Selfness, avagy mit jelent tudatosan élni?

Selfness, avagy mit jelent tudatosan élni?

Ha valaki az egészséges életmóddal, az aktív pihenéssel kapcsolatban tájékozódik, biztosan találkozik a wellness kifejezéssel. Azonban az utóbbi években egy új fogalom van elterjedőben: ez a selfness. Miként definiálható ez a fogalom?

A selfness jelentése tudatos életvitel, egyfajta életvezetési módszer, ami a test-lélek-szellem összhangját építi és az egyént helyezi a központba. Fogalmát a német származású trend- és jövőkutató Matthias Horx fogalmazta meg és tette közismertté 2002-ben. Az alternatív gyógymódok képviselői és a pszichológusok után ma már egyre több tudományág képviselője is szívesen azonosul ezzel a megközelítési móddal.

A mindennapos konfliktusok, a gyakori kiszolgáltatottá tevő élethelyzetek, a félelmek, a megfelelési kényszer és a lelki tényező hatására kialakult testi rendellenesség, betegségek (pszichoszomatikus betegségek) hívták életre a selfnesst. Ez a megközelítési mód azt javasolja, hogy az életedben előforduló válságok ellen ne küzdjél, inkább fogadd hálásan az általuk kapott értékes lehetőséget a változásra, feltárva a problémák gyökerét. Ha végigmész ezen az ösvényen, megtalálod a helyes irányt önmagad  kiteljesedéséhez vezető úton.

Mit jelent a gyakorlatban tudatosan megélni az életet?

Ha szeretnéd növelni a tudatosságodat, kövesd az alábbi pontokat, melyek követésében segítségedre lesz a selfness elgondolása:

  • a régi akadályozó hiedelemrendszered és önmagaddal kapcsolatos gondolat minták felismerése, elfogadása; A téged akadályozó blokkok feloldása; és az új lehetőségek befogadásának kezdeményezése
  • önmagad feletti bíráskodás megszüntetése, az elengedés gyakorlása
  • a tudatosságod kibővítése önmagad megismerésének útján
  • a hála táplálása életedben történt pozitív dolgokért, valamint pozitív, új célok kitűzése
  • az intuíciód erősítése
  • lásd meg a lehetőségeket az életedben

A selfness olyan életvezetési választás, amely a test, a lélek és a szellem hármas egyensúlyának kialakítására, és a magunkkal, bensőnkkel való kapcsolat megteremtésére törekszik. Szól önismeretről, hosszútávú és folyamatos változtatásról az egészséges énkép kifejlesztéséről, személyiségünk fejlesztéséről.

Segítség lehet számodra az önismeretet és személyiségfejlődést elősegítő, az én-kép megerősítését szolgáló tréningek, olyan testi-lelki egyensúlyt támogató terápiák (mint például a reiki), amelyekkel eljuthatsz a belső harmónia, és a boldogabb élet állapotába. A selfness fontos eleme Önmagad döntéseinek felvállalása, önmagaddal és környezeteddel való békés kapcsolat kialakítása, a tudatos boldogságra törekvés.

Hosszútávú hatásait tekintve a selfness jelentősen elősegít egy lélekközpontú társadalom kialakulását. Ez a fajta tudatosság, amit a selfness definiál aktívan támogatja a prevenciót, élen jár az egészség megőrzésében. Hiszen jóval egyszerűbb valamit megelőzni, mint a már kialakult betegséggel felvenni a harcot. Egyfajta szemléletmódként is definiálható, mely az életen át tartó harmonikus, optimista és pozitív életfelfogás megvalósítását ösztönzi.

Míg a wellness csak a fizikai kikapcsolódásra fókuszál és olyan fogalmak állnak a fókuszban mint a fogyasztás, a test kultusza, az aktív szabadidő pihenés és a stressz elűzése, melyet befolyásolnak az aktuális trendek és főként passzív részvételt igényel.

Addig a selfness esetében a fókusz az emberen van, a folyamatos fejlődésen/tanuláson, a problémák pszichés megközelítésén, célja az egyensúly és a személyiség kiteljesedése, mely holisztikus megközelítésen alapszik és aktív közreműködést igényel.

Talán magad is megkérdezheted, hogy miért fontos ez? Újra feltalálták a spanyolviaszt? Hiszen rengeteg alternatív módszer ezen a megközelítésen alapszik és ilyen holisztikus megközelítésen próbál segíteni az embereknek. A fentebb említett fogalmak nagy része megtalálható a reikiben is, mely 90 éves múltra visszavezethető japán természetes gyógymód és spirituális önfejlesztő módszer.

Amiért fontos a selfness fogalma és ennek széles körben való elterjedése, mert ezen megközelítés széles tömegekben való elterjedése hosszú távon egy sokkal egészségesebb társadalomhoz fog vezetni és a holisztikus megközelítés nem válik kizárólagossá a különböző alternatív gyógymódokat alkalmazók között. Magyarán, ahhoz hogy tudatosan élj, egyszerűen csak vedd kezedbe az életed és fogadd meg a tanácsokat és kezdj el a testi-lelki egészséged érdekében folyamatosan dolgozni önmagadon!

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Szerző:

Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36 70 414 0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

  • 2020. április 18-19. (Szo-V)
  • 2020. május 2-3. (Szo-V)
  • Helyszín: AUM Jógaközpont PEST – Budapest, VII. ker.

KÖVESS ENGEM

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest
Scroll Up
Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító

Töltsd le ezt az ingyenes minikönyvet, mely lerántja a titkot a reikit övező legendákról!

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!