Reiki to jinjutsu: Kaiji Tomita 1933-as könyvének bemutatása

Reiki to jinjutsu: Kaiji Tomita 1933-as könyvének bemutatása
Viszonylag kevés forrás dokumentuma van a reikinek a 20. század elejéről. Egyik ilyen nem széles körben ismert különlegesség Kaiji Tomita: Reiki to Jinjutsu – Tomita Ryû Teate Ryôhô (Reiki és humanitárius munka – Tomita Ryu Kézrátételes Gyógyítás) c. könyve, mely először 1933-ban jelent meg. Kaiji Tomita, a reiki megalapítójának Mikao Usuinak volt a tanítványa, akinek könyvét 1999-ben Toshitaka Mochizuki segítségével újra kiadták és jelenleg is megvásárolható az amazon.com oldalán (egyelőre japán nyelven érhető el kizárólag).

Bronwen and Frans Stiene cikke az alábbi érdekességeket említi meg erről a kiadványról:

Kaiji Tomita

A könyv számos esettanulmányt tartalmaz, a Hatsurei-ho reiki meditációs technika leírását (ami tartalmazza a Meiji waka versek használatát) és kézpozíciókat a különböző betegségekre. (Szerk.: Mikao Usui és Dr. Chujiro Hayashi senseieknek is volt saját reiki kezelési útmutatójuk)

Szintén érdekessége számos korabeli reiki kezelést bemutató fotó (érdekességként ITT és ITT, de nem a könyvből), ahol a kliens seiza ülésben illetve fekve tartózkodik.

A könyv megemlíti, hogy Kaiji Tomita sensei iskolájának neve Teate Ryoho Kai, ahol a reikit az alábbi 4 szinten adták át: shoden, chuden, okuden és kaiden.

A kiadvány szintén részletesen magyarázza a Hatsurei-ho meditációs technikát (ami egy korai technikája a reikinek) és a könyvben ismertetett leírás egy sokkal egyszerűbb formája annak, amit ma Japánban vagy itt Nyugaton gyakorolnak. (Meiji császár által írt waka stílusú verseket ma már nem kántálják a Hatsurei-ho gyakorlat modern formájában itt Nyugaton)

“Először ülj le és próbálj meg koncentrálni (és egyesíteni) az elmédet és a testedet. Válassz egy csendes helyet vagy ahol kényelmesen el tudsz lazulni. A szövegben szereplő seiza szónak két olvasata van: az egyik a csendben ülést jelenti, míg a másik a seiza japán ülés fizikai kivitelezését.

Seiza (japán értelemben csendben ülni)

Ülj seiza pozícióba, vedd fel a gassho pozíciót azzal a céllal, hogy összegyűjtsd/koncentráld az energiát a szívből a tenyerekbe. Tartsd a tenyereket összeérintve anélkül, hogy a karból vagy a vállból erőltetnéd. Engedd le a vállakat és kulcsold össze a kezeket, az ujjak finoman érintkezzenek és érezd meg a tested egyenes helyzetét. Csukd be a szemeid.

Jôshin hô (az elme megtisztításának módszere)

A Jôshin-hô célja, hogy megtisztítsd és egyesítsd az elméd. Amint ez ülő helyzetben megtörtént recitálj (magadban) néhány waka verset és válj eggyé a jelentésükkel. (Kattints a linkre a waka versek verses magyar fordításához!)

Hatsurei hô

Ha követted az előző lépéseket és sikerült a tenyeredben a fókuszt megőrizni, akkor azok elkezdtek melegedni. Ez az amit a (Tomita ryû) úgy hív ”reiha”. (Rei hullám – Szerk.: a REI szó jelentése: valami különleges, szent mennyei, misztikus) Ezt mint bizsergő érzésként érezheted meg, ami hasonlatos az elektromos áramhoz. A keletkezett hő és a rei hullám az, ami spirituális energiát hoz létre. Még ha az érzetek elsőre gyengék is, később egyre erősebb kell legyen, ahogy fenntartod a koncentrációd.

5 napos terv

Ismételd a fenti lépéseket 5 egymást követő napon és koncentrálj legalább 30 percen át. (fokozatosan növekedve végül elérte az egy órát)”

Szerk.: A Hatsurei-ho a reiki egyik legfontosabb alapgyakorlata az energia átadás és a kéz energia érzékelésének fejlesztésére. A hatás szempontjából mindegy, hogy egy ilyen Kaiji Tomita: Reiki to Jinjutsu – Tomita Ryû Teate Ryôhô könyvében ismertetett egyszerű változatot gyakorolsz vagy egy összetettebb modern verziót. Érdekesség, hogy a Jikiden Reikiben is Kaiji Tomita gyakorlatához nagyon hasonló egyszerű verziót gyakorlunk és az otthoni reiki gyakorláshoz szintén van egy 5 napos gyakorlatsor is leírva a készség fejlesztésére.

Felteheted még azt a kérdést is kell-e feltétlen a Meiji waka verseket kántálni. Nem japánként úgy gondolom ezt nem kell erőltetni. Helyette elmondhatod az öt életszabályt japánul vagy egyszerűen csak beteheted a kedvenc meditációs zenédet és a légzésedre fókuszálsz. A gyakorlat lényege ugyanis az üres elme fókuszált állapotának megtartása. Ehhez több út is vezethet. Az üres elme állapotot így sem lesz egyszerű a kezdetben megtartani. De ahogy gyakorolsz úgy lesz egyre könnyebb és a reikid is erősebb lesz. Ha beszélsz japán nyelven, mindenképpen érdemes beszerezned ezt a könyvet.

 

Ha szeretnél egy magyar nyelven olvasható, átfogó kézikönyvet, had ajánljam figyelmedbe Reiki A-tól Z-ig címmel megjelent munkám, mely tartalmazza a legfrissebb idegen nyelven megjelent kutatások összefoglalóját, a reiki érthető, letisztult magyarázatát és közel 10 év Jikiden Reiki gyakorlati tapasztalat tükrében számos olyan gyakorlati tippet, tanácsot, ami hasznodra válik, hogy igazán hatékonyan tudd alkalmazni ezt a japán módszert, mit tegyél ha elakadsz, hogyan fejleszd magad professzionális szintre.

Bemutatkozás

Szabó Gábor

A Reiki számomra nem csak egy kézrátételes gyógymód, hanem egy szemléletmód és szellemi út is, mely a gondolatok és érzések kiegyensúlyozásán keresztül segít a harmonikusabb és boldogabb élet megteremtésében. Hiszem, hogy mindenki képes saját kezébe venni életét, egészségét, boldogságát és ebben igyekszem támogatni a hozzám forduló embereket.

Telefon: +36 70 414 0508

Email: gabor@jikidenreiki.hu

Rendeld meg a saját példányod a képre kattintva!

Tanfolyam időpontok

Reiki tanfolyam tájékoztató »

Reiki 1. tanfolyam

Bővebben »

2019. november 16-17. (szo-va)
2019. december 7-8. (szo-va)

Budapest, VII. ker.

Reiki 2. tanfolyam

Bővebben »

Budapest, VII. ker.

Reiki kezelés

Kérlek kérj időpontot elérhetőségeimen!
Helyszín: Budapest
Bővebb tájékoztató »
English prospectus: Reiki treatment in Budapest »

Értesülj a legfrissebb reikis hírekről!

Név:
Adatkezelési szabályzatot elfogadom.
Beleegyezem a hírlevelek fogadásába.

Csatlakozz Te is!

Minden nap reiki önkezelést végzek

Ajándék ebook a reikiről

Töltsd le ezt az ingyenes minikönyvet, mely lerántja a titkot a reikit övező legendákról!

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről.

Szerezd be most!

Név:
Adatkezelési szabályzatot elfogadom.
Beleegyezem a hírlevelek fogadásába.

Köszönöm az érdeklődésed! Az ingyenes tájékoztató anyagot hamarosan megtalálod a postafiókodban.

Töltsd le az ingyenes segítő anyagokat és az ajándék meditációt!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

 

Név:
Adatkezelési szabályzatot elfogadom.
Beleegyezem a hírlevelek fogadásába.

Köszönöm az érdeklődésed! Az ingyenes tájékoztató anyagot hamarosan megtalálod a postafiókodban.