Mit képvisel a reiki tanfolyam ára?

Mit képvisel a reiki tanfolyam ára?

Ha ma Magyarországon Reikit szeretnél tanulni, észreveheted, hogy a reiki tanfolyam ára igen széles skálán mozog. Ugyanígy a különféle reiki irányzatok, az eltérő képzés időtartam és az átadott tematika sokfélesége, néhány helyen az online oktatási forma is bizonytalanságot kelthet benned, hogy mi a legoptimálisabb választás?  Érdeklődőként gyakran eshetsz abba a hibába, hogy nem nézel jobban a dolgok mögé, és csak és kizárólag az ár alapján döntöd el, melyik mesterhez mégy végül. Ezen cikk célja, hogy jobban átlásd, mi is lapul a reiki tanfolyam ára mögött és mennyi szempontokat kellene megvizsgálnod a döntésed előtt.

A reiki kurzus árak különbségének oka

Magyarországon a reiki oktatása nem szabályozott, nincsen általánosan elfogadott szakmai szervezete, képviselete, mely bármilyen módon ezt felügyelje. Így gyakorlatilag bárki oktathat reikit, aki valamilyen módon szerzett tanári papírt és elvégzett ehhez egy képzést.

Emiatt a tanfolyam ára is teljesen egyedileg megszabott, kivéve a Jikiden irányzat esetén, melynek oktató a kyotói Jikiden Intézet útmutatása és díjszabása alapján tanítanak.

És ugyanígy vannak adhoc hobbi jelleggel gyógyítók / oktatók és vannak, akiknek a reiki gyakorlása, a kezelés, az oktatás, a diákok mentorálása egy hivatalos, szakmai tevékenységgé nőtte ki magát. A reiki tanárok gyakorlata és szakmai múltja, tanulmányai is széles skálán mozog.

Így a reiki tanfolyam ára egy szubjektív tényező, mely azonban sok mindenre utalhat…. és ha nem figyelsz, csalódhatsz abban, amit majd reiki néven tanulsz.

Mit mindent képvisel a reiki tanfolyam ára?

Sokan végtelenül leegyszerűsítik a képet, hogy elég egy reiki beavatást kapni és pár órás elméleti és gyakorlati ismeretet szerezni és utána már minden megy magától.

Holott e japán módszer lényege veszik el, ha azt gondolod elég a beavatással aktiválni a gyógyító képességet, megtanulni néhány kezelés pozíciót és még nagyobb erő lesz a kezedben, ha további gyorstalpaló kurzuson megtanulod a reiki szimbólumok alkalmazását, ne talán még meg is szerzed a reiki mester fokozatot.

Majd ennek tudatában elégedetten hátradőlve felakasztod a falra az okleveled…. és felteszed csalódottan a kérdést, hogy csupán ennyi a reiki? Így lényegében sokat markolsz, de energetikai és mély megértés szintjén alig marad meg valami a kezedben úgy, hogy nem ismered a reikiben lévő óriási potenciált.

Ezért fontosnak tartom megmutatni a Jikiden Reiki tanfolyam során elhangzó komplex tanítás szépségét és hátteret. Így  fontos az energetikai átadáshoz járó tanítás és útmutatás részletessége is, a hogyan használd és hogy kitől kapod a tanítást és hogyan haladj ezen az úton? Melyek együtt alkotnak egy komplex értéket. Felteheted a kérdést: milyen szempontok mutatják az értéket?

1. Tiszta energetikai átadási vonal és rendszer

A reiki módszer hangsúlyos jellemzője, hogy mindig egy élő átadási vonalon (mely visszavezethető az alapítóig), személyesen adódik át a tanítás és az energetikai átadás.

Esetemben: Szabó Gábor – Tadao Yamaguchi – Chiyoko Yamaguchi – Chujiro Hayashi – Mikao Usui.  A Jikiden Reiki esetében ez egy tiszta és erős japán energetikai behangolás, mely érzékelhető az avatás során, mely egy több mint 80 éves tradíció alapján történik!

Számomra fontos szempont volt, hogy hiteles forrásból ismerjem meg azt az elmélet és gyakorlati tudás halmazt és annak magyarázatait, amit reiki néven hallok. Sajnos ma már nem egyértelmű minden esetben, hogy amit reiki néven tanítanak az csak külsőségekben hasonlít-e.

Mennyire pontosak az átadott útmutatások vagy épp számos dolog hiányzik és hány hozzáadott dologgal van összekeverve. Így hiába olcsó a tanfolyam, ha számos kompromisszumot kell ezért bevállalnod  cserébe…

A leendő reiki tanfolyam ára kapcsán tedd fel a következő kérdéseket:

  • milyen átadási vonalba / energiába fogsz beavatást kapni?
  • milyen irányzat tanítását fogod megtanulni?
  • mennyire pontosak az elhangzó információk, milyen forrásból származik, milyen és mennyi módosításon ment az keresztül, amit reiki néven hallasz?

2. A reiki tanár tapasztalata és hitelessége

Egy jó tanár élővé tudja varázsolnia tanítást a személyes gyakorlati példáin, a hosszú idő alatt felhalmozott tapasztalatain keresztül. Nem mindegy, hogy bukdácsolsz, próbálkozol vagy egy olyan hiteles oktatótól tanulsz, aki már bejárta az utat, ismeri a buktatókat és a megoldásokat, képes rávezetni, megmutatni a technikákat és már a tanulás folyamatában is siker élményeket szerzel és utána is tud segíteni neked miután elvégezted a tanfolyamot.

Felkészült az az oktató, aki elmélyült elméletben és tapasztalatokat szerzett arról, amit tanít. Rendszeresen gyakorolja, napi szinten éli a módszert. (és a reiki nem csak egy sokadik technika azok közül, amit oktat). Tanárként nagyon fontos folytatni a terápiás reiki kezelések adását. Hisz ez az a tapasztalati halmaz, amit átad a hallgatóknak (sajnálatos attitűd, ha egy reiki mester csak a tanításra fókuszál)

Bár sokan nem tartják fontosnak, de lényeges, hogy a reiki tanár milyen képzéseken vett részt, milyen folyamat által vált tanárrá, milyen módon tartja frissen a tudását és a gyakorlati tapasztalatait, milyen személyes tapasztalatai, eredményei vannak a reiki életpályája során. Ez is egy hozzáadott értéke egy reiki kurzusnak.

Szempontok, amikre rákérdezhetsz:

  • Az oktató kinél tanult, milyen követelmények teljesítése után lett tanár, miként tartja frissen a tudását?
  • Mennyire része az életénke a reiki, milyen gyakran végez reiki terápiás kezelést? Milyen személyes tapasztalatai vannak? Hogyan változott az élete a reiki gyakorlása által és miben?
  • Számodra mennyire szimpatikus a tanár személye, szívesen tanulnál tőle, megbízol benne és látod a kompetenciáját és elköteleződését az iránt, amit oktat?

3. A reiki tanfolyam helyszíne, Te hova mennél szívesen?

Előforduló jelenség, hogy néhány tanár otthon tartja a képzést, mellőzve professzionalitást. Valószínű Te is kényelmetlenül éreznéd magad egy másik ember mindennapi életterébe betoppanva…

A jó atmoszférájú, jól felszerelt helyszín támogatja a tanulási folyamatot, hasznos, ha rendelkezésre áll masszázs ágy, szék, pléd, ülőpárna, van tér lepakolni a cuccod, van teakonyha és a reiki képzés során kényelemben és biztonságos közegben érzed magad.

Ideálisan könnyen meg tudod közelíteni a helyszínt és nem okoz gondot parkolni sem a közelben. Ez számos olyan apróság, melyek hiánya bosszúságokkal, kényelmetlenségekkel járhat, hiába olcsóbb a tanfolyami ár…

  • Érdeklődj afelől, hol lesz a helyszín, milyen körülmények közt lesz megtartva a kurzus?

4. A reiki tanfolyam, formája, időtartama kontra ár kapcsolata

Sajnos Magyarországra is beszivárgott a reiki online oktatása, a távavatás, mely egyértelműen nem elfogadott módja a reiki elsajátításának és a reiki mesterek 99%-a nem is támogatja ezt.

Szintén találkozhatsz akár 3-4 óra hosszú képzésekkel és vannak 1 és 2 napos verziók is. Vedd fontolóra, hogy mennyire lennél elégedett a megszerzett tudással, mi a megszerezhető kompetencia szint?

Mennyi idő jut gyakorolni ezeken a rövidebb kurzusokon? Az ár becsapós lehet: hisz hiába sokkal olcsóbb, a képzés időtartama is töredéke. Értelemszerűn kevesebb idő kisebb mennyiségű elméleti ismeret és gyakorlati készség átadására elég.

Ma már nem jellemző a nagy csoportos oktatás a reiki kezdeti népszerűségének visszaesése miatt (összehasonlítva a ’90-es évek elejének időszakával), azt lehet mondani, hogy az ideális csoport létszám 3-10 fő. Sokkal inkább kérdés az egyéni oktatás kérdése, ahol, ha a tanár nem hoz modellt, nem lesz kin gyakorolni az elsajátított kezelés technikákat, mely jelentős hátrányt jelent a tanulás során. Saját véleményem szerint a reikit magas szinten nem lehet egyénileg elsajátítani és sokkal ideálisabb a tanuláshoz a kiscsoportos létszám.

  • Kérdezd meg, hogy személyes-e az oktatási forma, hány óra a kurzus időtartama, mennyi az elméleti / gyakorlat aránya és milyen készség szintet tudsz elérni ezen idő elvégzésével?
  • Mekkora a csoport létszám? Lesz lehetőség másokon is gyakorolni?

5. Különbözőség a reiki tanfolyam tananyagában

Talán úgy vélekedsz, hogy mindenhol ugyanazt tanítják „reiki” néven, ugyanolyan energetikai átadásban részesülsz, de ez sajnos nem fedi az igazságot. Sőt, az átadott elmélet mennyisége és mélysége, az elsajátított technikák tekintetében is jelentős különbséget fedezhetsz fel.

Nézd meg, kérdezz rá a tematikára, mit fogsz megtanulni?

Ha Jikiden stílust választod, akkor a Jikiden Reiki Intézet tananyaga alapján, egységes követelmények alapján vizsgázott oktatók segítségével ismerheted meg a reiki tanítását. Függetlenül, hogy Japánban, az USA-ban, Németországban vagy Magyarországon tanulsz, ugyanazzal a minőségi hozzáállással fogsz találkozni.

  • Amikor reiki tanfolyamot választasz vedd fontolóra, hogy hol mit tanítanak, milyen készségeket sajátítasz el, milyen céljaid vannak a reikivel, milyen készség szintet szeretnél elérni?

+1. Apróságok, amik mégis sokat jelenthetnek az ár függvényében

A reikiben a minőséget nagyon nehéz mérhetővé tenni, ugyanakkor jelentős eltéréseket észlelhetsz a tapasztalatid függvényében. Érdemes meghallgatni korábbi hallgatók tapasztalatait.

Ugyanakkor az a legrelevánsabb, ha Te magad érdeklődsz a számodra fontos kritériumokról. Az ideális tanár megtalálásában segíthet, ha személyesen felkeresed egy nyílt napon, így elkerülheted a csalódást.

Több plusz szempont lehet egy tanfolyamon belül. Például, hogy kapsz-e nyomtatott jegyzetet. Ha igen, milyen mélységűt és mennyire átfogó, mennyire használható otthon is? Általánosan elterjedt Takata mester óta, hogy a nyugati reikiben alig adnak jegyzetet. Sokan csak egy-két fénymásolt lapot, mások kézzel összetűzött lapokat. Ezzel szemben a Jikiden Reikiben Japánban nyomtatott, könyvvé fűzött jegyzet van, amely minden Jikiden oktatónál egységes. A 62 oldalas könyv végén jegyzetelésre szánt üres oldalakat is találhatsz.

A jegyzet minőségéhez kapcsolódóan az sem mindegy, mit és hogyan ad át a tanár a reiki tanfolyamon. Mennyi szó esik a Reikiről, és mennyi idő megy el szorosan a témához nem kapcsolódó, sokszor egyéni beszélgetésekkel? Utóbbi akkor, abban a pillanatban jól eshet, segíthet, de hazaérve mire emlékszel a tananyagból? Egy jó baráti beszélgetésre, vagy stabilan elsajátított tudásra?

Nem feltétlen a minőség megnyilvánulása, de fontos tényező lehet, hogy a tanfolyam végén kiosztott oklevelet vajon más tanár is elfogadja-e. Előfordulhat, hogy a Reiki első szintjét elvégezted valakinél, de az élet úgy hozza, hogy a következő szintet másnál végeznéd el. Ilyenkor sok irányzatban találkozhatsz azzal, hogy a tanárok egymás okleveleit sem ismerik el, és megismételtetik veled a tanfolyamokat az első szinttől, melynek alapja leginkább a nem egységes tananyagban keresendő.

A Jikiden Reikiben akár más országba is sodorhat az élet, a Japánban nyomtatott, egységes oklevelet bárhol a világon elfogadják, és folytathatod tanulmányaidat kötelező szintismétlés nélkül.

Milyen a kiállított oklevél? Ha fontos számodra, hogy kurzus elvégzéséről az oklevelet akár be is keretezd és eltedd emlékbe, a Jikiden Reiki Intézet angol nyelvű minőségi nyomtatással készített angol nyelvű, valamint rizspapírra festett eredeti tradicionális japán nyelvű oklevelet állít ki számodra, amilyet az 1930-as években használtak. Ráadásul az okleveleken Reiju (behangolás is van), ami szintén japán hagyomány.

Ez csak néhány szempont a reiki tanfolyam árát befolyásoló tényezők közül, amelyeket érdemes mérlegelned a reiki képzés előtt. Gondold végig, neked mire van szükséged.

Ha megnézed a fenti tényezőket, akkor kijelenthető, hogy  a reiki tanfolyam ára egyfajta indikátora azoknak a plusz dolgoknak, amiket jogosan elvárhatsz, ha stabil alapokkal szeretnél indulni és alapos képzésben részesülni.

Ha komolyan szeretnél foglalkozni önmagad fejlesztésével, profi szinten érdekel a reiki terápiás alkalmazása akár családodban vagy másoknak segítve, meg fogod látni, hogy a magasabb reiki tanfolyam ár egy olyan befektetés, mely sokszorosan megtérül.

A Jikiden Reiki esetén nincsenek mellékes költségek, kiegészítő további kiadást generáló plusz tanfolyamok, mindent megkapsz a reiki teljes körű alkalmazásához, maximális odafigyeléssel és a tanfolyam után is segítséget kapsz, hogy professzionális szinten gyakorolhasd a reikit.

További kérdéseid lennének a reiki tanfolyammal kapcsolatban? Írj bizalommal nekem, nincs tabu kérdés, mindenre válaszolok!
gabor@jikidenreiki.hu

Ha pedig szeretnél megtudni olvasd el a reiki oktatás kulisszatitkait bemutató írásom!  <<< Kattints a linkre!

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító