A reiki (kezelés) önmagában elég?

A reiki (kezelés) önmagában elég?

A reiki kezelés kapcsán az egyik legtöbbet feltett kérdés, hogy önmagában elégséges-e, mint terápia. Egy laikus számára nehezen dönthető el, hogy minek higgyen jobban: a szájról-szájra járó csodás gyógyulás történeteknek vagy egy szkeptikus ember szájából hallott legyintő kijelentésnek. Az igazság valahol félúton van. Ezen cikk ezt a témakört bontja ki részleteiben, hogy milyen lehetőségeket nyújt és milyen korlátai vannak a reiki kezelésnek. Az írás végére az is ki fog derülni, kell-e és milyen módon lehet/érdemes kiegészíteni a reikit, mint kezelési módszert és hogyan alkalmazható komplex módon a testi-lelki egészség megóvására és a különböző problémák hatékony kezelésére.

A reiki kezelés gyökerei és hatékonyságának faktorai

Ahhoz, hogy jobban érthetővé váljon a témakör, érdemes visszanyúlni Mikao Usui sensei alapítóhoz. Az elbeszélés szerint miután megvilágosodott 1922-ben a Kurama-hegyen, a magaslatról lejövet megbotlott egy cédrus fában és beütötte a lábfejét, ami elkezdett vérezni. Odatéve a kezét azt vette észre, hogy a fájdalom elmúlt, elállt a vérzés és begyógyult a seb. Ezen rácsodálkozás indította el a reiki kezelés alkalmazását illetően, melyet később elkezdett másokon is kipróbálni.

A Kokai Denju Setsumei (Nyilvános Tanítás Magyarázata)-ban Usui mester így fogalmaz: „Ezért aztán a gyógyítandó részt néhány percig folyamatosan nézve, energiát fújva ki rá, vagy dörzsölve is megszüntethetőek olyan kis problémák, mint a fogfájás, akut fájdalom, hasfájás, neuralgia, a különféle zúzódások, vágások és égési sérülések. A fájdalom azonnal megszűnik, a duzzanat visszahúzódik. A krónikus betegségek nem gyógyulnak olyan könnyen, mint az enyhébb megbetegedések. Mindamellett, bár több időt és számos kezelést igényelnek, már egy alkalom után us tapasztalható eredmény jelentkezik.”

A leírás világosan fogalmaz abban, hogy a reiki kezelés főként az akut esetekben hoz gyors és látványos változást, melyet a legtöbb kezdő gyakorló is könnyen megtapasztalhat, miután elvégezte a tanfolyamot. Jóval komplexebb azonban egy krónikus betegség kezelése, mely jóval több kitartást (és néhány esetben több gyakorlatot is) igényel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy félni kellene a komolyabb problémák reiki kezelésétől! Épp ellenkezőleg: mivel nincs mellékhatása és nem lehet elrontani, nagyon értékes tapasztalatokat lehet szerezni, mely mind-mind hozzásegít a fejlődéshez.

Usui mester így folytatja: „Mindegy, hogy férfi vagy nő, idős vagy fiatal, tanult vagy tanulatlan az illető, megkaphatja azt a képességet, hogy saját magát és másokat meggyógyítsa néhány napon belül. Már több mint 1100 embert behangoltam, s közölük egy sem volt, akinél nem működött a gyógyító képesség az első szint (shoden) után. Ilyen rövid időn belül képesnek lenni a betegségek meggyógyítására elsőre lehetetlennek tűnhet, de ez természetes és erre az egyszerűségre vagyunk a legbüszkébbek.”

Amit mindig érdemes fejben tartani, hogy ne „akarjuk” a gyógyulást.

Mennél erősebb ugyanis az elvárás, mennél erősebben „koncentrál” valaki, hogy áramoljon az energia, az annál gyengébb lesz. Igaz ennek az ellenkezője is: minél ellazultabb, minél üresebb fejben valaki, annál erősebbé válik az energia áramlása és annál könnyebb a belső intuícióra is támaszkodni.

Ezért hivatkozik Usui mester, hogy „erre az egyszerűségre vagyunk a legbüszkébbek” A reiki kezelés koncepciója ugyanis pont ennyire egyszerű: a problémás területre helyezzük a kezünket és engedjük, hogy a reiki energia beindítsa a szervezet öngyógyító képességét, feloldja a toxinokat.

Ugyanakkor nem várható el, hogy minden betegség 100%-os gyógyítói legyünk. Megkerülhetetlen a beteg szerepe, szándéka, erőfeszítése a kívánt eredmény érdekében. A betegségek jó része ugyanis valamilyen életmódból fakadó ok miatt alakul ki, ezért a kezelőre nem rakható kizárólagosan a „gyógyulás” felelőssége.

Ha megnézzük Usui mester kezelési útmutatóját a Ryoho Shisin-t, láthatjuk, hogy kb. 90-80 év távlatából nagyon megváltoztak azok a betegség típusok, melyekkel Mikao Usui vagy Dr. Hayashi mester találkoztak az 1920-as, 1930-as években. Míg a múltban számos ma már nem létező fertőző betegség kezelését is megtalálja az olvasó, addig számos korunk jellemző betegsége hiányzik pl. különféle rákos megbetegedések, a különféle speciális allergiák, szív és érrendszeri betegségek és megelőző tüneteik, különféle pszichoszomatikus tünetek és betegségek, melyek korábban egyszerűen nem léteztek. Ehhez jelentősen hozzájárulnak az alábbi kockázati tényezők is (WHO 2003.)

Reiki kezelés önmagában vagy kiegészítve?

A ma kor embere egy jóval szennyezettebb környezetben kénytelen élni, mely gyakran társul mozgásszegény életmóddal, egészségtelen táplálkozással. Így személyes véleményem az, hogy jóval nagyobb az egyén felelőssége az egészségének megőrzésében,mint egykor hajdanán.

Ez nem azt jelenti, hogy a reiki nem lenne hatékony, sőt épp ellenkezőleg. Úgy gondolom a reiki kiváló preventív hatású, hisz segítségével csírájában oldhatóak fel a toxinok, kezelhetőek azok az állapotok, amíg elvezetnek a különféle betegségek tüneteihez. Íme pár példa (a teljesség igénye nélkül), ami nagyon jól kezelhető reikivel a mindennapokban, hogy folyamatosan fenntartsuk az egészségünk:

 • stressz
 • kimerültség
 • feszültség, merevség test különböző területein
 • különböző eredetű fájdalmak
 • megfázás, influenza és különböző fertőző betegségek
 • lázcsillapítás
 • emésztőrendszerrel kapcsolatos problémák
 • immunrendszer gyengesége

A leghasznosabb tanács, hogy ne várd meg amíg megbetegszel és súlyos fizikai problémáid lesznek. Menj elébe és kezeld reikivel, amíg még kicsik a figyelmeztető tünetek!

A reiki (kezelés) egy teljes és komplett terápia és módszer, melyet a kezelés szempontjából felesleges kiegészíteni, hogy megtapasztald annak hatékonyságát. Ugyanakkor  amellett sem lehet elmenni, hogy számos mai kor civilizációs betegségének gyökér oka az egyén szokásaiban gyökerezik. Pl.

 • Ha valaki mozgásszegény életmódot folytat és/vagy emellett görnyedt tartásban /rendellenes tartásban ülőmunkát végez, a reiki kezelés csak tünetileg fog segíteni a jelentkező fájdalmakon, a porckorongot ért terhelésen.
 • Ha valaki kifejezetten egészségtelenül, finomított cukrokban, zsírokban gazdagon étkezik ne csodálkozzon a különböző emésztőszerv-rendszeri és keringés problémákat illető betegségeken, melyet a reiki kezelés bár képes enyhíteni, de meggyógyítani nem fogja.
 • Ugyanígy, ha valaki képtelen felhagyni az egészségromboló szokásaival / önmarcangoló-negatív gondolkodásával szintén jelentősen nehezíti a gyógyulását.

Nem véletlen, hogy Usui sensei betegei, tanítványai számára ajánlotta a Gokai gyakorlását, mely segített a belső harmónia megteremtésében. Mai korban ez akár kiegészíthető azzal, hogy tudatosan és egészségesen tápláljuk lelkünk templomát, a testünk. Természetesen egy kezelőnek nem feladata a komplett életmód tanácsadás, hisz a legtöbb esetben se nem dietetikus, se nem képzett természetgyógyász. Mégis egy jó (általános) tanács, egy megfelelő szakemberhez irányítás segíthet áthidalni egy ilyen problémát. Így a holisztikusságot figyelembe véve pozitív is lehet, ha komoly betegség esetén a páciens komplex tanácsot kap a gyógyuláshoz, természetesen folyamatosan konzultálva  a kezelőorvosával is a reiki kezelés támogató hatása mellett.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító