Reiki kezelés – önkezelés kézpozíciók – te ismered mindegyiket?

reiki kezelés önkezelés kézpozíciók

A reiki kezelés és önkezelés kézpozíciók kifejezetten a nyugati stílusú reiki szerves része, mely lefedi a teljes test egészét és érinti a főbb szerveket, meridián vonalakat. Azért dolgozta ki Hawayo Takata, mert úgy gondolta, hogy ez egyszerűbben elsajátítható a nyugati emberek számára, mint az energia érzékelésen, belső intuíción alapuló japán eljárás.

A reiki kezelés pozíciók eredete

Mind Mikao Usui, mind Chujiro Hayashi mester készített kezelési útmutatót azon tanítványai számára, akik nem érzékelték elég jól a byosen-t (toxinok energetikai kisugárzása). Ezek az útmutatók számos betegség és tünetegyüttesre adtak terápiás javaslatot. Ezek nem reiki kezelés kézpozíciók voltak, hanem kezelendő területek! Valamint a tanítványok szintén megkapták a Meiji császár waka stílusú verseit és gokai-t (öt életszabály).

  1. Dr. Mikao Usui eredeti reiki kézikönyve (magyar nyelven kapható)
  2. A Hayashi reiki kézikönyv (angol nyelven kapható)

A kezelés kézpozíciók előfutáraként meg kell említeni az Usui Ryoho Shishin kezelési útmutatóban ismertetett fej kezelést, mely 5 formális fejpozíciót alkalmazott, melyet a kliens seiza ülésben vagy széken ülve fogadott miközben a kezei a combján helyezkedett el.

A kezelő a kliens előtt 1 méterre gassho pozícióban meghajlást végzett, majd a kliens háta mögé ment és megérintette a kliens vállait, hogy felvegye az energetikai kapcsolatot és fókuszált állapotba kerüljön. Ezután elvégezte az alábbi területek kezelését, mely 3-5 percig vagy intuíció alapján akár hosszabb ideig is tarthatott.

  1. zento bu: 2-4 hüvelyk távolságra a homloktól, a kezeket vízszintesen tartva, a hajvonal szintjén – a középső ujj majdnem összeér – a homlok területének energetizálása
  2. sokuto bu: mindegyik tenyér 2-4 hüvelyk távolságra a két oldalon a halánték területen
  3. koutou bu: a kliens bal oldalán elhelyezkedve bal tenyér a homloknál, jobb tenyér a koponya hátsó részén, ahol nyak és a koponya találkozik. Mindkét tenyér a fejtől 2-4 hüvelyk távolságra van.
  4. enzui bu: a kliens mögött állva a nyak két oldalának kezelése 2-4 hüvelyk távolságra tartva a tenyereket.
  5. toucho bu: a fejtető felett 2-4 hüvelyk távolságra vízszintesen, párhuzamosan tartva a tenyereket, a hüvelykujjak majdnem összeérnek.
  6. * Az ismertetett 5 pozíció után azon érintett területek kezelése, ahol a panasz jelentkezik. Majd befejezés a kliens előtt 1 méterre gassho pozícióban meghajolva kifejezve a hálát a kezelésben való közreműködésért.

Szerk.: Az Usui Ryoho Shishin a fentebb említett fej pozíciók mellett a gyomor és a belek területét ajánlja kezelni mintegy 30 percen át vagy még hosszabban, szükség szerint.

Továbbá, ha megnézed a Hayashi reiki kézikönyvben ismertetett eljárásokat, felfedezheted a nyugati reikiben ismertetett meghatározott pozíciókat, melyből kifejlődött a fix sorrendű kezelés.

Chujiro Hayashi orvosként a szervekre fókuszált és nagyon hangsúlyosnak tartotta a byosen koncepcióját, a vérfrissítő masszázst, a szemmel-ráfúvással gyógyítást és más technikákat, melyek a Jikiden Reiki esszenciális tanításainak része.

Takata féle kezelés pozíciók és módok

A reiki kezelés és önkezelés kézpozíciókról Hawayo Takata kezelés útmutatójában találunk írásos forrásokat, melyet különböző betegségekre, tünetekre ajánl. Ami különösen érdekes, hogy ez nem az általánosan elterjedt fejtől induló reiki kezelés kézpozíciók sorrendje, amit a legtöbb reikis ismer! Vesd össze: 

Marianne Streich írása összefoglalja, milyen elgondolások mentén kezelt eredetileg Hawayo Takata:

Hawayo Takata reiki kezelése abból áll, amit ő maga „alapkezelésnek” nevez. Ezt követte a betegség okának megkeresése (szerk.:valószínű itt a Reiji-ho technikára gondol) és a reikivel folytatott kiegészítő kezelés a betegséggel kapcsolatos speciális területeken. Lásd ezt a LINK pdf anyagot

Ajánlotta a krónikus állapotok esetleges napi ismételt kezelését. Üdvözölte a „gyógyulási krízisnek” hívott állapotot annak jeleként, hogy a test elkezdett gyógyulni.

John Harvey Gray, Takata által képzett mester szerint Hawayo Takata kombinálta a Dr. Hayashi által tanított kézpozíciók sokaságát az alapkezelés megalkotásához, amelyet mint alap eljárás alkalmazott minden kliensnél. Ezzel szemben Dr. Hayashi a pozíciók egy adott kombinációját alkalmazta bizonyos állapotok kezelésére és klinikájában két kezelő dolgozott a kliensen. (Míg Takata egyedül kezelt.) Erről ITT találsz infót.

Ezen az oldalon (angolul) fellelhető ez a kezelési szemléletmód, mely teljesen egybe vág Marianne Streich írásásval, ennek tömörített fordítását közlöm:

A törzs kezelése

A törzs kezelése 6 alap + 2 kiegészítő pozíciót tartalmaz, melyet a legpraktikusabb a kiliens bal oldalára helyezkedve végezni odafigyelve a folyamatos kéz-test kontaktusra.

  • Az 1. pozíció a test bal oldalán, a szolár plexus szomszédságában Takata féle reiki kezelés - törzstalálható. Ez a pozíció hat a gyomorra, a lépre és a hasnyálmirigy egy részére.
  • A 2. pozíció a test jobb oldalán található, szemben az 1. pozícióval. Ez a pozíció hat a hasnyálmirigy többi részére és a májra.
  • A 3. pozíciónál az egyik kéz a bal oldalon, a másikat a jobb oldalon, közvetlenül a 2. pozíció alatt kell elhelyezni. Ez a pozíció hat a vékonybélre és a vastagbél felső szakaszára.
  • A 4. pozíció a csípőcsonttól lefelé van az alsó törzs középpontja felé. Ez a pozíció hat a húgyhólyagra, a prosztatára, a leszálló és felszálló ágára a vastagbélnek, a petefészkekre, a petevezetékre, a méhre és a hüvelyre.
  • Az 5. pozíció a csípő hajlat szögében van, éppen a 4. pozíció alatt és a nyirokcsomókra hat.
  • A 6. pozíció a „T” pozíció a mellkas közepén. A jobb kéz vízszintesen a kulcscsont alatt, a bal kéz pedig a középvonalban a bordacsontok között. Ez a pozíció hat a szívre és a tüdőre.
  • A 7. pozíció lefedi  két kézzel a mellkast (a melleket), hat a tüdőre, a szívre és az artériákra.
  • A 8. pozíció elvégzéséhez szükséges a kliens fej felöli oldalán elhelyezkedni. Helyezd mindkét kezed a könyökhajlatok fölé vagy közé. Ez a kiegészítő nyirokmirigyekre hat.

A fej kezelése

A fej kezelése 4 alap +2 kiegészítő pozíciót tartalmaz, melyet a legpraktikusabb a kiliens fej felőli oldalára helyezkedve végezni odafigyelve a folyamatos kéz-test kontaktusra.

  • Az 1. pozíció megköveteli, hogy használj papír zsebkendőt vagy egy kisTakata féle reiki kezelés - fej puha kendőt a szem felett. Helyezd mindkét kezed szemek fölé, a mutatóujjak az orr mellett helyezkednek el. A tenyérgyöknek kényelemesen kell pihennie a homlok fölött. Ez a pozíció hat az agyra, az agyalapi mirigyre, a tobozmirigyre, a szemekre és a orrmelléküregekre.
  • A 2. pozíció a fej mindkét oldalán helyezkedik el, a fül tetejét érinti az 1. pozíció alatti területen, hozzáigazítva az ujjakat a fülkagylóhoz.  Ez a pozíció hat az agy oldalsó lebenyére, a belső fülre és a koponya idegeire.
  • A 3. pozíció a fej hátsó része, melyet a fej finoman mozgatásával lehet elérni, lecsúsztatva a tenyereket. A kisujjak érjenek össze. Ez a pozíció hat az agy többi részére.
  • A 4. pozíció érinti a torkot és az alsó állkapcsot a tenyereket ezen terület felé tartva, de nem hozzáérintve. Ez a pozíció hat a légutakra, a nyelőcsőre, a hangszálakra és a pajzsmirigyre és a mellékpajzsmirigyre.
  • Az 5. pozíció teljes mértékben lefedi és a tenyerek betakarják a fület. Ez a pozíció hat a fülre, a nyaki izmokra, a nyaki ütőerekre.
  • A 6. pozíció lefedi a fej tetejét, akár úgy, hogy az ujjak a fülek felé mutatnak, vagy egymás mellé helyezve úgy tenyereket, hogy a jobb hüvelykujj és a bal kisujj összeér. Ez a pozíció hat az agy azon részeire, amelyek együtt működnek az agy motoros izom neuronjaival.

A hát kezelése

A hát kezelése 8 alap pozíciót tartalmaz, melyet a legpraktikusabb a kiliens jobb oldalára helyezkedve végezni odafigyelve a folyamatos kéz-test kontaktusra.

  • Az 1. pozíciónál mindkét kéz a gerinc jobb oldalán, a vállak vonalában.Takata féle reiki kezelés - hát Ez a pozíció hat a tüdőre, az artériákra és a mellkasra.
  • Az 2. pozíciónál mindkét kéz a gerinc bal oldalán, a vállak vonalában. Ez a pozíció ha a tüdőre, az artériákra és a mellkasra.
  • A 3. pozíciónál mindkét kéz a gerinc jobb oldalán, az első pozíció alatt a mellékvese felett.
  • A 4. pozíciónál mindkét kéz a gerinc bal oldalán, a második pozíció alatt a lép felett. Ez a pozíció a hat a gyomorra, a lépre, a hasnyálmirigyre, a máj epehólyagjára és mellékvesére.
  • Az 5. pozíciónál az egyik kéz a gerinc bal oldalán, a másik a jobb oldalán (3-4-es pozíciók alatt). Ez a pozíció hat az ülőideg-szárra.
  • A 6. pozíció egy „T” pozíció a farokcsonton. A jobb kéz képezze a vízszíntes szárat, a bal kéz a közép vonalon függőlegesen. Ez a pozíció hat a végbélre és a végbélnyílásra.
  • A 7. pozíciónál egy-egy kéz lefedi a jobb és bal térdhajlatot. Ez a pozíció a térdre és a lábakkal való idegi kapcsolatokra hat.
  • A 8. pozíciónál egy-egy kéz lefedi a jobb és a bal talpat.

A kezelés pozíciókat bemutató linkelt angol nyelvű cikk az alábbi könyveket felhasználva készült:

  • Paul Horan: Empowerment Through Reiki, Lotus Light Publications, 1990. (Szerk. magyarul: Gyógyító kezek II. – Reiki)
  • Echo Bodine Burns: Hands That Heal, Echo Bodine Burns, 1985. (nincs magyar fordítás)
  • Michelle Lusson, DD: Creative Wellness, The Printed Voice, 1994. (nincs magyar fordítás)
  • Rev. Karen Cameron: Reiki – Universal Life Force Energy: Master’s Handbook, Karen Cameron (nincs magyar fordítás)
  • Barbara Ann Brennan: Hands Of Light, Bantam Doubleday, 1993 (Szerk. magyarul: Gyógyító kezek I-II.)

Reiki önkezelés pozíciók és módok

reiki önkezelés pozíciókA legfontosabb feltétel az ellazult állapot megteremtése, mely történhet hanyat fekve vagy kényelmes ülő pozícióban. Bármelyik testhelyzetet is választod arra figyeljél, hogy a kezelés során ne keletkezzen feszültség a test izmaiban és végig ellazult állapotban maradj.

Alapvetően nincsenek kötelezően definiált kezelés kézpozíciók az önkezelésre, ahány embert kérdezel – bár hasonlóak lesznek – annyi féle képen végzik.

Ha valamilyen problémával rendelkezés az öngyógyítás részeként, fontos lenne az önkezelés minél gyakoribb ismétlése a kívánt eredménye érdekében. 

Három féle önkezelés szemléletmód közül tudsz választani.

A reiki kezelés menete, módjai:

  1. Kevés területet kezelsz, de azokat hosszú ideig
  2. Megpróbálsz minél több szervet, testrészt lefedni, de rövid ideig tartod ott a kezed (2-5 perc)
  3. Csakra kezelés/önkezelés

Ha általános gyakorlás / vitalizálás a célod, akkor nincs különbég. Ellenben, ha célzottan valamilyen problémát szeretnél kezelni, akkor nagyon fontos, hogy az érintett területeken hosszan időzz és a kezelést gyakran (naponta 1-2x) ismételd! Kerüld el azokat a hibákat, melyeket felsoroltam a miért nem működik a reiki c. írásomban.

Ha a kevés terület kezelésének a híve vagy,  akkor alkalmazd az Usui Ryoho Shishin kezelési útmutatóban korábban ismertetett 5 fej (30 perc) + gyomor és belek pozíciók (30 perc) kezelését. A kezelést kiegészítheted 15 perc vese kezeléssel, így növelve a hatékonyságot.

A legideálisabb azonban az lenne, ha képes lennél energetikailag érzékelni, a tested mely területei szorulnak kezelésre hasznáva a byosen koncepciót.

Ha a teljes test energetizálásának pártján állsz, akkor az alábbi kezeléseket végezheted, akár a fentebb ismertetett Takata féle törzs és fej pozíciókat vagy fejtől folyamatosan lefele haladva érintve az egyes területeket. Így ebben az esetben így néz ki a reiki kezelés menete:

1. Ülő testpozícióban:  szem/homlok, halánték, fej hátsó része, torok, (fejtető), vállak/hónalj, mellkas felső-alsó része, gyomor-máj, csípő hajlat, vese, térd-térdhajlatok, talpak.

2. Fekvő testpozícióban: szem/homlok, halánték, fej hátsó része, torok, (fejtető), vállak/hónalj, mellkas felső-alsó része, gyomor-máj, csípő hajlat, vese. (Értelemszerűen ebben a testhelyzetben a végtagokat nem fogod elérni, de a törzsed és a fejed kezelése sokkal kényelmesebb lesz.)

A reiki kezelés a 1-es tanfolyam törzsanyaga, láthatod ez nem bonyolult, azonban érdemes otthon is rendszeresen végezni az optimális eredmény érdekében. Sokak számára ez igen egyszerű, míg néhány ember számára könnyebbséget jelent, ha ez vezetett Reiki önkezelés Youtube videón keresztül történik vagy épp 3 perces gongok hívják fel a figyelmet a váltásra a relaxációs zenében például ITT és ITT.

3. Csakra kezelés: A nyugati reiki részének tekintik az aura test és a csakrák harmonizációját, melyhez jó refferencia és ismeretető Walter Lübeck: A reiki ösvényén c. könyvének 8. fejezete. Eredetileg ez nem volt része a reikinek, de elterjedt gyakorlattá vált.

A csakra filozófia szerint minden egyes csakra hordoz egy minőséget és annak kezelése segíthet egy ahhoz a csakrához kapcsolódó érzelmi vagy fizikai elakadáson. Így, ha ennek utánanézel pl. ITT és ITT, akkor célzottan tudsz segíteni magadon, ha nyitott vagy erre a megközelítésre.

Walter Lübeck említ egy csakra kiegyenlítés gyakorlatot, melyet addig kell végezni, míg a csakra párok között ki nem egyenlítődik az energia és mindenhol egyenletes lesz az áramlás, ezt követően aura lesimítással zárul az energiamunka:

  • 1. (gyökér) és 6. (homlok) csakra
  • 2. (szakrális) és 5. (torok) csakra.
  • 3. (napfonat) és 4. (szív) csakra

Reiki kéztartások és speciális pozíciók

A reiki kéztartások bizonyos értelemben meghatározottak, de láthatod, hogy nem a dogmákon alapulnak, azok nincs kötött iránya, helyzete. Sőt a kezelést akár kezdheted épp úgy a fej irányából, vagy a törzs irányából. Szabadon dönthetsz afelől is, hogy mely területek kezelésére helyezed a fókuszt.  Arra azonban érdemes figyelned, hogy lágyan érintsd meg a partnered és semmiképp ne nyomd őt. 

A reiki kéztartások egy speciális esetét jelentik az úgy nevezett bizonyos kezelés technikák pl. mentális kezelés, vagy méregtelenítő pozíció, ami meghatározott módon történik vagy a különböző masszázs elemek használata, melyek fokozzák az energiával való munka hatását.

A reiki kezelés mérhető hatásairól egy kísérletben is beszámolok.

A fentiekből láthatod a reiki önkezelés és azok kézpozíciói, kivitelezési módjai nagyon sokfélék lehetnek, melyből remélem megtalálod a számodra legmegfelelőbbet. Jó gyakorlást kívánok!

 

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító