Mit jelent a reiki mester / tanár fokozat?

Mit jelent a reiki mester tanár fokozat?

Feltehető a kérdés, hogy a reiki mester tanár fokozat a reiki tanulási folyamatban egy végállomás? Mi történik azokkal, akik elérték ezt a szintet, van esetleg még ennél is feljebb? Mit jelent a világszerte elterjedt nagymester, vonalvezető tanító, tanátadási vonal örökös, ez esetleg valami még magasabb szint? Milyen út vezet a reiki mester szintig és milyen további perspektívái vannak az élethosszig tartó reikis életpályának? Ezekre a felmerülő kérdésekre igyekszik választ adni ez az írás.

A reiki mester, a reiki tanár spirituális tanító?

Először is érdemes definiálni: ki a reikimester? Egy olyan személyt jelöl, aki elvégezte a harmadik fokozatát a reikinek. A nyugati reikiben ez a szintet ketté osztják és van a reiki mester (3A) és a reiki mester tanár (3B). Utóbbi az, akinek van jogosultsága a tanításhoz. Mind a 3A és 3B fokozat komoly felkészültséget és gyakorlatot vár el a tanítványtól. A mestertanár fokozat azonban csak annak adható, aki elhivatott a reiki gyakorlásában és tanításában és ehhez kellő tapasztalata is van, azaz megérett a feladatra.

Ugyanakkor sokszor tévesen értelmezik a reikimester szót, mely mögött nagy betűs Mestert értenek. Saját értelmezésemben a spirituális tanító az, aki elérte a megvilágosodást. Van egy buddhista kifejezés: An Jin Ryu Mei – ez a tökéletes belső csend és béke állapota. Az az állapot, amikor már semmi sem kavar fel, billent ki az egyensúlyi állapotból, bármi is történjék az életben. Azt hiszem a világon nagyon kevesen vannak azok, akik ezt 100%-ig megvalósítják az életükben. Japánban a mesterré válásnak van egy filozófiája, melyet ShuHaRi-nak neveznek, mely nem más, mint egy céltudatos és strukturált megközelítése a tanulási görbének, mely a végpontja egy adott készségben elért mester szint. Amikor reikiben „mester”-ségről beszélünk, azt gondolom nem lehet a fenti filozófiát mellőzni.

Ugyanakkor azt is gondolom, hogy nem kell megvilágosodottá válni ahhoz, hogy felelősen reikit tanítson valaki, így értelmezésem szerint a reiki mester alapvetően nem spirituális tanító. Nem kell tökéletesnek lennie, sőt emberi hibái, gyengeségei is lehetnek, mely elsőre furcsának is tűnhet. De sokkal őszintébbnek érzem a realitás vállalását, mint egy hamis álarcot, melyre van szép számmal példa.

Amikor shihan-kaku (tanár asszisztens) lettem, mesterem Nishina Masaki sensei azt mondta nekünk a tanítás egy kiváló módja annak, hogy folyamatosan fejlesszük önmagunkat. Itt nemcsak a lexikális tudásról és technikák megtanításáról beszélt, hanem önmagunk fejlesztéséről. A tanításban ugyanis szerintem az a legcsodálatosabb, hogy folyamatosan tanulok és tapasztalok  általa.

Hisz ez egy olyan segítő munkakör, ahol emberekkel, azok problémáival foglalkozom. Ahol elengedhetetlen az empátia, az aktív figyelem, az intuíció, a támogató attitűd. Ezt csak gyakorlatban lehet megtanulni a tanítás által, nem lehet 100% felkészülni rá. Személyes tapasztalatom az, hogy az élet mindig olyan helyzeteket ad, amit képes vagyok kezelni, megoldani, ugyanakkor kihívást is tartogat minden kezelés és tanfolyam. Nincs két egyforma kliens, csoport, ember. Kezelni a különböző szituációkat nem mindig egyszerű.

Reiki mester, shihan (tanár), sensei, mi a különbség a megnevezésekben?

Bár technikailag hasonló jelentéstartalommal bírnak, mégsem teljesen azonosak és elsőre könnyen össze lehet zavarodni a különböző kifejezések használatában, ezért érdemes egyenként megnézni azok jelentéstartalmát.

  1. reiki mester:  általában azt a személyt értjük e fogalom alatt, aki elvégezte a reiki összes fokozatát és kellő lexikális ismeret, gyakorlat birtokában megszerezte a reiki tanítási jogát is. Ugyanakkor félreérthető lehet, hogy létezik tanítási jog nélküli reiki mester fokozat is, amit néhány helyen 3A-nak neveznek. Ugyanakkor nem jellemző, hogy az ilyen reiki mesterek nyilvánosan praktizálnának (kezelés, klub vezetés, mester melletti folyamatos asszisztálás) , sok esetben ez még az egyéni (otthoni) gyakorlás szintje, amikor a tanítvány megkapja a mester szimbólumot és a hozzá tartozó avatást. Gyakori a „mester-tanár” kifejezés használata is, mely immár azt a személyt jelöli, aki aktívan tanít is.
  2. shihan: ez a japán kifejezés technikailag, hogy „tanár”, azaz, aki a praktizálás mellett megkapta a tanítás jogát is. Azonban a japán reiki tanítási rendszerében a tanítási jog nem jelenti az összes szint átadásának lehetőségét. Először valaki csak az első szintet oktathatja (shihan-kaku = tanár asszisztens)  , később az első és másodikat (shihan = tanár), de nem avathat tanárt. Ezt csak egy senior tanár (dai-shihan) vagy még inkább egy adott szervezet elnöke ad felhatalmazást. Ebből a szemszögből hibás titulus megnevezés, amikor nyugati reiki mesterek, magukat shihan-nak nevezik, úgy, hogy független mesterként mindegyik szintre adnak meghatalmazást.
  3. sensei: ez szintén egy japán szó, és bár a sensei szó szintén tanárt jelent, de fontos jelentésbeli különbség, hogy olyan embert takar, akinek nagyon sok tapasztalata van és emiatt nagy tiszteletnek örvend.  Az is a japán aspektus része, hogy ezt mindig valaki másról mondják, hogy „sensei”, önmagunkat szerénytelenség lenne így nevezni. Tehát leggyakrabban híres tanítókat neveznek ezzel a titulussal. Pl.: Usui sensei, Hayashi sensei, stb. A sensei szó mindig a családnevet követően használják. A japán kulturális beágyazottsága miatt nyugaton nem nagyon használatos. Számos harcművészeti oktató vagy épp reiki tanár sem érzi szükségesnek, hogy a tanítványai így nevezzék őt. Véleményem szerint bőven elég, ha csak az alapító mestereket tüntetjük ki ezzel a tiszteletteljes titulussal. Jómagam is azt szoktam mondani, hogy reiki tanár vagyok, a hallgatóim sem mestereznek, ami szerintem segít egészséges és közvetlen viszonyt fenntartani és ugyanígy fenntartható a kölcsönös tisztelet.

Van-e a reiki mester fokozaton felüli szint?

Bár létezik nagymester, vonalvezető tanító, tanátadási vonal örökös, stb. megnevezésű cím a reiki bizonyos irányzataimban én azt gondolom a reiki mester, azaz a tanári szint (japánul shihan fokozat) a legmagasabb fokozat és nem szükséges újabb „über” címeket gyártani, melyek sokkal inkább az egóról szólnak. Néhány iskola az oktatás strukturálására használja a nagymester kifejezést, azt személyt jelölve, aki az összes szintet jogosult oktatni.

Azonban a reiki mester fokozat nem végállomás, hanem csak egy pont a reikis életében, amikortól megkapja a jogosultságot a tanításra. Sőt, személyes meglátásom szerint épp ez az a pont, amikor még több felelősség és még mélyebb lexikális és gyakorlati tapasztalat szükséges és elengedhetetlen a folyamatos a önfejlesztés is. Itt nem a reiki mellett 25 másik tanfolyam elvégzésére gondolok, hanem a reikiben való elmélyedésben. Úgy gondolom ettől válik hitelesség valaki.

Összefoglalva: a reiki mestertanár fokozat tehát egy szép új út kezdete, ahol tanítás segítségével folyamatosan tanul és tapasztal az ember, itt már nemcsak önmaga emberi fejlesztésére tevődik a hangsúly, hanem a tapasztalatok átadására is.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító