Mi az öröm és miként találhatsz rá az életedben?

Hogyan találhat rád az öröm?

Mi az öröm és hogyan lehet minél hosszabban és tartósan ebben a (tudat/érzelmi)állapotban tartózkodni? A legtöbb ember biztosan felteszi ezt a kérdést élete folyamán. Mindenki vágyik ugyanis a harmóniára, arra az önfeled állapotra, amit örömként lehet definiálni. Az öröm érzését tévesen gyakran gondolják egy felfokozott rövid ideig tartó állapotnak, holott az öröm a belső boldogság lehet konstans is. Csak Rajtad múlik, miként tekintesz rá és milyen eszközökkel próbálod megvalósítani a mindennapokban, ezért érdemes elgondolkodni az öröm fogalom jelentésén.

Úgy tartják a fejlődés az állandó növekedésben, és a hétköznapok felismert, apró csodái felett való örömben rejlik. Hogy mi az öröm, emiatt igen nehéz ezt definiálni, mert akárhány embert megkérdezel, valószínű más-más meghatározó élményekről tesz említést. Mindegyiküknek igaza van, de az ami boldoggá tesz egy embert, nem biztos, hogy az öröm forrása egy másiknak. Ezért erre a kérdésre csak saját magunk lelhetjük meg a választ.

Az öröm megélése ugyanis a saját bensődön múlik, nincs rá univerzális recept, miként lehetsz boldog. Ahogy arra sincsenek biztos támpontok Te miben látod meg az örömöt és ezt hogyan valósíthatod meg a hétköznapokban. Gondold végig az alábbi gondolatokat:

A mindennapok során rengeteg impulzus ér, a kereskedelem számos fogyasztási cikkel, szolgáltatással bombáz és azzal a céllal juttatják el a fogyasztókhoz, hogy azok jól érezzék magukat a bőrükben (és közben a termék/szolgáltatás profitot is termeljen). Ilyen lehet egy szemet gyönyörködtető ruha, a parfüm, az édességek, a wellness szolgáltatások, a TV műsor, a számítógépes játékok, a filmek, a különböző mozgás formák…. és még hosszan lehetne sorolni a különböző hétköznapi tárgyakat és szolgáltatásokat. Talán néha úgy is érzed , hogy mindez már kicsit túl sok. Boldogabb vagy a fogyasztási cikkek élvezetétől? Egy ideig biztosan. Aztán újra kóros hiányérzet lép fel, ami új vásárlásra ösztönöz. De egyszer aztán rádöbbensz sohasem leszel kielégült és elégedett. Mindig ott marad a hiány és a vágy a valódi öröm érzésére.

Erre nagyon jó példa, hogy például vágysz egy új szuper mobil telefonra. Hónapokig szemezel vele, gyűjtesz rá, szinten minden gondolatod kitölti, hogy bárcsak már a kezedben lenne. Aztán elérkezik a nagy nap és megveszed. Hurrá! A Tied. Birtokba veszed, lelkesen fedezed fel az új funkciókat, amilyen gyakran csak lehet megcsodálod új szerzeményed, akár egy gyermek. Aztán, ahogy tellenek a hónapok, szépen lassan egy hétköznapi tárggyá válik és elveszik az a bizsergés, amely addig körül lengte. Fél-egy évvel később kijön egy újabb modell, ami még szuperebb, számos újdonsággal és erősebb hardverrel bír és újra ismét csak vágyakozol, miközben már rég elfelejtetted, mennyire vágytál és mennyire örültél a nem is olyan régen megvett szerzeményednek. A mobiltelefont behelyettesítheted bármilyen tárgyra, de ugyanilyen sóvárgás lehet szinte bármi más is.

Sóvároghatsz a szexualitásban megélt változatosságra, a folyamatos hódításokra, a bókokra. Arra, hogy a friss impulzus impulzusok érjenek, melyek legyezik az egód. Szintén a hamis illúziót táplálja a tökéletes test és szépség hajszolása, mint egyetlen és legfontosabb életcél. Ezek mind külsőségek és mulandó dolgok. Ami értékes az általában stabil és hosszú távra tervezhető. Amikor tehát felteszed magadban a kérdést, miként lehetsz boldog. hogyan találhatod meg az öröm forrását, először magadba kell mélyedned és önvizsgálatot javasolt tartani.

Az is visszatarthat az öröm megélésétől, ha a múltban élsz vagy folyamatosan a jövődön aggódsz. Ha nem vagy tudatosan a jelenben, hogyan lennél képes megvizsgálni MOST mi tesz boldoggá és ezért mit kellene tenned? Ezért a jelen tapasztalása, annak valódi megélése, a részletek megfigyelése nagy segítség lehet, hogy megtaláld a belső öröm forrásod. Mindegy mi történt a múltban, tekints előre! Ugyanakkor az is lényeges, hogy ne legyen irreális csodavárásod és ne külső tényezőktől és főképp ne mástól várd, hogy az boldoggá tesz. Az öröm belülről fakadó érzés, mely olyan dolgokból táplálkozik mint:

  • elégedettség
  • pozitív önértékelés
  • sikerélmény
  • nevetés
  • kiegyensúlyozott emberi kapcsolatok
  • önzetlenség

Nézd meg jelenlegi életed, mi az ami most boldoggá tesz, miben leled az örömöd? Mi az ami bánt, mitől vagy szomorú? Mi az amit meg kell változtatni, mi az amiből tudsz tanulni, mi az amit el kell fogadnod, hogy nem tudsz megváltoztatni? Az öröm kulcsa az is, hogy megfelelési kényszer nélkül, de felelősséget vállalsz a saját életedért. Alázatosan, de nem megalázkodva fogadod el mások véleményét az élet tanításait. Az öröm megélésében sokat számít, ha képes vagy a felebaráti szeretet gyakorlására és megélésére, ha képes vagy önzetlen segítő kezet nyújtani. Vedd észre a pozitívat a pozitívat a mindennapokban, akkor is ha nem minden rózsaszín!

Az öröm megtalálásának a kulcsa tehát tehát egyedül benned rejtőzik, melyet magadnak kell megtalálnod. Ahhoz, hogy megtaláld és kinyisd lényed e rejtett ajtaját szükségszerű, hogy legalább önmagaddal légy őszinte: milyen vágyaid, érzéseid vannak. Ha elsőre nem is találod túl szépnek amik iránt vágyakozol, az első lépés, hogy elismerd ez benned lakozik. A bűntudat érzése helyett engedd megélni azt, amire vágysz. Minden tapasztalattal ugyanis közelebb kerülsz önmagadhoz, hogy rátalálj arra a lényegi dologra, ami igazán boldogít. Az öröm érzése ugyanis benned lakozik, melyet csak meg kell találnod és minél többször ki kell bontanod magadban.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító