Usui reiki tanfolyam rendszere

Usui reiki tanfolyam rendszere

Az Usui reiki tanfolyam annak a fogalomnak a kifejezése, amit az Usui féle reiki oktatásán ért a legtöbb ember. Hogy mit tanított Usui és hol találod ennek a legközelebbi forrását, volt-e reiki Mikao Usui előtt, miben különbözött Toshihiro Eguchi kézrátételes gyógymódjától és milyen hasonló módszerek léteztek Usui idejében. Ezekről olvashatsz alább és segítek tisztázni néhány manapság homályosan kezelt tényt is.

Usui reiki tanfolyam fogalmának meghatározása

Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy az, amit ma Usui Reiki tanfolyam néven tanul a legtöbb tanítvány, az Mikai Usui tanításán alapuló, de főként későbbi tanítványai, Chujiro Hayashi, Hawayo Takata és későbbi tanárok élő gyakorlatát jelenti elsősorban a modern időkben. Ez számos esetben okoz félreértést csupán arra hivatkozva, hogy igen, a reiki Usui senseitől ered, akkor minden gyakorlat is, ez közel sincs így.

reiki rendszerét Mikao Usui 1922-es satori élményétől datáljuk, amikor a megvilágosodásának egyfajta mellékhatásaként szellemi gyógyító erőt kapott a sensei és elkezdte tanítani spirituális gyógyító rendszerét, melyet Shin Shin Kaizen Usui Reiki Ryoho néven nevezett. Öt fő jellegzetes karaktere van:

  1. A különböző energetikai és masszázs kezelés technikák, melyeket önmagadon és másokon is használhatsz
  2. A beavatás rendszere – ez egy olyan szertartás -, melyet a reiki tanár személyesen azért végez el, hogy megnövelje a benned szunnyadó gyógyító erőt és ezen képesség tovább fejleszthető a rendszeres gyakorlással
  3. Az élő hagyomány és gyakorlat, melynek átadása mindig személyesen történik és energetikailag is visszavezethető mestertől-tanítvány viszonyban Mikao Usui-ig, ez utóbbi az úgy nevezett tanátadási vonal
  4. A tanításban való elmélyedés fokozatokon keresztül, lépcsőben történik
  5. A reiki egy szellemi út is, mely fő fókusza a lelki egyensúlyon való munkálkodás, melynek fő pillére az öt életszabály követése, melyet az alapító fogalmazott meg. A múlt században fontos volt a Meiji császár waka versein való elmélkedés, azok szavalása is, melyre egyfajta spirituális táplálékként tekintettek.

Amikor Usui reiki tanfolyam rendszerről beszélünk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül az alábbi tényeket sem a tisztább meghatározást illetően, mely szempontok segítenek a tájékozódásban:

  • Usui sensei idejéből viszonylag kevés információ maradt fenn, és limitált a fennmaradt forrásanyagok is, ezek: Mikao Usui sírfelirata és az Usui Reiki Hikkei kézikönyv (mely több dokumentum gyűjteménye)
  • Usui sensei tanítási gyakorlata eltért a mai formától. Pl. nem volt tanfolyam, hanem a tanítványaival szoros mester-tanítvány viszonyban adta át a tanítást rendszeres összejöveteleken. Valószínű a megvilágosodását követően folyamatosan fejlesztette a rendszerét egészen 1926. március 9.ei haláláig, ekkor több mint 2000 tanítványa volt, közölük 20-an tanár fokozatúak.
  • Usui sensei által alapított Usui Reiki Ryoho Gakkai a mai napig működik, azonban tevékenységük nem nyilvános
  • A reiki tanfolyamok ma ismert jellege az 1930-as évektől kezdett kialakulni Chujiro Hayashi tanítása révén, mely egyik tanítványa, Hawayo Takata által jutott el nyugatra és adoptálódott, egyszerűsödött a nyugati szemléletmódhoz. Ez további módosulásokon ment keresztül, ahogy további reiki irányzatok jöttek létre párhuzamosan az Usui Reiki Ryoho tradicionális tanításának megőrzése igénye mellett .

Usui sensei tanítási gyakorlata minden valószínűséggel az egyszerűségen alapult és melynek fő fókusza a szellemi fejlődés volt, nem véletlen, hogy bár sok tanítványa volt, igen kevesen érték el a magasabb fokozatokat. Ez a fajta személyesebb tanítás alapjai az alábbiak lehettek, melyeket említenek a korabeli szemelvények:

  • A reiju, a behangolás gyakorlata
  • A meditáció, a Hatsurei-ho rendszeres gyakorlása
  • Hangsúly az öt életszabály tanításán és a kiválaszott 100 Meiji waka versen
  • A kezelés széken történt
  • Usui féle fej pozíciók, az energia tenyérrel, ujjal, szemmel, ráfúvással közvetítése, dörzsölés és ütögetés technikák, mentális és táv kezelés, önkezelés módja, méregtelenítés, vér kicserélődés gyakorlat, akarat átvitel, stb.
  • Az okuden (2-es szint) elvárt feltétele volt a byosen – toxinok energetikai érzékelése – gyakorlata
  • A főbb szintek a shoden (reiki 1.), okuden (reiki 2.), shinpiden (reiki 3.), melyek további alszinteket tartalmaztak
  • Kezelési útmutató, mely kifejezetten a kezdő gyakorlóknak írta, hogy mely tüneteket hol javasolt kezelni.

Aki szeretne a tradicionális tanításokban elmélyedni, annak a Reiki Ryoho no Shiori, a Gakkai által 1974-ben publikált és később angol nyelvre lefordított dokumentum igen értékes forrás lehet.

sskurr_certEz a fajta erős kulturális kapcsolat a gyökerekkel jelen van a Jikiden Reikiben is, Usui sensei tanításához való tiszta viszonyulást jelzi a japán oklevelünk, melyben benne van a korábban említett | Shin Shin Kaizen Usui | Reiki Ryoho | kifejezés. Tehát noha iskolánk Chujiro Hayashi sensei 1930-as évek végi tanítását követi, a japán gyökerekkel való kulturális kapcsolat és Usui sensei tanításához való közelség mai napig tiszta.

Volt-e reiki Usui előtt és mi a kapcsolat Usui függetlenné vált tanítványainak rendszereivel?

Amikor az Usui reiki tanfolyam kifejezésről esik szó, egy felmerülő a kérdés, hogy vajon a Reiki Ryoho létezett-e korábban is? Egyes vélekedések szerint Mataji Kawakami, aki „Ryojutsu-ka” (spirituális gyógyító) volt és a „Szent Háromság” szervezet elnöke, 1914-ben a spirituális gyógyító módszerét Reiki Ryoho ( 霊気療法 ) néven nevezte, melyet a Reiki Ryoho to Sono Koka, 霊気療法とその効果 , Reiki Gyógymód és Hatásai c. megjelent könyv is megemlít.

Ugyanakkor ezt a könyvet még senki nem találta és olvasta napjainkban, melyről egy japán mester Nishina Masaki tesz említést a Reiki és Japán c. könyvének 32. oldalán és az interneten hasonlóan nem találni erről semmilyen más forrást. Más részről a „reiki gyógymód” egy elég általános kifejezés, melynek igen kicsi a valószínűsége, hogy egy konkrét módszert takar.

A korabeli spirituális terápiák és a reiki közti főbb különbség azon alapult, hogy előbbiek csi-kunghoz hasonlóan főként egy szándékos akarat működtette, míg a reiki esetében erről nincs szó, ugyanis azt az elme teljes kiüresítése működteti, a reiki energia közvetítéséhez nincs szükség koncentrációra, akarta, elme működésre. A másik fő különbség, hogy más spirituális terápiák vallásos, hiten alapuló jellegűek voltak, míg ez a reikire nem volt igaz (és ma sem).

A reiki kapcsán két egykori Gakkai tag módszerét érdemes megvizsgálni, akik Usui halála után önálló gyógyító módszereket hoztak létre. 

Kaiji TomitaKaiji Tomita – Tomita-ryu Teate Ryoho

A „Tomita Kézrátételes Gyógymód” Kaiji Tomita mestertől ered, aki a Gakkai szervezetben kezdte a reiki tanulmányait, de utána független utakra lépett. Ugyanakkor módszere nagyon hasonló maradt ahhoz, amit tanult, így 1933-as könyve a „Reiki to Jinjutsu” egy nagyon értékes forrása a tradicionális reiki gyakorlóknak, mely hamarosan megjelenik angolul. Bár Kaiji Tomita nagyon sok kezelést végzett és sok tapasztalatot gyűjtött össze a különböző tünetek kezeléséről, munkájának nem maradt fenn élő örököse. 

Egyik tanítványa, Jiro Ashisuke, aki közvetlenül tőle tanult 1941-ben kiadott egy könyvet Teate Ryoho (Kézrátételes Gyógymód) néven, de ebből az derült ki, hogy ő már teljesen más módon gyakorolta a technikát és kialakította a saját új módszerét.

Toshihiro EguchiToshihiro Eguchi – Tenohira Ryoji

Toshihiro Eguchi (1873-1946) két évig a Gakkai szervezet tagja volt, mielőtt annak drága tagdíja miatt függetlenné vált 1927-ben, megalapítva a saját „Kézrátételes Gyógymód” nevű módszerét, melyre mint Tanasue no Michi (A kezek útja) néven hivatkozott. 

Egy forrás úgy hivatkozik rá, hogy a mélyen vallásos ember volt aki meditatív, imára alapozott gyógyítást gyakorolt ​​szimbólumok és ráhangolódások nélkül.

Frans Stiene cikke több jellegzetes karaktert kiemel a rendszerével kapcsolatban.

Eguchi hitt abban, hogy mindenki képes energetikai kezelésre, ha az energetikai csatorjája megnyílt. Ennek módja a gassho pozícióban 3-4 napi napi 30-40 perces meditáció egy olyan személy mellett, akinek magasabb az energetikai szintje.

Eguchi technikájának sajátos aspektusa volt, hogy főként a jobb (adó) kezet használták a kezelésre. A gyakorlónak meg kellett győződnie arról, hogy a kliens kiegyensúlyozottnak érzi magát a kezelés során így pl. jobb és bal kezet is kezelték egy egyik oldalon lévő tünet esetén. A kezelés alatt minimális volt a beszéd és a kezelést imával kezdték pl. „kezeim segítsék ezt az embert, hogy meggyógyuljon”. Ugyanakkor Eguchi azt is hitte, hogy magát a betegséget nem szabad megemlíteni az imában.

A kezelés során 5 fejpozíciót és a gyomrot kezelte a gyógyulás érdekében, mely egybecseng Usui kezelés gyakorlatával, ez 30-40 percet vett igénybe. Ezt követően különböző tünetek által érintett terület következtek. Azonban Eguchi úgy hitte ennek gyakorlata nem olyan fontos, mint a gyakorló-kezelő spirituális kapcsolata a gyógyítással.

Emellett hangsúlyozta az alábbi életviteli javaslatokat:

  1. mély együttérzés az ügyfelek felé
  2. a test tisztán tartása, őszinteség, a kedvesség és nem haragudni másokra
  3. könnyű vegetáriánus étkezés
  4. az egészség érdekében: napsütés, tiszta levegő, víz és jó étel
  5. nem elég csak a testre koncentrálni, foglalkozni szükséges az elmével
  6. Meiji császára waka verseinek olvasása
  7. ha megbetegedünk, először szívünk mélyéből kell mondanunk magunknak: „Őszintén bocsánatot kérek, ha valamit rosszul tettem”.

Bár jól felismerhetők a hasonlóságok a reiki szemléletmódját illetően, Nishina Masaki megfogalmaz különbségeket is a Reiki és Japán c. könyvének 57-60. oldalán. 

  • Eguchi hitt abban, hogy kezelő átveszi a kliens energiáját azáltal, hogy őt körülveszi annak légköre
  • a klienst elő kell készíteni a kezelés megkezdése előtt, hogy megfelelően nyugodt, ellazult állapotba kerüljön
  • a spirituális verseken való elmélkedés, versírás, mint a spiritualitás önfejlesztés
  • a fizikai problémákra fókuszál, nem foglalkozik a pszichológiai vonatkozásokkal
  • előfeltételek a kezelés előtt pl. hogy a beteg is a módszer gyakorlója legyen
  • a kezek alkalmazására fókuszált nagyon hangsúlyosan
  • Az energia fogadása a bal kézen keresztül, adás a jobb kézen át, légzéstechnika segítségével

Eguchi tanítványai révén a módszer fennmaradt és néhány könyv is megjelent, ami alapján Nishina Masaki megfogalmazott néhány észrevételt, ez azonban már sokban különbözik attól, amit Usui Reikiként gyakorlunk. 

Ezért, amikor Usui Reiki tanfolyam rendszerről beszélünk, mindenképp érdemes a felszín alá nézni és utánajárni e módszer fejlődésének történeti aspektusból, mely sokat hozzátehet annak megértéséhez és abban való elmélyedésében.

 

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító