5 gyakori eset, amikor a reiki „nem működik”

5 eset, amikor a reiki nem működik

Veled is biztos előfordult már az az eset, amikor piros kérdőjelek villogtak a fejedben, melyek  kétségbe vonták a saját kompetenciád vagy épp egy módszer működését. A reikivel kapcsolatban is elfordulhat ilyen „nálam nem működik” érzés. Ez történik annak ellenére, hogy a reikiről ismerőseidtől számos pozitív történetet hallasz vagy épp az interneten azt olvasod, hogy ez a legegyszerűbb, legnagyszerűbb módszer. Hol csúszhat el mégis a dolog?

1. Nem a megfelelő módszert választottad

A módszer alapítója, Mikao Usui azt írja a Kokai Denju Setsumei (Nyilvános Tanítás Magyarázata) írásban (1923):

Már több mint 1100 ember behangoltam, s közülük egy sem volt, akinél nem működött a gyógyító képesség az első (shoden) szint után. Ilyen rövid időn belül képesnek lenni a betegségek meggyógyítására elsőre lehetetlennek tűnhet, de ez a természetes és erre az egyszerűségre vagyunk a legbüszkébbek.

A fenti tényt magam is megerősítem, mert több mint 300 embernek adtam reiki beavatást és kivétel nélkül mindenkiben erősen működött a gyógyító erő a szertartást követően.

Bár a reikiről szintén gyakran mondják, hogy kivétel nélkül mindenkinek ajánlják…., én azt mondanám, akkor tanulj reikit, ha van belső motivációd. A reiki tanfolyam kezdése előtt általában meg szoktam kérdezni, hogy ki miért jött el a kurzusra és láttam már példákat arra, hogy ezt nem tudta világosan megfogalmazni.

Vedd figyelembe, hogy a reiki bár dogmák nélküli, nem vallásos módszer és az avatás tényleg kivétel nélkül aktiválódik, DE, ha a reiki tanításával, szemléletmódjával nem tudsz azonosulni, azt fogod érezni: ez neked nem megy. Miért tanulnál csak más miatt egy olyan módszert, amiről ítéleteid vannak?

Mielőtt belevágsz bármibe tégy erőfeszítést azt illetően, hogy megismerd azt, amit a saját életed részévé szeretnél tenni. Más javaslata, egy hirtelen sugallat, egy akció, egy külső nyomás, rábeszélés miatt ne tanulj reikit! (és mást sem) Nézz utána, aludj rá párat és érleld meg a döntést a szívedben!

2. Nem a megfelelő tanárt választottad

Igen, ez is előfordulhat. Bár gyakori vélekedés, hogy a reiki az reiki, bárhol is tanulod, ez nem igaz. Tabu témának számít, de jobb őszintének lenni azt illetően, hogy sokféle tanítási szemléletmóddal (minőséggel) találkozhatsz Magyarországon (és a világon). Igen széles a szórás a 2-3 órás gyorstalpalóktól egészen az alaposan felépített hiteles képzésekig.

Megkerülhetetlen az oktatás megválasztásakor a felelősséged, hogy akitől szeretnél reikit tanulni milyen tanulmányi háttérrel, kezelési tapasztalatokkal rendelkezik, kérdezz rá a tanátadási vonalára, irányzatára, hogyan tanít, milyen források alapján, milyen kompetenciát ad át a kurzus során, milyen jegyzetet, támogatást ad a képzést követően.

Erre a témára, akkor látsz rá igazán, ha több irányzat szerint tanultad a reikit vagy egy irányzaton belül is több mesternél voltál ismételni. Érdemes azt a tanárt megtalálni, akinek el tudod fogadni a tanítását, a szemléletmódját és ezekkel együtt rezonálsz, aki képes segíteni neked a felmerülő nehézségek leküzdésében, aki számodra pozitív példa és motiváló személyiség.

Ha úgy érzed a reiki a te utad, de nem megfelelő mestertől tanultál, ne érezd magad kényelmetlenül, ha mástól is tanulsz, másnál is ismételsz. Ez általában a javadra válik. A józan kritika szemüvegét azonban sose vedd le és ne ess abba a hibába, hogy mestertől-mesterig (módszertől-módszerig) szaladgálsz és végül sehol se találsz megoldást. Nem kell minden pohárból inni, ha egy technikát alaposan meg akarsz ismerni.

3. Nem teszel bele elég energiát a tanulásba, a gyakorlásba

Ki kell ábrándítsalak, ha azt gondolod a reiki tanfolyam végig ülésével megtetted a munka oroszlán részét és nincsen semmi nehézség csak potyognak mindennap az eredmények csak mert birtokában vagy a misztikus beavatásnak.

Ha nem teszel bele időt és energiát, amitől sikert vársz, akkor hogy várod el a csodát? Tipikus hibák szoktak lenni:

  • Nem kérdezel a szemináriumon – a tanár nem lát a fejedbe, ha valami nem világos
  • Nem szólsz a gyakorlati rész során, ha valami nem megy, nem adsz őszinte visszacsatolást – egyáltalán nem ciki, ha nehézséged van, a tanárod azért van, hogy segítsen
  • Elkönyvelt végleges tényként, kifogásként kezeled, ha valami nem megy – a kudarcokon, a tanuláson, tapasztaláson keresztül vezet a sikerekhez az út
  • A tanfolyamot követően sokáig nem veszed elő az anyagot és hónapok múltán döbbensz arra rá, hogy megkoptak a készségek. – A legfontosabb tanács, amit fogj meg: már a tanfolyam utolsó napján kezdj el otthon gyakorolni (lehetőleg napi rendszerességgel).
  • Nem élsz a reiki gyakorlás foglalkozások és az ismétlés lehetőségével – lehet otthon nem ideálisak a körülmények a gyakorláshoz, akkor élj azokkal a lehetőségekkel, melyek támogatnak a reiki útján!
  • Nem elég mennyiségű időt gyakorolsz – ha naponta csak 5-10 percet foglalkozol reikivel, ez valószínű kevés lesz ahhoz, mélyebb tapasztalatokat szerezz. Érdemes legalább 30 percre növelni a mennyiséget, ha leülsz gyakorolni.
  • Nem mélyíted el az alapokat, ehelyett mestertől mesterig rohansz / össze vissza olvasol mindent. – Bármilyen módszer alapjaiban való alapos elmélyedés feltétlenül szükséges, ha magasabb szintet szeretnél elérni. Ehhez elsősorban tapasztalni és gyakorolni kell. Hibás következtetés egy újabb tanfolyamtól várni a mélyebb megértést, ha az alapok is bizonytalanok. Nem a plusz avatástól, nem az újabb szimbólumoktól, újabb technikáktól lesz hatékonyabb a reikid.

4. Nem megfelelő belső-külső körülmények

Amikor a reikivel kapcsolatos elvárásaid vizsgálod, vizsgáld meg a jelenlegi körülményeid, ezek hogy hathatnak a tapasztalatokra, az eredményekre.

A leggyakoribb eset a túlgondolás és folyamatos agyalás. Egészen amíg zakatol az elméd és nem vagy képes kikapcsolni, cikáznak a gondolataid, valószínű gondjaid lesznek a reiki energia érzékelésével. Ezen csak az fog segíteni, ha elkezdesz az elméd elcsendesítésén dolgozni. Ez nem történik egyik pillanatról a másikra, több hónapos befektetett munkára lesz szükséged.

Mit tehetsz az elme kiüresítése érdekében?

  1. Adj minél több reiki kezelést másnak és önmagadnak
  2. Gyakorold napi rendszerességgel a Hatsurei-ho meditációt, a gyakorlat előtt és után mond el a gokai (öt életszabály) sorait japánul
  3. Törekedj a gondolataid tudatos megfigyelésére, ha elcsíped, hogy megint pörögsz valamin, hagyd abba. ( kerüld a bűntudat érzését emiatt, csak légy éber és tudatos).
  4. Végezz naponta váltott orrlyukas légzőgyakorlatot (Nadishodana) – ez elcsendesíti az elmét és kiegyensúlyozza az idegrendszert.
  5. A rendszeres aktív sport szintén segít a pangó, felhalmozódott energiákat kiüríteni.

Szintén előfordul, hogy valaki valamilyen komoly fizikai problémával, krónikus betegséggel küzd. Ez szintén kihathat negatívan az energia érzékelésre. A reiki energia a szervezet öngyógyító folyamatait támogatja, így ne várd, hogy varázsütésre megoldódjon az a probléma, amivel esetleg már évek óta küzdesz…

Mit tehetsz a gyógyulásod érdekében?

  1. Adj magadnak minél több reiki önkezelést, akár naponta 2x (1 óra)
  2. Fogadj minél több reiki kezelést egy gyakorlott kezelőtől
  3. Az orvosi kezelés mellett kérd természetgyógyász segítségét a gyógyulási folyamatod felgyorsítása érdekében

A külső körülményeid is jelentősen visszafoghatják, akár teljesen szabotálhatják a reikivel elérhető sikereket. Épp elég olyan tényezőkre gondolni, mint túl sok stressz, túlterheltség a munkában és biztos te is tudsz felsorolni további példákat…

Ha azt érzed a szándékaid ellenére nincs lehetőséged a reikit gyakorolni, akkor szükség lesz a külső körülményeiden változtatni. Ahhoz, hogy a reikivel foglalatoskodj elengedhetetlen a nyugodt körülmények megléte, az önidő, amikor félrerakod a feladataid és csak magadra figyelsz. Ha ez segít, alkalmazd a fix reiki önkezelés kézpozíciók bemutatását leíró cikkem.

5. Türelmetlenség

Amikor a reiki kapcsán azt mondod „nekem ez nem működik”, gyakran bújik meg emögött a türelmetlenség érzése. Érthetően szeretnél mindent azonnal jól csinálni, de ahogy a jól ismert dalban éneklik, Róma sem egy nap alatt épült fel…

Bár a reikiben sokszor hivatkoznak az egyszerűségre, de ez csak az alapokra igaz. Magas szintre bármiben csak sok gyakorlás árán lehet eljutni. Lehet néhány meghatározott sorrendű kézpozíció alapján a reiki kezelés egyszerű mint a faék, de megtalálni az energetikai blokkokat a testben közel sem ennyire könnyű.

Ha türelmetlen vagy ezzel csak a belső fusztrációd növeled és egyre több stresszt generálsz. Ellenben, ha türelmes vagy:

  • Bízol abban, hogy a gyakorlásod beérik és képes leszel olyan dolgokra, ahol most még nem tartasz
  • El tudod fogadni a jelen helyzetet, anélkül hogy erőltetnéd, hogy az megtörténjen
  • Képes vagy a jelenben élni anélkül, hogy jövő eredményeit sürgetnéd

Néhány személyes példa, ami számodra is megnyugtató és inspiráló lehet:

1. Korai reikis éveimben sokat küszködtem azzal, hogy nem éreztem a reiki energiát a kezemben, nem tapasztaltam az általában jelentkező hőt. Miután elkezdtem gyakorolni a Hatsurei-ho meditációt, gyökeres energetikai változások indultak el, ez után már csak emelkedett az energia szintem és egyre erősebbé vált a kezemből jövő energia.

2. Nagyon sokáig csak elméletben tudtam a tanden pont helyét, ez akkor változott meg, amikor egy reiki meditáció spontán megéreztem annak energetikai helyét.

3. A Jikiden Reiki gyakorlása előtt magam is nyugati reikit gyakoroltam és byosen megtanulása egyáltalán nem ment egyik pillanatról a másikra, hiszed vagy nem hónapokat kellett gyakorolnom… (míg több embernek azonnal ment a tanfolyamon) Ma viszont annyira érzékeny a kezem, hogy pár másodperc alatt képes vagyok érzékelni a byosen különböző szintjeit, a belső intuícióm nagyon sokat fejlődött a sok gyakorlás miatt.

Ha még mindig úgy érzed, hogy a reiki nem működik nálad, olvasd el A reiki valódi spirituális esszenciája c. írásom, mely remélem erőt ad és inspirációt a gyakorláshoz, melyhez sok sikert kívánok!

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító