Reiki és kokoro: út a test és elme-szív harmóniájába

Reiki és kokoro: út a test és elme-szív harmóniájába

A reiki módszert illetően a legtöbb embernek a kézrátételes gyógyítás ugrik be, pedig van egy kevésbé ismert spirituális része is, mely az elme és szív egyensúlyának megteremtéséről szól. Alapvetően a test és a lélek egyensúlya kéz a kézben jár, nem lehetne elválasztani egymástól. A reiki megalapítója, Mikao Usui azt mondta: „Amikor egy ember mentálisan meggyógyul és spirituálisan egészséges, a fizikai egészség természetesen következik be”. Így különösen fontos lenne ennek nagyobb figyelmet szentelni. Ez a cikkem a harmonet.hu oldalán jelent meg először.

Mi a kokoro és hogy kapcsolódik a reikihez?

A japán kultúrában létezik egy szó, a kokoro (), amit általánosan úgy fordítanak, mint „szív”. Azonban ez csak az igazság fele, ha jobban ismered a japán kultúrát. Míg nyugaton elválasztjuk egymástól a testet, az elmét és a szívet, Japánban az elme és az szív egységet alkot. Ezt az egységet fejezi ki a kokoro japán kifejezés.

Frank Arjava Petter: Ez a reiki c. könyvében arról ír, hogy nyugaton hajlamosak vagyunk a gondolatainkat és az érzéseinket külön választani. Ugyanis, ha azt egy egységként kezeljük, akkor teljesen másként fogjuk érzékelni az önvalónkat, a világot és a történéseket. Ezért, ha megkérdezünk egy japán embert, hogy mi a véleménye és milyen érzése van egy érintett témáról, akkor azt egységként érzékeli. Míg a nyugati ember számára könnyen lehetséges, hogy a témáról a racionális véleménye és az azzal kapcsolatos érzése különböző.

Bár nyugaton a technikát is reiki néven nevezik, de az eredeti japán kifejezés a Shin Shin Kaizen Usui Reiki Ryoho (心身改善臼井靈氣) – Usui Reiki Gyógymód az Elme és Test Fejlesztésére. Ha megnézed a „Kokoro” és az első „Shin” (心) szavak kanji írásjelét, akkor láthatod az azonosságot. Tehát, amikor a reikiről beszélünk, nem tekinthetünk el attól, hogy a fizikai jólét mellett különösen hangsúlyos az elme-szív, azaz érzelmeink egyensúlya.

Nem véletlen, hogy a reiki 5 alapelveként megfogalmazott GoKai bevezetőjében ez áll: „A boldogság meghívásának titkos módszere, szellemi gyógyír minden betegségre.” Ebben a reiki alapítója azt javasolja, hogy a mellkasunk előtt összetéve a kezünket, reggel és este mondjuk szívből hangosan:

  • Csak ma
  • Nem vagyok dühös
  • Nem aggodalmaskodom
  • Hálás vagyok
  • Teljesítem a kötelességeim
  • Kedves vagyok az emberekhez

Mely felhívja a figyelmet, mennyire fontos elkerülni a negatív érzelmeket és tudatosítani a pozitívokat a boldog élet megteremtéséhez!

Hogy teremthetsz reikivel harmóniát a test és az elme-szív egységében?

A reiki gyakorlásának három fő pillére van:

  1. A meditáció
  2. A kezelés gyakorlása
  3. Az öt alapelv tudatos élése

Ezek kölcsönhatásban állnak egymással és erősítik a testi-lelki egészség felé tett erőfeszítéseid. Ha megkezeled önmagad, jobb lesz a közérzeted az ép fizikai testedben. Ha elcsendesül az elméd, megtapasztalod a belső békét. Ha benne vagy a fókuszált üres állapotban, könnyebben jön az intuíció és így eredményesebbé válik a reiki kezelésed is.

Tehát kijelenthető, hogy minden az elméből indul ki. Ha megvizsgálod a nagyobb múltra visszavezethető tradicionális technikákat, akkor felfedezheted, hogy az összes az elme lecsendesítésén alapszik. Ugyanis amikor agyalsz, gondolkozol, akkor kívül helyezed a fókuszt és eltávolodsz az önvalódtól.

Az elméd folyamatosan ítéleteket gyárt, kétségeket ébreszt, a múlton vagy a jövőn rágódsz, negatív érzések és gondolatok cikázhatnak benned. Ha folyton gondolsz valamire, az kicsit olyan, mint folyamatosan nyomni a padlógázt a teljes kifulladásig. Az ilyen agyalás olyan tünetekhez vezet, mint kimerültség, rossz alvás, emésztési problémák, szélsőséges esetben szorongás, pánikbetegség, stb.

Ezért esszenciális, hogy megtanuld, hogyan válhatsz nyugodttá és miként kerülhetsz a gondolat nélküliség állapotába. Megfigyelted már, hogy amikor kellemesen fáradt vagy, akkor megszűnnek a gondolatok? Lehuppansz egy kényelmes fotelbe és azt érzed, ez a chill állapot bárcsak örökké tartana: nem gondolsz semmire, nincs benned feszültség, a teljes béke és csönd jár át egy rövid időre.

Szerencsére mesterségesen is előidézhető ez az állapot, pl. meditáció során, sőt arra is lehet kondicionálni az elmét, hogy a hétköznapok során se felejtsen el minél inkább ebben az ellazult állapotban maradni.

A reiki elmére gyakorolt pozitív hatása

A jó hír az, hogy a reiki gyakorlása során egyszerűen megtapasztalhatod ezt. A reiki beavatás ugyanis megnyitja azt a csatornát, ami által sokkal tisztábban és erőteljesebben áramlik benned az Univerzális Energia. Amikor ezt áramoltatod, automatikusan ebbe a gondolatnélküliség állapotba visz bele, ami a meditáció lényege.

Így működik a Hatsurei-Ho reiki meditáció is, mely során a légzésed figyeled, miközben megtapasztalhatod, hogyan áramlik az energia a testedben. Azáltal, hogy eggyé válsz a légzéssel, megszűnik az elme tevékenysége. Azt veszed észre, hogy eltűnik az idő érzékelése, csak a belső nyugalom kellemes állapotában lebegsz.

Amikor reiki kezelést fogadsz vagy adsz egy másik személynek, akkor azt nem az elmédből teszed, hanem kiadod az irányítást és csak tiszta csatornaként fogadod/közvetíted az energiát. Megfigyelheted, ha voltak is gondolataid, hamarosan tovatűnnek. Mennél többet tartózkodsz ebben a tudat állapotban, annál könnyebben tudod fenntartani a kezelés során és később a hétköznapokban is.

A korábban említett öt alapelv úgy egészíti ki a fentebb említett technikákat, hogy segít tudatossá válni a gondolataid minőségét illetően. Japánul kiejtve ezeket az életszabályokat, mantraként működnek és segítenek az elme kikapcsolásában.

A reikiben a reiju – reiki beavatás – fogadása szintén hozzájárul a spirituális és energetikai fejlődéshez. Ez egyfajta koncentrált energia átadás, melyet fordítanak a spirituális képesség átadásaként és lényünk emlékeztetése annak eredeti természetére.

Így, ahogy egy aspiráns egyre többet dolgozik az elméje ürességén, úgy tapasztalja meg a reiki gyakorlás végső célját az Anshin Ritsumei vagy másképp kiejtve Anjin Ryumei (安心立命) állapotot, mely kifejezésben ismét ott találod a „kokoro” kanji írásjelét. Ez az egybecsengés nem véletlen, ugyanis a japán Zen Buddhizmusban a teljes belső békében élést jelenti, melyből semmilyen külső körülmény nem tud kizökkenteni. Ha szeretnél még többet olvasni erről a témáról, jobban megértve a reiki filozófiáját, ajánlom a figyelmedbe a Kokoro és az Univerzális elme c. írásom is.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító