Reiki kezelés menete, útmutató lépésről-lépésre

Reiki kezelés menete

A reiki kezelés menete, azon lépések összessége, fontos tudnivalói, ahogy a reiki kezelés történik. Ez a tanfolyam tematikájának hangsúlyos része kellene, azonban sokszor látni, hogy sokan magától értetődőnek vesznek / félreértések öveznek olyan kérdéseket, amiről fontos beszélni. Ez az útmutató a valóban fontos lépéseket, tudnivalókat veszi sorra, ha azonban szeretnél professzionális kezelővé válni, akkor keress egy terápiában is jártas mestert.

Legfontosabb félreértések és magyarázatuk

„Végig tapicskol-e a kezelő?”

A reiki kifejezetten egy érintésterápia, mely azonban egy teljesen semleges érintésen alapul, mely soha nem szabad, hogy a befogadó számára kényelmetlen legyen. Sokan kérdezik, hogy nem lenne-e jobb a vendég teste felett tartani a kezet?  Azonban, ha logikusan belegondolunk ez igen fárasztó és kimerítő lenne, mivel egy-egy kézpozíció időtartama akár igen hosszú, pl. fél-óra hosszú is lehet.

Más részről az érintéssel jelentősen erősebben tapasztalható az energetikai érzet, mint a fogadó, mind a kezelő részéről. A semleges érintés a forró energia érzet nyugtató hatású. Azonban pont a komfort érzet növelése érdekében a legtöbb kezelő használ törölközőt, plédet, néhány helyen pl. Japánban forgatott reikis videókon teljesen betakarják a vendéget. Általánosan az mondható el, hogy kerülni kell, hogy a kéz összeizzadjon a vendég bőrével, illetve nagyon óvatosan kell érinteni a lány és érzékeny testrészeket, pl. arc, torok. Ilyen esetekben sokkal inkább javasolt az ujjbegyekkel kezelés a tenyér helyett.

Az érintéssel kapcsolatosan a legfontosabb tudnivaló a kezelő részére, hogy ne nyomja a felületet a kezével, ezen célból támassza meg a könyököt, kezet hengerpárnával, ha masszázságyon kezel, míg székes kezelésnél az segít, ha a kezek a vállöv alatt helyezkednek el, közel a törzshöz, így könnyű lesz fenntartani a statikus, lágy érintést. Ha ágyékot kell kezelni, akkor érdemes az érintést tovább tompítani a további plédek, törölközök felületeivel, egyeztetve a vendéggel.  Ezért nagyon fontos, ha kezelést végzel, figyelj a partnered reakcióira, ha fogadod a kezelést, szólj, ha bármi számodra kényelmetlen!

„Tényleg bárki ki adhat kezelést?”

Technikailag bárki adhat reiki kezelést, aki végzett reiki tanfolyamot és megvan az alap készsége, tekintve, hogy nem merülhet fel a mellékezelés, mellékhatás kérdése. Azonban gyakorlott reikisek tapasztalják, hogy kezelés és kezelés között lehet különbség:

  • annak képességében, mennyire erősen képes az egyéb a reikit csatornázni
  • milyen mértékű az energetikai érzékelése
  • mekkora rutinja van a különböző tünetek, problémák kezelésével
  • megvannak-e a lexikális ismeretek a kezelés körülményeit, hatásait illetően

Ezért ideális az lenne, ha szeretnél vendégekkel foglalkozni, akkor először szerezz gyakorlatot a szűk környezetedben, reiki klubon és gyakorolj a mestered útmutatásával és amikor elkezded a praxist, fokozatosan vállalj be komplexebb eseteket. Sokkal őszintébb azt mondani valakinek, ezzel a problémával nincs tapasztalatom, mint valamit ígérni, félrebeszélni.

Azonban a fentiek nem azt jelentik, hogy míg nem vagy profi, ne ad kezeléseke! Sőt, épp ellenkezőleg, törekedj arra, hogy minél több reiki kezelést adj a szűk környezetedben, önmagadnak, vagy a reiki klubon, ezzel fogod megszerezni a kellő gyakorlatot. A reiki kezelés rutinja egyrészt a tanfolyami ismeretek, másrészt gyakorlat, ezért fontos, hogy olyan oktatótól tanulj, aki csinálja azt, amit tanít és valós tapasztalatokat ad át a képzésen.

Diagnózis és tanácsadás kérdése

Ha el lehet követni, nagy hibát a reiki kezelés során, akkor ez tipikusan ez, amiről nem lehet eleget beszélni és hangsúlyozni ennek fontosságát. A kezelő soha nem adhat diagnózist és minden körülmény között fel kell hívnia a vendég figyelmét arra, hogy állapotát, problémáját illetően az orvosa az elsődleges személy, ő mondhat véleményt az állapotáról, esetleges gyógyszer adagjának módosításáról. Erről érdemes egy nyilatkozatot is aláírnia.

A reiki kezelés jogi szempontból közérzet javító hatású, ugyanakkor együtt alkalmazható a hagyományos vagy az alternatív kezelések kiegészítéseként.

Szintén gyakori hiba – hiába a jóindulatból fakad a gyakorlat – hogy életmódbeli, kompetencián túli tanácsadást folytat (pl. étrend), vagy valamilyen étrend kiegészítőt ad el a kezelő. Kétségtelenül az alternatív gyógyászatban tevékenykedő ember sokrétű ismerettel bírhat, szerezhet olvasottságot különböző témákban, de ez közel sem ugyanaz, mintha az adott terület szakembereként (végzettséggel) teszi ezt. Erre érdemes odafigyelni. Nem ciki, továbbirányítani valakit, ha úgy látod jónak.

A reiki kezelés menete, lépései

A reiki kezelés menete egyrészt technikai jellegű, másrészt az úgy nevezett kezelés protokoll lépései. Bár magát a folyamatot nem érdemes túlmisztifikálni, ez tényleg ennyire egyszerű: „ha fej fáj a fejet, ha a has, akkor a hasat és ugyanígy járunk el minden más esetben” (forrás: Usui mester nyilvános tanítása)  Azonban, ha vannak ismereteid a kezelés működéséről, elméleti hátteréről, akkor a gyakorlatod letisztultabb lesz. Pl. tudod:

  • mi működteti a reiki kezelést
  • tisztában vagy a reiki energia természetével, áramlásának módjával
  • tudod, hogy növelheted az energia áramlást és kezed érzékenységét
  • érted, hogy bioenergetikai koncepciók, csakrák miért nem részei a tradicionális gyakorlatnak és milyen koncepciókat alkalmazol, hogy a kezelésed teljes rendszert képezzen ; vagy ha nem tradicionális technikákat alkalmazol, érted azok integrációját a reiki rendszerében
  • ismered a reiki kezelés során, azt követően fellépő jelenségeket és ezek magyarázatát

A reiki kezelés menetének fontos gyakorlati lépései

A reiki kezelést érdemes ingerszegény környezetben végezni, ami segít fenntartani a fogadó és az adó fél ellazult, fókuszált állapotát. Ebbe a folyamatba az is beletartozik, hogy a kezelő a terápia alatt igyekszik elkerülni a hirtelen mozdulatokat, a hangos zaj keltését, valamint a szükségtelen csevegést. Gyakran kérdezik a tanítványok, hogy a relaxációs zene mennyire fontos? Nos, szerintem a csendnél megnyugtatóbb állapot nincs, de ha valaki képtelen az elmét kikapcsolni vendégként, akkor a zene segítheti az ellazult állapot elérését és fenntartását.

A kezelés megkezdése előtt érdemes figyelmet fordítani a partnered tájékoztatására a kezelésről, annak folyamatáról, valamint megkérdezni, hogy mi a problémája, mire kéri a terápiát? Ezzel sok félreértés elkerülhető. Ha kezelő vagy mindenképp moss kezet a higiénia miatt, hisz valószínű a partnered bőrét is megérinted. A kezelésnél álljon szükség szerint rendelkezésre törölköző vagy pléd. Ha kezelést adsz, a ruházatod is legyen ehhez megfelelő: kényelmes és visszafogott; légy egészséges és kipihent állapotban.

A reiki kezelés elkezdéséhez valaki lekéri az energiát, míg más pl. összeteszi gasshoba a kezét és kéri a reiki vezetését, stb. Ezek a gyakorlatok alapvetően a kezelőnek szólnak és ki ki úgy végzi ezeket, ahogy a hite, szemléletmódja kialakította. Fontos azonban azt tisztázni nem a szertartások miatt működik a reiki, sokkal inkább ezek a gyakorlatok a belső fókuszt segítenek megteremteni valamilyen módon. (ami egyébként magától létrejön az érintést követő percekben)

A reiki kezelés pozíciók klasszikusak a terápia során, azonban mennél inkább több gyakorlatod van, annál jobban fogsz tudni támaszkodni az intuitív érzékelést igénylő technikákra úgy mint a „byosen” (felhalmozódott toxinok energetikai kisugárzásának érzékelése) vagy a „reiji-ho”, mely során intuitív módon  kapunk információt hol kezelni. Ez a fajta szemléletmód az elmúlt 10 évben terjedt el, miután japán reiki iskolák tanításai is meghonosodtak Magyarországon.

Itt kell megemlíteni, hogy számos kezelés technika létezik, melyek pontos leírásait megtalálod Frank Arjava Petter: This is reiki c. könyvében. Ebbe beletartozik a pl. reiki masszázs elemek használata, a szimbólumok alkalmazása vagy néhány olyan technika, amit egy speciális céllal alkalmaznak.

Fontos azonban fejben tartanod azt javaslatot, hogy önmagában nem a technikák tesznek hatékony gyógyítóvá!

A reiki kezelés egy komplex rendszer, melynek sok apró lépése van, amire érdemes odafigyelni. Pl. sokan elkövetik azt a hibát, hogy túl sok területet akarnak megkezelni, de igazán sehova nem fókuszálnak, vagy a reiki kezelést túl rövidre fogják, kevésszer ismétlik, így annak nincs meg az elvárt hatása.

Hawayo Takata az alap kezelés részeként erős fókuszt helyezett a fejre és törzsre. Jól tudta, hogy a fej kezelés pozitívan hat az elmére és a fejen keresztül általánosan energetizálható az egész test. A törzs, különösen a hasüreg belső szerveinek energetizálása (beleértve a vesét is, ahol legelőször kezd el összegyűlni a toxin) esszenciális az egészség helyreállítása szempontjából. Takata jól ismerte a masszázs elemek, a gerinclehúzás hasznát is. Ha megfogadod ezeket a tanácsokat, máris sokat fog javulni a kezelés hatékonyságod. Takata kezeléséről ITT találsz infót.

Ha elolvasod Alice Furumoto: A szürke könyv, a Gyógyítás művészete c. fejezetét, igen értékes további tanácsokat olvashatsz.

A kezelés zárásnak fontos mozzanata, hogy megkérdezed a partered minden rendben volt-e a kezelés alatt, most hogy van, van kérdése, tapasztalata, amit meg szeretne osztani. Ilyenkor érdemes egy nagy pohár vízzel is megkínálni. Érdemes figyelni a cikk elején említett diagnosztizálás és tanácsadás elkerülésére. Arról azonban adhatsz visszajelzést, hogy szerinted érdemes lenne további kezeléseket adni a problémára. (a döntés azonban a vendégé)

Van-e különbség az önkezelés és más kezelésének menetében?

A reiki kezelés menete alapvetően nem nagyon különbözik, ha azt önmagadon végzed. Ezt is érdemes magadra figyelve végezni és nem akkor pl. TV-t nézed, mert el fog veszni az energetikai érzetek fókusza. Ugyanígy, ha belealszol a kezelésbe, onnantól már nem áramlik a reiki…  Az önkezelést illetően is hasznos tanács, ha komolyabb problémád van, elengedhetetlen a rendszeres ismétlés és az elég idő szentelése az egyes alkalmakra. A mennyiséget illetően ez min. 30 perc, de egy teljes testkezelés itt is kb. 1-1,5 óra.

Az önkezelésre különösen alkalmas időszak az ébredést követő és a lefekvés előtti idő, de bármikor adhatsz magadnak reikit, ahogy erre lehetőséged van. Ehhez csak vagy le kell ülni egy székre vagy hanyatt feküdni egy ágyon, attól függően, milyen testrészeket szeretnél kezelni. A legfontosabb ökölszabály, hogy olyan testhelyzetet vegyél fel az önkezeléshez, ami nem okoz diszkomfort érzetet. Pl. a fejet sokkal praktikusabb hanyatt fekve kezelni mint ülve, de pl. a vesék sokkal egyszerűbben elérhetőek ülve mint fekve vagy pl. a végtagokat valószínű csak ülve fogod elérni.

Mindazonáltal szembesülni fogsz azzal, hogy lesznek a testnek olyan „vakfoltjai”, amit nem vagy nehezen érsz el: pl. lapockák, csuklyás izom. Azzal is szembesülhetsz, ha lázas vagy, az energia érzékelés tompább lesz. De ha  beteg, gyenge, kimerült, fáradt is vagy, a reiki működik, sőt, ilyenkor az lenne ideális, ha minél többet kezelnéd önmagad és pihennél, aludnál. Ugyanakkor, ha valamilyen komoly egészségügyi problémával küszködsz, kifejezetten javallott gyakorlott reikistől is energiát kérni az önkezelés folytatása mellett.

Az önkezelés során fontos területek:

  • fej (homlok, halánték, fejtető, tarkó): stressz csökkentésére, általános célra
  • tanden pont, solar plexus és vese, kimerültség csökkentésére
  • belső szervek (máj, gyomor, belek), általános célra
  • szükség szerint bármilyen terület kezelhető, attól függően mi a probléma: pl. ha hidegek a végtagjaid, akkor kezeld rendszeresen a végtagokat és azok tövét vagy pl. allergiád van és el van dugulva az orrod, ez esetben az orrnyerget, vagy pl. fáj a torkod, akkor azt. Mindig tartsd észben, hogy a reiki önkezelés szintén egyszerű és képes vagy segíteni önmagadon.

Ha úgy érzed kiestél a gyakorlásból ezen írásomon túl ajánlom a figyelmedbe a „Több éve nem reikiztem, mit tegyek?” írásom, ahol további hasznos tippeket találsz. Ha szeretnéd felfrissíteni, elmélyíteni a kezelésről az elméleti gyakorlati ismereteid, elsajátítani a japán kezelés technikákat és a japán kezelés szemléletmódot, akkor várlak szeretettel a legközelebbi reiki 1-es tanfolyamomon, Budapesten.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító