Hogyan indulj el a reiki gyógyító pályán és miként légy sikeres?

Hogyan indulj el a reiki gyógyító pályán és miként légy sikeres?

Ez a kérdés a legtöbb lelkes reiki gyakorló fejében legalább egyszer előjön: hogyan induljak el a reiki gyógyító – segítő területen viszonylag minimális  kockázat mellett? Nehéz kérdés, mert bizony ilyen praktikus kérdésekről általában nem esik szó a reiki tanfolyamokon, másrészt igen korai is lenne efféle témával foglalkozni, amíg nem szilárdak a megszerzett ismeretek és természetesen ki nem alakul a stabil tapasztalat a rendszeres gyakorlással. Korábbi cikkemben foglalkoztam azzal, hogyan váljunk reiki terapeutává, de akkor annak egy másik aspektusáról írtam… most azt szeretném bemutatni, hogy üzleti-magánéleti szempontból, hogyan indulj el ezen a gyógyítói pályán.

Tartsd meg a civil foglalkozásod, amíg teljes idejű reiki gyógyítóvá válsz!

Sokan egy ideális álomvilágot kergetnek abban a tekintetben, hogy elindulva a segítő munkakörben azonnal képesek lesznek abból megélni. Ez sajnos a legtöbb esetben nem így van. Időnek kell eltellenie, míg stabil lábakra állsz és azt mondhatod már nem szükséges a civil munkádból származó jövedelem.

Természetesen az is tényező, mennyi költséged van, milyen színvonalon szeretnél élni, van-e valaki, aki támogat és mennyi időt tudsz/szeretnél erre a munkára áldozni.

Ezért a legjobb opció az, ha a civil munkád mellett kezdesz el kezeléseket vállalni. Ez nagyon fontos, mert míg nem alakul ki a páciens köröd, nem kezdenek folyamatosan ajánlani az emberek, igen instabil lábon állnál anyagilag. Nem beszélve azokról a kezdeti költségekről, amit ki kell termelned:

 • jó minőségű kezelőágy
 • lepedők, plédek
 • ideálisan egy fix kezelő helyiség kialakítása (vagy opcionálisan bérelheted is)
 • a számlaadással kapcsolatos vállalkozási költségek

Először lehet, hogy rendszertelenek lesznek a kezelések, de előfordulhatnak időszakok, amikor a legjobb szándékod ellenére se jelentkezik senki kezelésre. De ahogy terjed a jó híred, úgy lesz egyre inkább tele a naptárad. Ne törjön le a kezdeti ingadozás, próbálj kitartó lenni és a gyümölcs meglátod beérik idővel. Azonban várostól, helyzettől és persze tőled is függhet a kliens kör kiépítéséhez mennyire rövid-hosszú idő kell.

A reiki kezelés szolgáltatásod „híresztelésére” az alábbi eszközöket használhatod:

 • létrehozhatsz egy honlapot, ahol bemutatod mit csinálsz és milyen problémákra kínálsz megoldást
 • feladhatsz ingyenes hirdetéseket az internetes apró hirdetés felületeken
 • környéken szórólapokat tehetsz ki, ahol megengedik
 • személyes kapcsolataidon keresztül szerezhetsz ajánlásokat
 • részt vehetsz helyi egészség napokon, ahol sok emberrel találkozhatsz és válhatnak belőlük leendő ügyfelek
 • reiki klubban a tanárodtól kérhetsz ajánlást, segítséget, ő is kiajánlhat téged, ha ügyesen kezelsz és látja jól bánsz az emberekkel

Alakítsd ki a megfelelő számú heti kliens számot!

Azt is figyelembe kell venned, hogy reiki spirituális gyógyító – kezelőként kezdetben a civil munkád mellett kell plusz munkát bevállalnod, ami megterhelő lesz számodra és ezzel óhatatlanul a családodtól, a kikapcsolódástól veszed el az időt, ha komolyan a pálya módosítás érdekében dolgozol. Ez érintheti akár a hétvégédet is, attól függően mennyi klienssel szeretnél dolgozni vagy milyen az időbeosztásod.

Ugyanakkor mindenképp kerüld el a kiégést és a kimerülést azzal, hogy túlvállalod magad! Légy fokozatos és saját fizikai kapacitásod és lelkesedésed mértékében vállalj csak újabb vendégeket.

 • kezdetben a civil munkád mellett elég lehet heti 1-2-3 rendszeres kezelés. Ez egy jó alap lehet, hogy tapasztalatokat szerezzél
 • ha bírod, később megnövelheted a hétköznapi számot és akár kinevezheted a szombatot teljes kezelői napnak, amikor akár 3-4 kezelést is elvállalsz
 • később, ahogy bővül az ügyfélköröd és nő a bevételed, elgondolkozhatsz azon, hogy a civil munkád részmunkaidős tevékenységgé válik
 • ha továbbra is stabil az ügyfélköröd és úgy érzed tudsz tovább növekedni, akkor elérheted a teljes munkaidős reiki gyógyítói pályát
 • ha csak ebből szeretnél megélni mindenképpen fontos, hogy kerüld el a kiégést, ugyanakkor a vállalt óraszám és kezelésekért elkért díj szorzata biztosítsa a megélhetésed

Hogy mennyi legyen a reiki kezelés díja, erre nincs kőbe vésett gyakorlat. Ez függhet attól is, hogy Budapesten, megyeszékhelyen vagy kisebb városban adsz reiki kezelést úgy, ahogy az sem mindegy egy szegényebb keleti régióban vagy a gazdagabb megyében kínálod a szolgáltatásod.

Ennek függvényében elég széles lehet az árskála. Megfontolandó lehet a helyi masszázs / hasonló érintés terápiák áraihoz igazítani, így ez lehet pl. 5-10-15 ezer forintig terjedő. Az ár megállapításánál azt se felejtsd el, hogy a bevételből le kell vonnod a költségeid, az esetleges terembérlést, az adót, főállásúként egészségügyi, nyugdíj járulékot is kell fizetned ebből! Törekedj maximálisan arra, hogy igazán értékes hozzájárulás légy a vendégeidnek, valóban segítsd a problémáik megoldásában, így nem leszel rászorulva az akciókra vagy hogy leszorítsd az áraid és csődbe menj.

Rendszeresség kontra kiégés a reiki gyógyító terapeuta pályán

Érdemes a kezelésekre kijelölni napokat és külön más tevékenységekre, különösen az elején. Ez lehet kontraproduktívnak hangzik, de épp ez segíthet abban, hogy elkülönítsd a civil munkád, az egyéb tevékenységed és azt az időt, amit a terápiás tevékenységre fordítasz.

Ez rávezeti a klienseket is arra, hogy nem bármikor jöhetnek, nekik is rendszert visz az életükbe, mikor állsz rendelkezésre. Ha beleesel a túl nagy rugalmasságba, könnyen azon kaphatod magad, hogy mindenki téged rángat és magadra már nem marad semmi idő.

Másrészt, ahogy egyre több segítő munkát vállalsz úgy lesz egyre nagyobb szükséged, hogy képes legyél megújulni.

Ezért kiemelten fontos, hogy legyen időd, meditálni, jógázni, sportolni, táncolni, stb. valamilyen személyes hobbit űzni, amiből újra és újra erőt meríthetsz.

Fontosak a határok, hogy meddig dolgozol és kialakítsd a keretet a magánéleted számára is:

 • lefekvés előtt 1-2 órával már ne dolgozzál
 • heti 1 napot jelölj ki szabadnapnak pl. a vasárnapot
 • ápold a barátságaid, menj ki a természetbe, tölts időt a családoddal, hódolj a hobbiidnak
 • évente néhány alkalommal tarts hosszabb „szabadságot” a teljes regeneráció érdekében

A fentebb említett tanácsok segíthetnek abban, hogy jobban megtaláld az egyensúlyt a reiki gyógyítás, a civil munka és a magánélet között. Az sem gond, ha nem válsz végül főállásúvá. Nagyon sokan végeznek segítő foglalkozást hobbi szinten vagy részmunkaidőben. A lényeg, hogy számodra megfelelő legyen és ez összhangban legyen a belső motivációddal. Kívánom, hogy leld sok örömed a reiki gyógyításban!

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító