Online reiki tanfolyam pro és kontra

Online reiki tanfolyam pro és kontra

Modern társadalmunkban egyre nagyobb teret hódít a gyorsan és könnyen fogyasztható szemlélet, mely a reiki tanfolyam piacán is egyre ismertebb jelenség, mely főként a nyugati országokban hódít egyelőre. Egy laikus számára számára nehezen megfejthető a kérdés, hogy e japán módszer elsajátításához tényleg szükséges a személyes jelenlét vagy online is megtanulhatóak az alapok az otthon kényelmében és modern átadási módszer szerint. Az online reiki tanfolyam kérdéskörét járja körbe ez a cikk, igyekezve megválaszolni az ilyenkor felmerülő kérdéseket.

Érvek az online reiki tanfolyam mellett

Az internetes / otthoni online kurzusok mellett az egyik legnyomósabb érv a saját időbeosztás lehetősége. A jegyzetek, az útmutató videó anyagok akár egy kényelmes fotelből is fellapozhatóak, saját időbeosztás szerint. Arra is van példa, hogy a tanár skype vagy más stream alkalmazás segítségével személyre szabottan és a kívánt időpontban adja át a tananyagot.

Néhányan azért választják az online oktatás e formáját, mert lakhelyükhöz közel nincs elérhető reiki tanfolyam, vagy olyan irányzat kurzusát szeretnének elvégezni, ami csak más lokációban érhető el. Sok esetben ugyanis valamilyen speciális igényt elégít ki az oktatás e formája. Vannak ugyanis elterjedtebb és kevésbé ismert irányzatok, melyek nem mindenhol érhetőek el.

Az egyik legtöbbet feltett kérdés, hogy a nem személyes kapcsolat ellenére is működik a reiki beavatás? Erre a legjobb választ a következő állítás adja: ha gyógyító energiát lehet bármilyen távolságba és bárkinek küldeni, akkor miért ne működne a távbehangolás az online reiki tanfolyamon?

Amiért még sok ember választja még az online kurzusokat annak alacsony ára és viszonylag rövid időtartama, mely szintén a gyorsan fogyaszthatóságot elégíti ki. Némely honlap azt ígéri, hogy akár 24 óra alatt reiki mester lehetsz minden szükséges készséggel és technikával…

Mielőtt azonban a fenti sorokon fellelkesülve gyorsan lefoglalnád a legközelebbi online reiki tanfolyam időpontot, kérlek vedd figyelembe az alábbi ellenérveket is, melyek azt is elmondják: nem minden arany, ami fénylik. És bizony számos hátránnyal is kell szembesülnöd, ha az oktatás e személytelen és online formáját választod a reiki elsajátításának.

Ellenérvek és durva csúsztatások az online tanfolyamok világában

Ami miatt elsődlegesen nem javaslom a reiki online kurzuson történő elsajátítását, az annak személytelensége. E japán módszernél tapasztalataim szerint nagyon sokat számít a személyes jelenlét és támogatás a kurzus folyamán és azt követően.

Óriási a különbség aközött, hogy szóban beszélsz valakivel valamiről vagy a tanárod élőben be is mutatja a technikát, segít az elsajátításban, kijavít, ha azt nem tökéletesen csinálod. Még ennél is alacsonyabb a hatásfoka, ha csupán valamiből olvasva próbálnád a reikit megtanulni. Ez ugyanis nem intellektuális tudomány: gyakorlati technikákat, készségeket, energia érzékelést, belső tapasztalásokat fogsz átélni a reiki képzésen.

Szemléletes példával szólva pl. egy könyvben lehet le van írva hogyan hajtsd végre az adott technikát, de vajon kapsz-e visszajelzést annak helyességéről? Még bonyolultabb a helyzet amikor az energia érzékelését tanulod. Csak egy tanár jelenléte és visszajelzései alapján tudod megtanulni azt az érzékelést, melyet korábban nem ismertél. Vagy hogyan hajtanád végre a japán masszázs és egy csomó más technikát, ahol minden apró részlet számít?

A reiki tanfolyam során kiemelném még a csoport dinamikát, mint pozitív tényezőt, mely nincs jelen az online oktatás során. Magad is megtapasztalhatod, hogy mi a különbség aközött, ha valamit egymagad próbálsz megtanulni vagy van hozzá segítséged. Ráadásul a kurzus során jelen vannak többen, akik szintén most ismerkednek e technikával és kicserélhetitek a tapasztalatokat. Óriási élményt jelent a legtöbb hallgató számára az egymáson gyakorlás és a rácsodálkozás élménye, mely jelenség szintén csak személyes tapasztalás során érhető el.

Másik kardinális kérdés a behangolás kérdésköre. Nem állítom valami nem működik, de személyesen tapasztalva sokkal intenzívebb a hatása. Online tanfolyamokon gyakori mód, hogy összevonják a behangolásokat és mindössze 1-et adnak távhangolással. Ezzel szemben a tradicionális tanítás többszöri behangolást ír elő, mely minden esetben személyesen történik. Ezért pl. a Jikiden Reiki irányzat tanfolyamai során fel sem merül soha a távavatás lehetősége. Ha úgy érzed számos kérdésed van a tantermi oktatás mikéntjét illetően, akkor jó szívvel ajánlom a részletes reiki tanfolyam bemutató írásom!

Csúsztatások, melyeknek könnyen bedőlhetsz

„Képes vagy önmagad beavatni, a reiki képesség átadásához nem szükséges reiki mesterhez elmenned.”

A mester-tanítvány kapcsolat hagyománya egyformán létezik a legtöbb spirituális módszernél, mely szintén megtalálható a reikinél is. Ez azért is fontos ennél a japán módszernél, mert úgy nevezett energetikai láncolat vezethető vissza egészen az alapítóig.

A gyakorlati tapasztalat azt mutatja, ha ez az energetikai lánc megszakad, akkor onnantól fogva nem a tiszta reiki energia fog áramlani a tanítvány kezéből, hanem valamilyen más eredetű energia.

A tanár/mester személyének lényege, hogy ő valamilyen területen előrébb van, több tapasztalattal rendelkezik, mint Te. Ez nem jelenti azt, hogy tökéletes és megvilágosodott, de kellő gyakorlattal és elméleti háttérrel rendelkezik ahhoz, hogy téged alaposan megtanítson reikizni.

„Nem szükséges elválasztani a reiki 1 és 2-es kurzusokat. Sőt, akár azonnal 0-ról mesteri szintre léphetsz akár 24 óra alatt. A kurzusok közti idő is teljesen szükségtelen. A reiki elsajátításához nem szükséges időt, energiát és pénzt befektetned.”

Elég könnyű belátni, hogy bármilyen tudás és készség elmélyüléséhez idő kell. Nincs ez másként a reikivel sem. Könnyen lehet olyat mondani, hogy valakit azonnal „mester szintre avatnak, de vajon az illető rendelkezik e a mesteri tapasztalattal és a kellő gyakorlattal?

Az instant mester / tanár tanfolyami képzés másik vetülete, annak energetikai része. Az instant összevont behangolás után nagyon hamar visszaesik a delikvens energetikai szintje. Nem véletlen a mondás: ki nagyot markol keveset fog. Az energia csatornázás képessége ugyanis függ az egyén mentális, fizikai, energetikai állapotától, mennyire tisztította meg az elméjét, mennyi blokk van benne. Ezért nem véletlen, hogy a japán Jikiden Reiki tanfolyamon oly nagy hangsúly esik a módszer spirituális részére. Valamint arra, hogyan lehet fejleszteni az érzékelés és energiaátadó képességet.

A jó (kinek rossz) hír az, hogy csak befektetett munkával lehet a reikiben fejlődni. Gyakorolnod kell  egyaránt a kezelést, az érzékelést. És nem véletlen, hogy a meditáció gyakorlásán is oly nagy hangsúly van a Jikiden iskolában, mely a belső harmónia megteremtésének alapja.

Kaphatsz bármennyi átadást, ha nem teszel bele saját munkát, energiát, anyagi áldozatot, nem fogsz fejlődni a reikiben. Ezért az a javaslatom minden online reiki tanfolyamon gondolkodó jelöltnek, hogy mérlegelje az instant fogyasztással járó előnyöket és hátrányokat és ha többet szeretne mint egy huszadik oklevelet a fiókba, ne sajnálja beletenni önmagát e csodálatos japán módszer megismerésébe és elsajátításába! Az eredmény igen látványos lesz, ahogy az idő múlásával a gyümölcs megérik. Ne habozz hát, válaszd a minőséget a reiki oktatásban!

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Szerző:

Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36 70 414 0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

  • 2020. április 18-19. (Szo-V)
  • 2020. május 2-3. (Szo-V)
  • Helyszín: AUM Jógaközpont PEST – Budapest, VII. ker.

KÖVESS ENGEM

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest
Scroll Up
Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító

Töltsd le ezt az ingyenes minikönyvet, mely lerántja a titkot a reikit övező legendákról!

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!