Online reiki tanfolyam pro és kontra

Online reiki tanfolyam pro és kontra

Modern társadalmunkban egyre nagyobb teret hódít a gyorsan és könnyen fogyasztható szemlélet, mely a reiki tanfolyam piacán is egyre ismertebb az úgynevezett online jelenség, mely sajnos Magyarországot is megfertőzte. Egy laikus számára számára nehezen megfejthető a kérdés, hogy e japán módszer elsajátításához tényleg szükséges a személyes jelenlét vagy online is megtanulhatóak az alapok az otthon kényelmében és modern átadási módszer szerint. Az online reiki tanfolyam kérdéskörét járja körbe ez a cikk, igyekezve megválaszolni az ilyenkor felmerülő kérdéseket.

Érvek a reiki tanfolyam online elvégzése mellett

Az internetes / otthoni online kurzusok mellett az egyik legnyomósabb érv a saját időbeosztás lehetősége. A jegyzetek, az útmutató videó anyagok akár egy kényelmes fotelből is fellapozhatóak, saját időbeosztás szerint. Arra is van példa, hogy a tanár Skype vagy más stream alkalmazás, felvett videó segítségével személyre szabottan és a kívánt időpontban adja át a tananyagot.

Néhányan azért választják az online oktatás e formáját, mert lakhelyükhöz közel nincs közeli reiki tanfolyam. Sok esetben valamilyen speciális igényt elégít ki az oktatás e formája.

Az egyik legtöbbet feltett kérdés, hogy a nem személyes kapcsolat ellenére is működik a reiki beavatás? Az őszinte válasz: ahogy a távkezelés során a gyógyító energiát lehet bármilyen távolságba és bárkinek küldeni, úgy ezen elmélet alapján a távbehangolás is kivitelezhető.

Amiért még sok ember választja az online kurzusokat annak alacsony ára és viszonylag rövid időtartama, mely szintén a gyorsan fogyaszthatóságot elégíti ki. Némely külföldi honlap azt ígéri, hogy akár 24 óra alatt reiki mester lehetsz minden szükséges készséggel és technikával…

Mielőtt azonban a fenti sorokon fellelkesülve gyorsan lefoglalnád a legközelebbi online reiki tanfolyam időpontot, kérlek vedd figyelembe az alábbi ellenérveket is, melyek azt is elmondják: nem minden arany, ami fénylik. És bizony számos hátránnyal is kell szembesülnöd, ha az oktatás virtuális online formáját választod a reiki elsajátításának.

Reiki online? Ellenérvek és durva csúsztatások az online tanfolyamok világában

Ami miatt elsődlegesen nem javaslom a reiki online kurzuson történő elsajátítását, annak hatékonytalansága, hátrányos korlátok a gyakorlati rész elsajátításában. E japán módszernél tapasztalataim szerint nagyon sokat számít a személyes jelenlét és támogatás a kurzus folyamán és azt követően.

Óriási a különbség aközött, hogy csak látod, hallgatod a technika kivitelezését vagy a tanárod élőben be is mutatja a technikát és Te végrehajtod, gyakorlod és segítséget kapsz az elsajátításban, kijavít, ha azt nem jól csinálod. Még ennél is alacsonyabb a hatásfok, ha csupán valamiből olvasva próbálnád a reikit megtanulni. Ez ugyanis nem intellektuális tudomány: gyakorlati technikákat, készségeket, energia érzékelést, belső tapasztalásokat fogsz átélni a reiki képzésen.

Szemléletes példával szólva pl. egy könyvben lehet le van írva hogyan hajtsd végre az adott technikát, de vajon kapsz-e visszajelzést annak helyességéről? Még bonyolultabb a helyzet amikor az energia érzékelését tanulod. Csak egy tanár jelenléte és visszajelzései alapján tudod megtanulni azt az érzékelést, melyet korábban nem ismertél. Vagy hogyan hajtanád végre a japán masszázs és egy csomó más technikát, ahol minden apró részlet számít?

Az online tanfolyamon nincs lehetőséged máson gyakorolni, teljes mértékben magadra vagy hagyva a gyakorlatot illetően. A legtöbb esetben ez azt jelenti, hogy azokat a kezelés gyakorlatokat, amit máson kellene végrehajtani, erről csak elméleti elképzelésed lesz, gyakorlat híján.

A reiki tanfolyam során kiemelném még a csoport dinamikát, mint pozitív tényezőt, mely nincs jelen az online oktatás során. Magad is megtapasztalhatod, hogy mi a különbség aközött, ha valamit egymagad próbálsz megtanulni vagy van hozzá segítséged.

Ráadásul a kurzus során jelen vannak többen, akik szintén most ismerkednek e technikával és kicserélhetitek a tapasztalatokat. Óriási élményt jelent a legtöbb hallgató számára az egymáson gyakorlás és a rácsodálkozás élménye, mely jelenség szintén csak személyes tapasztalás során érhető el.

Másik kardinális kérdés a behangolás kérdésköre. Nem állítom valami nem működik, de személyesen tapasztalva sokkal intenzívebb a hatása és kétségtelenül erőteljesebb, hatásosabb az energetikai átadás. Online tanfolyamokon gyakori mód, hogy összevonják a behangolásokat és mindössze 1-et adnak távhangolással.

Azonban jó, ha tudod: a reiki tradicionális irányzataiban nem elfogadott a távavatás / online reiki tanfolyam. Ha ilyennel találkozol, az az illető megtéveszt téged és az általa kiállított oklevelet egyetlen hagyományos tanítást követő reiki iskola / mester sem fogadja el.

A tradicionális tanítás többszöri behangolást ír elő, mely minden esetben személyesen történik. Ezért pl. a Jikiden Reiki irányzat tanfolyamai során fel sem merül soha a távoktatás lehetősége. Ha úgy érzed számos kérdésed van a tantermi oktatás mikéntjét illetően, akkor jó szívvel ajánlom a részletes reiki tanfolyam bemutató írásom!

Csúsztatások, melyeknek szintén könnyen bedőlhetsz

„Képes vagy önmagad beavatni, a reiki képesség átadásához nem szükséges reiki mesterhez elmenned.”

A mester-tanítvány kapcsolat hagyománya egyformán létezik a legtöbb spirituális módszernél, mely szintén megtalálható a reikinél is. Ez azért is fontos ennél a japán módszernél, mert úgy nevezett energetikai láncolat vezethető vissza egészen az alapítóig.

A gyakorlati tapasztalat azt mutatja, ha ez az energetikai lánc megszakad, akkor onnantól fogva nem a tiszta reiki energia fog áramlani a tanítvány kezéből, hanem valamilyen más eredetű energia.

A tanár/mester személyének lényege, hogy ő valamilyen területen előrébb van, több tapasztalattal rendelkezik, mint Te. Ez nem jelenti azt, hogy tökéletes és megvilágosodott, de kellő gyakorlattal és elméleti háttérrel rendelkezik ahhoz, hogy téged alaposan megtanítson reikizni.

„Nem szükséges elválasztani a reiki 1 és 2-es kurzusokat. Sőt, akár azonnal 0-ról mesteri szintre léphetsz akár 24 óra alatt. A kurzusok közti idő is teljesen szükségtelen. A reiki elsajátításához nem szükséges időt, energiát és pénzt befektetned.”

Elég könnyű belátni, hogy bármilyen tudás és készség elmélyüléséhez idő kell. Nincs ez másként a reikivel sem. Könnyen lehet olyat mondani, hogy valakit azonnal „mester szintre avatnak, de vajon az illető rendelkezik e a mesteri tapasztalattal és a kellő gyakorlattal?

Az instant mester / tanár tanfolyami képzés másik vetülete, annak energetikai része. Az instant összevont behangolás után nagyon hamar visszaesik a delikvens energetikai szintje. Nem véletlen a mondás: ki nagyot markol keveset fog. Az energia csatornázás képessége ugyanis függ az egyén mentális, fizikai, energetikai állapotától, mennyire tisztította meg az elméjét, mennyi blokk van benne.

Ezért nem véletlen, hogy a japán Jikiden Reiki tanfolyamon oly nagy hangsúly esik a módszer spirituális részére. Valamint arra, hogyan lehet fejleszteni az érzékelés és energiaátadó képességet.

A jó (kinek rossz) hír az, hogy csak befektetett munkával lehet a reikiben fejlődni. Gyakorolnod kell  egyaránt a kezelést, az érzékelést. És nem véletlen, hogy a meditáció gyakorlásán is oly nagy hangsúly van a Jikiden iskolában, mely a belső harmónia megteremtésének alapja.

Kaphatsz bármennyi átadást, ha nem teszel bele saját munkát, energiát, anyagi áldozatot, nem fogsz fejlődni a reikiben. Ezért az a javaslatom minden online reiki tanfolyamon gondolkodó jelöltnek, hogy mérlegelje az instant fogyasztással járó előnyöket és hátrányokat és ha többet szeretne mint egy huszadik oklevelet a fiókba, ne sajnálja beletenni önmagát e csodálatos japán módszer megismerésébe és elsajátításába! Az eredmény igen látványos lesz, ahogy az idő múlásával a gyümölcs megérik. Ne habozz hát, válaszd a minőséget a reiki oktatásban!

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító