Mire elég 4 óra a reiki tanfolyam során? 5 kulisszatitok a reiki oktatás hátteréről

könyvből kinövő fa reiki tanfolyam oktatás háttere

Egyéni és csoportos formában egyre több úgynevezett „lényegre törő” és „gyakorlatias” reiki tanfolyam lát napvilágot, mely kapcsán feltehető a kérdés, hogy mi férhet bele fél napnyi oktatásba. Most elárulok öt valódi kulisszatitkot a tradicionális reiki oktatásának módszertanáról, miért és hogy folyik a kurzus és 10 év oktatás tükrében milyen tapasztalataim vannak és mit lehet megtanítani, elsajátítani 2 teljes nap alatt és miért tart ennél is több időbe a technikák otthoni, gyakorlásokon való tökéletesítése és miért csalódhatsz, ha a reiki tanfolyam ára az egyetlen, amit figyelembe veszel.

A reiki oktatás bonyolultsága történelmi perspektívából

Jogosan kérdezheted, hogy a reiki elméletének és gyakorlatának átadása kapcsán van-e bármilyen általános sztenderd követelmény, elterjedt gyakorlat, amit minden tanár követ. Nos, a rossz hírem az, hogy nincs: így ha azon gondolkodsz, hogy reikit tanulj, elsősorban a Te felelős döntésed, hogy kihez mész és milyen szempontok szerint választasz.

A Jikiden Reiki esetében az Intézet által szervezet tanár képzés keretében a leendő oktató pontos kereteket kap a tekintetben, hogy hány órában, milyen elméleti és gyakorlati ismereteket kell átadnia a tanfolyam során. Valamint a szervezet által rendelkezésre bocsátott egységes anyanyelvre lefordított jegyzetet és nemzetközi tanúsítványt is kötelező használnia a kurzus során. Mivel a tanári szint központi vizsgához kötött és egységes tananyag használatával is jár, így világszerte azonos módon történik az oktatás, melyet csak az intézeti tanár képzést teljesítő oktatók taníthatnak.

Ezzel szemben a nemzetközi és hazai az úgynevezett „független” reiki mesterek által oktatott szemináriumainak tartalmát illetően semmilyen hatóság nem ír elő irányelveket, tematikájuk, terjedelmük szempontjából senki nem irányítja azokat abból kifolyólag, hogy a reikinek, mint módszernek nem létezik központi szervezete vagy vezetője.

Bár léteznek nemzetközi, hazai szinten olyan reiki szerveződések, egyesületek itthon pl. Magyar Tradicionális Usui Reiki Egyesület, mely tehet ajánlást a tradicionális Usui Reikit követő tagjai számára a tanítás tartalmát, etikai normáit illetően, de ez nem egy általános norma az egész hazai oktatásra kivetítve.

Alapvetően senkinek nincs jogosultsága meghatározni a reiki területén a szabványokat, mivel számos a reiki módszert megjelölő megnevezés, tartalom jogilag nem levédhető. Pl. Reiki, Usui Reiki, Tradicionális Usui Reiki, Usui Shiki Ryoho, Usui Rendszer, reiki szimbólumok nevei/rajzai, reiki technikák, beavatás stb.

Mivel a reiki és hozzá kapcsolódó kifejezések, tartalmak túl sokáig voltak használatban anélkül, hogy védjegyeztették volna, így „közkinccsé” váltak, vagyis bárki bármit felhasználhat, korlátozás nélkül. Ugyanez vonatkozik a Usui Reiki teljes anyagára beleértve a szimbólumokat, technikákat, a beavatást, stb.

Ennek megfelelően ezek önkényesen megváltoztathatóak jogi következmények nélkül, ez a magyarázata annak, hogy annyiféle elnevezésű reiki iskola van, ahány csillag van az égen. Sőt, arra is van számos példa, hogy más eredetű technikákat reiki néven oktatnak, melyek csak néhány külsőségben hasonlít a reiki tanítására, mert a reiki márkaneve alatt jól eladható.

Gyakorlatilag következmények nélkül taníthat, közvetíthet bárki bármit „reiki”, „valamilyen reiki”, „tradicionális reiki”, „Usui Reiki”, stb. néven, anélkül, hogy ezért számonkérhető lenne. És a szervezeti tömörülés sem mindig garancia arra, hogy a reiki valódi tanítását képviselik.

Így nem csoda, hogy ez zavart kelt Mikao Usui örökségének valós tartalmával kapcsolatban. Jó néhány ember csalódik, amikor kiderül hiányosak a reikis ismereteik, készségeik és a kurzus főként a new age tanításaival volt kitöltve (a valódi reiki specifikus tananyag helyett).

Ezért számos tradicionális reiki iskola licensszel levédeti a nevét (pl. Jikiden Reiki és a Komyo Reiki Do irányzat), a tanfolyam teljes anyagát, több esetben központosítja a tanárképzést és/vagy a jegyzeteket, okleveleket is csak a központ bocsáthatja ki. Így biztosítható, kontrollálható, hogy egy adott márka néven milyen szellemiségben és mit tanítanak.

A Gendai Reiki rendszerével kapcsolatos számos visszaélésre adott kommunikációt követően 2019. április 1-én a Gendai Reiki Gyógyító társaság is meglépte a lépést és immáron csak az új Hivatalos Kézikönyv jegyzetet lehet használni és a korábbi verziók tovább nem érvényesek, valamint további szigorú szabályok léptek érvénybe, melyet elolvashatsz magyar nyelven: Nemzetközi Közös szabványok Gendai Reiki mesterek részére.

Hasonló lépéseket tett az ICRT amerikai szervezet, sőt, az Egyesült Királyságban a Nemzetközi Foglalkozási Előírások egyértelműen hivatkozik a Kiegészítő és Természetes Egészségügyi Tanács reikit illetően a szakmai minimumra.

Így látható, hogy a fele halad a világ, hogy a független, kontrollálatlan, szabályozatlan, minőségben néhány esetben kétséges szintet megütő reiki oktatás egy szervezettebb, átlátható forma felé tart. Bár Magyarországon ennek még nem látszanak a jelei, a kuruzslástörvény keretében a reikiseket a természetgyógyász képzés bioenergetika szakirány elvégzésébe terelő irány e fele mutat növelve a kompetenciát az alternatív medicina területén.

Ezért érdemes mindig körültekintően utánajárni, hogy akitől szeretnél reikit tanulni milyen tanulmányi háttérrel, kezelési tapasztalatokkal rendelkezik, kérdezz rá a tanátadási vonalára, irányzatára, hogyan tanít, milyen források alapján, milyen kompetenciát ad át a kurzus során.

A reiki tanítását illető fontos szakmai szempontok, kulisszatitkok

1. A reiki átadása mindig személyesen történik

Bár a világon és Magyarországon látni példákat az online reiki tanfolyamra, ez hagyományos értelemben egyáltalán nem elfogadható attitűd. Bár technikailag valóban így is kivitelezhető a reiki beavatás, ez azonban nem tartozik Mikao Usui sensei filozófiájához és a valódi tradicionális reiki oktatók részéről nem elfogadott eljárás. (ne tévesszen meg, ha valaki  „eredeti/tradicionális reiki, stb. egyéb reiki.” néven akar online módon beavatni)

A beavatás egy különleges szakrális szertartás, melynek a célja a szunnyadó gyógyító erő és belső intuíció felébresztése, néhányan belső tapasztalásokat is átélnek ezen energia átadás során. Sokan nincsenek ezzel tisztában, de a koreográfia, a szimbólumok, a mögöttes filozófia megváltoztatása az energia minőség tisztaságának elvesztését eredményezheti.

Bár léteznek összevont úgy nevezett integrált nem tradicionális reiki beavatások is, azonban a tapasztalatok szerint a tradicionális módon többszöri ismétléses koreográfia hozza a legjobb eredményeket az elérhető energia szint és minőség szempontjából. Részben ez az oka annak, hogy a reiki tanfolyamok több naposak. A behangolás időigényes: szertartásonként 5-15 perc/fő (irányzatonként eltérően), melyet többször ismételnek a kurzus során.

Ahhoz, hogy a hallgatóban megfelelően felébredjen a szunnyadó képesség elengedhetetlen, hogy a reiki mester megfelelő energia szinttel és gyakorlattal rendelkezzen, ez több év munkája. A reikit csak akkor tudod átadni magas szinten, ha magad is erős energetikával rendelkezel és sok gyakorlással megtisztítottad az elméd és jelentős gyakorlatot szereztél az energia munkával és a kezelésekkel.

2. A reiki elmélete nem felesleges sallang

Sokan tekintenek úgy a reiki elméletét jelentő anyagra, amit elég összefoglalva letudni. Vagy akár olyan elgondolás is előfordul, hogy a reiki mester előre kiküldi az elméleti anyagot, majd a tanfolyam során azon átfut vagy eleve átadottnak tekinti és főként a technikák ismertetésére, bemutatására fókuszál.

Ez azt fogja eredményezni, hogy a hallgató a reiki esszenciáját veszti el és olyan szakbarbár lesz, aki csak a technikákat látja és ezen kívül mindenre vak lesz. Így születnek az olyan reikisek, akik nincsenek tisztában a reiki eredetével, tanításával, hogy amit tanítanak kitől ereded és technikáknak, szimbólumoknak mi a magyarázata.

Megmosolyogtatóan szomorúan olvasni a reiki 150 éves történetéről (az alapító 1865-ben született és a reiki 1922-ben keletkezett), a Kuriyama-hegyről (helyesen: Kurama-yama), a byosen: a toxinok értékeléséről (helyesen a byosen-nek szintjeit érzékelni lehet, melyet a test bocsát ki, ahol magasabb a toxin felhalmozódás) és lehetne még jó pár példát megemlíteni az internetről…

A tapasztalatom szerint a részletes elméleti háttér segíti a gyakorlati elemek jobb végrehajtását, a technikák egy magasabb tudatossággal, megértés szinttel végezhetők. Ezért tartom azt is fontosnak, hogy további szakirodalmat, olvasnivalót, eredeti szemelvényeket is adjak a hallgatók kezébe.

3. A reiki technikákat nem elég bemutatni, eleget gyakoroltatni is kell

Szintén a rövid tanfolyamok hátránya, hogy nem lesz elég idő a gyakorlati tapasztalatok megszerzésére. Persze, ha csak néhány kézpozíció, szimbólum, technikai elem megtanítása az anyag… de ez esetben igen hiányos lesz az a gyakorlati tudás összehasonlítva a reiki tradicionális tanítását magába foglaló technikákat.

Nyugaton szeretünk mindent, ami könnyen és gyorsan fogyasztható, ez igaz a spirituálisra is. Egy újabb fantasztikusan hatékony, nagy ígérettel bíró technika, fél napos spirituális tanfolyamok X ezer forintért, jól hangzik ugye? A szellemi út viszont nem így működik, a reikiben csak erőfeszítés és számos gyakorlás árán érhetőek el csak spirituális eredmények.

A reiki némely technikái, koncepciói tényleg olyan egyszerűek mint az 1×1, azonban a tapasztalás itt sem spórolható meg, ehhez szükséges szükséges azokat néhányszor végrehajtanod, hogy kompetenciát szerezz.

Azonban vannak olyan magas szintű technikák, melyeket hónapokat vagy még többet kell gyakorolni. Erre tipikus példa az energetikai érzékélés/intuíciós technikák mint a Byosen és Reiji-ho. De a masszázs technikák pl. a féltest kezelés, fél vagy egész vérfrissítő masszázs is sok sok gyakorlással tökéletesíthető. Kilóra lehet néhány ismétléssel megvan, de a profi végrehajtáshoz sok mindenre kell figyelni.

Így azt gondolom az oktató személye és sokéves gyakorlati tapasztalata elengedhetetlen a tanulási folyamat szempontjából. Még egy két napos tanfolyam is csak alap kompetenciát képes csak átadni és további otthoni gyakorlás és gyakorló foglalkozáson további finomítás szükséges, ahhoz, hogy igazán jól csináld.

Nem véletlen, hogy a reiki kezelést magas szinten csak kevés reikis űzi. Az elme-test egyensúlya, a belső intuíció kifejlesztése, a technikák alázatos gyakorlása sok energia befektetés és sok-sok-sok kezelés… Egy apró érdekesség: tudtad, hogy 21 tradicionális japán reiki technika létezik?

4. Csoportosan hatékonyabb tanítani, mint egy embert

Ez az állítás látszólag nem igaz, mert tűnhet úgy, hogy egy emberre kevesebb idő jut. Ez azonban csak a behangolásra igaz, hogy a létszám növekedésével egyre nagyobb időszeletet hasít ki. Azonban az elméleti és gyakorlati oktatást illetően megfordul az előny a csoport javára.

Előadás során mindegy, hogy 1 vagy akár 8 ember hallgat egyszerre. A tapasztalat azonban az, hogy sok ember félénk, nem mer kérdezni, passzív az oktatás során. Ha nagyobb a csoport, sokkal nagyobb az esély olyan résztvevő(k)re, akik fel merik tenni a kérdéseiket ezzel sokkal mozgalmasabbá téve az elméleti ismeretek átadását. Tanárként is rengeteget lehet tanulni ebből: mi érdekli az embereket, milyen kapcsolódó témákat érdemes még megemlíteni a jövőben.

A gyakorlati oktatás során, ha jó volt az elmélet átadása, annak a gyakorlati kivitelezése egyértelmű. Így a hallgatóknak nincs szükségük olyan mértékű támogatásra, hogy apró lépésenként „fogni kell mindenki kezét”. Tapasztalatom szerinte egy kisebb csoport (2-8 fő) gyakorlati tananyagban való haladása jól nyomon követhető, megválaszolhatóak a felmerülő kérdések és látható a készségek fejlődése.

Ráadásul egy csomó technika megtanulásához kötelezően szükség van modellre, akin a technikát gyakorolni lehet. Egy kis csoportban (4-8 fő) számos lehetőség van egymáson kipróbálni a tanultakat, a különböző technikákat. Minél nagyobb egy csoport, annál könnyebben megtaníthatóak a különböző energia érzetek, melyek a diszharmóniából, fizikai problémákból fakadnak. A csoport dinamika általában jól működik és ha páros létszám és eszközzel jól felszerelt a helyszín, sokkal hatékonyabb így az oktatás.

5. A tanítás hagyományának képviselete és ennek a szemléletmódnak az átadása

Rengeteg ember tanít Usui reiki tanfolyam néven, mely sok embernél ez csak annyit jelent, hogy a módszer, amit oktat eredetileg Mikao Usui mestertől ered. Nyugaton hajlamosak vagyunk arra, hogy leegyszerűsítsünk dolgokat és elmenjünk a részletek felett.

Kurzuson többször kaptam olyan visszajelzést, hogy óóó a történeti rész unalmas, egyáltalán miért szükséges a tradícióval foglalkozni, miért nem elég a technikai részre, a gyakorlatra szorítkozni? Első blikkre, főként kezdő szemmel, ez elég logikusnak tűnhet, azonban, ahogy haladsz a gyakorlással és szeretnél mélyebb megértést a reiki gyakorlatait illetően, hogy azokat miért csinálod, hogyan működik, honnan erednek a reiki különböző elemei, azok hogyan kapcsolódnak a japán történelmi, kulturális aspektusba, fontossá válnak a részletek.

Ez tanárként kihívás, de azt gondolom ez is fontos rész, amit érdemes finoman csepegtetni és elhinteni. Ez ugyanis nem csak száraz ismeretek összessége, hanem sok felismeréssel is járhat a reiki gyökereiről a tanítás keletkezéséről, fejlődéséről szóló információ átadása, ez szintén nem megy egyik napról a másikra, nem lehet a tanítványokra az ilyen jellegű információt rádönteni, meg kell várni, míg nyitottá válik a hallgató.

6. A tanítás nem csak elmélet és technika átadás

A reikit hagyományosan mester-tanítvány kapcsolatban oktatták, ami gyakran hosszú évekre szólt és egy személyesebb kapcsolatot feltételezett. Bár ez ma már nem jellemző, azonban a tanfolyam alatt és azt követően a tanár és hallgató közti harmonikus viszony hasonlóan fontos, mely befolyásolja a tananyag átadásának minőségét.

A tanár részéről elengedhetetlen a másik emberre való figyelés készsége, annak meglátása, ha egy tanulónak nem megy valami és a  helyzet hogyan kezelhető, hogyan lehet valakit bátorítani, új módon bemutatni, rávezetni valakit sokszor egy kézzel nem megfogható dologra. (pl. energia érzékelés) A csoport olyan igényeinek meghallása, hogy pl. mennyi szünet szükséges, milyen tempóban, milyen mélységben adható át a tudás.

Az reiki tanfolyami anyag átadása során nem csak lexikális ismereteket kell átadni, hanem érdekesen kell prezentálni olyan dolgokat, ami lehet elsőre nem izgalmas. Motivációt kell ébreszteni, hogy otthon is elővegyék a jegyzetet és gyakorolják a tanultakat. A saját életből vett példák, esetek ismertetése, a tökéletesség kerülése mind olyan eszközök melyek építik a bizalmat és növelik a tananyag iránti érdeklődést.

Személy szerint én fontosnak tartom a visszajelzés kérését a tanfolyam során és azt követően is. Felhívom a hallgatók figyelmét, hogy nincs rossz kérdés, merjenek kérdezni, hibázni és legyenek türelmesek önmagukkal. Minden egyes blokkban megkérdezem van-e bármi, ami nem világos, olyan kérdéseket teszek fel, visszajelzéseket kérek a csoport gyakorlatok után, amiből megpróbálom megállapítani, hogy ment az anyag elsajátítása.

Tapasztalatom szerint az oktatáshoz szükséges oldott, közvetlen hangulat nem alakul ki azonnal, így a több napos tanfolyam során erre is jobb esély van, szemben, ha valaki 4 órába sűríti azt. Ezen felül kicsit sem elhanyagolható az oktatást követő „utógondozás”: plusz anyagok kiküldése, visszajelezés kérés, gyakorló alkalmak biztosítása.

+ 1 tipp: nagyon fontos a motiváció megtartása is, ehhez ITT találsz tippeket.

Össszefoglalva: a reiki megtanulása nem néhány óra, hanem egy energia és időbefektetést igénylő hosszabb folyamat, amire érdemes részleteiben is odafigyelni.

 

 

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító