Tippek reiki kezeléshez

Tippek reiki kezeléshez

Reikizni mindenki tud – aki részt vett reiki tanfolyamon – gondolja a legtöbb ember, mely igaz is. Azonban számos tényezőtől függ, hogy kliens valóban ellazultan érezze magát a kezelés folyamán. Ez a cikk abban segít, hogy felhívja a figyelmet néhány lényeges pontra – a teljesség igény nélkül -, mely elősegíti, hogy a reiki kezelés még nagyobb élmény legyen mind a fogadó és az adó számára. Ideális esetben ugyanis energiát adni és kapni ugyanakkora élmény.

A reiki energia adás hátteréről, működési mechanizmusáról, a kivitelezéssel kapcsolatos részéről részletesen kapsz információt a reiki tanfolyam során. Mire érdemes ezeken kívül odafigyelni tehát?

Kliens és kezelő elhelyezkedése és a komfort érzet megteremtése

Banálisnak tűnhet, de sokszor egészen kis dolgokon múlhat az, hogy a reiki terápia egy nagyon kellemes ellazult vagy egy feszengő állapot. A kezelés történhet akár széken ülve, akár masszázságyon feküdve.

Ha a szék változatot választjuk, ez főként rövidebb kezeléshez, speciális technikához pl. méregtelenítés pozíció, mentális kezeléshez javasolt, vagy ha  a kliens nem tud hason/háton feküdni. A szék legyen kényelmes, ha szükséges alkalmazzunk kisebb párnát a nagyobb komfort érdekében. A szék óriási előnye, hogy mindig kéznél van, gyakorlatilag nem igényel semmilyen befektetést, nincs olyan hely, ahol ne találnánk széket egy ad-hoc kezeléshez. Figyelmeztessük a klienst, hogy combok ne keresztezzék egymást, mert elnyomhatja a testrészt, mely a vérkeringés elnyomásához és diszkomfort állapothoz vezethet.

A masszázságy a legideálisabb választás, ha hosszú ideig tart a kezelés, ha a kezelés során alkalmazol reiki masszázs elemeket is. Gyakorlatilag alig van funkcióban különbség a legolcsóbb és a drágább modellek között. Amire érdemes figyelni, hogy stabil, nagy teherbírású modellt válasszunk. A kezeléshez javasolt puha pléddel letakarni, melyre higiéniai okok miatt érdemes egy további törölközőt teríteni.

A fej, alá kerülhet egy további kis kendő. Szintén hívjuk fel kliens figyelmét, hogy a lábát ne keresztezze, mely diszkomfort érzetet eredményezhet, a kezek helyezkedjenek a teste mellett kényelmesen. Hanyatt fekvésnél a láb jobb ellazulása végezz a térd alá rakhatunk kis párnát vagy pléddel is megemelhetjük enyhén.

Hason fekvésnél ugyanilyen enyhe felpolcolást végezhetünk, azonban a bokánál. A kezelés során lehet alkalmazni aromaterápiát és kellemes relaxáló zenét – de ez opcionális és nem szükséges kelléke a reiki kezelésnek.

A reiki kezelő részéről is fontos, hogy kényelmesen üljön, a kezek szintén legyenek lazák. A kliens érintése is legyen lágy az energia adás során, a kezelés során ne végezzen hirtelen mozdulatot, ne okozzon éles zajt pl. a szék tolásával.

Érdemes azonban arra is odafigyelned, hogy te is kényelmes pozíciót találj a kezelés során. Azaz úgy ülj egyenes háttal, hogy nem feszül egyetlen izmod és képes vagy fenntartani az ellazult állapotot, ezért érdemes megtalálnod, hogyan tudod a kezed megtámasztani, amikor a test különböző részeit energetizálod és ennek megfelelően állítod be a masszázs ágy magasságát, ami számodra jó.

Kezelőkendő alkalmazásának lehetőségei

Bár használata nem túl elterjedt és ismert, mindezek ellenére szeretnék bátorítani a használatára. Nem kell túl nagy dologra gondolni. Kezelőkendő lehet bármilyen vékony szövet (pamut), mely kb. 40cm x 40 cm nagyságú. Számos esetben kiválóan alkalmazható:

  • Fej általános kezeléséhez
  • Szem, nyak, egyéb lágy rész kezeléséhez
  • Hatékony eszköz arra, hogy csökkentse a diszkomfort érzetet, akár a verejtékező bőrfelületről, akár a hideg szobahőmérsékletből fakadó hideg kontakt érzetről van szó.

Idő kezelése a reiki kezelés során

Egy reiki kezelés időtartama 1 és 2 óra között van, átlagosan 1,5 óra. Feltehető a kérdés, hogy mi alapján osztható be az idő? Elsőre jó ötletnek tűnhet, ha fix időközönként különböző pozíciókat váltunk, ami elég elterjedt szokás a nyugati reiki iskoláknál. Léteznek percjelzők, melyek 3-5 perceként csipognak vagy olyan zenék melyekbe bele van szerkesztve 3-5 percenkét egy gong jelzés.

Ezzel csak az a baj, hogy byosen (toxinok felhalmozódása)  oldódási időtartama gyakran nem azonos ezekkel az időtartamokkal, gyakran jóval több időt kell fordítani egy egy kritikus területre, míg máshol akár kevesebb időtartam is elég lehet.

A megoldás a teljes időtartama fejben beosztása illetve kontrollálása pl. falióra segítségével. Pl. elhatározhatjuk, hogy fél-fél órát fordítunk a fejre, a többi elülső és a háti részre és belátásunk és a kézérzetek függvényében kezeljük a területeket. De ha valaki célzott problémával jön, könnyen lehet hogy a problémás területre és környékére fordítódik a kezelés 2/3 időtartama,a  többi meg a maradék területre.

Nem kell megijedni, hogy ilyenkor nem jut idő több testrész kezelésére. A probléma gyökerét feloldva, a reiki kezelés sokkal hatékonyabb lesz, mintha csak végiglépegettünk volna a test különböző területein. Ezekről a kéz érzetekről és annak elsajátításáról részletes tájékoztatót kaphatsz a reiki 1-es tanfolyam során.

Így bár elsőre nehéznek tűnhet, mégis sokkal könnyebb kontroll alatt tartani az időt és nem csúszunk se túl, se nem lesz kevesebb a kezelés időtartama a tervezettnél. A kezelés teljes időtartamába érdemes beleszámolni a reiki kezelés előtt és utáni 5-5 percet, amikor a kliensünk elmondja tapasztalatait és megbeszéljük a felmerülő kérdéseket.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító