USUI EREDETI REIKI KÉZIKÖNYVE

MASAKI NISHINA:

REIKI ÉS JAPÁN

KAIJI TOMITA:

REIKI TO JINJUTSU

ROBERT N. FUESTON:

AZ USUI SHIKI REIKI RYOHO RENDSZERE ÉS TÖRTÉNETE

TADADO YAMAGUCHI:

RÁTALÁLÁS A REIKI GYÖKEREIRE

WILLIAM LEE RAND:

A REIKI BIZONYÍTÉKOKON ALAPULÓ TÖRTÉNETE

Szabó Gábor: Reiki A-tól Z-ig c. könyv

REIKI

A-TÓL Z-IG

Ha szeretnél egy magyar nyelven olvasható, átfogó kézikönyvet, had ajánljam figyelmedbe Reiki A-tól Z-ig címmel megjelent munkám, mely tartalmazza a legfrissebb idegen nyelven megjelent kutatások összefoglalóját, a reiki érthető, letisztult magyarázatát és közel 10 év Jikiden Reiki gyakorlati tapasztalat tükrében számos olyan gyakorlati tippet, tanácsot, ami hasznodra válik, hogy igazán hatékonyan tudd alkalmazni ezt a japán módszert, mit tegyél ha elakadsz, hogyan fejleszd magad professzionális szintre.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító