A Reiki gyógymód Mikao Usui, az alapító szemével

Mikao Usui és reiki írásjel

Mára a reiki gyógymód egy világszerte elterjedt és igen népszerű módszerré vált, melyet különböző szempontok szerint mutatnak be. Ahhoz, hogy eredeti formában megismerhessük ezt japán eredetű technikát, érdemes betekintést nyernünk az alapító, Mikao Usui gondolataiba, aki a Nyilvános Tanítás Usui senseitől című írásában publikálta gondolatait. Ebből a reiki tanfolyam során részletesen bemutatott tanításból szeretnék kiemelni néhány gondolatot, mely az esszenciáját mutatja be a reikinek.

A reiki gyógymód értelmezése Usui sensei szemüvegén

Sokan gondolják, hogy a reiki gyógymód, mint alternatív kezelési módszer tömeges terjedése természetes, holott ez nem volt így régen. Az volt a szokás a XX. század eleji Japánban, hogy ha valaki felfedezett valamilyen módszert, azt többnyire a családban tartották, hogy az abból képződő vagyon a család megélhetését fedezze.

Mikao Usui szakítva ezzel a régi hagyománnyal nyilvánosan kezdett el tanítani, hogy mindenki részesülhessen abból az áldásból, melyet a reiki ryoho – reiki gyógymód – gyakorlása hozhat. Ez a hozzáállás ma is ugyanolyan fontos, hisz a reiki használatában óriási potenciál van, mely támogatást és válaszokat ad a modern világ kihívásaira.

Bár az alapító főként fizikai kezelésként írja le a reiki gyógymódot, mégis a reiki egyaránt alkalmazható mind fizikai, mind pszichés eredetű problémák kezelésére egyformán. Valószínűleg 100 évvel ezelőtt a mindennapok során – a fejletlen orvostudomány miatt – jóval nagyobb hangsúlyt kapott a különböző fizikai eredetű betegségek, így pl. a már teljesen eltűnt kórok, járványok kezelése.

Azonban nem jelenti azt, hogy a modern világban nincs szükség a reikire, hisz a XXI. században épp a pszichés eredetű problémák, főként a stressz, depresszió, különböző traumák, rossz beidegződések szaporodtak el, melyek szintén kezelhetőek. Ezekről így ír Mikao Usui: „Miután ezek a problémák megszűntek, fel tudod magad szabadítani, hogy másokat is meggyógyíts a Kami (Isteni) vagy Buddha tudatállapotban, ami boldogságot hoz neked és mindazoknak, akiket gyógyítasz.

Ez a gondolat azért fontos, mert megmutatja a lehetőségét, hogy képesek vagyunk aktívan tenni a mindennapok harmóniájáért, képesek vagyunk kijavítani a pszichés defektjeink, melyek gátolják az életünk, önmagunk kibontakozását. Ma már szinte közhely, hogy a holisztikus szemléletű gyógyítók minden betegséget visszavezetnek valamilyen mentális okra. Ez nem csupán egy felkapott ezoterikus hullám, hanem ezen gondolatmenetet közel 100 éve már Usui sensei is képviselte: „Amikor egy ember mentálisan meggyógyul és spirituálisan egészséges, a fizikai egészség természetesen következik be.” Ezért elengedhetetlen, hogy aktívan törődjünk mentális egészségünkkel, mely jelentős hatással van fizikai közérzetünkre, állapotunkra is.

Nagyon sok embert foglalkoztat a reiki eredete is. Mikao Usui sensei meglepő módon nem tanulta senkitől a gyógyítás képességét, spontán ébredt rá a Kurama-hegyen böjtölve, meditálva. Sőt a gyógyítással járó spirituális erőket sem hajszolta, nem kutatott külföldön különféle szimbólumok, gyógyító technikák után. Usui sensei úgy írja le, hogy „A Reiki Ryoho –  reiki gyógymód – egyedülálló kezelési módszer, mely az univerzum spirituális energiájából származik, mely segít az emberek fizikai egészségének javításában és ennek eredményeképpen a belső béke és boldogság elérésében”.

Usui mester igen részletesen taglalja a kezelés működését és technikáit. „A reiki gyakorlók minden testrészéből energia (ki vagy chi) és fény is kisugárzik, különösen a szemekből, a szájból és a kezekből. (…) A gyógyítás az érintett területnek a nézésével, az energia kifújásával, ütögetéssel, dörzsöléssel vagy a kéz ráhelyezésével történik”

Az is nagyon érdekes, hogy maga az alapító, Mikao Usui sem tudta elmagyarázni, hogy mitől és hogyan működik, noha remélte, hogy erre a tudomány egyszer választ fog adni. Ő maga így fogalmaz: „Az igazság furcsább, mint a képzelet. Meg kell néznünk a szemünkkel, hogy elhiggyük. Ha egyszer megbizonyosodsz róla, el fogod hinni. Bármennyire is kételkedjen valaki, a tényeket senki sem tagadhatja.

Mindezeket figyelembe véve nem volt egyszerű az emberek számára bemutatni a módszerét. Akkoriban számos hasonló módszer létezett úgy mint hipnózis, hanggal gyógyítás vagy a vallásos terápiák. És meglepő módon a jelen korhoz hasonlóan az emberek többsége kételkedett az ilyen módszerekben.

Azonban az egyszerűség és főként a hatékonyság volt az, mely igen hamar igen sok embert Usui sensei reiki módszere mellé állított. Haláláig, alig 4 év alatt közel 2000 embert avatott be a reikibe. És mivel az alkalmazáshoz nincsen szükség sem eszközökre, orvosi ismeretekre, nem használ gyógyszereket, és a reikizés/gyógyítás képessége azonnal aktiválható, ez elősegítette a módszer népszerűségét és gyors terjedését.

Ugyanakkor akkoriban sem volt egyszerű elfogadtatni a hagyományos orvostudománnyal a módszert. Bár akkoriban sem lehetett minden problémát az orvostudomány szempontjából megközelíteni, akkor orvosi és akupunktúra szabályaiba nem ütközött a reiki gyógymód gyakorlása és alkalmazása.

Ennek sajnos hamarosan vége lett a II. világháborút követő amerikai megszállással, mely csak a hagyományos orvoslást ismerte el. És Japánban hibába volt több millió gyakorlója a Reiki Ryohonak, teljesen eltűnt a köztudatból.

Családokban, zárt közösségekben marad fenn és a reiki majd csak a 90-es években vált igazán népszerűvé, amikor elkezdett terjedni a nyugatról, Takata asszony tanítványaitól eredő reiki tanítása. A reiki jogi szabályozása a mai napig vegyes, országonként igen eltérő, többnyire nem elismert, holott számos tapasztalat, kezelés támasztja alá jogosultságát.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító