Stresszoldás egyszerűen reikivel

Stresszoldás egyszerűen reikivel

A reiki napjaink egyik leghatékonyabb stresszoldó módszere, mely az érintés erején keresztül segít a stresszoldásban. A tartósan fennálló stressz jelentősen károsíthatja immunrendszer működési hatékonyságát, amit, ha nem kezelsz könnyebben lebetegedhetsz. Ennek oka, hogy szervezeted kevésbé lesz ellenálló a különböző vírusokkal, baktériumokkal szemben, ráadásul a felgyülemlett feszültség a teljesítményedre is negatív hatással van. Érdemes tehát figyelmet fordítani a stresszoldásra, elsajátítani stresszoldási technikákat, olvasd tovább a cikket, hogy megtudd hogyan!

A stressz minden esetben káros?

Bár a legtöbb esetben a stresszt negatív tényezőként ismerik, érdemes jobban megismerni ennek a testben lejátszódó jelenségnek a hatását és néhány alapfogalmat. A stressz az élőlény reakcióját, a stresszor pedig az őt fenyegető veszélyt jelenti.

Ha a hatás rövid ideig tart, sok esetben doppingként hat és így például elkerülhetsz egy veszélyes helyzetet vagy egy verseny helyzetben a legjobb teljesítményedet hozhatod elő. Ilyen pl. a vizsgadrukk, vagy egy fontos esemény előtti izgulás az elvárt cél érdekében.

Mi történik a stressz esetén hormonális szinten? A stressz tünetei

A stresszhormon, azaz adrenalin a mellékvesében termelődik és a fizikai megterhelés, illetve stressz hatására szabadul fel. Ilyenkor kitágul a szív és a vázizmok erei, így plusz oxigénhez jut a szervezet,  fokozódik a vércukor termelés és beindul a zsírégetés. Azonban amikor a stressz hosszan fennmarad, ilyenkor emelkedik a kortizol szint is, amit szintén a mellékvese termel, ami egyfajta antistressz hormon és védekező rendszere a testnek.

Azonban, ha a stressz túl gyakran ismétlődik és tartóssá válik az életedben, akkor igen könnyen kimerülhetsz és teljesítményed meredek ívben romolhat. Ennek oka, hogy a mellékvese kimerül és kortizol hiány lép fel, ilyenkor megnő a szív- és érrendszeri betegségek és a magas vérnyomás kockázata.

A stressz hatására megemelkedő prolaktin szint negatív hatása a fáradtság, a libidó csökkenés, menstruációs panaszok. A túl sok stresszel küzdőknél előforduló jelenség a PCOS, a pajzsmirigy alulműködés , az IR, vagy akár a teherbeesési nehézség. Látható, hogy nem szabadna fél válról venni a problémát és szükségszerűen kezelni kellene, életmódon, szokásokon való változtatás lenne javasolt.

A faktorok felismerése, mit lehet tenni a stressz ellen?

A stressz kezelése során egyaránt lényeges a stressz faktorok felismerése, majd ha lehetséges azok elkerülése és végül azok kezelése. Milyen esetekben érhet stressz?

  • ha emberi  kapcsolataid érzelmi feszültségekkel telítettek
  • ha folyamatosan nyomás alatt állsz, nagy elvárásoknak vagy kénytelen megfelelni
  • ha erődet meghaladó teljesítményt kell folyamatosan nyújtani
  • ha szoros határidőkkel kell együtt élned, anélkül, hogy fellélegezhetnél
  • folyamatos bizonytalanságban vagy kénytelen élni

Elsőre érdemes megvizsgálnod az életed. Mi az amin tudsz változtatni? Mit tudsz tenni, hogy minél jobban elkerüld a számodra stresszes helyzeteket? Képes vagy megszüntetni, netán csökkenteni a stressz forrását?

Amit érdemes átgondolni

  • figyeld a szervezeted jelzéseit, ne várd meg míg kilátástalan lesz az életed
  • fogyassz bőségesen tiszta vizet! (min. 2-3 litert naponta)
  • mozogj, sportolj rendszeresen
  • étkezz nyugodtan, figyelj a B vitamin beviteledre (pótold multivitaminnal, ha szükséges)
  • tervezd meg, próbáld jobban beosztani az idődet!
  • feküdj le időben, legyen meg a napi 8 óra alvásidő
  • tanulj meg relaxálni, meditálni, végezz lassú nyugtató gyakorlatokat: pl. jóga, thai-chi
  • gondolkodj pozitívan, légy elfogadóbb magaddal és a környezeteddel

Stresszoldás Reikivel

Napjaink egyik legeredményesebb stresszoldó módszere a reiki, ha azt rendszeresen alkalmazod. Ugyanis a reiki alkalmazása nem csak csökkenti a stresszt, hanem ellenállóvá tesz a mindennapos feszültséggel szemben. Ráadásul energikus leszel, mely pozitív hatással lesz a mindennapos teljesítményedre is. Mivel dogmáktól mentes módszer, így más stresszoldási technikákkal is kombinálható tetszés szerint.

Hogyan működik a reiki stresszoldó hatása?

A reiki energia egyszerre hat fizikai, érzelmi és spirituális szinten úgy, hogy feloldja a testben felhalmozódott toxinokat és feszültségeket az érintés és az energia közvetítés segítségével. Nagyon hatékony, hogy ellazítsa a megfeszült izmokat, hogy elengedd a kavargó gondolataidat. A kezelés alatt önkéntelenül ellazulsz és alfa/théta állapotban élvezheted a reiki energia jótékony energetizáló hatását.

A mintegy 1-1,5 órás kezelés végére nemcsak a stressznek inthetsz búcsút, hanem kipihent és energikus is leszel, mintha csak frissen ébredtél volna. A stresszoldó reiki kezelés hatására képes leszel jobban aludni (ha alvás problémáid vannak), kiegyensúlyozottabbá válik a hangulatod, a gondolataid, sőt, a mindennapokban jobban képes leszel a stresszel megküzdeni, kevésbé fog rád hatni. A reiki energia harmonizálja a mellékvesét, ami így újra jól fog működni.

A reiki rendszeres alkalmazása egyfajta védelmet biztosít, melyet a megnövekedett teljesítményedben és a harmonikusabb életvitelben tapasztalhatsz meg.

A reiki bár nem csodatechnika, de igen hatékonyan járul hozzá a minőségi élethez akár stresszoldás, akár egészségmegőrzés, akár különböző problémák kezelésére használod. Hinned sem kell benne, működni fog. Mellékhatásoktól mentes, ám hatékony, 90 éves múltra eredeztethető japán spirituális technika és önfejlesztő módszer a reiki.

Ha szeretnéd kipróbálni a stresszoldás egyszerű ám hatékony módszerét érdemes felkeresned egy reiki kezelőt, ahol magad is megtapasztalhatod ezt a japán technikát. Ha szeretnél tenni magadért és másokért, akkor a reiki tanfolyam elvégzése a legjobb megoldás számodra, ahol a reiki történeti-spirituális hátterének megismerése és a gyakorlás orientált képzés mellett meditálni is megtanulhatsz, ami szintén hatékony az elme lecsendesítésére és ezáltal a stressz leküzdésére.

További hatékony stresszoldó technikák, tippek

Kézenfekvő lehet a stresszoldás házilag, gyógynövényekkel. Nem kell bonyolult ismeretekkel rendelkezni és bármelyik gyógynövény szaküzletben könnyen hozzáférhetőek az alábbi gyógynövények, melyekből  nagyon kellemes ízű nyugtató, stresszoldó gyógytea készíthető:

  • citromfű: remek íze van, nyugtató hatású, hatásos álmatlanság ellen is, gyógyír az idegeskedés okozta gyomorpanaszokra, energetikailag is kiegyensúlyoz, harmonizálja az idegrendszert. 1 csapott teáskanálnyit áztassunk 2 dl  forró vízben 15 percig, akár naponta 2x.
  • orbáncfű: az egész testet ellazítja és menstruációs görcsoldó hatású is. Alvászavar és depresszió tüneteit mérsékli. Fél evőkanálnyi füvet kell forrázni 2 dl forró vízzel 15 percen át. 6 hét fogyasztás után 6 hét szünet javasolt.
  • levendula: feszültség oldó, fejfájás és magas vérnyomás csökkentő  hatású, csapott teáskanálnyit áztassunk 2 dl  forró vízben 5 percig

A stresszoldó masszázs. Az érintés lévén a reikihez hasonlóan erőteljes hatású technika, valamint csökkenthető az izom merevsége és oldódnak a stressz hatására kialakult blokkok is. Sokan bátortalanok a masszázst adását illetően. Ha odafigyelünk a partnerünk visszajelezéseire, de akár néhány egyszerű technikát könnyen el is sajátíthatunk. De akár végezhetünk ön fejmasszázst is stresszoldásként.

A stresszoldó meditáció szintén hatékony módszer lehet. Bár egyes emberek a feszültség miatt képtelenek kikapcsolni és kiengedni a gőzt, így lehet először érdemes a vezetett légzőgyakorlattal kezdened. Vagy végezhetsz autotogén tréninget.

A jó szociális kapcsolatok, a közös nevetés, játék, sportaktivitás szintén erőteljes stresszoldó hatású. Sokkal egyszerűbb megbirkózni a felfokozott nyomással, ha van kinek kiönteni a lelked vagy épp az aktív és rendszeres sport segít kiengedni a feles gőzt.

Bármi is legyen, ami segít számodra, érdemes önmagadról gondoskodni rendszeresen a stresszoldás esszenciás minden ember számára.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító