Masszázságy, milyen típust válassz a reiki kezeléshez?

masszázságy egy szobában reiki kezeléshez

A masszázságyak egyre elterjedtebb kellékei a reiki kezelésnek, azonban közel sem mindegy a funkciók és a kényelem szempontjából, milyen típust és milyen kelléket vásárolsz és milyen áron. Ma már egyáltalán nem számít urizálásnak, sőt, ha professzionális szinten szeretnéd az energiával való kezelést végezni, erősen javasolt a használata.

Kell-e masszázságy a reiki kezeléshez? És egy kis történelmi háttér…

Ha visszatekintünk a reiki történetének gyökereihez, akkor arról olvashatunk, hogy a kezdeti időkben főként székeket használtak a kezelésekhez. Ez jellemzően ma is alkalmazható forma, mert szék mindenhol van, így abszolút eszköz nélküli.

Valamint indokolt lehet, ha a páciens nem tud hosszabb ideig hason/háton fekvő helyzetben lenni. Továbbá néhány test területet ülő helyzetben kezelni sokkal kényelmesebb. Erre tipikus példa a méregtelenítő pozíció, de sok esetben a fejet is egyszerűbb így kezelni. De ha nincs szék, akkor sem kell kétségbe esni: földön fekve is lehet reiki kezelést fogadni.

A masszázságy használatának kezdete Dr. Chujiro Hayashi nevéhez köthető. Igaz, a korabeli masszázságyak lábai sokkal rövidebbek voltak és a kezelő az ágy előtt ült egy széken. Erről egy Hawaii-on készült 1937-es fotó felvétel ad tanúbizonyságot, ahol Hawayo Takata épp bemutatja a kezelést a hallgatóság számára.

A II. világháborút követően a reiki nyugati elterjedésével a klasszikus masszázságyak használata vált elterjedté, mivel ezek sokkal kényelmesebbek voltak. Ha összehasonlítod az 1930-as években készült ágyakat a mai modern ágyakkal, felfedezheted:

  • Állítható a láb hossza, így kényelmesen hozzáigazítható a kezelést végző testi adottságaihoz
  • Sok masszázságy vastagabb szivacs betéttel rendelkezik, így kényelmesebb
  • A műbőr felület könnyen tisztítható és higiénikus
  • Szükség szerint használható fej és kar támasz

A reiki kezelés kényelmes kivitelezéséhez ugyanolyan fontos a jó szék kiválasztása is, amire viszont sokan nem figyelnek. Az energia csatornázásához fontos, hogy kényelmes ellazult állapotban tudjál maradni 90 percen át… ez nem kevés idő. A megfelelő szék kiválasztásánál az alábbi szempontokat vedd figyelembe:

  • Könnyen, halkan mozgatható legyen a padlón, ahogy haladsz a test területein. Választhatsz könnyű fából fix lábú vagy görgős széket
  • A szék támassza meg a derekad és legyen kényelmes annyira, hogy ne akadályozzon.
  • Ideálisan jó lenne, ha állítható lenne a magassága vagy eleve olyat válassz, ami a Te testmagasságodhoz passzol a kezelő helyzetéhez viszonyítva

További tippek:

A masszázságyhoz érdemes gumis lepedőt használni, szükség lehet ezen kívül vékony plédre, vékony törölközőre, hengerpárnára. Gondolkodj a vendéged fejével, vajon hogy lehet számára a nálad töltött 1-1,5 óra a legkomfortosabb?

A masszázságy kiválasztásának szempontjai: ár és különböző jellemzők

Természetesen az ár mellett fontos figyelembe venned számos tényezőt, különösen, ha azt mindennapos és nem alkalmi használatra vásárlod. Néhány dolog, amit érdemes megfontolnod a teljesség igénye nélkül.

  1. Összecsukható vagy fix masszázságy? Míg az összecsukható mindenképpen könnyebben mozgatható, utóbbi kifejezetten túlsúlyos emberek terhelését is jól elviseli azzal a hátránnyal, hogy fix helyre érdemes csak felállítani.
  2. Alumínium vagy fa masszázságy? Mindkét típusból létezik könnyebb és masszívabb szerkezetű, modellenként érdemes megvizsgálni a súlyt, és mennyi terhelést bír el, a webáruházak részletes tájékoztatást tudnak erről adni. A faváz mellett szóló érv, hogy természetesebb hatást nyújt. Az alumíniumnak az, hogy nagyobb a teherbírása.
  3. Az ágybetét, a fejtámla szivacs vastagsága. A legtöbb (olcsóbb modellek) 5 cm-es szivaccsal rendelkeznek, a prémium (drágább) modellekben ez vastagabb, így kényelmesebb is. Létezik ugyanakkor egy önállóan megvásárolható, úgy nevezett „memory fejtámla” vastag habszivaccsal, ez is jelenthet kompromisszumot. Tipp: ha nincs lehetőséged a vastagabb verzióra, néhány plédet is rakhatsz a lepedő alá, fokozva a komfort érzetet.
  4. Mekkora a masszázságy súlya? Ez a szempont különösen akkor lehet fontos, ha külső helyszínre is cipekedned kell az eszközt. Ugyanakkor mennél könnyebb egy ágy, annál kevésbé lesz masszív.
  5. Masszázságy hosszúság, szélesség, magasság. Ezek a legfontosabb dimenziók, melyeket figyelembe kell venned. Az általános méret kb. 190×70 cm, de lehetséges valamennyi eltérés a különböző masszázságy modellek tekintetében. Azonban az elmondható, hogy az összes modell magassága kényelmesen állítható. A modellekhez általános mindig jár: fejtámasz, kartámasz, lecsatolható könyöktámasz, hordozó táska. Azt azonban vedd figyelembe, hogy az úgy nevezett „hordozható könnyű modellek” szélességre és hosszra is kisebbek lehetnek! (egy termetesebb vendég számára kényelmetlen lesz)
  6. 2 vagy 3 zónás masszázságy? Előbbi egyszerűbb, utóbbival megemelhető a láb rész, ami néhány esetben hasznos, de nélkülözhető funkció.
  7. Egyéb szempontok: funkciók: érdemes az olyan modelleket keresni, melyeknek erős a váza, ellenálló a kárpitja, a sarkok lekerekítettek, ovális lábakkal rendelkezik (ez az un. ovális reiki keresztirányú panel), hogy beférjen a lábad a szemből kezelés során.

Mennyi egy masszázságy ára?

Ez erősen függ attól, mennyit tudsz rászánni, újat szeretnél vagy beéred egy használt darabbal, milyen modellt választasz, milyen a minősége, komfort kényelme, honnan rendeled. Általánosan olyan 30-200 ezer Ft között találod a legtöbb modellt, de olyan 50 ezer Ft-ért már kifoghatsz jobb minőségűt (pl. vastagabb szivacs)

A modell kiválasztásánál vedd figyelembe, hogy alkalmanként használod vagy minden nap, ennek tükrében érdemes döntened.

Érdemes hajazni az akciós masszázságyakra, ha van idő kivárni és figyelni a masszázs webáruházak ajánlatait vagy az ár összehasonlító oldalakat. Alkalmanként hypermarketekben is láthatsz ilyen ajánlatokat, azonban alaposan nézd meg a modellt és a kényelmi funkciókat, mert előfordulhat, hogy nem lesz ideális.

A másik opció, hogy új, de szépséghibás, de prémium szériás darabot veszel. Vagy az is megfontolandó, hogy használt masszázságyat vásárolsz. Rengeteg ember vesz ugyanis lelkesedésből masszázságyat, majd nem használja és eladja. Kifoghatsz jó darabot, de mindig vizsgáld meg, hogy milyen az állapota!

Összefoglalásul: mindenképpen érdemes körültekintő lenni a vásárlás során és sok szempontot figyelembe venni. Arra is figyelj, hogy kellően vigyázz, ápold azt az eszközt, mely számodra bevételt termel. Nézd meg milyen tisztító szerekkel fertőtlenítheted, használj védőhuzatot. Hívd fel a vendéged figyelmét, hogy feküdjön fel helyesen a masszázságyra.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító