A reiki valódi spirituális esszenciája

A reiki valódi spirituális esszenciája

Amikor a reiki valódi lényegéről esik szó számos ember fejében legtöbbször az energia gyógyítás, a kezelés fogalmak jutnak eszébe. Szintén sok szó esik a belső harmóniáról, a spirituális tudatosság, az intuíció fejlesztéséről e japán módszer kapcsán. Van azonban egy olyan esszencia és ehhez kapcsolódó technika, ami mindegyik korábban említett fogalommal kapcsolatban van és azt működteti. Ez nem más mint az elme csendje, annak fókuszált, békés, üres állapota, ami a reikit igazán működteti és hatását felerősíti. Ezt a témát járja körül ez az írás, egy kicsit más szempontból.

Az elme egyensúlyának fontosságáról már több cikkben írtam önismereti szemszögből megközelítve:

Nos, kérdezheted, akkor hogyan is kapcsolódik e japán módszerhez? A reiki gyakorlásnak három fő pillére van:

 1. meditáció,
 2. kezelés gyakorlás
 3. öt életszabály (gokai) tudatos élése

Ezek kölcsönhatásban vannak egymással és végső soron a végső célhoz, az an jin ryu mei állapothoz visz előre (az elme azon békés állapota, amiből semmilyen külső körülmény nem tud kibillenteni)

De miért is fontos is ez? Mert alapvetően minden az elméből indul ki és valahol mindegyik spirituális módszer valamilyen módon az elme elcsendesítésére lyukad ki

Pl. érdemes elolvasni Patanjali a jóga definíciójának értelmezését i.u. 400-ból. Tehát amikor elme zavara teljesen megszűnik, ez maga a megvilágosodás, az egységélmény az isteni önvalóddal. Azt gondolom Usui mester is valami ilyesmit tapasztalt meg a Kurama-hegyen 1922-ben, amikor megvilágosodott a böjtje során.

A végső következtetés tehát az, hogy az elme – a gondolatok – okozzák a szenvedést. Amikor gondolkodsz, kívül helyezed a fókuszt, mentális erőfeszítést teszel. Az elméd ítéleteket gyárt, aggódsz, múltba-jövőbe visz, a negatív gondolatok, negatív érzéseket korbácsolnak fel. De ha tegyük fel csak pozitív tervező gondolataid vannak szünet nélkül, az olyan mintha folyamatosan nyomnád a padlógázt, teljes kiégés. Tehát nem vagy a most pillanatában, elszakítva vagy az önvalódtól.

Nem véletlen, hogy a terápiás vendégeim nagy része valamilyen pszichoszomatikus problémával keres fel. A legtöbben arra panaszkodnak, hogy „Gábor, kattog a fejem”. Tehát a fizikai és pszichés nyugalom állapota csak akkor érhető el, ha az elme is elcsendesül. Nincs más út. Ha a test fizikailag aktív, de az elme üres, az egy meditáció. Ellenben bár a fizikai test nyugalomban van, de az elme hiperaktív, az nem a nyugalom állapota.

Az aktív elme másik hozadéka, hogy nem tudsz befele figyelni – hisz az elme kifele működik – Tehát a belső hangod, az intuíciód akkor válik hallhatóvá, ha az elmédet takarékra kapcsolod és mennél többet töltesz a csend állapotában.

Ha valaha is álmodoztál spirituális képességekről, ezek bármelyike a belső csönd, intuíció állapotából képes csak a felszínre emelkedni. A reiki beavatás közvetetten ehhez járul hozzá erős energetikai szempontból, de mentális ürességet neked kell megteremteni.

Szellemi úton járás elengedhetetlen feltétele, hogy kezdj valamit a cikázó gondolataiddal, ez fogja adni a belső erőt és egyben a kívánt hatást, hogy elérd a belső harmóniát, békét, örömet, hogy tiszta csatornaként tudj működni, hogy meghalld a szíved/lelked hangját és így még mélyebb felismerésekhez juss. Ehhez nagyon jó lépcső különböző spirituális tanfolyamok elvégzése.

Ugyanakkor az elmével való munka nem megy az egyik pillanatról a másikra: hónapok, évek, évtizedek, míg megmászod a tudatod különböző mélységeit. Ez nem egy egyenletesen linerárisan emelkedő skála, a tapasztalások, állapotok élethelyzetenként kibillenő állapotokat hozhatnak pozitív és negatív irányba is.

Kérdezheted mi az egész folyamat végső lényege? (a kiegyensúlyozott közérzet és a felébredő képességeken túl) Ahogy az elme egyre üresebbé és békésebbé válik, úgy fog egyre kevésbé ragaszkodni az anyagi világhoz és így emelkedik a tudatosság szintje is. Ez maga a végső megszabadulás a születés-halál körforgásából a spirituális tanítások szerint. Ennek a tanítása csak a halál pillanatában derül ki, hogy merre halad a lélek. Van egy kedvenc filmem a Szellemi Valóság, ami a fentiekről szól. Hogy ez mennyire igaz, nem bizonyítható kézzelfoghatóan, ahogy megfogsz egy darab almát a hétköznapokban.

Most gondolhatod azt, hogy elég meredek ilyen szemmel a reikire nézni, ez teljesen rendben van. Lehet elsőre az is elég tapasztalás, hogy jobb a közérzeted vagy épp érzed az energia áramlását vagy épp annak öröme, hogy a kezeléssel tudtál valakin segíteni. Kérlek ne ijedj meg és ne csüggedj. A tapasztalatlás egy hosszabb folyamat, ahogy formálódik a látásmódod egy témáról, önmagadról vagy ahogy a világba belehelyezkedsz.

Elsőre több mint elég, ha elkezdesz gyakorolni. Talán egyre többet, talán lesznek hullámvölgyek, szünetek, majd ismét lelkesebb leszel. De amit elvetsz, az kihajt idővel. Ha a reikit választottad mint módszert, hogy fejlődj az alábbi gyakorlás pillérek segíthetik az utadat.

1. pillér: a meditáció gyakorlása: a Hatsurei-Ho

Hatsu =megidéz / fejleszt ; Rei = lélek/szellem ; Ho = módszer

A Hatsurei-Ho meditáció a leghatékonyabb módja a reiki energiával való kapcsolat mélységének, minőségének és intenzitásának növelésére. Ezért minden reiki gyakorló napi rutinjává kellene válnia és erős kapcsolatban van a spirituális fejlődéssel is. Mennél tisztább, fókuszáltabb az elméd, annál magasabbá válik a tudatosságod és úgy emelkedik egyre magasabb szintre az intuíciód is.

Fumio Ogawa: Mindenki képes reikizni c. írása sok hasznos információ mellett a Hatsurei-Ho meditációval kapcsolatban is ad útmutatást (43-44. oldal)

Előkészület:

 • Ülj (seiza pózban) a földre egyik hüvelykujjunkat a másikra téve (szerk. meditációs ülőpárnával megtámaszthatod az ülőgumót a két lábad között így kényelmesebbé válik ezen ülőpozíció)
 • Tartsd a felsőtestet és nyakat egyenesen
 • Csukd be szemeidet.
 • Fókuszálj a tandenre (a köldök alatti 2-3 cm terület). Fontos, hogy elengedj minden feszültséget és egyenesen tartsd hátadat, de ne túl feszesen. Lágyan csukd be szádat és válj ellazulttá. (ha nem tudsz seiza pózban ülni akkor válassz egy kényelemes ülés módot, ahol egyenes a hát)

Kenyoku:

A Kenyoku szót kb. úgy lehet fordítni, mint „száraz fürdés” vagy „lesöprés”. A Saikai Mokuyoku formája. Megtisztítja a
testet és az elmét. A Seishin Toitsu (koncentráció) módja. Végezz söprő mozdulatokat a mellkas és a kezek felületén a videóban bemutatott módon. Ez segít energetikai szempontból megtisztítani a testet.

Ogawa mester azt javasolja, hogy miután elvégezted a Kenyokut, olvass el egyet Meiji Császár waka verseiből.

Joshin Kokyuho

A Joshin Kokyuho a légzés megtisztítása. Azt jelenti, hogy tiszta elmével lélegzünk, s ez legfontosabb része a Hatsurei-ho technikának.

Helyezd kezeidet az öledbe és finoman hajlítsd be mindkettőt úgy, mintha egy tojást tartanál. Fókuszálj a Tandenre és lélegezz nyugodtan. Az meditáció előrehaladtával a légzésed nyugodtabbá válik. Úgy érzed majd, mintha a pórusaidon keresztül lélegeznél be egy nagyon ellazult állapotban.

Gassho

Tedd össze a kezeidet a szíved előtt kényelmes tartásban. Ne erőlködj a vállaid legyenek lazák, a kezeid közt mintha egy vattapamacs lenne.

Irányítsd a figyelmed a tanden pontra és engedj el minden figyelmet és válj eggyé a légzéseddel, ahogy azt finoman követed (és ez egyben le is köti az elmét). Elméd elkezdni megtisztítani önmagát és egyre „világosabb” lesz. Érezheted a tenyerek közt az egyre erősödő forróságot és bizsergést is, ami a reiki egyre erősebb jelenlétét jelenti.

Miután befejezted a meditációt, mondd el néhányszor (3x) a gokai sorait:(kattints a linkre, a kiejtésben segít)

 • Kyo Dake Wa
 • Ikaruna
 • Shin Pai Suna
 • Kan Sha Shite
 • Gyo o Hagame
 • Hito ni Shinsetsu ni

Ogawa sensei azt javasolta, hogy 15-30 percen át kellene a meditációt gyakorolni naponta 1-2x.

Szerk.: a legjobb ingerszegény környezetben gyakorolni a meditációt, különösen este, sötétben, csendben.

2. pillér: a kezelés gyakorlása

Ogawa sensei idézett írásában így ír a reikiről.

Az emberiségnek és a teremtményeknek 3 Reiki erő ad életet.

 1. A Reiki az élet hajtóereje (természetes életerő).
 2. A Reiki a spirituális működésünk (szellemünk természetes ereje)
 3. A Reiki a természetes gyógyulás ereje (a test természetes ereje)

A Reiki a Teremtés által adott erő, Univerzális energiának hívják, és ez sugárirányú. Ezért a Reiki az emberi radioaktivitás. Habár láthatatlan, a Hatsureiho gyakorlása által mindenki láthatja a Reiki kiáramlását. Valóban, ez az emberi radioaktivitás. A Reiki energia, beleértve az emberi radioaktivitást, lehetővé teszi, hogy jó összhangban éljen az ember és minden teremtmény.

Ez az energia, amit a reiki kezeléshez használunk, melynek alapvetően két módja van: önkezelés és mások kezelése.

Az önkezelés alap gyakorlata a reikinek, amit érdemes szintén napi rutin részévé tenni. Igen egyszerű beilleszteni a napi rutinba, hisz az elalvás előtti fél óra igen relaxáló program lehet, ami előkészít a nyugodt alváshoz. Hanyatt feküdve, kényelmesen magadra helyezve a kezeket könnyen elérhető számos fontos terület:

 • fej
 • mellkas
 • emésztő szervek (gyomor, máj, belek)
 • tanden pont (küldök alatt 2-3 cm-re)
 • vese

Nem kell feltétlen mindent megkezelni figyeld meg hol áramlik intenzívebben az energia, hol forrósodik, ha ismered a byosen koncepcióját, fogod érezni az energetikai visszajelezéseket a tenyeredben. Napi fél óra csodákat tehet a fizikai közérzeted, vitalitásod javításában. Azonban, ha komoly problémád van, ne sajnáld a 2×1 óra önkezelést!

A kezelés másik aspektusa, amikor másnak adsz energiát. A reikiben való fejlődésnek van egy olyan jellemzője, hogy csak mások kezelésének gyakorlása által fog fejlődni az energia érzékelésed és a kezelés kapcsán kialakuló intuíciód. A reiki kezelés egy olyan gyakorlat, amit nem érdemes soha abbahagyni. A reiki kezelés előnyös hatása kettős: amikor energiát csatornázol az jó akinek adod és fejlődési lehetőség neked és remek lehetőség arra, hogy az üres elme állapotát gyakorold. Egyfajta meditáció és szolgálat.

Amikor kezelsz valaki energetikailag te is töltődsz, így ez már a harmadik előny, amiért érdemes másokat kezelni. Talán a környezeted nem nyitott erre, némi erőfeszítéssel könnyen találhatsz reiki klubbot, olyan embereket, akik szívesen fogadják a reikit. A reiki kezelés rendszeres adása a boldogság és belső nyugalom állapotába vezet. Nincs két egyforma terápiás tapasztalat, noha sok terápia után megszerezhető a rutin. De az alázatos hozzáállás, hogy te egy csatorna, katalizátor vagy a kliensed gyógyulásában, esszenciális.

Ha ráérzel az ízére, néhány percnek fog tűnni 1-1,5 óra. (ekkor már jó úton vagy!) Normális, hogy nem is emlékszel minden részletre, hisz annyira mély meditatív állapotban voltál. Annyi kezelést és olyan súlyos problémát vállalj, amit jó szívvel és felelősen el tudsz vállalni. Tudd meddig tart a kompetenciád és légy kedves mindig a vendégeiddel és add a maximumot, amit adhatsz.

3. pillér: az öt életszabály gyakorlása

Az öt életszabály, a Gokai az egyik fő fókusza a reikinek, amiről már írtam korábban. Azt mondanám, hogy megkerülhetetlen. Ezek a tanítások nagyon egyszerűek, de a nap 24 órájában tudatosnak lenni és minden pillanatban élni őket már korántsem így van.

Azonban ne keseredj el, ha azt érzed kibillensz és elborít a negatív érzelem. Ahogy elcsendesedik a vihar, úgy lesz az elmében is béke és ahogy egyre többet gyakorolsz, egyre több ideje reikizel, úgy lesznek a viharok is ritkábban, kisebbek, míg megérzel a vihar nélküli napsütéses állapotba (a külső zavaró körülményektől függetlenül).

A gokai azonban nemcsak egy idea, erős kotodama (mantra) is. Amikor meditáció előtt japánul akár félhangosan kiejted érezheted a szavakban rejlő erőt, ahogy fókuszálttá válsz és elcsendesedik az elméd. Használd így módon, mint eszközt.

Ogawa sensei azt mondja az írásában: Mindaddig, amíg minden nap erőfeszítést teszel a Gokai gyakorlására, erős reiki energia fog sugározni belőled és nagy médium leszel. Az emberi elme sokrétű. Mindenki, aki részesült Reijuban (behangolás )  Reiki energiát sugároz. Azonban, ha valaki figyelmen kívül hagyja az öt életszabályt vagy elhanyagolja az elme fejlesztését/elcsendesítését, a Reiki hirtelen leáll. Vigyázz!

Nos, ha a reiki energia nem is áll meg teljesen, de az igaz, hogy hiperaktív, kattogó elmével nem áramlik a reiki energia erősen és az energia érzékelés teljesen megszűnik. Ekkor szokták azt mondani reikisek: „nem érzem az energiát!” A test és elme egyensúlya erős kapcsolatban van azzal, milyen erős energiát vagy képes csatornázni és milyen az intuíciód. Ezért érdemes megfogadni Ogawa sensei tanácsát és az elme egyensúlyára törekedni és rendszeressé tenni a Gokai gyakorlását.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító