Öngyógyítás reikivel, így aktiváld a belső erőt!

Öngyógyítás reikivel

Az öngyógyítás témaköre különösen népszerű manapság, noha egyáltalán nem valami új dologról van szó. A téma aktualitását az adja, hogy a hagyományos orvosi kezelések, protokolok nem minden esetben képesek lefedni a szükségleteket és egyre nagyobb igény van arra, hogy az emberek saját kezükbe vegyék egészségük, gyógyulásuk folyamatait. A reiki, mint energiagyógyászati módszer, egy ilyen holisztikus szemléletű technika, melynek lényege, hogy az energia csatornázásával fokozhatók az öngyógyító folyamatok.

Az öngyógyítás elmélete és háttere

Amikor az öngyógyítás témájáról beszélünk, lényegében azon folyamatok összességét nevezzük annak, amik segítenek fenntartani és helyreállítani az egészséget, a jól létet. Noha az emberi élet véges és ahogy idősödünk a szervezetünk veszt a vitalitásából, alapvetően arra törekszünk, hogy minél hosszabban fenntartsuk, és ha megbomlott, helyreállítsuk az egyensúlyi állapotot.

Míg a modern orvoslás főként a fizikai test egészségére fókuszál, ma már egyre elfogadottabb az a nézet, hogy ebbe beletartozik a testi, lelki, szociális jól lét, azaz, a fizikai betegségek hiánya még nem jelenti azt, hogy egészségesek vagyunk… tehát az öngondoskodás, ennek felelőssége elsősorban az egyén érdeke.

Az öngyógyítás szót hallva nagyon sokan igen nagyon dolgokra gondolnak, pl. valaki meggyógyul a rákból valamilyen alternatív módon… de az igazság az, hogy sokkal fontosabb lenne nem eljutni a végstádiumi állapotig és innen visszaevezni (már ha egyáltalán ez lehetséges). Így a mindennapok apró preventív lépései is beleértendők az öngyógyításba, pl. valamilyen módon csökkented a stresszt, odafigyelsz az érzelmeidre, a mindennapos étkezésedre, a rendszeres mozgásra. Kevesen vannak azzal is tisztában, hogy a pihentető alvás, milyen jótékony hatású. Illetve, hogy az alvás hiánya, rendszertelensége milyen károkat tud okozni az emberi szervezetben.

A probléma az, hogy sok ember nem foglalkozik a közérzet romlásával, az enyhébb tünetekkel, melyekkel a test üzen és csak akkor kezdik el oltani a tüzet, amikor már nagy baj van. Ezért az egészségmegőrzés szemléletmódja kiemelkedő fontosságú és kijelenthető, hogy a különböző öngyógyító technikák a prevenció szerves részei.

Az egyensúlyi állapot megbomlása általában több lépcsőben történik, igen ritka, hogy egyik nap úgy ébredünk, hogy végstádiumú rákosok vagyunk. Gyakran hosszú évek rossz életmódbeli szokásai vezetnek el a különböző betegségek kialakulásához. Ez általában így történik:

 1. Megbomlik az energetikai egyensúly, mely jól érzékelhető pl. a reiki kezelés esetén
 2. Kisebb lelki, fizikai, közérzeti tünetek jelzik, hogy valami nincs rendben
 3. Szervi szinten kezdenek rendellenes működések, elváltozások megjelenni
 4. A leggyakrabban valamilyen beavatkozással, gyógyszerrel kezelik ezeket a tüneteket és igyekeznek a további romlást és károsodás megelőzni, pl. a cukorbetegség súlyosbodására kialakuló szövődmények
 5. Ez a fajta vegetáció évtizedeken át tart, míg el nem hatalmasodik a probléma és nem vezet az egyén halálához.

Sokan legyintenek az „egészséges életmód” kifejezést hallva, azonban, ha belegondolsz, nagyon nem mindegy hogyan töltöd életed hosszú évtizedeit közép és idős korodban. Nem kell(ene) betegnek lenned, a szervezeted bölcs és képes a folyamatos megújulásra, ha jól bánsz vele. A mindennapos rutinok alakítják ki, hogy érzed magad a bőrödben: milyen a vitalitás szinted, hogy látod a világot, milyen gondolataid, érzéseid vannak, milyen szociális háló vesz körül.

Ugyanígy a gyógyulás sem következhet be csupán a külső kezelés hatására, az egyénnek is felelőssége van benne, akarnia kell a pozitív változást, erőfeszítést kell tennie gondolatai, szokásai megváltoztatásában. Ezért van az, hogy legtöbb esetben a személy gondolkodásának merevsége, a változtatásra való nem hajlandóság a legfőbb akadálya annak, hogy valaki meggyógyuljon. Ugyanígy, ha valaki erre hajlandó, képes az öngyógyulás útjára lépni.

Reiki és öngyógyítás

A reiki kezelés kapcsán sokszor esik arról szó, hogy az energia közvetítése a szervezet öngyógyító folyamatait támogatja. Itt lényegében arról van szó, hogy a csatornázott energia feloldja a toxinokat és az energetikai blokkokat és közvetve támogatja a szervezet egyensúlyának helyreállítását. Lényegében ez a test öngyógyítása, egyfajta öngyógyító rendszer. Amikor ugyanis az energetikai egyensúly helyreáll, ezt követi a harmonikus állapot fizikai szinten is.

Japánban, a reiki hazájában úgy gondolják, hogy a teremtett lények közül az ember rendelkezik a legmagasabb szellemi erővel és a reiki ezt testesíti meg. Ez a fajta képesség a beavatás hatására emelkedik egy jelentősen erősebb szintre és további gyakorlással tovább fokozható ez a kvalitás.

Ez azt jelenti, hogy képesek vagyunk önmagunkat is gyógyítani. Nem véletlen az alapító, Usui sensei válasza az újságírók ezen kérdésére:

K: Ha másokat meg tudok gyógyítani, akkor saját magamat is?
V: Kétségtelenül. Ha nem tudod önmagad gyógyítani, hogyan gyógyítanál másokat?

A reiki egyik különlegessége, hogy ez nem egyfajta koncentrációval, vizualizációval történik, hanem az elme kiüresítése és az érintés hozza létre az energia áramlást (önmagunk vagy más irányába). Így a kezelés adásába nem fogsz lemerülni, sőt, mennél több reikit adsz önmagadnak vagy másnak, annál energikusabb leszel.

A reiki energia a fejtetőn lép be a testbe és főként a tenyerekkel közvetítik, ez egy egyirányú áramlás, mely egy tiszta energetikai csatornán keresztül áramlik a kezelt területre. Ezért nem szükséges védelem vagy másfajta mentális technika alkalmazása. Mellékhatásoktól mentes és a befogadó hitétől függetlenül működik, általában jól tapasztalhatóak a különböző energetikai hatások fizikai érzetei.

Értelem szerűen mennél többet alkalmazod, mennél több gyakorlatod van, annál erőteljesebb eszköz lesz a kezedben. Ezért érdemes nem csak akkor elővenni, ha „baj” van, alkalmazd rendszeresen fenntartsd az egyensúlyi állapotot egyfajta prevenciós eszközként. A reiki igen eredményes eszköz:

 • a stressz, a különböző eredetű fájdalmak csökkentésére
 • a kimerültség megszüntetésére
 • hatékonyan támogatható a gyógyulási folyamat számos tünet esetén

Ahhoz azonban, hogy alkalmazd a reikit önmagadon nem elégséges lexikális ismeretekkel rendelkezni,  szükséges a reiki gyakorlati, személyes elsajátítása, beleértve a reiki beavatásokat. Ugyanakkor nem kell különleges képességekkel születni, hogy elkezd használni a reikit. Azonban kétségtelen „hátrány”, hogy csinálni kell, hogy hasson, magától nem történik a csoda. A reiki gyakorlása nem ígér nagyot, látványos csodákat, de ha az életed szerves részévé teszed a módszert, akkor több vitalitásod lesz, elégedettebb, békésebb életed lesz a fizikai és mentális egészséged mellett.

Ahhoz, hogy ezt elérd, nem elég a fizikai testre (tüneteire) koncentrálni, ugyanígy foglalkoznod kell az elméddel. Sőt, ha az elme az egészséges, a fizikai test gyógyulása is hamarabb bekövetkezik, ezért, ha már gyakorlod a reikit, ezt mindenképp érdemes fejben tartanod.

Nem véletlen, hogy a Reiki Ryoho no Shiori, mely egyfajta kalauz a reiki elméletét és gyakorlatát illetően, melyet az Usui Reiki Ryoho Gakkai adott ki 1974-ben, sok-sok oldalt szentel az elme elcsendesítésének magyarázatára és technikáira, melybe bele értik az erények fejlesztését is, tehát az önmagunkon végzett munkát.

A kalauz, mely Usui mester tanításait közvetíti, több értékes gondolatot tartalmaz:

minden élőlényt az a nagy szellemi erő energia teremt és fejleszt, amely az egész világegyetemet kitölti. Azt mondják, hogy minden élőlényt ugyanaz a szellemi erő energia tölt ki és tart életben, amely az egész univerzumot is áthatja.

Az embereket kis univerzumnak nevezik, és mivel az egész univerzum részei vagyunk, mindannyian rendelkezünk ezzel a spirituális erő energiával. Ezért folyamatosan képezned kell magad mentálisan, hogy minél jobban be tudd fogadni ezt az energiát.

valamint,

Az embereket háromféle szellemi erő irányítja.

 1. Az élet ereje (erő, amely energiát ad az életünknek) = Szellem

 2. Mentális erő ereje (erő, amely mozgatja a lelkedet/elmédet) = Elme.

 3. Az öngyógyítás ereje (a testet megmentő erő) = Test

Ez a test sugárzás, amely a minden élőlényben közös szellemi energia, mozgatja az embert és minden más teremtményt. Ez tart minket harmonikusan, egyensúlyban.

Az emberek a szellemi erők vezetői. Tehát sokkal több erővel rendelkezünk, mint bárki más. A kemény gyakorlástól függően ugyanúgy használhatod ezt az erőt, mint Isten.

Így azt gondolom a reikiben az öngyógyítás és ennek spirituális háttere nagyon erős és e fenti gondolatokból erőt meríthetünk önmagunk meggyógyítását illetően.

Öngyógyító módszerek és a realitás és valós helyük az egészségmegőrzésben

Az Öngyógyógyítás film (HEAL), egy meghatározó film a témában, mely felhívja a figyelmet a téma sarkalatos pontjaira, azonban azt gondolom e cikk végén érdemes néhány kritikát is megfogalmazni ebben a témában.

Önmagunk meggyógyítását nagyon sokan valami fantasztikus, egyszerű megvilágosodásként határozzák meg, mely gyakran párosul a modern orvostudomány, a hagyományos orvosi kezelések elutasításával, azokról alkotott igen (sokszor) szélsőséges ellenérzésekkel, mely szerintem nem szerencsés.

Az öngyógyító módszerek, technikák túlértékelése éppúgy lehet káros, mintha kizárólagosan csak egy gyógyszer hatásában bíznánk, nem véve figyelembe más körülményeket. Ahogy egyedi esetekből általános következtetések levonása is.

Erre egy nagyon jó példa Dr. Joe Dispenza esete, aki egy súlyos kerékpáros baleset következtében lebénult, majd csupán erős koncentációval és vizualizációval megyógyította önmagát és felépülését követően képes járni és újra egészséges.  Ez minden elismerést megérdemel, de személyesen pl. nehezen hiszem, hogy „receptre fel lehetne írni” és mindenkinél működne és lehetne alkalmazni tömegesen a kórházakban.

Az öngyógyító meditáció, az önszuggesszió, a solfeggio frekvenciákra hangolt relaxációs zenék hallgatása mind olyan technika, ami manapság különösen népszerű, azonban sokszor túlértékelt.

Tény, hogy az erős hit, a negatív gondolatok feletti kontroll, az érzelmi traumákkal való munka, a stresszel való megküzdés és annak kiiktatása egy nagyon fontos dolog a gyógyulásban, azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni a modern orvoslás tudományát sem és ideálisan ezek kombinációját kellene alkalmazni (szerintem).

Erre jó példa a reiki is, aminek bár számos pozitív hatása van, de megvannak az alkalmazásának a korlátai, akár annak függvényében, hogy a kezelő milyen gyakorlattal, energetikai háttérrel rendelkezik.

Az öngyógyító módszerek szerepét és ennek hangsúlyozását elsősorban a prevencióban látnám, hisz jóval  egyszerűbb megelőzni, csökkenteni a rizikót, mint a már súlyossá vált tünetet valahogyan orvosolni és helyreállítani.

Az öngyógyítás beindítása annak teljes rendszere

Az öngyógyítás teljes rendszere lényegében azok a mindennapos rutinok, feladatok – amiért az egyén felelős – azok, amivel legtöbbet tehetünk önmagunk és napról, napra meggyógyíthatjuk, újra egyensúlyba hozhatjuk a megbomlott állapotot:

 • a pihentető és megfelelő alvás rutinnal
 • a stressz és a negatív érzelmek kezelésével
 • fókusz a kiegyensúlyozott táplálkozáson
 • hangsúly a rendszeres, az egyén egészségéhez, korához illeszkedő mozgáson
 • a helyes légzés, mint fontos tényező

Az öngyógyítás csodái, azt gondolom emiatt sokkal inkább sok kis preventív lépésből állnak, melyre érdemes figyelni és ha gyakorlod a reikit, akkor azt  ennek a folyamatnak a részévé tenni.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító