Öt hiba, amit ne kövess el a reiki kezelés során!

Öt hiba, amit ne kövess el a reiki kezelés során!

A reiki kezelés egyszerű dolog, melyhez nem szükséges bonyolult ismeretek összessége. Mégis, amikor emberekkel dolgozol a reiki terápia sokkal többről szól annál, hogy valahova odateszed a kezed. Talán elgondolkoztál, hogyan csináld jobban, mit tudnál még többet a kliensed jobb közérzetéért, hogy eredményesebben kezelj. A reiki kezelés menete nem kőbe vésett szabályok összessége, de segíthetnek támpontot adni, ha még csak most kezdesz el emberekkel foglalkozni reiki kezelés kapcsán. Fontos azonban, hogy megtaláld, Te hogy tudsz legjobban együtt dolgozni a klienseddel, hogyan tudod megteremteni a hatékony gyógyulás feltételeit?

Te mit tartasz még fontosnak a reiki kezelés során? Írd meg, ha további javaslatod van.

1. Az ideális körülmények figyelmen kívül hagyása

Bár nem szokás tárgyi követelményeket támasztani a reiki kezeléshez, azonban ha terápiás kezeléseket végzel mégis érdemes odafigyelni pár dologra, ami segítheti a kliensed ellazulását, komfort állapotát. A legfontosabb tényező a szoba hőmérséklete. Ha a szoba hőmérséklete kevés, vagy fázós a páciensed, mindenképp érdemes kiegészítő vékony polár takarót használni. A kezelésnél szintén praktikus és jól jöhet egy vékony kendő / törölköző, ha ruhával nem takart testrészeket kezelsz (különösen nyáron), ami segít abban, hogy nyáron ne zavarjon az izzadság, télen a hőmérsékleti különbségből fakadó kellemetlen érzetet küszöböli ki.

Terápiás reiki kezeléshez elengedhetetlen a megfelelő és kényelmes kezelő masszázságy használata. Ez legyen elég stabil és nagy ahhoz, hogy egy túlsúlyos kliens is kényelmesen elhelyezkedhessen. A kezelés higiéniájához elengedhetetlen a kezelőágy leterítése tiszta lepedővel, valamint érdemes a fej alá is plusz törölközőt odakészíteni. Praktikus lehet papír zsebkendő, frissítő pl. víz, gyógytea kikészítése. Opcionális, kliensenként eltérő lehet, hogy használsz-e a kezeléshez zenét, füstölőt vagy sem.

Ami viszont kikerülhetetlen az a környezet, ahol fogadod a kliensed. Ez mindenképp egy tiszta, legalább 3×4 méter területű, semleges hangulatú szoba legyen, mely csendes, megvilágításában álljon rendelkezésre normál világosság, ugyanakkor a kezeléshez lehessen csökkenteni a fényerőn. Ideálisan ez csak a terápiára fenntartott helyiség, ha ez nem oldható meg, akkor nappali, mely nincs telezsúfolva a mindennapos, magánéleti tárgyakkal.

Az ideális környezet azért fontos, mert ez az a segítő tér, ahol Te kizárólag az ő problémájával foglalkozol. Nem elhanyagolható tényező, ha valamilyen körülmény miatt nem érzi jól magát vagy valami elvonja a figyelmét, mely befolyásolja a kezelés hatékonyságát és azt az érzetet, amivel távozik tőled. Fontos, hogy érezze a biztonságot, a nyugodtságot, mely abszolút fontos támogatója a gyógyulási folyamatnak.

2. Tanácsokat adsz, ahelyett hogy figyelmesen hallgatnál

Kezelőként természetes attitűd, hogy segíteni szeretnél a hozzád forduló kliensnek a tőled telhető legjobb módon. Azonban érdemes odafigyelni arra, hogy elsősorban jó hallgató legyél, mint jó tanácsokat osztogató ember. Ez különösen igaz akkor, amikor legelőször találkozol a pácienssel.

Talán lehet első blikkre tudod, mi tudna segíteni neki, de nem biztos, hogy az adott pillanatban, arra van szüksége. Sokkal inkább arra, hogy meghallgassák és figyelmet kapjon a problémája.

Mielőtt belekezdesz a reiki kezelésbe mindenképp érdemes meghallgatni, hogy miért jött, miben kéri a segítséged. A terapeuta-kliens viszony bizalomra épül, így talán elsőre nem is nyílik meg teljesen, talán nem mond el minden részletet. Ezért érdemes odafigyelni, hogy miként kommunikálsz. Igencsak ellenjavallott a kritika, „a megmondom a tutit” hozzáállás, ugyanakkor sokat tud segíteni a figyelmes hallgatás, az empátia, néhány esetben olyan kérdések feltétele, amivel maga jön rá a problémájának megoldására.

Szerencsére a reiki kezelés igen nagy előnye, hogy nem szükséges diagnózis a kezelés kivitelezéséhez. Kezelőként ugyanis akár a byosen technika (tenyérrel érzékelve a különböző területek energia érzetét) vagy más intuitív módon pl. a Reiji-ho technika segíthet abban, hogy hol és miként kell kezelned a kliensed.

Azonban akadhatnak olyan helyzetek, amikor a páciensed aktív közreműködésére van szükség: ilyenek a különböző pszichés problémákkal való munka, dolgozás a múlt traumáin vagy ha éppen valamilyen negatív gondolatmintát, rossz szokás megváltoztatása a cél. Itt kikerülhetetlen az őszinte kommunikáció, a bizalom és a segítség a kliens részéről.

A tapasztalat azt mutatja, hogy kell néhány találkozás, míg a bizalom kiépül és a páciensed úgy érzi, valóban megoszthatja a legbenső titkait. Ehhez az szükséges, hogy az „értő hallgatás” szemszögéből legyél képes figyelni rá. A legtöbb emberen sok nyomás, a környezete felől érkező sok oda nem figyelés feszíti, melyek természetesen oldódnak fel, ha azt elmondhatja egy biztonságos, segítő térben. Ráadásul a reiki energia egyszerűen oldja fel a különböző fizikai és pszichés problémák mögött megbúvó energetikai blokkokat, a mögöttük rejlő stresszt.

3. „Ésszel reikizel” ahelyett, hogy hagynád az intuíciód vezessen

A reiki energia áramoltatásának egyik fontos alap gondolata, hogy azt nem az elme működteti. Sőt! Minél inkább „akarja” valaki az energia adását, annál jobban nem áramlik (vagy csak bioenergetikai szinten). Így igaz az a megállapítás is, hogy mennél inkább fejjel tervezed meg, hogy hova rakod a kezed a kezelés során, annál inkább csökken a hatékonysága.

Nem véletlen, hogy a nyugati típusú kötött kézpozíciós kezeléssel szemben a japán Jikiden Reikiben a byosen érzetekre alapozott terápia sokkal hatékonyabb, mert konkrétan a probléma gyökerét célzod meg az energia kezeléssel, oda fókuszálva az idő nagy részét és így gyorsabb is lesz a javulás. Érdemes tehát a belső intuíciót használni.

Magasabb szinten, ha hagyod, hogy a reiki energia vezesse a kezed, meglepő módon leszel képes ráérezni a test gyenge pontjaira. Akár megfigyelhetsz olyan jelenségeket is, hogy az energia „viszi oda” oda a megfelelő helyre a tenyered. Vagy akár még a kezelés előtt kaphatsz olyan intuíciót akár kép, hang, érzet formájában, amiből tudod, hogy a kezelt kliensednek, hol van a legnagyobb szüksége a kezelésre. Az intuíció az elme üres állapotában működik a leghatékonyabban.

Mennél jobban képes vagy ebben az üres, nyitott állapotban lenni, annál több energiát vagy képes csatornázni mely hatással lesz a kezelésed hatékonyságára is. Ez természetesen sok gyakorlással érhető el, ugyanakkor nem a kiváltságosok/kiválasztottak ajándéka a jó intuíció.

Mindenkiben benne van ez a szunnyadó képesség, mely fejleszthető. Meditációval az érzékelés gyakorlásával, a reiki kezelések adásával, a reiju (behangolás) ismétlésével egyre jobban és jobban intuitívvé válhatsz. Fontos azonban, hogy ne hasonlítgasd magad másokhoz, saját magad légy a mérce önmagad és gyógyítói képességed fejlődésében.

4. Nem tervezed meg a kezelést

A terápiás kezelés során előforduló probléma, hogy túlcsúszol az idővel vagy nem megfelelően osztod be azt. Érdemes odafigyelni, hogy mennyi időre tervezed a kezelésed, abból mennyit fordítasz a kliensed meghallgatására és mennyi marad a reiki kezelésre és a végén a tapasztalatok megbeszélésére.

Könnyű ugyanis elcsúszni az arányokkal, ha a páciensed „ki akarja adni” a problémáját vagy ezernyi kérdéssel bombáz, ami elviheti a fókuszt. Érdemes tehát előre eltervezni kezdve, hogy kinyitod az ajtót és fogadod a vendéged addig a pillanatig, amíg elköszön a kapuban. Egy idő után ez egy természetes rutinná válik, de előállhatnak szokatlan helyzetek.

Keretekbe nem foglalható kérdéskör a reiki kezelés kivitelezésének a megtervezése. Arra ne is számíts, hogy minden testrészre elég időd lesz, mert ahogy a fentebbi bekezdésben javasoltam a probléma gyökerére fókuszálj. Teljesen rendben van az is, ha pl. egy pszichés eredetű probléma esetén a fejen dolgozol 60-75 percet és más részre minimális idő jut ugyanúgy, mintha több testrészre fókuszálsz a kezelés során.

Általában jellemző – hacsak nem vagy nagyon rutinos, intuitív – hogy az első 1-2 kezelés inkább általános jellegű kezelés, ahol a byosen érzetek segítségével felméred, hol vannak a gócpontok. Ezért is javasolt, hogy minden páciensedről vezess kezelési adatlapot, ahol a kapcsolati adatok, problémájának leírása, orvosi diagnózis, szedett gyógyszerek, stb. mellett magad is feljegyzed Te mit tapasztaltál az egyes kezeléseken. Hol éreztél erős byosent, annak erőssége, hogyan változott a kezelések hatására, miként javult a kliensed állapota, milyen visszajelzéseket kaptál a terápia során.

5. Azzal a szemléletmóddal reikizel, hogy Te „gyógyítasz”

Reiki kezelőként könnyen abba a hitbe lehet kerülni, hogy „majd meggyógyítalak a reikivel”, főleg, ha könnyen jönnek a sikerek. Ugyanakkor fontos látni, hogy a reiki kezeléssel nem válik senki mindenható gyógyítóvá a reikit alkalmazva. Sokféle ember, sokféle problémájával találkozhatsz, ha aktívan belevágsz a reiki terápiás munkába.

Minél jobban képes vagy félretenni az éned, annál tisztább csatornája leszel a reikinek. Fontos tudatosítani, hogy Te az energia adással megtámogatod a szervezet öngyógyító folyamatait, egyfajta katalizátor szerepét töltve be. Egóval, pökhendiséggel, büszkeséggel nem lehet sikeresen kezelni. Az élet leckéket adhat, ugyanakkor vonzás törvénye szerint olyan betegekkel találkozol, akiknek te leszel a legjobb segítő személy.

Nagyon fontos szempont, hogy a reiki kezelés során mindenképp el kell kerülni a diagnosztizálást, akkor is, ha 100%ig tisztában vagy az energia érzet fizikai megjelenésével, netán „tisztán látsz”. A hivatalos törvények szerint a reiki nem nevezhető gyógyításnak, még akkor sem, ha leletekkel alátámasztható javulásokat tapasztalsz.

Ha a kliensed gyógyszereket szed, érdemes felhívni a figyelmét, hogy konzultáljon rendszeresen az orvosával, hogy megállapítsa a számára optimális adatot és a hivatalos vizsgálatok eredményeként akár csökkentve az adagot.

Kényes, ugyanakkor ugyanilyen lényeges kérdés, hogy meddig tart a reiki terápia hatásossága. Azt gondolom a reiki kezelés terápia során fontos az őszinteség a klienseddel szemben. Érdemes az igazat mondani, ha úgy gondolod a reiki önmagában kevés pl. dietetikai tanácsadásra van szüksége vagy más szakember, pl. képzett természetgyógyász, orvos bevonása szükséges.

Azt is meg kell tudni mondani, ha azt látod a kezelések ellenére sem javul kellő mértékben / stagnál  a páciensed állapota. Ez nem mindig egyszerű, de az egyenes út a legjobb. Ez különösen krónikus betegség esetében fontos. Hiba hamis képet táplálni pl. egy erősen romló utolsó stádiumú rákos beteg esetében.

Végül, de nem utolsósorban a segítői szakma nagy buktatója annak nem észrevétele, ha maga a terapeuta szorul segítségre vagy kiégett állapotba kerül. Ilyenkor nem szégyen segítséget kérni, szünetet tartani, feltöltődni, hogy újult erővel dolgozhass!

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító